Borçlardan nefes alamıyorum

• Konu Sahibi Konu Sahibi eceyla
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
aile kendileri ergenken hiçbişeyleri yokken evlenmiş, mal mülk yapmış ama şans ki çocuk kendilerine göre savurgan çıkmış. eski konusunda herşeyi izah ediyor. memur kafası böyledir bende memur çocuğuyum kendimde memurum , eşimin ekonomik durumu iyi,buna rağmen 40 yaşında geçen aylarda gittim kendime sıfır araba aldım. ama çocuğu özel okula gönderirim. ona yapılan yatırım boşa gitmez zihnimde. hala har vurup harman savuramam. var yemez değilim ama uzun süregelen düşük standart profilinin etkileri. ha doğru mu ideal mi değil ama konu sahibi de az değil. şımartmış kendini, herkes hepimiz en iyisini hakediyor ediyoruz gönül ister ki bu sohbetler olmasın,ekonomi böyle olmasın . ama böyle bir aileye doğduysan bunlarla birlikte büyümüşsündür ,eksi bakiyeyle hayatını devam ettirmezsin.yani tek sorun kaza değil, ne macbook eksik ne iphone alamama siniri, otel beş yıldızlı değil diye bizim ağzımıza etti ; )

Kaza hariç yapılan masraflar tatil, aldığınız şeyler sanki çöpe atılan paralar gibi konuşmuşsunuz. Tatil yapmışsınız bir şeyler sahibi olmuşsunuz. Kazada da kusurunuz kaskonuzun olmamasıymış çok boş yere ağlıyorsunuz. Düğün takılarını teklif eden arkadaşınız da sizden daha sorunlu biri herhalde ki yiyip içip borç yapan birine düğün takısını teklif ediyor.

Abartttttttt abla abartt ben şımarıksam da kendimi şımarttım. Benim ne savurganlığım var evet seviyorum süslenmeyi gezmeyi tozmayı kazandım gezdim tozdum yedim içtim borç yaptım ödedim. Ailem benden ne bekliyor 700 bin kredi çekip onlardan arabayı almamı. Sen 40 yaşında anca almışsın ben 25 yaşında 1 milyonu nereden bulacağım. Okul anca bitti 4 ayda kendime gelemedim

Ben anneme şimdilik yaptır karşı tarafın durumu da belli olsun ben kredi çekerim olmazsa senden borç alayım dedim ama arabayı almam onlardan
iste sen yaptir diyosun, kadin sana uc kurus vermekten imtina eden kadin.
sen yaptir kazadan olan masrafi. sonucta o kazayi sen yaptin. hala daha satin al su paraya derlerse o paraya sattirmaya calis sonucta ha sen vermissin 800 ha onlar vermiş

sen yaptir kazadan olan masrafi. sonucta o kazayi sen yaptin. hala daha satin al su paraya derlerse o paraya sattirmaya calis sonucta ha sen vermissin 800 ha onlar vermiş
O zaman yaptırmasın dursun öyle ne yapacağım önceliğim değil bizim araba ben daha karşı tarafın durumu belli değilken çıkarıp 100 bin çekip anneme veremem akıl var mantık var. Öncelik karşı taraf yahu

Neden işsiz kaldığınızı sormadım, kara büyü her şey başıma geldi vs diye vah vahlanıyorsunuz ama canım istedi diye borç yapmaktan da geri kalmıyorsunuz. O işe giremeseydiniz nasıl ödeyecektiniz? Ailenizi haklı bulmuyorum ama siz de pek aklı selim değilsiniz.

ben 40 yaşında neden geç aldığımı başka bir durumu izah etmek için anlattım ya,o kafayı anlatmak istedim. aileni anlamak açısından param olmadığından değil.memur kafasını yokluk halinin etkilerini anlattım. sen nasıl mühendissin ya herşeyi 3 kere anlatıyoruz

Okulum uzadı onu ödedim o bu derken ne yapayım yani siz 25 yaşında ne yaptınız acaba merak konusu

annemin 2004 model arabasına kasko yaptırıyorduk.geçen sene bile yapıldı annemde 61 yaşında kadın bu arada. yılbaşında 510 bine sattık, 2013 passatı kıyaslamak adına , kim verir diyorsunuz ya km kaç bilmiyorum ama.

