Bu insanlar neden iş beğenmiyor

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
iş beğenmemek çok normal bir şeydir. hepimiz insanız ya. herkesin bir kapasitesi, tahammülü var. oku oku oku açlıktan ağzın koksun sonra markette rafa ürün diz. kolay mı bunun psikolojisi? hadi okumamış ol yine aynı şey geçerli. neden biz insani şartlarda emeğimizin hakkını almak istediğimiz için şımarık oluyoruz? sömürülmeyi kabullenen güruh var resmen ülkede. sömürülmek istemeyene de sallıyorsunuz sürekli.
ha zaten başka şansı olmayan aile babası, borcu harcı olan kitle çalışıyor el mecbur.

Bu neden bana dert oldu bilmiyorum ama etrafta bu tiplerden çok görüyorum. Özellikle erkekler maaşı iyi olduğu halde 4 yıl okudum gidip itfaiyeci,zabıta,düz polis mi olayım diyorlar mesela onun yerine asgari ücretle bankacılığı tercih ediyorlar. Bir tane arkadaşımın(erkek) senelerdir bir sevgilisi vardi beraber yaşadığı onunla evlendi.2700 tl maaş alıyor. Eşi de iş yok diye mutsuz mutsuz evde oturuyor. Daha önceden mağazacılıkta çalışıyordu bıraktı. Simdi de is saatleri cok diye calışmıyor. Bir tane de arkadaşım var. Kız atamasi olmayan bir öğretmenlik mezunu belki de 4 yil oldu işsiz ama ne ücretli yapıyor ne özel okullara başvuruyor. Sonra da iş yok diyor. Şımarıklık gibi geliyor bunlar bana.
Rahatlığı sevıyorlar canım bakıyorum calısmayanlar hep marka kıyafetler gezıolar tızuolar biz mi çok dusunuoz acaba dıye gecırıyorum aklımdan.

Branşımda öğretmenlik adına şöyle diyebilirim, ücretli ve özel resmen kölelik. Erkek arkadaşım atandı, haftalık 15 saat üzerinden 4000₺ alıyor. Ek dersi nöbeti 5100-5300’e çıkacak bu yıl. Daha çok kazansın, gözüm yok asla, her şeyin en iyisi onun olsun ama özelde haftada 45 saate 1800₺ veriyorlar. Bu yeni mezun/tecrübeli/tecrübesiz bir öğretmenin aldığı ücret. En yüksek ders ücreti yds yetişkin gruplarına veriliyor, 17₺ onun da saatlik ücreti. 45 saatin 45’i de bu düzeyde olamaz ama 6-8 saati 17₺ üzerinden alınabilir. Böyle de 2030₺ civarı oluyor. Birebir ders diyorlar, hevesleniyorsunuz emeğimin karşılığını alırım diye. Öğrenciden saatlik 60₺ alıp size 15-20₺’sını veriyorlar.

Ücretlide tam miktarı bilmiyorum, haftalık 30 saat üzerinden yine asgari ücretten düşük olduğunu biliyorum.

Meslek dışı kişilere haftada 45 saat az gelebilir ama bir öğretmenin verimli ve insani şartlarda çalışabilmesi için en fazla haftalık 30 saat derse girmesi gerekir.

Yani 4 yıl eğitimini alıp eğitim gerektirmeyen işlerde dahi ödenen ücretin altında verilen ücret beni mesleğimden soğuttu. Bir de müdürlerin pişkin pişkin sizden verimli neşeli, yüzde yüzünüzü vererek çalışmanızı istemesi, benim cebimde yol param yokken oraya geldiğimde 10 liralık işten 60-80 liralık verim istemeleri sinirlerimi bozdu.

Ben üç katı derse girip devlettekinin yarısından az ücret alacağıma market mağaza vs’de asgari ücretle çalışmayı tercih ediyorum. Ataması fazla, puanı gayet düşük bir bölümdenim. Ama atamamız olmasaydı ya başka bölüm okuyup başka bir sektöre yönelir ya da üniversitede not ortalamam iyiyse akademisyenliğe uğraşırdım. Elini sallasan üniversite zaten memlekette, uyduruk bir yer de olsa zamanla kendimi geliştirir daha iyi üniversitelere geçmeye çalışırdım.

Belki hayatin basında olan biri için haklısınız
Ama arkadaşım var şimdi,
8 aydır işsiz.
11 yıldır emek verdiği kariyeri var.
Aklındaki işi bulana kadar bekleyecek.
Teklif geliyor, en son aldığı maaşın 3te 1i.
Kabul edemem, bunu kabul edersem 6-7 yıl onceye donerim diyor ki haklı
Parası yetene kadar dayanacak.
Bittiği yerde allah kerim.
Şimdilik planı bu.
Ama diyemem adama,
Okulu derece ile bitirdin, üstüne yüksek lisans yaptın,
11 yılını verdin,
Arada aldığı eğitimlere paralar döktün.
Hadi şimdi garsonluk yap, markette çalış.
Bir sonraki iş yerine bu durumu nasıl açıklayacak?

