Bu para ile geçim olmaz mı?

Işte başkalarından yardım alınınca o geçinmek olmuyor ki.
Benim gecinmekten anladiğım kendini idame ettirmek.
Burada geçinebiliyoruz diyenler keşke nasıl hangi kalemlerden sürekli kestiklerini yazsalar da nasıl gecindiklerini görsek.
Mesela çocukları ana okuluna gidiyor mu, okulla gezilere gidebiliyor mu bir kurs isteyince çocuğunu gönderebiliyor mu..
Ben sanmıyorum.
Bana göre o yaşamak değil.Hayatta kalmaya çalışmak.
Bunu neden yazıyorum bari asgari ücretle yaşayan karı koca çalışan biri 3 çocuk yerine tek çocukta kalmaya karar verir belki o çocuğu iyi yetiştirir diye yazıyorum.
Buradaki yazılar etkili olur diye yazıyorum.

Yoksa ondan bundan yardımla herşeyden kısma ile yaşamak, yaşamak değil.

bunu anlatmak o kadar zor ki
kendi etrafimdakiler icin konusayim daha incir in ne oldugunu bilmeyen kasa dibinde kalan çüruk meyveden baska meyve yememis çocuklar var neyse daha fazla anlatip tekrar tekrar üzülmek istemiyorum başıma ağrilar giriyor inanin ben bir cocukla ne yapacagimi sasirdim esim calisiyor seneye kendimde ise girecegim tekrar yinede nasil bir hayat sunacagimi kestiremezken 3 5 cocukla nasil rahat gecinip yasiyoruz diyorlar bilmiyorum

gecen yil 25 liraya yaptirdigim pekmezi bu yil 40 tl diyor hakki icinde gr seker ilavesi yok
Bal alalim dedik 5 kg 175 lira 5 kg bile degil 4 kusur ben yuvarladim
Tereyagi olmus 60 lira
Yani 300 lira imkansiz hayal bile olamaz

Saldım çayıra mevlam kayıra hesabı çocuk yetiştirmek (!) Deniyor.
Siz azinliksiniz bu konuda.Bende.
Diyelim ben onların yerinde olsam, asgari ücret alsam büyük ihtimal (%90) durumum düzelsin diye beklerdim veya tek çocuk sahibi olup onu iyi yetiştirmeye bakardım.
Milletin çocukları muz; portakal yerken benim çocuğum kırk yılda bir çürük elma görürse kahrimdan fena olurdum.
Sizde ise girseniz tek çocuğu yerleştirirsiniz. En kötü 6 bin civarı geliriniz olur.1 çocuk güzel yetiştirilebilir eğer istanbulda değilseniz.
Önemli olan bilinç sahibi olmak.Sonra burada konular okuyoruz çocukluğum yoklukta geçti, okuyamadım eşimde şiddet uyguluyor boşanamıyorum diye..
Tabi herkes böyle degil.Kendini kurtaran da çıkar ama genelde çıkmıyor.
Benim burada hayret ettiğim asgari ücret alıp 5 kişilik aile kirada rahat geçiniyoruz diyenler..
Yahu etin kilosu bana mı 50 60 tl ?

Size kaç tl diyesim var???

ankaradayim et bizede 60 lira burada
esimin tek basina maasi neredeyse iki asgari ucretken yeri geliyor eti alip sadece cocuga yediriyoruz muz 2 gunde 1 kilo gidiyor kilosu 14 lira muzunu yemiyorum ne olur ne olmaz belki yarin alamam diye milletmi rahat benmi manyağım anlamadim

Evet Muzda çok pahalı artik.
Ben küçükken babam her akşam muzlu süt yapardı bize. Yatmadan içerdik.
O zaman muz ucuzdu.Bugune göre komik paraydı.Her sabah kışın portakal ve greyfurt suyu içerdik.Yani o zaman bu meyveler çoğu kişinin sofrasindaydi.
Su an bunun için ciddi maliyet gerekiyor.Cok üzücü yani..
O yüzden bende sizin gibi tek asgari maaşla kimseden yardım almadan kirada çok rahat gecinildigine asla inanmıyorum. Imkansız.
Gıda fiyatları böyleyken imkanı yok yani..
Ya da anca şu durum olur; uçsuz bucaksız meyve sebze bahçen olur.
Bir kaç tavuğun olur.Ineğin olur.

Anca öyle geçinirsin.

O kadar haklısınız ki...
O kadar haklısınız ki...yüksek sayılabilwcek bi gelire sahibim,evim kira değil...bir kızım var ve 2.çocuk bana göre lüks.çnkü çocuğumu tam anlamıyla besleyebilmeliyim,hiçbişeyde gözü aklı kalmamalı bu hem gıda anlamında hem de yaşantısı anlamında..4 yaşında anaokuluna ve spora başladı.şimdi 10 yaşında o zamandan bu yana masrafı,servisi,2 yıldır dil kursu var.hafta sonları dışarı çıkmak,gezmek,sinemaya gitmek ister..çocuk büyütmek sadece karnını doyurmak değil maalesef

Zor geçim olur. Faturalar vs. zaten bin tlyi geçer. Her şey ateş pahası üstelik şimdi...

