• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bu zamanda gecinebiliyormusunuz

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Butin meaajlarimi birer birer okuyun ekonomi iyi demedim.araba uzerinden ornek veriliyor ve diyorum ki araba uretmiyorsunuz pahali alman dogal olan.
Yiyecek avrupadan ucuz burada bazi urunlerde de başa baş.cunku gida dunya genelinde pahali ve sen iyi urunlerini ihrac ediyorsun.mesela rizede bir bal var anzer bali.ic piyasafa satilmadan direkt giden.satisi kazandirdigi icin satiyorlar.dogrudur demiyorum ama dunyada da bir kriz var.orasi cennet burasi cehennem.degil
benim yasadigim yerde uretim yok, her sey dunyanin farkli yerlerinden geliyor. saka degil gercekten uretim yok yani herkes kendisi icin uretiyorsa uretiyordur. tamami egitim turizmiyle gecinen bir eyalet neredeyse. yeme icme uzerinden konusuldugu icin onu kiyasliyorum. yukarida da yazdim, ben aylik alisveris yaptim simdi turkiyeye donecegim icin az az aldim toplam 80 usd tuttu. dolu dolu alsam 120 tutardi.

yahu ben burada turk marketinden damak cikolata aldim 80 cent verdim, hadi o gun indirimdeydi ama turk cikolatasinin maksimum ederi 3 usd burada. ayni cikolatayi en son turkiyede 14 tlye almistim, o zaman da dolar 11 tl idi. simdi karsilastirmayi siz yapin bakalim, benim yasadigim yer ne uretiyor? neden zam gelse bile hala ucuza aliyorum her seyi? turkiyeden kalkip gelen cikolata nasil hala turkiyedekinden daha ucuz olabiliyor?

mesajlarinizin hicbirini anlamadim. insanlar gecinmekten bahsediyor siz almanyadaki arabayi konusuyorsunuz. bana soyleyin madem, ben dahil yurt disinda yasayan hangimiz kirmizi eti az yiyor? hicbirimiz. turkiyedekiler soylesin simdi en son ne zaman yediler? yazik yahu insanlarla dalga gecmeyin. gayet rahatiz, enflasyon burada son 40 yilin rekorunu kirdi %8 oldu diye adamlar cildiriyor, turkiyede %8 enflasyon olsa gobek atariz. turkiyeyle hic baglantisi olmayan insan %8’lik enflasyonu bir sey zannedip aman bittik tukendik diyebilir de turkiyede az da olsa yasamis olan herhangi birinin su sartlar altinda kendini ortaya atip biz de zor durumdayiz demesini hic iyi niyetli bulmuyorum artik.

Ama öyle insanlarin gercekten Türkiyedeki durumdan haberdar olduklarini düsünüyormusunuz? Tamam haberlere baksaniz asgari ücret su kadar yükseltildi diye görüyorlar, ama bazi yerlerde 3000 tl nin altinda ev bulamadigini bilmiyorlar iste. Öylelerini ciddiye almayin. Evet yag 5 euroya cikti ve burda ki zamlar da bir cok aileyi zora sokuyor. Ama Türkiyedeki ekonomik durum ve almanyadaki katsilastirilmaz iste. Onu anlamiyorlar

Dünyada da enflasyon yükseldi zaten ama buradaki durum bambaşka. Artık survivor modunda yaşamaya çalışıyoruz insanların anlamadığı bu.

benim yasadigim yerde uretim yok, her sey dunyanin farkli yerlerinden geliyor. saka degil gercekten uretim yok yani herkes kendisi icin uretiyorsa uretiyordur. tamami egitim turizmiyle gecinen bir eyalet neredeyse. yeme icme uzerinden konusuldugu icin onu kiyasliyorum. yukarida da yazdim, ben aylik alisveris yaptim simdi turkiyeye donecegim icin az az aldim toplam 80 usd tuttu. dolu dolu alsam 120 tutardi.

