Bu diplomalari alan ben miyim?

Burada o en hassas cihazlara bile stajda belirli bir sure sonra kullanma yetkisine sahip oluyorsunuz. Turkiyede, herkesce bilinen bir ilac firmasi ile yine herkesin bildigi bir kimya firmasinda staj yaptigim sirada, laboratuardaki gorevim temizlik yapmaktan, uretim stajim ise malzeme kutularini doldurmaktan oteye gitmemisti.
Iste bu yuzden adamlar teknoliji deviler, bakmiyorlar, sistematik uretim var.
Bu bir yonden guzel birsey ancak senin gibi daha egitim hayatini tamamlamamis bir ogrenci icin senden orada yillardir calisan ve el melekesi gelismis insanlarla ayni performansi sergilemeni beklemeleri haksizlik. Bunu biliyor olmalilar. Su durum seni mesleginden sogutabilir. Kendini yeyersiz hissetmeye ve depresyona girmene neden olabilir. Bir cesit psikolojik siddet bence bu. Sende sorun yok. Orada calisan insanlarda problem bence.

Burada o en hassas cihazlara bile stajda belirli bir sure sonra kullanma yetkisine sahip oluyorsunuz. Turkiyede, herkesce bilinen bir ilac firmasi ile yine herkesin bildigi bir kimya firmasinda staj yaptigim sirada, laboratuardaki gorevim temizlik yapmaktan, uretim stajim ise malzeme kutularini doldurmaktan oteye gitmemisti.
Iste bu yuzden adamlar teknoliji deviler, bakmiyorlar, sistematik uretim var.
Bir de her iste o isin ne kadar iyi egitimini alirsan al, bir acemilik yasiyorsun. Ben ogretim uyesiyim. Ilk ise basladigimda o acemiligi ben de yasadim. Hepimiz yasadik. Ozel sektorde hatta deneme suresi diye birsey bu yuzden var. Bence oradakiler bu olayi fazla abartmislar. Muhtemelen sana ogretmek icin vakit harcamak, seninle ugrasmak istemediler. Cunku zaten stajin bitince gideceksin diye dusunuyorlar.

Acaba ırkçılık yapıyor olabilirler mi? Sadece soruyorum. Bu tavırlara anlam veremedim çünkü

Benimde Aklıma ilk bu geldi yazınızı okurken.

Staj yapıyorsunuz işi pratikte öğrenmek için, ne bekliyorlarmış ki? Lütfen kendinize haksızlık yapmayın, ordakiler 4 günde sanki ezbere analiz yapmaya başladılar. Nasıl başladıklarını unutmuşlar anlaşılan.

Benim anlayamadigim tek nokta akademisyenim demissiniz hangi unvandaydiniz bilmiyorum ama doktora ve doktora sonrasi arastirmasi boyunca hic lab tecrubeniz olmadi mi? Cunku en cok pratik tecrubeniz olacagi yillar bu yillar. Yas ve konumunuza gore oldukca iyi bir tecrubeniz olmasi bekleniyor diye dusunuyorum. Tabii ki 4 gunde bir sey ogrenilmez ama lisanstan cikip gelmediginiz icin beklentileri yuksek olmus, hayalkirikliklarini da direkt olarak yansitiyorlar gibi geldi bana.
Dogru mu kesinlikle degil. Ben de yurtdisindayim doktora yapiyorum ve gecen sene cok ciddi bir mobbing gordum. Ben careyi labi degistirmekte buldum (muhendisim ben dry labdayim), cunku fiziksel olarak zarar gormeye baslamistim.
Doktorada yaptiklarimla, su an yaptigim taban tabana zit, yuksek lisanstaki icimde aklimda kalan biyolojiye geri dondum. Doktorada da bir dunya cihaz kullandim, ama hiz hic bu kadar onemli olmamisti.

Ben de öyle düsündüm 😔
Ne yalan diyetim, o noktayi dusunmeye basladim.

Bugun birsey oldu, artik olamaz diyorum. Herkesin ortak kullandigi cozeltilerimiz var, her pazartesi gunu mutlaka taze hazirlanir. Lab.dayken, falanca numuneyi hazirlayan var mi dedim, ses cikmadi. E tabi hazirladim. Ve 5 dakika gecmeden, kadin isi bitip giderken, tezgahimin uzerine koydu gitti!!!! E ben ne diyeyim. Gercekten yorum yurutemedim bile. Ve sadece susup, calismaya devam ediyorum

Ne yalan diyetim, o noktayi dusunmeye basladim.

