Borçlardan nefes alamıyorum

  • Konu Sahibi Konu Sahibi eceyla
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
11 yaşındaki bir çocuğa şu yazdıklarınız normal mi cidden.Param var ,harcarım bile diyemezsiniz.Bu doyumsuz ,büyüdükçe maddiyatla mutlu olamayan hep daha fazlasını isteyen bu çocuklar korkutmuyor mu sizi.

Bir öğretmen olarak son yıllarda öğrencilerimde gördüğüm en büyük problem bu.Çocuk her istediği ile şımartılmışsa ailesine asla vefası yok.İstediklerine ulaşamadıkça hırçınlaşıyor,aileyi yok sayıyor.Yapılan bunca fedakarlık onların gözünde çöpe dönüşüyor.Konu sahibi gibi.
 
Üşenmedim okudum, konu sahibi sen şımarıksın ama ailende normal değil. Mesela her şeye banane almasaydı, yapmasaydı demek çok bencilce çok düşük bi hareket, bu kafada olursan kimse yanında barınmaz. Yap yap sonra ee yapmasaydın demek olur mu ne kadar aşağı bi davranış şekli.
Ayrıca şu konuda haklısın kaza yapacaksın ve ailen sen daha hastanedeyken masraf derdine düşecek yani onlarca kaza ve dolayısıyla hasta yakını gördüm böyle bi şeye binde bir şahit oldum diyebilirim. Bir anne evladı fizik tedavi görmesi gerekirken nasıl kredi çek diye darlayabilir ve koskoca forum bunu normal görür anlamıyorum. Mangalda kül bırakmayan anneler nerdesiniz, belli ki anne böyle olduğu için çocukta banane dilini kullanıyor, vefa göstermezsen çocuktan vefa bekleyemezsin.
Ne ekersen onu biçiyosun işte. Ben maddi olanaklar kadar manevi olanaklarada bakıyorum.
Bi diğer takıldığım şey sinyal verdim yola atladım o çarptı 50-50 suç bence demen, mesela bu bi mühendise yakışmayan zekada bi yorum, böyle akıl mantık olmayan şeyleri savunma, bu şekilde konuştuğun için belkide ciddiye alınmıyosun. Mesela takip mesafesini bile bilmiyosun bide oraya ek bilgi eklemişsin, halbuki aynı şerit ayrıntısını bilmeden, hatalı sollama vs bunlarıda bilmiyosun. Önce hatanı kabul et, birinin canınada zarar gelebilirdi.
Harcama konusuda devasa abartılmış, atandığım ilk sene bir maaşımı masada bıraktığım zamanları biliyorum. Harcamicamda ne zaman harcicam sefam olsun hiç keşke demiyorum. Evlendim çocuğum var artık şuursuzca harcamalar yapamam. Bunu yapacak zamanda konu sahibinin olduğu dönem, ileride istesede yapamayacak.
Yani kızımı özelde okutcam istediğini alacam, yurtiçi yurtdışı tatilleri yaptıracam ve böyle 25 sene büyütücem sonra dönüp aa kızım 55binle geçin,tatil yapma, istediğin telefonu alma diyeceğim.
Sadece eşimin emeği olan ilk aracını acemiliğim sonucu yüzde 90 hata ile perte çıkarttım,onu aramama iyi olduğumu bilmesine rağmen beni gördüğünde gözlerindeki endişeyi korkuyu sarılmasını unutamıyorum, bir kez bir an bile lafını yapmadı, koca böyle yapmazken anne/babayı asla kabul etmiyorum çok zoruma giderdi.
Bir tanecik evlat yani kız evladı, fizik tedavisine kadar önemsemeyen bir ailesi varken bu kafada olması normal.
Böyle davranmaya devam etsinler elin adamından medet umar oda.
 