yahu ben burada turk marketinden damak cikolata aldim 80 cent verdim, hadi o gun indirimdeydi ama turk cikolatasinin maksimum ederi 3 usd burada. ayni cikolatayi en son turkiyede 14 tlye almistim, o zaman da dolar 11 tl idi. simdi karsilastirmayi siz yapin bakalim, benim yasadigim yer ne uretiyor? neden zam gelse bile hala ucuza aliyorum her seyi? turkiyeden kalkip gelen cikolata nasil hala turkiyedekinden daha ucuz olabiliyor?

mesajlarinizin hicbirini anlamadim. insanlar gecinmekten bahsediyor siz almanyadaki arabayi konusuyorsunuz. bana soyleyin madem, ben dahil yurt disinda yasayan hangimiz kirmizi eti az yiyor? hicbirimiz. turkiyedekiler soylesin simdi en son ne zaman yediler? yazik yahu insanlarla dalga gecmeyin. gayet rahatiz, enflasyon burada son 40 yilin rekorunu kirdi %8 oldu diye adamlar cildiriyor, turkiyede %8 enflasyon olsa gobek atariz. turkiyeyle hic baglantisi olmayan insan %8’lik enflasyonu bir sey zannedip aman bittik tukendik diyebilir de turkiyede az da olsa yasamis olan herhangi birinin su sartlar altinda kendini ortaya atip biz de zor durumdayiz demesini hic iyi niyetli bulmuyorum artik.
Uretim ulke disinda yapiliyordur atiyorum is gucu ucuz diye fabrikalari cindedir.bu uretim olmadigi anlamina gelmez.

4750 TL asgari ücret. Beyaz peynirin kilosu 100 TL minimum, eğer pazardan alırsan vaktin varsa gezer dolaşırsan 80’e bulursun ki ucuz değil. Kira, fatura falan yazmıyorum bak. Tavuğun kilosu bile 90 Lira olmuş hadi onu da yazayım. Ama hala daha muhakeme yok yazık.
annem 5300 tl emekli maaşı alıyor.benle yaşıyor yıllardır.ayrı ev tutsam kirası 2000 tl aidat 300 diğer faturaları söylemeyeyim bile.ha kiralarda artacak bu yıl geride kaldı emsallerinden.bir de evine kadın lazım ayda 2 kere temizliğe o da 350 den 700.sağlık gideri var.bu kadın 28 yıl öğretmenlik yaptı hali bu.benle yaşadığından maaşıyla benzin çocuğuma harçlık veriyorum avm ye gidebiliyorum .kredi çekip adına çocuğumu koleje yazdıracağım.bu kadar açık açık yazdım durumumu.orta halliden bu hallere düştük.kiracılarıma zam yap dedim kavga çıkardılar.ama benim evsahibim 2 katı isterim diyor.bu durumda gel de mutlu ol.ailelerden kalanlar anne maaşı eş maaşı derken 1 çocuğa anca bakıyorum.güldürmesinler insanı allasen

Uretmediginiz araba gibi mallari ureten ulkeler gibi ucuza almak istemeniz ve kiyaslamaniz o kadar harip ki...istiyorsunuz ki oradaki gibi alin.ole bi dunya yok.uretceksin,calisacaksin

Fabrika mı açıcam be hanımefendi? Üretimi kim teşvik edecek, yatırımı kim yapacak? Devlet. Eee? Şaka mısınız nesiniz tövbe akşam akşam.

Uretmediginiz araba gibi mallari ureten ulkeler gibi ucuza almak istemeniz ve kiyaslamaniz o kadar harip ki...istiyorsunuz ki oradaki gibi alin.ole bi dunya yok.uretceksin,calisacaksin
Çaycı teyzeler demiştim, çaykur demiştim?
Çay bizden, hammadde bizden, işçi bizden yüzde 44 yahu.
Hayatınızda yüzde 44 zam nerede gördünüz tr dışında?
Böyle zam mı olur!

