Böyle bir durumda nasıl uyarılır?

torarikar

Daha yaşanacak çok şey var...
Kayıtlı Üye
30 Aralık 2017
6.069
7.854
198
Kızlar, hemen konuya giriyorum. Benim bir kız arkadaşım var. Kendisini çok severim. Yaşam tarzı olarak oldukça rahat bir yapıya sahiptir normalde ve çok hoşgörülü bir insandır. Hemen her görüşten insana saygılıdır. Ailesi de aynı şekildedir. Neyse, bir yıldır falan bir ilişkisi var. Sevgilisi önceden de tanıdığım biriydi. O kişi ise arkadaşımın tam aksine çok tutucu ve farklı görüşlere saygı duymayan biri, ailesi de aynı şekilde. Nasıl olduysa sevgili oldular. Arkadaşımın hareketleri onunla sevgili olduktan sonra ciddi anlamda kısıtlandı doğal olarak. Ben bu duruma üzülüyorum. Bu arkadaşımın hayatı, ama yine de ben bir kere uygun bir dille onu uyarmak istiyorum, kendine müdahale ettirmemesi konusunda. Bir kere uyarayım, ondan sonrasını kendisi bilir. En azından arkadaş olarak vicdani sorumluluğum ortadan kalksın istiyorum. Nasıl uygun bir dille bunu konuşabilirim sizce?

Sen eskiden böyle biri değildin. Daha özgürdün ve daha mutluydun. Kendin olabilmek özgür hissetmektir. Sevgilin ile aranızda çok farklılıklar var ve aileler arasında da aynı şekilde. Birazda kısıtlanıyorsun. Şimdi sevdiğin için belki sana bunlar büyük bir sorun olarak görünmeyebilir. Ama evlilik düşününce bu küçük bile olmayan şeyler kocaman bir engel olabilir. Bunun için emin misin ? Kendinden ödün verebilecek misin ?
Diye sorabilirsin bence.

Yani çok sevdiğim ve samimi oldugm bir arkadaşım bu Durumu yasasaydi.
Bir konusma anında nasılsın derdim.
Yani son zamanlar sende farklillar olduğunu görüyorum derdim. Bu durumdan mutlu olup olmadigini aşık olmanın etkisiyle mi yapıyor yoksa içsel bir degisim mi yaşıyor buna bakardim. Sonra bunları anlık heveslerin etkisiyle yapiyorsa ilerde uzulebilecegini onun asla uzulmesini istemeyecegimi aksine çok mutlu olmasini istedigimi o yuzden sormak istedigimi soylerdim sonrasina da karismazdim

Sen eskiden böyle biri değildin. Daha özgürdün ve daha mutluydun. Kendin olabilmek özgür hissetmektir. Sevgilin ile aranızda çok farklılıklar var ve aileler arasında da aynı şekilde. Birazda kısıtlanıyorsun. Şimdi sevdiğin için belki sana bunlar büyük bir sorun olarak görünmeyebilir. Ama evlilik düşününce bu küçük bile olmayan şeyler kocaman bir engel olabilir. Bunun için emin misin ? Kendinden ödün verebilecek misin ?
Diye sorabilirsin bence.
Çok mantıklı. Teşekkür ederim.

Yani çok sevdiğim ve samimi oldugm bir arkadaşım bu Durumu yasasaydi.
Bir konusma anında nasılsın derdim.
Yani son zamanlar sende farklillar olduğunu görüyorum derdim. Bu durumdan mutlu olup olmadigini aşık olmanın etkisiyle mi yapıyor yoksa içsel bir degisim mi yaşıyor buna bakardim. Sonra bunları anlık heveslerin etkisiyle yapiyorsa ilerde uzulebilecegini onun asla uzulmesini istemeyecegimi aksine çok mutlu olmasini istedigimi o yuzden sormak istedigimi soylerdim sonrasina da karismazdim
Ben de bu şekilde düşünüyorum.

Söyle söyliyim: bazi kadinlar resmen "yigidim beni cekip al,kurtar bu pis hayatdan, evimin habimi cocuklarinin anasi olayim" moduna giriyor nedense. Onlari bir kenara birakip arkadasiniza degistigini fark ettiginizi ve söyleyin. Bu degisikligin sebebini önce sevgilisini katmadan sorun. Baktiniz o lafi sevgilisine getiriyor ordan konuya girin. Siz direk sevgilisi ile konuyq girseniz onu koruma moduna girebilir

Uyarmak değil de sohbet sırasında gözlemlerinizden bahsedebilirsiniz. Uyarma ve eleştiri gibi olunca söyledikleriniz mantıklı bile olsa korumaya geçip dinlemeyecektir.
Mesela önceden rahat davrandığı bi konuyu açarak şu anki durumuna getirin konuyu ve kendisinin durumu sorgulamasını sağlayın:)

