Bundan daha doğalı olmadı ( NORMAL Dogum)

• Konu Sahibi Konu Sahibi Mntha
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Mntha

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
5 Şubat 2009
503
17
96
Diğer
Bundan daha doğalı olmadı

Adı Derya… İlk doğumunu yine birlikte yapmıştık. Doğuma hazırlık kursumuza katılmıştı. Doğumu nispeten kolay bir doğumdu ancak son anda bebeğin kalp atışlarında bozulma nedeni ile vakum uygulamak zorunda kalmıştık.

İkinci bebeğinde çok rahat bir hamilelik geçirdi. Doğumdan zaten korkmuyordu. Bu ikinci doğumunda çok daha rahat olacağı belliydi.Yeniden kurs yerine sadece yoga çalışmalarımıza devam etti. Lorens ile yoga yapmak zaten başlı başına bir doğuma hazırlık eğitimi sayılır. Lorens iki bebeğini de evde ve doğum havuzunda yapmıştı. İkinci doğum ikizdi ve Neşe Karabekir ile birlikte doğumunda bulunmuştuk.

Derya Pazartesi akşamı için randevu istemişti ama Salı günü daha uygun olur demiştim. Ama Pazartesi sabahı 12:00 gibi eşi aradı ve bebeğin gelmeye hazır olduğunu söyledi. Muayene için çağırdım. Hemen geldiler. 5 cm açıklık ve neredeyse tama yakın silinme ile doğumunun çok yakında olacağı belliydi. Su kesesi açılmamıştı.

Yaşadıklarıma inanamıyordum. İlk defa bir doğum gündüz başlamıştı ve gündüz bitecekti.

Hastaneyi aradığımda yine Meral Ebe oradaydı. Hiç muayene etmesine gerek olmadığını ve su kesesini açmamasını söyledim. Ama bu sefer bana erken haber vermesini istedim. Bu doğum çok çabuk olacaktı.

Saat 15:00 gibi içimden bir ses hastaneye gitmem gerektiğini söyledi. Tam hastane kapısından girerken cep telefonumda hastanenin arama yapmakta olduğunu gördüm. Santralin önünden geçerken görevliye kapatmasını söylerken, adamcağız şaşkınlığını gizleyemedi.

Doğumhanede Derya dizlerinin üstünde ıkınıyordu. Bir şey yapmasına hiç gerek yoktu, bebek zaten her şeyi yapıyordu. Muayene bile etmedim. Ama bebeğin çıkışını görmek için biraz geri gitmesini söyledim. Evet, bebeğin başı artık gözüküyordu. Bu durumlarda artık bir ayna yardımı gerekiyor. En kısa zamanda bunu yapmam lazım.

Çok kolay bir doğum olacaktı ama Derya’nın biraz kontrollü ve yavaş ıkınması yırtık olmasını önleyecekti. Artık anneleri bu konuda hem kurs sırasında hem de doğum anında uyarıyorum. Son iki doğumda her iki anne de bunu çok kolay uyguladı. Derya daha da ileri giderek, kendi eliyle kontrol ederek bebeğin çok yavaş çıkmasını sağladı. O filmlerde gördüğünüz nefesini tutarak, patlarcasına aşırı ıkınmalarda eser yoktu. Bunun yerine sakin nefesler ve kontrol vardı. Derya dizlerinin üzerinde öne doğru eğilmişken bebeğin başı çıktı. Ağzını temizledik. Sıra omuzlardaydı. Derya bu anda da başarılı bir şekilde yavaş ıkındı.(Bu anda yavaşlamak çok kolay değil, çok güçlü bir ıkınma hissi geliyor.) Omuzlar yavaşça sıyrılarak geldi. Bebek ellerime doğuverdi. Bebeği yavaşça havlunun üzerine yere bıraktım ve Derya’ya geri gelip oturmasını söyledim.

Derya geri oturur oturmaz bebeğini yerden kucakladı ve göğsüne aldı. Derya’nın arkasına doğum topunu koyarak onun rahat etmesini sağladık. Kordonunu geç kestik. Yine doğum sonrasında sessizlik sağladık. Su kesesi doğum anında kendiliğinden açıldı ve epizyotomi yapmadığımız gibi yırtık da olmadı.

Herkesin görüp görebileceği en doğal doğum olmuştu. Bana düşen tek görev bebeği tutmak ve anneye teslim etmekti. Yıllardır hayallerini kurduğumuz doğumlar artık sırayla gerçekleşiyordu. Anneler artık doğuma, bedenlerine ve bebeklerine güvenmeyi öğrenmişler, kendi doğum hikayelerini yazıyorlardı.

Her zaman olduğu gibi yine bir bebeğimiz benim burada olduğum günlerde doğmaya karar vermişti ve bu sefer çok kolay bir doğumu seçmişti. Eğer ilk doğumlarda sezaryen yapmayı veya olmayı bırakabilirsek, 2-3 yıl içinde hep böyle kolay doğum hikayelerine şahit olacağız. Bebeklerimiz gürültüsüz, ışıksız sevgi ortamlarında doğacaklar ve doğar doğmaz anne kucağı ile buluşacaklar. Hatta bu doğumda olduğu gibi anneler istedikleri doğum pozisyonunu tercih ederken, biz doktorlar sadece izleyici olacağız. