Bu şartlarda yurtdışı mantıklı mı?

Ben de devlette muhendistim. Iş bulmadan gitmeyin bence. Evlilik yoluyla falan. Mutlaka iş bulun öyle gidin. Ne mühendisisiniz? Hangi ülkeye gidiceksiniz bunlar da önemli tabi
Neden evlilik yoluyla gitmeyin dediniz?
Ben de iş bulup gitme taraftarıyım. İşi bulup dili orada da verebiliyoruz öyle yapmayı düşünüyorum bakalım. Ülke de ingiltere yada almanya gibi A2 Almancam ve B2 ingilizcem var

Ben sıkınti diye sikayetci degilim zaten alisilmis bi sistem var onlara uydunmu rahatsin. Ama biz turk milleti olarak genelde kurallari sevmeyiz ben cok duydum gordum avrupaya gelipde surekli sikayetci olan damat veya gelin, yok abi burasi cok sıkıci surekli tependeler kafanin uzerinde ceza yazmaya hazir bekliyolar hep kural hep kural diye serzeniste bulunup biturlu ayak uyduramayan.

Bu saydiklarim bize gore alisilmis seyler ama Turkiyeden gelecek olan veya merak edenlerin bilmedigi noktalar. Mesela suan ev alimindayim toplam surec 6 ay suruyo, nedeni ne? Evin butun herseyini devlet arastirmak zorunda her alim satimda. Iste depreme dayaniklimi, sel bolgesimi, evde asbest varmi taaaa en kucuk civiye varana kadar arastiriyolar. bunu neden yapiyolar? Yine insanin guvenligi icin yani aslinda herseyin bi sebebi var.

Ben Turkiyenin adalet sistemine hic guvenmiyorum zaten. Egitim sistemini begenmiyorum. Saglik sistemi , doktorlar teshis koyuyor ama tedavi bildiginiz business olayina donmus. Her yil Turkiyeye gelmek icin can atardim, en son gecen sene Turkiyenin halini gorunce bu yil gitmeme karari aldik. Maalesef 3 maymunu oynayamiyorum. Amaan banane ben gezip tozarim orda yasayanlar birbirini yesin surunsun diye bakamiyorum olaya. Cok etkileniyorum. Nerdennn nereye geldi acaba daha neler gorecegiz diyorum..nolacak boyle diyorum
aksine

tr'den bıkıp kaçmak isteyen kesim zaten genelde kurallara uyan, trafikte medeni araç kullanan, vergisini zamanında yatıran, çocuğuna dil öğremtenye çalışan, apartman hayatına uyumlu modern bir kesim bu kesim iyice ümitsiz ve endişeli en başka çocuğunun eğitiminden endişeli adaletten endişeli.

hep kural hep kural diyen tanıdıklarınız kesin evlilik yoluyla gelenlerdir... onlar tr'nin köyünden varoşundan gitme uyumsuz kesim maalesef. zamanında aileleri gitmiş...onlar da koca/karı bulup gelmiş. yoksa iş bulup gidebileceklerinden değil -büyük kısmı için istisnası vardır elbette.

ha ama tr'den gelip işte bir banka hesabı açmanın aylar süreceğini sürekli evrak işi olacağını evlerin tr'deki gibi (türkiye derken meseala benim kendi memleketim olan ilçede evler 150 m2'dir, yoksa bağcılardaki 60m2 yerleri kast etmiyorum) çift balkon, 50 m2 teras, 4 +1 olmayacağını, her ev işini kendisinin yapacağını bunları tabii ki biliyor olması lazım.

Simdi yukarida hep avrupa icin turkiyeye bakarak hep olumlu yazdim ama bunun uzerine aci gercekleride yazmak istedim.

Sizin bu lafiniz hosuma gitti oyuzden alintiladim :)

Mesela burada oyle her istedigini her an alamazsiniz, kredi karti olayi cok farkli. 1 tane kredi kartim var 750 euro limiti, alisveris yaptigimda 1 ay icinde odemem gerek (mesela 200 euro harcadiysam tak 200 vermem gerek) aksi takdirde %13 faiz giriyor. (kredi karti almakda cok kolay bise degil.) Veya oyle lc waikikiden watsonsdan gratisden alip alip karta taksite boleyim falan yok. Oyuzden insanlar cebinde para oldugu kadar alisveris yapar burada.
Mobilya aldiginizda 12 taksit faizsiz. Araba krediyle aldiniz diyelim faiz %4 civari. Plaka actirmasi arabayi trafige cikarma parasi sigortasi vergisi bunlari gozden cikarin.
Ev almaya girmek istemem ama ucundan deginim. Devlete evin degerinin %12,5 tapu parasi + kredi kaydi parasi veriyosunuz (kisaca cope giden para) ev alimi asagi yukari 4 -6 ay suruyor Krediniz 30 yillik oluyor kira oder gibi oduyosunuz.