Seneler önce bu ülkede ara elemana ihtiyaç olacak diye haber yapmışlardı. Artık herkes üniversite mezunu. Herkes bir şey mühendisi herkes öğretmen. Ara eleman ihtiyacı olan sektörlerde kim çalışacak; bir mühendis bir öğretmen. Boşa dirsek çürütmemek için meslek seçmeden önce iyi düşünmek gerekiyor.

Ben de lisans mezunuyum calismiyorum. Su an maddi bir sikintim yok olsa gocunmam ben de her iste calisirim. Diyeceksiniz kariyerdi ekonomik ozgurluktu vs. Calisirken satis danismaniydim eve geliyorum saat 20.30 yemek yap ye ev temizle camasir bulasik saat 1i gecsin uyu uyan 9 gibi is basinda ol. Sadece pazar tatil. Asla ve asla hayati yasadigini hissedeme ayrica disarda olugum icin kiyafet vs masrafi da daha cok inan zarardaydim her yönden. Su an da cok cok ihtiyacim olmadigi icin reddediyorum bu tip koleligi.

Oralar kaç para veriyordur sence? O parayla hayatın idare edilemiyor zaten...Artı market mağaza dahil buralarda bile işe giremeyen ünv mezunu biliyorum...

Evde oturmak daha mı iyi? En azından asgari ücret kazanır insan. Asgari ücret ile hayatını idare eden kişi değil aileler var. Uzağa gitmeye gerek yok bu forumda mevcut. Hadi onu da vermiyorlar diyelim boş oturmaktan daha iyidir. Bir sürü market bir sürü mağaza var eleman arayan, biri olmaz biri olur. O olmaz lokanta olur. Giremeyen değil ama girmeyen çok üniversite mezunu tanıdım.
Ne yazık ki ülkede iş durumu rezalet ama maksat para kazanmaksa iş konusunda seçici olmamak lazım. Cebinde 5 lirası olmayan bir tanıdığım bulduğu işi çalışma saatlerini beğenmediği için kabul etmedi. Keşke eğitimine göre iş bulsaydı ama yok. Üstüne 3 ay daha geçti hala işsiz. Aile yardımıyla yaşıyor.

Anlatmak istediğim ana fikri anladığınızı varsayıyorum. Anlamadıysanız bir kez daha mesajımı okuyabilirsiniz.

Herkese tek tek cevap veremeyeceğim için topluca cevaplayacağım. Etrafımdaki 5 kisinin 3 ü bu durumda. Bana neden dert oldu çünkü bana yansıyor herkesle muhabbeti kessem ne olacak yalnız kalıp kafayı mı yiyeceğim. Benim kastettiğim insanlar mühendislik,hukuk,öğretmenlik(az da olsa ataması olanlar) ,yeni mezun ders çalışanlar vs.. değil,iş bulamayacağını imkân olmadığını bilerek okumak için 4 yıl okuyup sonrada iş beğenmeyen insanlar,bulduğu işi de beğenmeyip ayrılanlar,atama az deyip ders çalışmayanlar. Burada kadınların eslerinin is beğenmemesi hakkında konular açıldığında herkes gazlıyor algıya göre mi davranıyorsunuz ? Üniversite de ek gelir diye köpek gezdirdim,günü birlik garsonluklara gittim. Şu an ataması görece iyi olan bir bölümden yeni mezunum ailem çalışmama engel olduğu için çalışamıyorum kpss çalışıyorum. Bu sene olmazsa da farklı alanlara yöneleceğim.Boşta durmayacağım

Zengin koca bul kız :)) sen bihter ziyagilsin aptal olma

Ben de çok emek verdim, hala da bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Emeğin kıymetini biliyorum. Bir zengine kapağı atmaya uğraşsam ve başarılı olsam, ilk önce kendi emeğime ihanet etmiiş olurup. Kendime zerre saygım kalmaz. Emeğin beş para etmediği bu dünyada, kendi bedenimi sermayeye satamam dostum, yoo yoo. Bir o kaldı zaten sömürülmedik. O da bana kalsın.✋🏻😆

iş beğenmemek çok normal bir şeydir. hepimiz insanız ya. herkesin bir kapasitesi, tahammülü var. oku oku oku açlıktan ağzın koksun sonra markette rafa ürün diz. kolay mı bunun psikolojisi? hadi okumamış ol yine aynı şey geçerli. neden biz insani şartlarda emeğimizin hakkını almak istediğimiz için şımarık oluyoruz? sömürülmeyi kabullenen güruh var resmen ülkede. sömürülmek istemeyene de sallıyorsunuz sürekli.
ha zaten başka şansı olmayan aile babası, borcu harcı olan kitle çalışıyor el mecbur.
Evet gerçekten iş yok ona itirazım kesinlikle yok. Mesela sosyal hizmetler,pdr cok popülerdi 4 yıl önce herkes o bölümlere gitti simdi o bölüm mezunları devlette iş bulamıyor,özelde cok cüzi miktarlara çalışıyor. Veya öğretmenlikler özelde asgarinin altında çalışıyor. Bunlar emek hirsizliğıdır. Ama isletme,iktisat mezunu biri de iş beğenmemezlik yapmamalı. Birkac sene denemeli olmazsa farklı alana yönelmeli

