Merhaba,
Öncelikle genel anlamda (ve bence) laboratuvar ortamlarında stajyerlerin bir şeyi kontamine etmemesi gibi bir durum yok. Yani sebebini gerçekten bilmiyorum ama gerek kendi tecrübem gerek etraftan gördüğüm herkesin stajyeri her şeyi kontamine ediyor. (Ayrıca kariyerinin daha ileri noktasındaki kişiler de bi şeyleri kontamine edip örnekeleri karıştırabiliyor, ama sıfatları stajyer olmadığından bu durumlar daha az göze batıyor, fark ediliyor veya ortaya çıkıyor) Eğer çalıştığınız örnekler mühim ise ve siz öğrenme aşamasındaysanız, hatalarınız süperviörünüzün sorumluluğunda. Öncelikle sizin çalışma tekniğinizin steril ve uygun olduğundan emin olacak sorumluluklar vermesi gerek. Ancak olması gereken şeyler her zaman olmuyor o yüzden sizin de yapabileceğiniz ve insiyatif alabileceğiniz bazı şeyler var:
1) uygulayacağınız protokolü uygulamadan önce çok kez okumak, incelemek ve neden o adımı yaptığınızı içselleştirmek
2) daha uygulamadan önce olası hataları ve kontaminasyona sebep olabilecek durumları çıkarmak
3) işiniz olmadığı sürelerde sarf malzemelerini minimize edecek şekilde yaptığınız prosedürü yapıyormuş gibi yapmak
4) hala sorununuzu çözemiyorsanız süpervizörünüz ile konuşmak ve kısa süre için iş yükünüzü azaltıp, tekniğinizi geliştirmek için öneriler istemek
Diplomalarımız, mezuniyet not ortalamalarımız vs laboratuvar ortamındaki başarımızı/başarısızlığımızı belirleyen şeyler değil. Hatalarımızdan çok şey öğrenebiliriz, önemli olan şey hataları kişisel almamak ve bazı dersler çıkarmak. Ayrıca siz stajyersiniz yani öğrenme aşamasındasınız, eğer belli bir yetkinlik bekleselerdi post doc araştırmacı veya teknisyen gibi kişilerle çalışmaları doğru olurdu. O yüzden zihninizdeki yükü biraz azaltın, hata yapmaktan çok korkmayın ve hatalarınız konusunda dürüst olup feedback isteyin. Önemli olan şey mükemmel olmak değil, eleştiriye ve fikir almaya açık olmak diye düşünüyorum. (En azından benim stajyer olarak veya araştırmacı olarak çalıştığım laboratuvarlarda durum buydu)
Ancak sizi tanımadığım için tenzih ederek söylemem gerekir ki bazı stajyerler çok umursamazdır, durumlarından ders çıkarmaz ve çok sallapati çalışır. Eğer öyle değilseniz, öneriye açıksanız ve sorunlu insanlarla çalışmıyorsanız kötü bir değerlendirme raporu alacağınızı sanmıyorum. Ayrıca sorun yaşayacağınız/uyum sağlayamadığınız/ayrımcılığa uğradığınız (ya da kısacası "fit" edemediğiniz, beklentileri karşılayamadığınız) ortamlarda çalışmak ne prestiji ne de parası için dayanılacak şeyler değil. Burası olmaz, başka bir yer olur. Elinizden gelenin en iyisini yaptığınız sürece içinizi ferah tutun bence. Kafamızdaki yük ne kadar azsa, hata yapmaktan ne kadar az korkarsak o kadar verimli çalışabiliriz diye düşünüyorum.
Baya uzun yazmışım, umarım faydam dokunmuştur :)
Oncelikle aciklama ve onerileriniz icin cok tesekkur ederim.
Gecen cuma sefe aynen soyle demistim " ben elestirilere acigim, kendimi iyilestirmek icin, hatalarimi tekrarlamamak herseyi yapmaya hazirim". Pazartesi gunu de ilk laboratuarima, yani uzun suredir calistigim ilk supervizorume "bak su an, laba girip deneye baslayip bitene kadar yaptigim her seye bakip, nerede kontaminasyona neden oldugum yerleri soyle ki, o kisimlar birdaha olmasin". Cok ilginctir ki, her zaman calistigim gibi calistim, ve " sorun yok boyle devam et" cevabini verdi.
Tamam iyi, iyi ama o zaman sefim neden "supervizorun senin cok hatali oldugunu dusunuyor"diyor???
He, bu ikinci, yani 4 gunluk lab.in supervisorune soru bile sormuyorum, keza kadin benden resmen nefret ediyor. Oyle ki, bu hafta beni lab.ina bile almadi, haftaya keyfi olursa alacakmis.
Ya gercekten ben inanilmaz sekilde rahatsizlik verici, kotu biriyim, benden bir b.k olmaz, ya da arka planda baska seyler var.
Is yukunun agir olmasi, nefes alacak vaktimin olmamasini asla dert etmiyorum, bir stajyer olarak bile, Turkiyedeki is hayatima gore cok daha fazla tempoda calisiyorum.
Bu kadar cabama ragmen, birseylerin olagandisi kotu gidiyor olusu, beni psikolojik cokertiyor.
He bu arada, pazartesi atesi cikmis, ayakta duramayacak kadar hastayken, evde dinlenmem gerekirken sirf bir de bu durumu bile "bak isten de kaytariyor" denilmesin diye canli cenaze olarak gittim. Calisanlardan biri ogle saatlerinde durumumu gordu de "napiyorsun, bu sekilde calisilir mi"deyip hemen isyeri doktoruna gonderdi beni.
Tum bunlardan daha fazla ne yapabilirim, gercekten bilmiyorum