Çaycı teyzeler demiştim, çaykur demiştim?
Çay bizden, hammadde bizden, işçi bizden yüzde 44 yahu.
Hayatınızda yüzde 44 zam nerede gördünüz tr dışında?
Böyle zam mı olur!
Kardes ben yanlis gorduklerimi.soyledim.genellemeyin her yazdigimi.araba alamiyoz diye kiyaslayanlara yazdim.ulke ekonomisi.mukemmel.ucuyoz yazmadim.

Uretim ulke disinda yapiliyordur atiyorum is gucu ucuz diye fabrikalari cindedir.bu uretim olmadigi anlamina gelmez.
acaba bu kadar kilif uydurmak yerine devlet politikasindan kaynaklandigini ne zaman kabul edersiniz?

Fabrika mı açıcam be hanımefendi? Üretimi kim teşvik edecek, yatırımı kim yapacak? Devlet. Eee? Şaka mısınız nesiniz tövbe akşam akşam.
Yok ben buradakilerle ayni kafada degilim ve olabilecegimi sanmiyom a yok.anlatamam zaten anlatsam da anlamak.iayediginizi anliyorsunuz.cunku bi suclu ariyorsunuz.ekonominin auclusu ben degilim.ben yanlis gorduklerimi yazdim

Dünyada da enflasyon yükseldi zaten ama buradaki durum bambaşka. Artık survivor modunda yaşamaya çalışıyoruz insanların anlamadığı bu.

Ben Türkiyedeki ekonomiyi takip etmeye calisiyorum.gecen sene gittim en son. Bakkaldan ufak tefek cocuklara birsey aldim. Kücük torba 150 lira tuttu. Temel gidalardan bahsetmiyorum bile. Ve bebek/cocuk fiyatlar da asiri pahali. Ama bunu görmek icin birazda siyaset gözlügü de cikartmak lazim. Bazilari bana göre sirf su andaki hükümet elestirilmesin diye "sükretmiyorsunuz"diyor. Cünkü baska türlüsü islerine gelmiyor. 🤷🏻‍♀️

Ben Türkiyedeki ekonomiyi takip etmeye calisiyorum.gecen sene gittim en son. Bakkaldan ufak tefek cocuklara birsey aldim. Kücük torba 150 lira tuttu. Temel gidalardan bahsetmiyorum bile. Ve bebek/cocuk fiyatlar da asiri pahali. Ama bunu görmek icin birazda siyaset gözlügü de cikartmak lazim. Bazilari bana göre sirf su andaki hükümet elestirilmesin diye "sükretmiyorsunuz"diyor. Cünkü baska türlüsü islerine gelmiyor. 🤷🏻‍♀️
Geçen seneyi mumla arıyoruz, çarpı iki üç oldu her şey.
Artık takip edilebilecek gibi değil.
Marketten çıktıktan sonra biri gelip’ zam gelmiş 300 daha öde’ dese inan verecek haldeyiz.
Abartı da değil bu, her gün ama her güm bir şeye zam geliyor, güneş doğması kadar sıradan bir ‘doğa’mız olayı bizim için.
Sigara paketini 40 tl olacağı dolanıyor ortalıkta.
Ülke topluca intihar eşiğine gelmek üzere.

Borcun yoksa ev kirası kredin vs yoksa bile bu şartlarda en az 15 bin gelir lazım, tatil vs yapabilmek için.
Cocuk vs varsa durum ona göre değişiyor işte geçiniyoruz ama herseyden mahrum kalarak

Almanyayi biliyorum bakin almanyadan da yazmislae zaten kimseye inanmayip hep siz biliyorsunuz.evdeki mercimegin posetinin arkasini cevirin bakin ithal mi?bugdayi nereden ithal ediyoz mesela yazin.
Ben tr menşeli mercimek bulmak için market market geziyorum. Marketlerdeki mercimeklerin %90ı kanada menşeli.