Bugun birsey oldu, artik olamaz diyorum. Herkesin ortak kullandigi cozeltilerimiz var, her pazartesi gunu mutlaka taze hazirlanir. Lab.dayken, falanca numuneyi hazirlayan var mi dedim, ses cikmadi. E tabi hazirladim. Ve 5 dakika gecmeden, kadin isi bitip giderken, tezgahimin uzerine koydu gitti!!!! E ben ne diyeyim. Gercekten yorum yurutemedim bile. Ve sadece susup, calismaya devam ediyorum
Ben de Almanyadayim ve akademisyenim. Maalesef Almanya hic düsündügüm gibi cikmadi 🙄

Yanlış anlamayın ama lab diyorsunuz, hata kaldıran bir meslek değil yani.
Aklıma lab la işi olan tüm meslekler geldiğinde, hata payı telafi edilemez gibi geliyor.
Analiz diyorsunuz, bir bilimden bahsediyoruz, genelgeçer doğru bir sonuç çıkmalı, nasıl hata olur?
Ve böyle bir meslekte teorikle pratik aynı olabilir mi?

Keza benim de mesleğim öyledir ve bu sebeple işin hep arka mutfağında olmayı tercih ettim.

Aklıma lab la işi olan tüm meslekler geldiğinde, hata payı telafi edilemez gibi geliyor.
Analiz diyorsunuz, bir bilimden bahsediyoruz, genelgeçer doğru bir sonuç çıkmalı, nasıl hata olur?

Keza benim de mesleğim öyledir ve bu sebeple işin hep arka mutfağında olmayı tercih ettim.
Lab derken çok farklı lablar var. Hücre kültürü vs yapma bile aylar sürebiliyor. Düşündüğünüz gibi hastane ve hasta üzerine değil. İlk başlarda sürekli pratik, tekrar tekrar yapa yapa öğrenirsiniz. Bir proje olur, üzerinden çalışırsınız.

Toparlarsın merak etme daha 4 gün olmuş. Ben ilk kurumsal bir şirkete kabul edildim diller bide bazı eğitim yeterliliklerinden. Etrafımdaki herkes benden en az 15 yaş büyüktü. Ben stajer gibi duruyordum ama çalışandım. Bu cocuğu neden aldılar oldu sanırım ilk gördüklerinde daha güvenmediler. Anam önüme bişiler koydular plaza türkçesiyle saçma sapan hızlı hızlı bişiler yapıyorlar göremiyorum bile neye bastı ne yaptı. Ben hiçbişey yapamadım. Bana işi öğretecek kişi üste çıkıp bu kız yapamaz beceremiyor fln demiş. İkinci günüm ve müdür bana bak toparla dedi ikinci gün ya😂 gerekirse evdede çalış anlamaya raporları tekrar tekrar yap bizim çok eğiticek vaktimiz yok yapıldı. Sen gbi çok üzüldüm hayatta ilkkez o zaman kendimi işe yaramaz hissettim. Sonra öğrendim çünkü bana dikkatle öpretmediklerini farkettim biliniyor gbi yüzeyseldi. Bana işi öğetenin üstü oldum sonradan. Ve ayrılcağım zaman herkes aaa nereye sensiz napıcaz oldular . 4 günden senden bh kadar beklentiye girmemeleri lazım. Seni teftiş edecek kişilerde anlar bunu merak etme.

Merhaba,

Öncelikle genel anlamda (ve bence) laboratuvar ortamlarında stajyerlerin bir şeyi kontamine etmemesi gibi bir durum yok. Yani sebebini gerçekten bilmiyorum ama gerek kendi tecrübem gerek etraftan gördüğüm herkesin stajyeri her şeyi kontamine ediyor. (Ayrıca kariyerinin daha ileri noktasındaki kişiler de bi şeyleri kontamine edip örnekeleri karıştırabiliyor, ama sıfatları stajyer olmadığından bu durumlar daha az göze batıyor, fark ediliyor veya ortaya çıkıyor) Eğer çalıştığınız örnekler mühim ise ve siz öğrenme aşamasındaysanız, hatalarınız süperviörünüzün sorumluluğunda. Öncelikle sizin çalışma tekniğinizin steril ve uygun olduğundan emin olacak sorumluluklar vermesi gerek. Ancak olması gereken şeyler her zaman olmuyor o yüzden sizin de yapabileceğiniz ve insiyatif alabileceğiniz bazı şeyler var:

1) uygulayacağınız protokolü uygulamadan önce çok kez okumak, incelemek ve neden o adımı yaptığınızı içselleştirmek
2) daha uygulamadan önce olası hataları ve kontaminasyona sebep olabilecek durumları çıkarmak
3) işiniz olmadığı sürelerde sarf malzemelerini minimize edecek şekilde yaptığınız prosedürü yapıyormuş gibi yapmak
4) hala sorununuzu çözemiyorsanız süpervizörünüz ile konuşmak ve kısa süre için iş yükünüzü azaltıp, tekniğinizi geliştirmek için öneriler istemek

Diplomalarımız, mezuniyet not ortalamalarımız vs laboratuvar ortamındaki başarımızı/başarısızlığımızı belirleyen şeyler değil. Hatalarımızdan çok şey öğrenebiliriz, önemli olan şey hataları kişisel almamak ve bazı dersler çıkarmak. Ayrıca siz stajyersiniz yani öğrenme aşamasındasınız, eğer belli bir yetkinlik bekleselerdi post doc araştırmacı veya teknisyen gibi kişilerle çalışmaları doğru olurdu. O yüzden zihninizdeki yükü biraz azaltın, hata yapmaktan çok korkmayın ve hatalarınız konusunda dürüst olup feedback isteyin. Önemli olan şey mükemmel olmak değil, eleştiriye ve fikir almaya açık olmak diye düşünüyorum. (En azından benim stajyer olarak veya araştırmacı olarak çalıştığım laboratuvarlarda durum buydu)

Ancak sizi tanımadığım için tenzih ederek söylemem gerekir ki bazı stajyerler çok umursamazdır, durumlarından ders çıkarmaz ve çok sallapati çalışır. Eğer öyle değilseniz, öneriye açıksanız ve sorunlu insanlarla çalışmıyorsanız kötü bir değerlendirme raporu alacağınızı sanmıyorum. Ayrıca sorun yaşayacağınız/uyum sağlayamadığınız/ayrımcılığa uğradığınız (ya da kısacası "fit" edemediğiniz, beklentileri karşılayamadığınız) ortamlarda çalışmak ne prestiji ne de parası için dayanılacak şeyler değil. Burası olmaz, başka bir yer olur. Elinizden gelenin en iyisini yaptığınız sürece içinizi ferah tutun bence. Kafamızdaki yük ne kadar azsa, hata yapmaktan ne kadar az korkarsak o kadar verimli çalışabiliriz diye düşünüyorum.

Baya uzun yazmışım, umarım faydam dokunmuştur :)

Doktorada yaptiklarimla, su an yaptigim taban tabana zit, yuksek lisanstaki icimde aklimda kalan biyolojiye geri dondum. Doktorada da bir dunya cihaz kullandim, ama hiz hic bu kadar onemli olmamisti.

O zaman bence sorun bu. Kizacaksiniz bana ama buyuk kariyer degisiklikleri icin en uygun zaman doktora ve oncesi donem, sonrasinda bu sekilde sorunlar yasaniyor hep sahit oldugum kadariyla. Kaldi ki sizin kalifiye oldugunuz bir alan ve mesleginiz var yani bu insanlari cekmeye deger mi bilmiyorum.

Özgüveninizi incitmişler sizin. İnsan çekimser kalıyor sanki herkes açığını bulacak ve tiye alacak gibi. Hareketler falan donuklaşıyor. Güvensiz, samimiyetsiz ve soğuk bir ortamda emin olun ki birçok kişi sizin gibi oluyor.

Yardımcı olur mu bilemiyorum ama, küçükken kixbok yapıyordum. Daha doğrusu yapmaya çalışıyordum. Hocaya birgün "ben şu hareketi anlamafım" dedim. Milletin içinde " sen zaten ne anladın ki gelme bi daha babanın parasına yazık" dedi. Sanki beton bloklar üzerime indi. O gece sabaha kadar çalıştım o hareketi sonra hoca bir daha yanından ayırmadı.