Kira tutmak icin evin geliri yasayacak kisi sayisi hersey degerlendiriliyo.

Hastaneler oyle tiklim tiklim dolu degildir acile giderseniz min 4 saat beklersiniz oyle kafam agridi gebemiyim bi test yapim grip oldum serum vurdurayim diye acile gittiginizde almiyacaklar cunku bunlar acil vaka degil. Esim elini kesti dikis atilacak 4 saat surdu. Bugun ambulansla annemi kaldirdik 3 saat surdu.
Aklima gelenler bunlar simdilik
Ha kirmizi isikta gectin eve tak cezasi gelir, cocugunu koltuksuz oturtursan polis amcalar sana 350 euro oturtur :)
6 km hiz cezasina 125 euro odersiniz
Yani sistem okadar cezaya isliyoki ya seve seve yada ... kurallara uymayi ogreniyosunuz.
Amaan bikereden bise olmaz diyince goruyosunuz oyle olmadigini
Bu anlattiklarinizin yüzde 90 i olmasi gereken seyler zaten. insanlar bizim ülkemizi iyi zannediyor. Saglik sistemi de ceza sistemi de aynen böyle olmali. O yüzden Avrupa yi cok seviyorum. Bizim ülkenin batmasinin en önemli sebeplerinden biridir gereksiz yapilan onlarcs tetkik ve hastane basvurusu

Ben Almanya'da yaşadım. Ailem Tr ye temelli döndü ve burada devam ettim. Ancak ailemin büyük kısmı (annem teyzem ananem dayım vb) hala Almanya'da.
Öncelikle siz ne kadar onların kültürüne, diline adapte olmaya çalışırsanız o kadar ırkçılığa uğramazsınız.
Almanlar çalışkan insanları çok sever ve saygı duyar hatta destek olur çabanızı görünce. Soğuk insanlar vs değiller, laubali değiller sadece.
Oraya başlangıçta gittiğinizde Türk işveren harici bir yerlerde çalışırsanız haftalık 40 saat çalışır, asgari ücretten bir tık fazla alırsınız. Çocuk parası desteği alırsınız bu da zaten çocuğun her türlü giderini sağlıyor.

B1 seviyesinde Almancayı hallederseniz (Ausbildung) yaparsınız. Bu süre içerisinde maaşta alırsınuz. Ausbildung diye araştırırsanız ne olduğunu görebilirsiniz

Hiç korkmayın, hiçbir kötü tecrübeyi duymayın. Hedefinize odaklanın ve gidin :)
iyi hoş da
ausbildung yapmak için nasıl vize alacaklar ?

aksine

tr'den bıkıp kaçmak isteyen kesim zaten genelde kurallara uyan, trafikte medeni araç kullanan, vergisini zamanında yatıran, çocuğuna dil öğremtenye çalışan, apartman hayatına uyumlu modern bir kesim bu kesim iyice ümitsiz ve endişeli en başka çocuğunun eğitiminden endişeli adaletten endişeli.

hep kural hep kural diyen tanıdıklarınız kesin evlilik yoluyla gelenlerdir... onlar tr'nin köyünden varoşundan gitme uyumsuz kesim maalesef. zamanında aileleri gitmiş...onlar da koca/karı bulup gelmiş. yoksa iş bulup gidebileceklerinden değil -büyük kısmı için istisnası vardır elbette.

ha ama tr'den gelip işte bir banka hesabı açmanın aylar süreceğini sürekli evrak işi olacağını evlerin tr'deki gibi (türkiye derken meseala benim kendi memleketim olan ilçede evler 150 m2'dir, yoksa bağcılardaki 60m2 yerleri kast etmiyorum) çift balkon, 50 m2 teras, 4 +1 olmayacağını, her ev işini kendisinin yapacağını bunları tabii ki biliyor olması lazım.
Aynen öyle ben de tam yazdiginiz sebeplerden ötürü gitmek istiyorumm. Evet ülkemiz memleketimiz ama insanindan biktim cehalet gitgide artiyor gelecek hic umdugum gibi olmadi.