Katılıyorum. Mesleğine, bilgi birikimine, eğitim göre iş bulamayabilirsin bu ülkenin bir ayıbı zaten ama maksat hayatını idare edeceğin parayı kazanmaksa iş çok. Market, mağaza vb yerlerde eleman arayan çok yer var. Eğer paraya ihtiyaç varsa seçici olmamak lazım.
Ben de bunu kastediyorum. 4 yıldır bosta gezen arkadaşım ne ücretli yapıyor ne özele gidiyor,dogru düzgün kpss de calışmıyor atamam az diye. Sonrada sürekli is yok diyor.

Ya siz ne sanıyorsunuz ki..Ünv de dirsek çürütüp sonra kapı kapı iş arayıp bulamayıp, bisürü ukala patronun sorgularına özeş hayatınıza kadar sormasına muhatap olup sonra yine de bulamayıp markete girip orda çalışmanın psikolojisini hiç yaşadınız mı? Biri vardı mühendis cafede çalışıyor, gün sonunda paspas yaparken kendimi sorguluyordum her gün diyor...

Şımarıklık öyle mi?

Öğretmen de özel okula girsin demişsiniz...Orda da ne torpiller dönüyor, torpilin yoksa özel okulda da iş bulamıyorsun...

Bu konu ne amaçla açıldı? Dert değil ki baskaları üzerinden kendini mi rahatlatıosun nedir
Evet dönüyor torpil her yerde var. Ama iş imkânı olmayan (sosyoloji mesela) bir bölüm okuyarsanız ve is bulamıyorsanız da seçici olmamak lazım.

Nasıl vicdansız bir başlık nasıl çirkin açıklamalar.size ne milletin işinden calismamasindan?keske bu gençler değilde belediye ye gitmeden aas alan vekil kızı oğlunu belediye başkan yardımcısı yapanlar torpille iş bulanlar size dert olsaydı hiç mi intihar eden atanamamiş öğretmen haberi izlemediniz çok acımasız buldum sizi burada kul kınadığını görmeden ölmezmiş

Evet dönüyor torpil her yerde var. Ama iş imkânı olmayan (sosyoloji mesela) bir bölüm okuyarsanız ve is bulamıyorsanız da seçici olmamak lazım.
18 yaşında sağlıklı bir yönlendirme olmadab insanlar bu kadar seçebiliyor işte. Şu an tamaen boş yapıyorsunuz. 10-15 yıl çalışıp işsiz kalanlar da mı yanlış seçim yapmış oluyor?

Valla mezun oldum ücretlide iş bulamadım gayet de ücretlide bile torpil olduguna bizzat şahidim. Doğal olarak emek vermiş birisiyim ve zoruma gidiyor. Bebek bakıcılığı yaptım, evinin bklu tuvalet kağıdını bile bana döktürmeye kalktı,sigortamı yapmadı. Bu kadarı da fazla degil mi?

18 yaşında sağlıklı bir yönlendirme olmadab insanlar bu kadar seçebiliyor işte. Şu an tamaen boş yapıyorsunuz. 10-15 yıl çalışıp işsiz kalanlar da mı yanlış seçim yapmış oluyor?
Ben issiz kalmışlar mı dedim ? Hicbir isin garantisi yok önemli olan çabalamak. Evde surat asmaktan depresyona girmektense çalışmak. 2 sene evde durun her işi yaparım diyecek hale geliyor insan. Bir tanidigim is bulamayıp kasiyerliğe başladı oradan da yükseldi. Karalar bağlamadı. Biri işten cıkarıldı kargocu oldu su an kendi aravasını aldı iş yapıyor. İkisi de söylenmedi

adalet eşitlik duygusu kalmadı insanlarda. Senin yıllarca hayal ettiğin uğraştığın işe torpille gelip yerleşiyorlar. Sen de git kasiyerlik, komilik yap. Senin neyine hayal kurmak? İyi şartlarda yaşamak çalışmak istemek? Değil mi? Hepsi biz alt tabakanın suçu. Eğitim almak bizim neyimize. Köleyiz biz,. Fazla hedeflere sahip olmamalıyız. Yükselme imkanı olmayan işlerde köle gibi çalışıp, vergi falan ödeyip geberip gitmeyi hakediyoruz.

bu çok hassas bir konu
Insanlar ünv ye 4 sene 5 sene emek verip bir meslek sahibi olmak için Uğraş veriyorlar Herkes ayalindeki işi yapmak ister elbet en doğal Hakkı.
Ama ihtiyacı olan bir sekilde mecburen Çalışıyor.
İş beğenmiyor dedikleriniz ihtiyacı olmayan kesim ya da aciliyeti olmayan kesim bence.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X