Sizin böyle büyüyen kızınız ileride o şortu marka alıcak, charm yerini altına pırtlantaya bırakacak, ne gördüyse nasıl yetiştiyse onun standartı “normali” o olacak, işte burda bizim ekonomimiz devreye giriyor. Bu şekilde büyüyen çocuklar üç kuruşa nasıl alacaklar, hadi kendi ayakları üstünde dursunlar 55bin maaş alır 20si kiraya gitti 10 fatura gıda diyelim, kalanla ne alacak.
Nasıl ev araba alacak, nasıl istediği takıları kozmetiği alacak, tökezlediğinde sana şu kadar harcadık hadi bakalım ayaklarının üstünde dur mu denecek.
 


3 kozmetige 3bin normal hatta ucuz yollu bile ama 11 yaşindaki cocuk ne kozmetigi kullaniyor onu da merak etmedim değil. Ilk cilt temizleme ürünlerimi annem liseye gectigim yil almisti ve ilk makyaj malzemem bir rimeldi.

Neyse onun disinda 1400 şortta anormal bir fiyat degil herkesin aliaveris yaptigi ınditex magazalarinda daha ucuza satan yoktur. Normal bir fiyat bu.
Bileklik almis ama sürekli almiyordur sanirim. Bana normal giderler geldi acikcasi. Kadin kizini milyoner gibi yaşatiyor degil ki.
Ha ilerde kizi bulabilir mi bilemem ama belki bulamaz diye de hint fakiri gibi mi yaşatsin kucuk cocugu
 
engelim kalkmış ne anneliğim kalmış ne savurganlığım kozmetik güneş kremi , dudak balmı , tırnak bakım yağı, nereden almamı önerirdiniz 11 yaşında ? ne alabilirim milyoncuya mı gideyim. kozmetik yüzümüze cildimize sürdüğümüz ürünler bunlar sağlıklı güvenilir olmak zorunda. merdivenaltı almış olmak için alamam kendime de böyle alıyorum. çocuğa çocuk diye hususi kalitesiz mi alayım. alamayacak durumda olmasam alamazdım. ilerde ne olacak tatminsiz bir genç olacak demiş bir öğretmen hanım? şort mango , lcw de 900 tl oradan alsam çok hanım hanımcık ideal bir kız mı olacaktı ? benim ekonomim normalim bu çocuk lüks yaşamıyor ki mangodan şort aldı diye şımarıp evi barkı satıp arsız namussuz bir evlat mı olacak ? bizim normalimiz bu düzenimiz bu. fakirlik edebiyatına o kadar tutunmuşsunuz ki aksi lüks geliyor. çocuk benim özel okula gönderirken normal kıyafetler alırken, cildine zarar vermeyecek kozmetik alırken neden kötü anne oluyorum. herkesin ekonomisi normali düzeni başkadır. kimisi annesinden 100 tl lik saç tokası ister o alınır o da o aile için en iyisidir. benim parayı saçıp savdığımı çocuğu şımarttığımı lükse alıştırdığımı nereden çıkarttınız ? illa ki pazardan giydirip burnunumu sürtmem gerekiyor. çok çalışkan bir kız, elinden geleni yapıyor . zaten özel okula giderken doğalımız bu iken gitti çok daha iyi kurumsal bir okulu neredeyse %100 burslu kazandı? sizce bu şımarık arsız tatminsiz bir çocuk davranışı mı ? sizin için çocuğa 400 tl şort almak 100 tk takı almak 200 t kozmetik almak normalken ekonomik durumuza göre bana da normal olan bu. iş hayatına alıp berbat bir maaş alırsa niye sürünüyor onu da anlamadım. biz babasıyla gariban ailelerin çocuklarıydık çabalık çalıştık kazandık ev bark aldık o da öyle yapacak ? yetişmediği yerde annesi babası destek olacak.
 