Eşim esnaf ben devlet memuruyum çocuğumuz var 5 yaşında. Ben 30 eşim 35 yaşında. Üniversite mezunuyuz ikimiz de. Önümüzdeki yaz yurtdışına daha spesifik tabirle Almanya ya da Hollanda’ya gidecek şekilde kendimizi ayarlamaya çalışıyoruz. Özellikle dil konusunda ilerlemeye çalışıyoruz. Zaten A2 İngilizcemiz var B1 yapmaya çalışıyoruz. Sonra tabiki Almanca da.
Aslında kazancımız orta halli ama son derece bunaldık artık. amacımız oğlumuzun yurtdışında özellikle Almanya’da üniversite okuması.
Onun dil eğitimi özel okulu vb derken kazancımızın çoğu çocuğun eğitime destek olmaya gidecek zaten.
Böyle düşününce ben devlet memurluğundan istifa edebilirim sorun olmaz. Ben de çalışırım. Markette manavda çalışırım gocunmam. Zaten İngilizcem var. Almanca daha önemli farkındayım onu da gece gündüz çalışır hallederim 1 senede
Çoğu insan oradaki bir devlet okulunun buradaki ozel okullardan cok daha ileride olduğunu söylüyor.
hem ben hem eşim fiziksel işlerde falan da çalışabiliriz. Özellikle eşim çalışır ben de dil konusunu halledip hasta bakımı vb alanlarda ausbildug yaparım. (2gun okul 3 gün çalışma şeklinde mesleki eğitim)
Bu arada Almanya ve Hollanda’da fiziksel işler konusunda zorlanmayız tanıdıklar var gelin diyorlar çok şükür. Eşim de inşaatta bile çalışırım sıkıldım artık gitmek istiyorum diyor.
Geçim noktasında da biliyorum kazancımız bize ancak yetecek kenara bisey atmak ev vs almak hayal yurtdışında farkındayım.
Ama burada da çok farklı değil artık çocuğun kreşi 6bin 1 aylık dil okuluna göndereyim dedim 10bin yani ekonomik durumu anlatmama gerek yok bence zaten
Allahtan bir evimiz bir arabamız var emeklilik için kötü gün dostu olur
Tereddütte değiliz aslında kesin deneyelim diyoruz
Neyi sorduğumu aslında ben de bilmiyorum
Umarım yanlış bir yolda değilizdir

Hollandaya asla gelmeyin

Ben sıkınti diye sikayetci degilim zaten alisilmis bi sistem var onlara uydunmu rahatsin. Ama biz turk milleti olarak genelde kurallari sevmeyiz ben cok duydum gordum avrupaya gelipde surekli sikayetci olan damat veya gelin, yok abi burasi cok sıkıci surekli tependeler kafanin uzerinde ceza yazmaya hazir bekliyolar hep kural hep kural diye serzeniste bulunup biturlu ayak uyduramayan.

Bu saydiklarim bize gore alisilmis seyler ama Turkiyeden gelecek olan veya merak edenlerin bilmedigi noktalar. Mesela suan ev alimindayim toplam surec 6 ay suruyo, nedeni ne? Evin butun herseyini devlet arastirmak zorunda her alim satimda. Iste depreme dayaniklimi, sel bolgesimi, evde asbest varmi taaaa en kucuk civiye varana kadar arastiriyolar. bunu neden yapiyolar? Yine insanin guvenligi icin yani aslinda herseyin bi sebebi var.

Ben Turkiyenin adalet sistemine hic guvenmiyorum zaten. Egitim sistemini begenmiyorum. Saglik sistemi , doktorlar teshis koyuyor ama tedavi bildiginiz business olayina donmus. Her yil Turkiyeye gelmek icin can atardim, en son gecen sene Turkiyenin halini gorunce bu yil gitmeme karari aldik. Maalesef 3 maymunu oynayamiyorum. Amaan banane ben gezip tozarim orda yasayanlar birbirini yesin surunsun diye bakamiyorum olaya. Cok etkileniyorum. Nerdennn nereye geldi acaba daha neler gorecegiz diyorum..nolacak boyle diyorum
Birebir sizle ayni görüsteyim.

Ben sizin dil öğrenmek hakkındaki görüşünüze katılmıyorum.45 yaşında A1 Yunanca sertifikası aldım ve sınıf ikincisi oldum.47 yaşında İspanyolca A1 sertifikası aldım bu kez sınıf birincisi oldum.Tam A2 İspanyolcaya başlayacaktım, korona başladı.Konu sahibi daha Çok genç.Bir şeyi gerçekten isterseniz ama gerçekten dünya bile çekilir size yol verir.
A1 dil öğrenmek hiç bir şey yalnız

+ ispanyolca korkunç kolay bir dil (3 ayda b2 olmuştum oradan biliyorum) -hafta içi 5 gün günde 5 saat ders şeklindeydi tabii. bir de Bİikentin dil dersiydi, orada aldığım dil dersini ben başka hiç bir yerde görmedim. fakat en önemli sebep ispanyolcanın çok kolay ilerleyen bir dil olması. başka diller de biliyorum.