Sen nasıl memursun ya şeyi bile doğru yazamıyorsun. çocuktum elime para geçmiş ailem kısmış allah kısmış gittim hem bilgisayarı hem telefonu yurtdışından aldım o zamanki kafama göre her şeyin en iyisi olmalıydı çünkü. O zamanlar borcum da yoktu okulum uzadı o bu derken borç içinde buldum kendimi. Sen ödemedin ben ödedim 4 aydır her şeyi hesaplaya hesaplaya yaşadım bitti gitti. Kaza yapacağımı bilsem acaba harcar mıydım

Vallahi hiç de öyle değil. 2014 yılında mevcut işyerimde çalışmaya başladım. Ailem yardım etti bir araba aldım. Herkesin ailesi yardım etmeyebilir, benim ailem etti. Farklı bir şehirde yaşamaya başladım. Maaşım 1750 liraydı. O zaman asgari ücret 1500 liraydı. Çalışmaya başladıktan 3 ay sonra 120 bin liraya ev aldım. O zaman bankalar konut kredisi veriyordu. Başka arkadaşlarım gezerken ben ev kredisi ödedim. İki sene sonra maaş zammı oldu, mevcut arabamı satıp yine üstüne kredi çekip yeni araba aldım. Bu esnada bireysel emekliliğime düzenli para yatırdım her ay. Gezmedim mi, gezdim. Fakat bütün borçlarımı ödedikten sonra, birikimimi de ayırdıktan sonra kalan parayla gezdim. 2024 yılında aldığım evin kredisi bitti. Kiralar 50-60 bin lirayken ben ayda 1400 lira ödeyerek ev sahibi oldum. İlk sene elime kalan 350 lirayla geçindim. İkinci sene, üçüncü sene derken tl değer kaybetti. Ödediğim kredi devede kulak kaldı.

Bu esnada benimle aynı kazanan, aynı işi yapan arkadaşlarım şimdi 50-60 bin kira ödüyor, ev sahipleriyle başları belada.

Kredim bitince hemen yeni bir kredi çekip yine arabamı değiştirdim.

Çalışma hayatına adım attığım ilk aydan itibaren özel sigortam, bireysel emekliliğim, haricinde döviz veya fon birikimlerim var.

Kolay mıydı? Değildi. Bugün belki bunları yapmak biraz daha zor ama o zaman da kolay değildi. O zamanın şartları böyleydi, kendimi zorladım. Pişman mıyım asla değilim. Her geçen sene bir öncekinden daha zor olacak. Yapılması gereken böyle karşılaştırmalar değil. Bir noktada da fark yaratmak.

Ha bu arada öğrenciyken ben de çalıştım. Hep çalıştım. En başında ailem araba almama yardım etti derken bir miktar biriktirdiğim paranın üstüne biraz da onlar koydular ve o şekilde ilk arabamı aldım, ikinci eldi. Ben yapabilirken, çabalarken başka arkadaşlarım yapmadı. Bu arada ben de memur çocuğuyum.

Son düzenleme:
Okulum uzadı onu ödedim o bu derken ne yapayım yani siz 25 yaşında ne yaptınız acaba merak konusu
Merak ettiniz söyleyeyim, üniversiteden mezun olmuş çalışıyordum. O yılların şartlarında da epey güzel kazanıyordum. Yine de maaşımın 3-4 katı borç yapmadım hiç. Ama bence tüm suç sizde değil ya aileniz de değişik.

Yaptılarsa da yaptılar, 25lik kızlarını mı kazıklasınlar, evlatlarını mı süründürsunlerGercekten apacaip bir kafa, mal mülk dediğiniz varsa çoluğun çocuğun rahat yaşaması içindir biraz da. Orta yaşlarda kazanç daha fazla olur, birikim de daha fazla olur parayı o zamanlarda toplarsın sonra çocuguna miras edersin. 20lik insanın kazancı azdir, ona göre ortayaşta edindiğin paranın bir kısmından verirsin ki çocugun iyi yaşasın.

Çocuğum borç içinde yüzuyorsa paranın ne faydası var, otobüste sürunüyorsa garajdaki arabanın ne faydası var??? Sizlere hayatta basarılar diliyorum, paraları naftalinleyin, çolugu çocuğu süründürün , varlık icinde yokluk yasatin ne diyeyimAllaha şükürler olsun ki para, refah ve miras bilinci olan bir aileden geliyorum, ne kendileri yumruk yalayıp varyemez oldular ne de beni rezil ettiler. Sürünmeyi düstur edinmissiniz sanırim, siz sürundünüz diye çocugunuz da mı surünecek yani?