yahu lüks yok ki burada , çocuk zaten bunun içinde büyüdü. ben kendime aldığımı alıyorum ona, kozmetik alamaz mıyım genç kız olmaya debelenen arada kalana geçişte olan bir çocuğa , almayayım da gizli gizli alıp saçma sapan şeyler kullanıp maymuna mı dönsün ? şort mu almayayım takı mı almayayım? hangisi lüks hangisi bir insanı şımarık yapabilir ? siz size şort alındığında şımarıyor muydunuz ? hiç takınız yok muydu ? ben çocukken gümüş alırdım paramız ona yeterdi arkadaşlarım altın alırdı esnaftı onların babaları ? herkes kendi dünyasında çocuğuna en iyi şartları temin etmeye çalışır. normal mi demişsiniz ? siz o rakamı bir şorta vermeyi kendinizce makul görmeyince toplumun diğer kesimlerinde normal olmadığını göstermiyor bu durum. o zaman bende şey mi diyeyim ya insanlar ne cimri gidip pazardan alıyorlar , utanmıyorlar çocukları yokluktan büyüdüklerinde zengin adamlara yanaşacak ? diyebilir miyim böyle birşey ? arsız aç ve talepkar olacak ? bu kadar uzak olunamaz sosyolojiden. öğrencilerinizi bilemem benim pırlamtam kendime, ben elimden geldiğince düzgün yetiştirmeye çalışıyorum.
 
Biz çocukken güneş kremi mi sürdük, ilk lip balmımızı lisede aldık, teneke takılar neyine yetmiyor, pazardan giyenleri aşağıladınız vs. (!)
 
Biz çocukken güneş kremi mi sürdük, ilk lip balmımızı lisede aldık, teneke takılar neyine yetmiyor, pazardan giyenleri aşağıladınız vs. (!)
kk çığrından çıkmış yahu,nasıl bir öngörü, az sonra söylediklerini yazacaklar. cildi hassas yüzüne güneş kremi kullanmak gerekiyor leke yapmaması için çünkü leke olsa yine o üzülecek sonra yine ben üzüleceğim.tırnaklarına çok özen göstermeye başladı ama güçsüzler önce biraz bakım gerekiyor. saçmasapan kozmetikler kullanıp maymun gibi gezmesindense onu tatmin edecek girişimlerde bulunuyorum.kendini böyle tatmin etsin cozutmasın diye. sonra burada 11 yaşında çocuğu vefasızlıkla suçluyorlar aksine harcamazsanız varken kısarsanız konu sahibi gibi düşman belliyorlar. orta yolu bulmak gerek tabii.
 
Hayır demek istediğimi anlamıyosunuz, isterse şorta 5bin versin yada daha fazla, tutup herkesin normali, standartı vardır bende kızıma temiz içerikli ne varsa alıyorum gıda,krem vs normalin 2 katı veriyo muyuz veriyoruz. Bugün onun normali bu olacak, giydiği neyse o olacak burada lüksü tartışmıyorum çocuğa verdiğin standart belliyken ileride kıt kanaat nasıl olabilir bunu diyorum.
Ülkemizde enflasyon denen bi gerçek var bugün prenses gibi büyüttüğüm okuttuğum kızım yarın mezun olup 50bine bunu nasıl yakalayabilir diyorum, benim anne olarak bunu beklemem saçma değil mi diyorum.
Herkeste bi demogoji demek istenenide anlamıyor kimse. Konu sahibine bi standat sunulmuş maddi olarak şimdi bu kadın karın tokluğuna yaşadığında bocalamasından normal olan nedir?
Eleştirdiğim şeyi anlıyo musunuz
 

Gayette olabilir. Insanlar sürekli ayni standartta yaşamiyor bunu yetişkin biri bilir 16 yasinda degil koca kadin.
Yeri geldi iyi kazandi iyi harcadik yeri geldi işleri bozuldu ona göre davrandik ben hayatimda 250bin borc görmedim (mal mulk edinmeyi ayri tutuyorum) ivir zivir tatil yaptim bilgisayar aldim diye boyle bir borc yapmadim 32 yasimdayim.
Calisiyorum suan ona göre harciyorum kredi karti bile kullanmiyoruz biz. Yeni ulkeye tasindik ev esyalar vs satin aldik yine borcumuz olmadi cunku birikim vardi.
Yani anasi zamaninda 1400tlye sort aldi diye de kendini kaybedecek degil herkes.
 