Kızlar, hemen konuya giriyorum. Benim bir kız arkadaşım var. Kendisini çok severim. Yaşam tarzı olarak oldukça rahat bir yapıya sahiptir normalde ve çok hoşgörülü bir insandır. Hemen her görüşten insana saygılıdır. Ailesi de aynı şekildedir. Neyse, bir yıldır falan bir ilişkisi var. Sevgilisi önceden de tanıdığım biriydi. O kişi ise arkadaşımın tam aksine çok tutucu ve farklı görüşlere saygı duymayan biri, ailesi de aynı şekilde. Nasıl olduysa sevgili oldular. Arkadaşımın hareketleri onunla sevgili olduktan sonra ciddi anlamda kısıtlandı doğal olarak. Ben bu duruma üzülüyorum. Bu arkadaşımın hayatı, ama yine de ben bir kere uygun bir dille onu uyarmak istiyorum, kendine müdahale ettirmemesi konusunda. Bir kere uyarayım, ondan sonrasını kendisi bilir. En azından arkadaş olarak vicdani sorumluluğum ortadan kalksın istiyorum. Nasıl uygun bir dille bunu konuşabilirim sizce?
Kendisi rahatsız değilse eğer böyle bişey söylemek doğru olmayabilir ama yine de vicdani olarak yoklayabilirsin belki ne hissediyosun mutlu musun nasıl gidiyo gibi dostça bir sohbet açarak konuşabilirsin

şimdi bu uyarı ancak dümdüz yapılır

bir arkadaşım vardı ben onu tanıdığımda işinde gücünde, gece dışarı çıkan, bikinisini giyip kızlarla tatile giden bir kızdı

ama anlatırdı ben üniversiteye başladığımda pantolonum bile yoktu

bırak askılıyı sıfır kol giyildiğini dahi görmemiştim, tamam saçım açıktı ama bu geldiğim aşama için ailemle çok mücadele ettim diye

neyse bunu bir adam ile tanıştırdılar

adam dedi ki kısa kollu giyme yani askılı falan değil bildiğiniz yarım kollu da giyme

açık kapalı olman değil konu dikkat çekmen vs

annesi demiş ki yapma kızım bu adamla yapamazsın (annesi ayak bileğinde etek giyen, gayet mutaassıp birisidir ki arkadaşı da öyle yetiştirmiş) ama buna rağmen senin gelişmene bu adam uymaz yapma demiş

sonuç evlendiler, kız kendinden kumral saçlarını koyu kahverengi boyuyor, yahut ateş gibi havada uzun kollu ile geziyor dikkat çekmemek için

ama en azından çalışma vs sıkıntısı yok da iş ortamında ne alemde bilmiyorum uzun zamandır farklı şehirlerdeyiz

neden anlattım bilmiyorum da yani annesi dahi müdahale etti, yapma dedi ama dinletemedi

Arkadaşınız reşitse haddinize değil. Reşit değil ise ailesine söyleyin.
Erkek arkadaşının hayatına mudahele etmesinden farksız geliyor bana bu uyarı. Fikrinizi sorarsa söylersiniz, sormadıysa durup dururken ilişkisi hakkında yorum yapmamalısınız.
İyiliği için de olsa yapamamalısınız.

Arkadaşınız reşitse haddinize değil. Reşit değil ise ailesine söyleyin.
Erkek arkadaşının hayatına mudahele etmesinden farksız geliyor bana bu uyarı. Fikrinizi sorarsa söylersiniz, sormadıysa durup dururken ilişkisi hakkında yorum yapmamalısınız.
İyiliği için de olsa yapamamalısınız.
Fikrinize saygı duyarım ama niye bu kadar ağır konuştuğunuzu anlayamadım. Arkadaşımın baskı altında olması doğal olarak beni üzüyor.

Benim durumum da aynı. Sevgilim ve ailesi çok islami yapıda tutucu, bense tam tersi bu hayatta hayır bunu da yapamam diyeceğim çok az şey vardır. Sevgilimden sonra kısıtlandım biraz ama ben durumumdan memnunum. Bir diğer arkadasım vardı mesela o hep yalan söylerdi sevgilisine surdayım burdayım diye, bıkmıştı ve ayrıldı da zaten. Yani arkadaşınız rahatsız olursa ayrılır, size bu konudan bahsederse yardımcı olursunuz

Fikrinize saygı duyarım ama niye bu kadar ağır konuştuğunuzu anlayamadım. Arkadaşımın baskı altında olması doğal olarak beni üzüyor.

ben bunu ikiyüzlülük olarak görüyorum. Arkadaşınız kendisine ve secimlerine saygı duymayan bir adamla beraber
Ama bu onun tercihi.
Siz de bu tercih hakkında sorulmadan beyan edeceğiniz fikriniz ile arkadaşınızın seçimine saygı duymamış oluyorsunuz.

Siz de başka bir baskı altına almaya çalışıyorsunuz
Niyetiniz iyi olabilir ama size sormamış.
Rahat bırakın.
Salak yerine koymayın.
Farkında değil mi arkadaşınız aradaki uçurumun?
Buna rağmen, kendine rağmen, vazgeçmediği adamdan siz uyardınız diye mi vazgeçecek?
hiç sanmıyorum.
Yanlış seçimlerin sonuçlarının yaşanmasından bu kadar korkmayın.

Arkadasinizin davranislarinda ,cok buyuk degisimler varsa onlari baz alip durumu anlatin ama bu degisimden memunda olabilir ,oyleseyse bir saha bu konuyu acmazsiniz

Tam da böyle bir arkadaşıma güzelce tavsiye vermiştim 4 yıl önce.
Güzelce dinledi, ya da duydu.
Bi kaç ay sonra evlendi o kişiyle.
Şimdi boşanma niyetindeler.
Ah keşke dinleseydim seni dedi.
Keşke ben yanılmış olsaydım da çocukları bu günlere şahit olmasaydı.
Ama ben artık tavsiyenin sadece fikir danışan kişide etkili olduğuna inananlardanım.
Yoksa onca söz çöp.

Bunlara göz yumuyorsa sizin uyarmanızla akıllanmaz. Yaşayıp görmesi lazım malesef

Back
X