Almanca 25 senedir ara ara konuştuğum bir dil
ara ara almanyada yaşadım çünkü hala yaşıyorum. tamam 10 senedir gelmiyordum. unutmuşum elbette ama benim ingilizcem anadil seviyesinde, kitap yazacak şekilde....bir faydası oluyor olsaydı bana olması lazımdı :D A1den sonra onun bir yararı olmuyor açıkçası. böyleyken ben daha b2'ye yeni yeni başladım.

bir yandan çalışıp, bir yandan akşam 8de her yer kapandığı için yemeğini suyunu tedarik etmek için koşturup, bir yandan çocuk bakıp ki çocuk dili bilmeden okula gidecek mesela ekstradan epey ilgi gerekkecek, bir yandan evin tüm işini yapıp tüm gün kursa gitmek diye bir dünya tabii ki yok. zaten kurslar genelde haftada 2 bilemediniz 3 gün oluyor. onun da yarısına gidemez ya işle çakışır ya çocuğun bir işiyle çakışır.

ve en önemlisi almanca korkunç zor bir dil. tüm gün dil dersine gidebilip başka hiç bir gailesi olmayan 18 yaşında bir genç olsa başka şeyler derdim, kendim o zamanlar 3 ayda b2 olmuştum dediğim gibi ispanyolcada, almancada 1 senede olur veya dilde iyiyse 10 ayda olur derdim mesela. ama 30+ yaş, iş, çocuk, mümkün değil. en az 2 sene. normali 3 sene.

Bu konuda yurtdışına çıkıp 30 yaşından sonra o ülkenin dilini öğrenen biri olarak yeterince gerçekçi bir yorum yaptığımı düşünüyorum. Bunu yaşamayan biri için farklı göründüğünü de biliyorum ama kendi tecrübem çok daha gerçekçi. Türkçede gün içinde ne konuşuyorsaniz gelip aynısını burada da konuşmanız gerekiyor. Anadili gibi İngilizcesi vardır her sıkışınca İngilizce konuşur anlarım ama o da yokmuş. Ne yapacak bütün gün Türklerle mi takılacak? Ömrünün sonuna kadar dil gerektirmeyen geçici işlerde mi çalışacak? Çocuğu Anadili gibi konuşurken kendisi sadece derdini mi anlatacak? Dünyası küçülüyor insanın, eli kolu bağlanıyor, yılların entelektüel birikimi, bilgisi kültürü anlatamadiktan sonra sıfır oluyor. Bunu gerçekten yaşamayan birisine anlatmam da ikna etmem de zor biliyorum ama öyle oturup hobi olarak dil öğrenmekle bütün hayatını geçireceğin seviyede öğrenmek arasında yıllar var. Önce İngilizce sonra ülkenin dili ölme eşşeğim ölme, gerçekçi değil. Zaten en iyi ihtimalle 8 5 çalışacak, çocuk var ev isi var bir yandan dil öğren.. Evet yapılır ama bu yolla değil İngilizcesi a2 olan biri için o dil yok hesabındadir, tutup önce onu öğrenmek saçma olur. Nereye gidecekse oturacak o ülkenin dilini öğrenecek, olması gereken bu. İlk yorumda da bunu yazdım zaten.
Cok cok dogru, cok gercekci bir yazi bu. Kesinlikle katiliyorum.
Oyle A1, A2 sertifikasiyla hayata karismak imkansiz otesi,, hele Almanya'da.
Sudan cikmis balik gibi, yeni dogmus ve etrafi anlamaya ve kendini anlatmaya calisan bebek gibi oluyo insan.
Celik gibi psikoloji lazim ama o bile yetmiyor. Anadil seviyesi olmasa bile gunluk hayata adapte olup o dili rahatlikla konusup iletisim kurulmadikca oyle zor is ki gurbet...