şimdi bu anlattığının bizim alıntılarla alakası nedir ? forum benim dualarımı yönlendiriyor, üslüba bak, tavıra tarza bak, cennet mahallesinden fırlamış gibisin. Ailen başedememiş ben buradan ne anlatabilirim ki ? sen haklısın varlığın haklılık üzerine kurulmış kazada bile haklısın ; ) ötesi var mı ? Yolun açık olsun, sen en güzelini bilirsin. Bak hayatında harika o yüzden. Kazada ölmeyi düşünecek kadar yolunda.

Bu kaza olmadan önce ben anneme dedim ki anne borcum bitti bu ay maaşımla da bunlar bitiyor kredi kartını kapatıcam istersen bu arabayı yenileyeyim ben 40 45 taksit öderim ya da ev alalım bunu satalım ben ayrı eve çıkmak istiyorum kiraya veririm olmaz dedi sen bana maaşını ver altın alırım dedi ya da bu apartmanda satılık ev var diğer evi satalım kredi çeksin baban sen 50 50 ödersin dedi evlenince oturursun dedi ben de hayır dedim ben kendi yatırımımı yaparım zaten sevgilim evini aldı mutfağını bile beraber yaptırdık mobilyayı beraber aldık beğendik. 1 hafta geçmeden kaza yaptım

yahu nasıl ha sen vermişssin ha onlar vermiş

başkasına sattıklarında o araba artık o evde olmayacak..
şu anda araç eve ait bir araç, evden birisi kullanıyor. bu kız satın alınca hakketen ruhsat devri de yapacaklar mı bilmiyorum ama yapsalar bile hala o evdeki bir araç olacak. kız kocaya kaçmazsa tabi.

ama kızın da satın alacak gücü var mı yok. o ayrı.

kızın ailesi tipik "tek çocuğumuz güzel okutalım büyütelimmmm, özel okula filan gitsin zaten ülke leş, tek evlat, meslek sahibi olsunnnn, ezilmesin kız çocuğudur ya ama dur ay dur fazla şımarttık biz bunu bi dizginleyelim, biz o yaşta ev geçindirip bi de yatrım yapıyorduk, bu da öğrensin çok harcıyo bu hiç hayatı bilmiyor du azcık ders verelim" dengesizliği içinde bi o uca bi bu uca gidip gelen aile
bu aileler sürekli böyle bir dengesizlik içinde oldukları için süreç içindeki tüm yaklaşımlarda tuhaf tuhaf şeyler var

çocuğunun altına araba verip ama kasko yaptırmamak tam bir saçmalık, baştan dengesizlik yani. sat 0 daha ucuz marka bir araç al. kaskosunu yap. çocuğa da de daha iyi araç istiyorsan artık bundan sonrasını sen kendin al. mesela, örnek.

bu kız kredi çekse 1 araba parası kadar da kredi faizi öder.

bu arada ailesi arabayı başlakasına (dışarıya) hasarıyla da satabilirler yaptırıp da satabilir, evet. ama mesela benim ailem de kolay kolay alınmış malı satmaz. alınmış alınmıştır kafası yaşıyorlar. al-sat yapan ticaret yapan birileri değilse malını satmak herkes için çok sık yapılan kolay lafı edilen bir şey değil.

arabasız bırak madem kızı, al sana ceza. tek amaçları cezalandırmak olsa bu da bir ceza olur. ama burada başka kafalar var, mal satmakta sorun yaşıyor olabilirler, illa benim dediğim olacak, sen de böyle böyle yola geleceksin deme şekilleri bu olabilir. bilmiyorum.

Yok telefonuma ve bilgisayarıma kafayı takmışsın ondan söylüyorum. Evet yolunda değil ne yapayım dertleşmek için açtığım konuda bir de senin gibi insanlar var. Tamam hepiniz mükemmelsiniz

Benim 11 yillik aracimda kasko var nasil olmuyor arkadaslar anlamadim oyle sey mi olur. Konu sahibi gecmis olsun saglik olsun once iyilesin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…