Konudakiler için söylemiyorum ama
Benim etrafımda da asgari ücretle iyi geçiniyoruz
2 çocuk artı kirayla daha üstüne para bile artırıyoruz diyen oluyordu
Öyle söyleyenlerin sonra anlatmadıkları geçim kaynakları olduğunu aileden ve çevreden gıda yardımı aldıklarını gördüm
Ama psikoloji bozuyorlar
Gayet normal harcamalar yaparken kendi de sorun arıyorsun ben mi çok harcıyorum diye

Canım kusura bakma seni kırmak için söylemedim elbette,aksine iyi bilirim yoksulluğu,biz de kardeşimle benzer şartlarda büyüdük, annemle babam hep çok şükur neyiniz eksik derdi , çocuk aklı inanır,eksikleri görse de,yutkunur diyemezdik ama...ama çok şeyimiz eksikti be...

300 civarı mutfak masrafını biraz detaylandırabilir misiniz, kendimi çok müsrif hissettim şu an

300 civarı mutfak masrafını biraz detaylandırabilir misiniz, kendimi çok müsrif hissettim şu an
Bi 3 sene falan once de kalmis bence arkadas. Ya da esi ile markete gitmiyor. Ayda 300 lira mutfak masrafi nedir ya? Biz gecenlerde bir aylik alisverise 950 lira odedik. 2 kisiyiz bu arada. Bir de bebegim var. O da zaten daha yeni ek gidaya gecti. Sebze ve meyvelerden az az yiyor. Mama kullanmiyor. Sutum yetiyor. Buna ragmen 950 lira odedik. Musrif degiliz. Sadece yasiyoruz bence.

Olabildiğince dikkatli harcarım, tasarruf topiklerinde az yazmadım ama o rakamı tutturamam
Her hafta pazarda ortalama 70 lira harcıyorum, kışlıkta yapıyorum, etti 280 lira
Aylık alış-verişte bu ay 400 lira harcadım ve hepsi temel şeyler ; yağ, şeker,çay,kahvaltılık, bakliyat,kahve gibi
Deterjan ve kişisel bakım ürünlerini internetten alıyorum ortalama ayda 120-130 da onlara gidiyor
Ceviz,badem,fındık vs... gibi şeyler için 100 lira daha
Kasap alışverişi için 200 lira
Yoğurt mayalamak için ayda 50 lira
Ha şu var dışarıdan çok nadir yeriz midelerimiz hassas, iki kişiyiz hergün 3 ana 2 ara öğün hazırlanıyor eşim işe de götürüyor şu hesaba göre 1150 lira, arada eksik gedik mutlaka oluyor illa markete gidiliyor 300 lira ile nasıl tüm ay mutfak döner anlamadım valla müsrifim dedim kendi kendime bir de bunu yazan arkadaş ekseri et yemeği yapıyorum yazmış ben mi beceremiyorum

Musrif degilsin. Bence bazilari abartarak can sıkmayı seviyorlar. 300 lira mutfaga harcayan adam market fisinin fotografini atmadan inanmam ben ona. Habir de haftada bir disarda yedigi lokantanin fisini atmali.

2 kilo et 90 tl, 1 kg tereyağ 60 tl, kişibaşı günde bir yumurta aylık 70tl,sebze meyve ayda en az 200 tl....etti 420..daha içinde bakliyat yok, çerez yok,sıvıyağ yok, un yok,seker yok,çay yok, ekmek yok,süt yok..bunların hiçbiri lüx değil, 300 liraya ne yiyor ne içiyorsunuz , ben mutfakta1000 tl ye bile çıkaramıyorum bir ayı, 300 tl diyorlar ya çıldırcam

Musrif degilsin. Bence bazilari abartarak can sıkmayı seviyorlar. 300 lira mutfaga harcayan adam market fisinin fotografini atmadan inanmam ben ona. Habir de haftada bir disarda yedigi lokantanin fisini atmali.

Oglen evden getiriyorum
Cunku sagligimi dusunuyorum ondanda ote bir tabak taze fasulyeye 12 tl vermistim sene 2015 ti, 4 senede az corba az yemek ve salata su 5 tl iken o rakamlara tirmandi
Simdi arada corba ciger / bulgur pilavi ciger yiyorum 14 tl veriyorum
Ufacik deli gibi isleyen esnaf lokantasi
Ben 300 liraya nasil inanayim ya makarna bile ne kdr oldu

Ben yarim gun calisiyorum. Zaten 2 de evime geliyorum. Gelince idareten bir tost yapiyorum. Esim 12 saat calisiyor. Ogle molasi zaten yok. Yemek yeme luksu yok. Sabah kahvalti yapar aksam yemek yer. Inan 950 lira oduyoruz markette. Pazar yok burada. Sebze meyve marketten ates pahasi. 16 liraydi muz. 8 lira seftali. Sebze, meyve ,bakliyat, makarna, cay, yag, salca, un, sut, tereyag, tavuk, sucuk, balik, et, zeytin, peynir, bal, recel, pekmez...
Bakin bunlar luks degil ihtiyac. Kimse bunlari 300 liraya aldigini savunamaz.
Saydiklarimdan balik haric aldigim ay 980 lira odedim. Sigaram bunun icinde degil. Yahu iki kisi gunde 2 ogunden 3 ekmek yese burda ekmek 1 lira. 90 lira sirf o yapar.

Imkansiz ztn
Evden getirsende maliyet var. 1 kilo sebze yetmiyorki evde 2 kisi calisiyoruz ona gore alip pisirmek gerekiyor
1000 tl bile iyi bir rakam bence

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…