Çevremde birçok kanser hastası var..
Buna en yakınlarım dahil, kimisi vefat etti kimisi hayatta..
Bu konuyu çok araştırdım, günlerimi gecelerimi hep araştırarak makaleler okuyarak geçirdim.
Böyle hassas bir konuda en yakınıma dahi akıl vermek asla istemem, ama 86 yaşında bir kadın için kemoterapi çok büyük sıkıntıya sokar sizi, ve evet doktorun dediği gibi 2 günde kaybetmenizede yol açma ihtimali var..
Öncelikle başka bir doktora daha götürün bence, çünkü bir doktor kalkıp size iki hafta ömür biçiyor ise ben o doktorun ağzından çıkan hiçbir söze güvenemem.
Şu an vereceğim örnekleri internetten okumadım, bizzat yüz yüze konuştuğum hastanede karşılaştığım insanlar.
- Bir teyze 73 yaşında, kendisi gelmiş doktora kontrole, bundan 3 yıl evvel pankreas 4.evre teşhisi konmuş, pankreasta, karaciğerde, mide zarında tümörleri varmış çok sayıda, doktoru ailesiyle görüşmüş, kendinizi hazırlayın demişler, kadın 36 kiloya düşmüş ama tedavisini bırakmamış hem doğal yöntemlerle desteklemişler hem tıbbi tedavi ile.. Şu an vücudunda tümör yok, 6 ayda 1 kontrole gidip geliyormuş, ayrıca yaklaşık 70 kilo civarındaydı..
- Yine bir teyze, karaciğer kanseri tam 9 kez tekrar etmiş ve yine 4.evre.. Dalak, beyin,kemik,akciğer ve karaciğerinde tümörler var.. Hastalığa yakalandığında sene 2003müş :)
Rabbimden başka kimse bir insana ömür biçemez.. Bu en iyi doktor dahi olsa, hastalık yoktur hasta vardır en başta..
Kanser hastalığında ise en büyük etken hastanın bağışıklık sistemidir, her insanın vücudu kanserle kendi başına savaşacak kadar güçlüdür aslında, bağışıklık sistemi kuvvetli olduğu sürece..
Bak burda dediğim şey şunu yap iyileşir bunu yap hiçbir şey kalmaz değil.. Ama hastanın genel durumu, bağışıklığı ne kadar iyiyse hastalık onu daha geç ele geçirir..
Kemoterapi kararı sizin kararınız, ama doktorun dediği gibi 2 haftada olsa 2 ayda olsa müsade edin kaliteli bir hayat yaşasın.. Hastaneler, tahliller, tedaviler.. Şu an ona inanın kötülük olur..
Ama benim size önerim, okuyun araştırın.. Bağışıklık sistemine ne kadar etki edebiliyor iseniz o kadar edin..
Meyvelerin sebzelerin suyunu sıkın, yiyeceklerinizi kızartmak yerine buharda pişirin, birçok öneride bulunabilirim elbette ama dediğim gibi hastalık yoktur hasta vardır benim hastama iyi gelen şey sizinkine iyi gelmeyebilir, bu yüzden araştırın bakın okuyun.. Ama her önünüze çıkanı yapmayın..
Kısaca şu an yapacağınız en büyük iyilik ona hayatı kolaylaştırmak..
Ve normalde olduğunuzdan daha iyi davranmayın üzerine çok titremeyin karşınızdaki kişiyi ben öleceğim o yüzden böyleler psikolojisine sokmayın..
Tüm ilaçlardan daha iyi gelen tek şey moraldir.. Ona moral olun destek olun ama bunuda hissettirmeyin..
Onkolojide kaç tane kişi tanıdıysam, morali yüksek olanların durumu hep daha iyiydi..