Bu anlattiklarinizin yüzde 90 i olmasi gereken seyler zaten. insanlar bizim ülkemizi iyi zannediyor. Saglik sistemi de ceza sistemi de aynen böyle olmali. O yüzden Avrupa yi cok seviyorum. Bizim ülkenin batmasinin en önemli sebeplerinden biridir gereksiz yapilan onlarcs tetkik ve hastane basvurusu
Iste olmasi gereken olupda olmadigi icin ulke duzelmiyo
Ozellikle multecilerin kuralsiz salgara yasadiklari icin duzelmiyo
Burayada multeci geliyo ama goze batmiyolar
Devlet imkan veriyosa cetvelle eline vururcasina kurallarada uyduruyo
Kimse yayilmiyo ortalikda

Neden evlilik yoluyla gitmeyin dediniz?
Ben de iş bulup gitme taraftarıyım. İşi bulup dili orada da verebiliyoruz öyle yapmayı düşünüyorum bakalım. Ülke de ingiltere yada almanya gibi A2 Almancam ve B2 ingilizcem var
Erkeklere güven olmaz. Şimdi evlenirsiniz bakarım ederim tabiki der ne dicek normali bu çünkü. Ama sonra bir şey olur iş bulamazsınız ki olabilir yani düşük bir ihtimal değil yada başka bir şey olur. Adaptasyon sorunu olabilir genelde bu gözardı edilir ama bu da olasılığı yüksek bir durum. Yani demek istediğim böyle durumlarda issiz de olursanız yeni ülke, yeni evlilik üzerine işsizlik problemi eklenirse çok zorlanirsiniz. Zaten evliliğin ilk zamanları zor oluyor. O yüzden söyledim kafaniz atarsa uyusamazsaniz işiniz gücünüz olsun ki onsuz da devam edebilesiniz.

Eşim esnaf ben devlet memuruyum çocuğumuz var 5 yaşında. Ben 30 eşim 35 yaşında. Üniversite mezunuyuz ikimiz de. Önümüzdeki yaz yurtdışına daha spesifik tabirle Almanya ya da Hollanda’ya gidecek şekilde kendimizi ayarlamaya çalışıyoruz. Özellikle dil konusunda ilerlemeye çalışıyoruz. Zaten A2 İngilizcemiz var B1 yapmaya çalışıyoruz. Sonra tabiki Almanca da.
Aslında kazancımız orta halli ama son derece bunaldık artık. amacımız oğlumuzun yurtdışında özellikle Almanya’da üniversite okuması.
Onun dil eğitimi özel okulu vb derken kazancımızın çoğu çocuğun eğitime destek olmaya gidecek zaten.
Böyle düşününce ben devlet memurluğundan istifa edebilirim sorun olmaz. Ben de çalışırım. Markette manavda çalışırım gocunmam. Zaten İngilizcem var. Almanca daha önemli farkındayım onu da gece gündüz çalışır hallederim 1 senede
Çoğu insan oradaki bir devlet okulunun buradaki ozel okullardan cok daha ileride olduğunu söylüyor.
hem ben hem eşim fiziksel işlerde falan da çalışabiliriz. Özellikle eşim çalışır ben de dil konusunu halledip hasta bakımı vb alanlarda ausbildug yaparım. (2gun okul 3 gün çalışma şeklinde mesleki eğitim)
Bu arada Almanya ve Hollanda’da fiziksel işler konusunda zorlanmayız tanıdıklar var gelin diyorlar çok şükür. Eşim de inşaatta bile çalışırım sıkıldım artık gitmek istiyorum diyor.
Geçim noktasında da biliyorum kazancımız bize ancak yetecek kenara bisey atmak ev vs almak hayal yurtdışında farkındayım.
Ama burada da çok farklı değil artık çocuğun kreşi 6bin 1 aylık dil okuluna göndereyim dedim 10bin yani ekonomik durumu anlatmama gerek yok bence zaten
Allahtan bir evimiz bir arabamız var emeklilik için kötü gün dostu olur
Tereddütte değiliz aslında kesin deneyelim diyoruz
Neyi sorduğumu aslında ben de bilmiyorum
Umarım yanlış bir yolda değilizdir
Biz de ara ara dusunuyoruz. Ama malesef esim net degil. Net olsa hic durmam giderim.

Erkeklere güven olmaz. Şimdi evlenirsiniz bakarım ederim tabiki der ne dicek normali bu çünkü. Ama sonra bir şey olur iş bulamazsınız ki olabilir yani düşük bir ihtimal değil yada başka bir şey olur. Adaptasyon sorunu olabilir genelde bu gözardı edilir ama bu da olasılığı yüksek bir durum. Yani demek istediğim böyle durumlarda issiz de olursanız yeni ülke, yeni evlilik üzerine işsizlik problemi eklenirse çok zorlanirsiniz. Zaten evliliğin ilk zamanları zor oluyor. O yüzden söyledim kafaniz atarsa uyusamazsaniz işiniz gücünüz olsun ki onsuz da devam edebilesiniz.
Çok haklısınız

Back
X