Kendi adıma cevap vermek isterim altta cirillayada yazdım, harcamalar kısmı değil ileride kızın harcalaması bu yönde olacak diyorum. Bende kızıma bir sürü şey alırım, harcarım. Bunu o şekilde büyüttüysem genç bir kadın olduğunda karın tokluğuna yaşa hadi bakalım diyemem, çünkü onu öyle büyütmedim.
Mesela güneş kreminin temiz içeriğini geçiyorum sürmeyen almayan anneler var, hiç tatil yüzü görmeyen çocuklar, tırnak bakımı osu busu özenemeyen çocuklar var bu çocukların normali bu, bizimkiler böyle alışmadığı için yetişkin olduklarında bu düzeni devam ettirecekler ee o zaman enflansyon belli belkide alamayacaklar. Ülke ülke gezen her sene tatil yapan bir çocuk yetişkin olduğundan bu ihtiyacı hissetmeyecek mi (örneğin) yani benim eleştirim sizin kızınıza harcama kısmınızdan ziyade konu sahibine sunduğunuz eleştiriydi.
 
Valla cirilla ben 20 yaşında atandım ve atandığım sene maaşımı çatır çatır yedim, tatillere gittim alışverişte yaptım, aile evinde kira vermezken yaşadım, borçta yaptım nasılsa çalışıyorum öderim dedim. Hepsinide ödedim, evlendim ev araba aldım çocuğum oldu, o zaman harcadığımı şuan yapamam çünkü sorumluluklarım var, geçmişe dönünce iyiki yapmışım diyorum. Kız ne yapmış yani bi yatak almış bi tatile gitmiş, olumsuzluklar üst üste gelmiş bu kadar abartılcak bi borç değil.
Hem 1400tl şort için normal(bencede normal) diyip hem bi kadının yaptığı gayette lüks olmayan harcamalara fazla diyosunuz. Bu nasıl çelişki anlamadım.
Yatak aldım sırtıma batıyodu diyor, 7bine tatil yaptım diyor. Kaza olmasa telefonunu vs ödetim diye düşünmüş kaza yani bu kim hesaplayabilir, kız daha 4 aydır çalışıyor. 4 sene değil.
 
konu sahibi doğru beyanlarda bulunmuyor ki ? eski konusunda aileme nankör olamam benim için neler yaptılar diyor. bu konusunda liseden beri çalışıyorum zaten kendi ihtiyaçlarımı kendim alıyordum ailem cimriydi diyor. öncelikle hangisinin doğru olduğuna kanaat getirmeli. ki para işinde bir standart yok bir arkadaşım var 1 hafta için 100 bin tl tatil ücretini vermeyi aptallık olarak görüyor. karavan kiralayıp aynı parayı 1 haftada yiyor.bana göre de o aptallık. yani ailenin para ile olan ilişkisini yine konu sahibi bilir. konu sahibi samsung kullanmayı hakir görecek kadar varlıklı ise aileden geliyordur? o zaman aileye haksızlık ediyoruz kız şımarık ve artık kotayı doldurmuş.yok aile cimri ise kız bu seviyeye lisede kazandığı üç kuruşla edinemez sanıyorum ki, o zamanda zaten lüks bir hayat yaşamamıştır şimdi ailesiyle yeni tanışmış gibi davranmasının manası nedir ? bana ne bana ne doğurmasalarmış , özelde okutmasalarmış, kaza olacaksa araba vermeselermiş, 25 yaşında bakın 15 değil ? evleneceğim diyen bir koca kadın hala kendine bile doğruyu gerçeği söyleyemiyor.
 

1400 sort normal cunku borclanarak almiyor. Konu sahibi ise 55 bin kazanip 55binlik yaşamakta oldugunu soyluyor iyi bir butce yonetimi yapmadigini gosteriyor bir uye daha yazdi zaten aynisini. Lüksten degil harcama, birikim bilmiyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…