İkinci olayım ise maddi durumum iyi olmadığı için okuldan sonra kuaförlük yapmaya başladım. Bana yerleri sildirip bulaşıkları yıkatıyorlardı. Gözlem yapabildiğim kadar yaptım. Ne zaman fön makinesini elime alsam beraber işe girdiğim arkadaşım " fönü ben çekerim sen bulaşıkları yıka" dedi. Kıpkırmızı oldum. Sonra birgün kimse yok müsteri geldi fön istedi. Tabi sahab işe gidecek olanlar da geldi. Fön sırası bekliyor. O kadının fönünü çekene kadar kaç kere saçını yaktım bilmem ama her defasında yüreklendirdi. Acemiliğim 10km öteden belli yüzüm kıpkırmızı. Velhasılı kelam. O günden sonra elimden makineyi kim almaya kalksa var gücümle yapıştım vermedi. Olmadı bir daha denedim. Neticesinde ayıptır söylemesi müşterilere yetişemez oldum. Ünüm aldı başını gitti. Bana makyaj için sıra bulamayanlar çok üzüldü 😜En son jubilemi de bir gelinle yaptım. Gelinleri normalde işverenim çıkartıyordu ama beni istedi Patronu istemedi benim daha iyi olduğumu söyledi. O gelini ben çıkardım patronda beni 😜😜 çünkü kendisinden daha iyi birini istemedi iş yerinde. Okulum için gerekli parayı çıkarmıştım ama 😊

Uzun oldu kusura bakmayın ama dönüşümünüz olan bir anı yakalayın ve ne pahasına olursa olsun bırakmayın.
Kendi eski kuaförüm aklıma geldi.kuaföre sadece zorunda kalınca eve yakın diye gidiyordum çünkü kuaför pek becerikli değildi bir sefer saçımı besleme gibi kesmişti çok kızmıştım.birgün bir kız çalışmaya başladı aşırı tatlı neyse kaşımı falan bu kıza aldırıp,saçımı kestirmeye başladım.baktım kız kuaförden hem daha yetenekli hem güleryüzlü falan.başka şehre gitmiştim bir yıl sonra geldim yok meğerse herkes o kızı istemeye başlamış,4 yıl sonra kızı işten çıkarmış kuaför.nereye gitti bulamadım sonra o kuaförü bıraktım.sizinde müşteriler üzülmüştür:KK51:

Lab teori ve pratigin tutmadigi en kolay ortam. Ve pratikte de hata yapma olasiligi cok cok kolay. Ve lab.da cikan sonuc hemen pat diye oldugu gibi kabullenilmez, istisnalar disinda. Tekrar gerektirir.
Biyoloji alaninda olsaydiniz, emin olun ki bunu anlardiniz.

Merhaba,

Öncelikle genel anlamda (ve bence) laboratuvar ortamlarında stajyerlerin bir şeyi kontamine etmemesi gibi bir durum yok. Yani sebebini gerçekten bilmiyorum ama gerek kendi tecrübem gerek etraftan gördüğüm herkesin stajyeri her şeyi kontamine ediyor. (Ayrıca kariyerinin daha ileri noktasındaki kişiler de bi şeyleri kontamine edip örnekeleri karıştırabiliyor, ama sıfatları stajyer olmadığından bu durumlar daha az göze batıyor, fark ediliyor veya ortaya çıkıyor) Eğer çalıştığınız örnekler mühim ise ve siz öğrenme aşamasındaysanız, hatalarınız süperviörünüzün sorumluluğunda. Öncelikle sizin çalışma tekniğinizin steril ve uygun olduğundan emin olacak sorumluluklar vermesi gerek. Ancak olması gereken şeyler her zaman olmuyor o yüzden sizin de yapabileceğiniz ve insiyatif alabileceğiniz bazı şeyler var:

1) uygulayacağınız protokolü uygulamadan önce çok kez okumak, incelemek ve neden o adımı yaptığınızı içselleştirmek
2) daha uygulamadan önce olası hataları ve kontaminasyona sebep olabilecek durumları çıkarmak
3) işiniz olmadığı sürelerde sarf malzemelerini minimize edecek şekilde yaptığınız prosedürü yapıyormuş gibi yapmak
4) hala sorununuzu çözemiyorsanız süpervizörünüz ile konuşmak ve kısa süre için iş yükünüzü azaltıp, tekniğinizi geliştirmek için öneriler istemek