Bir de bir üye demişti ki ,markete gidiyorum 700 tl harcıyorum.hatta şaşırdı siz nasıl 3000 harcıyorsunuz dedi. 🤪sonra pazarı dahil etmedim dedi😁kesin köyünden de mercimek ,fasulye geliyordur.
Cümlenin başını okuyunca ben de 800-900 harcıyorum markette dedim... ama haftalık :-)

Yurtdisinda yasiyorum ve tatillerde türkiyeye gelince bize bile pahali geliyor.. alamiyoruz veya tatil yapamiyoruz demiyorum ama cidden kur‘a ragmen her alisveriste sasiriyorum.:olamaz:

Butin meaajlarimi birer birer okuyun ekonomi iyi demedim.araba uzerinden ornek veriliyor ve diyorum ki araba uretmiyorsunuz pahali alman dogal olan.
Yiyecek avrupadan ucuz burada bazi urunlerde de başa baş.cunku gida dunya genelinde pahali ve sen iyi urunlerini ihrac ediyorsun.mesela rizede bir bal var anzer bali.ic piyasafa satilmadan direkt giden.satisi kazandirdigi icin satiyorlar.dogrudur demiyorum ama dunyada da bir kriz var.orasi cennet burasi cehennem.degil
Araba örneği verdiğiniz için ordan cevap vericem. Eli yüzü düzgün bir arabanın kaç birimden satıldığından haberiniz var mı?ithal olduğu için değil, o arabadan 3 tane daha üzerine vergi olarak konulduğu için alamıyoruz. O kadar iyiyiz de bunca yıl bir araba niye üretemiyoruz diye sormayanlar Türkiye uçuyor diyor. Araba dünya genelinde ithal üründür zaten. Belli başlı ülkeler üretir. 1 milyona araba mı olur ya. Hangi ülkede ortalama bir markaya 1 milyon veriliyor. Hadi artık alınsa içine benzin koyacak para yok. dünya genelinde kriz varmış da falan filan. Geçiniz bunları. Hangi ülkede tarım arazileri betona çevriliyor. Biz hem pahalı hem de sağlıksız yiyeceklere mahkumuz. Diyetisyenler listelere protein yazmaya utanıyorlar artk. Çocuklarımız beslenemiyor. Dünya genelinde ortalama boyun kısaldığı tek ülkeyiz. Şimdinin çocukları kısa olucak, boyları uzamıyor, çünkü beslenemiyorlar. Sözüm genele, sene de bir kere de olsa tatilini yapan, haftalık arabasını dolduran gurbetçi de gelip burda bana ahkam kesmesin.ha biz bunu hakediyor muyuz, sonuna kadar. Ben bu durumun durumun inkar edilmesine ifrit oluyorum. Dünyada kriz var,biz de açlık. Fark bu

Geçiniyoruz. Ama içimizden de geçiliyor bir nevi😒😄

Ankara'da yaşıyoruz.
3 çocuk, biri bebek, ikisi ilkokulda.Devlet okulu, servis parası ekstra etkinlik-kitap paraları dışında eğitim masrafı yok henüz.
Ev-araba var.
6 bin civarı kredi ödemekteyiz.
2 yıldır pandemi nedeniyle tatil yapmadık bu sene de kurumun kampında tatil yapacağız. Başka yere güç yetmiyor şuan. Yine de güzel olacak.
Markete gittiğimizde hiç bir şey almayacağım dediğim zaman 400 tlden aşağı çıkamıyorum☹️varın gerisini düşünün.
Kıyafette de, gerçekten ihtiyacımız varsa alalım yoksa boşuna mağaza gezmeyelim mantığını oturtmaya çalışıyorum.
Dışarda yemek yemeyi pandemide baya bıraktık. Ya eve söylüyoruz ya da yine kurumun restoranında yiyerek nefsimizi köreltiyoruz 😄
Sosyalleşme tiyatro sinema onları da minimum seviyeye çektik ama yine de sıfırlamadık.
Şükür olduğu kadar geçiniyoruz. Ama yine de çok zor. Çok saçma. Çok kötü.
Bu böyle olmamalı.
Herkes iyi kötü istediğini yemeli içmeli.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X