Diplomalarımız, mezuniyet not ortalamalarımız vs laboratuvar ortamındaki başarımızı/başarısızlığımızı belirleyen şeyler değil. Hatalarımızdan çok şey öğrenebiliriz, önemli olan şey hataları kişisel almamak ve bazı dersler çıkarmak. Ayrıca siz stajyersiniz yani öğrenme aşamasındasınız, eğer belli bir yetkinlik bekleselerdi post doc araştırmacı veya teknisyen gibi kişilerle çalışmaları doğru olurdu. O yüzden zihninizdeki yükü biraz azaltın, hata yapmaktan çok korkmayın ve hatalarınız konusunda dürüst olup feedback isteyin. Önemli olan şey mükemmel olmak değil, eleştiriye ve fikir almaya açık olmak diye düşünüyorum. (En azından benim stajyer olarak veya araştırmacı olarak çalıştığım laboratuvarlarda durum buydu)

Ancak sizi tanımadığım için tenzih ederek söylemem gerekir ki bazı stajyerler çok umursamazdır, durumlarından ders çıkarmaz ve çok sallapati çalışır. Eğer öyle değilseniz, öneriye açıksanız ve sorunlu insanlarla çalışmıyorsanız kötü bir değerlendirme raporu alacağınızı sanmıyorum. Ayrıca sorun yaşayacağınız/uyum sağlayamadığınız/ayrımcılığa uğradığınız (ya da kısacası "fit" edemediğiniz, beklentileri karşılayamadığınız) ortamlarda çalışmak ne prestiji ne de parası için dayanılacak şeyler değil. Burası olmaz, başka bir yer olur. Elinizden gelenin en iyisini yaptığınız sürece içinizi ferah tutun bence. Kafamızdaki yük ne kadar azsa, hata yapmaktan ne kadar az korkarsak o kadar verimli çalışabiliriz diye düşünüyorum.

Baya uzun yazmışım, umarım faydam dokunmuştur :)
Oncelikle aciklama ve onerileriniz icin cok tesekkur ederim.
Gecen cuma sefe aynen soyle demistim " ben elestirilere acigim, kendimi iyilestirmek icin, hatalarimi tekrarlamamak herseyi yapmaya hazirim". Pazartesi gunu de ilk laboratuarima, yani uzun suredir calistigim ilk supervizorume "bak su an, laba girip deneye baslayip bitene kadar yaptigim her seye bakip, nerede kontaminasyona neden oldugum yerleri soyle ki, o kisimlar birdaha olmasin". Cok ilginctir ki, her zaman calistigim gibi calistim, ve " sorun yok boyle devam et" cevabini verdi.
Tamam iyi, iyi ama o zaman sefim neden "supervizorun senin cok hatali oldugunu dusunuyor"diyor???
He, bu ikinci, yani 4 gunluk lab.in supervisorune soru bile sormuyorum, keza kadin benden resmen nefret ediyor. Oyle ki, bu hafta beni lab.ina bile almadi, haftaya keyfi olursa alacakmis.
Ya gercekten ben inanilmaz sekilde rahatsizlik verici, kotu biriyim, benden bir b.k olmaz, ya da arka planda baska seyler var.
Is yukunun agir olmasi, nefes alacak vaktimin olmamasini asla dert etmiyorum, bir stajyer olarak bile, Turkiyedeki is hayatima gore cok daha fazla tempoda calisiyorum.
Bu kadar cabama ragmen, birseylerin olagandisi kotu gidiyor olusu, beni psikolojik cokertiyor.
He bu arada, pazartesi atesi cikmis, ayakta duramayacak kadar hastayken, evde dinlenmem gerekirken sirf bir de bu durumu bile "bak isten de kaytariyor" denilmesin diye canli cenaze olarak gittim. Calisanlardan biri ogle saatlerinde durumumu gordu de "napiyorsun, bu sekilde calisilir mi"deyip hemen isyeri doktoruna gonderdi beni.
Tum bunlardan daha fazla ne yapabilirim, gercekten bilmiyorum

Back
X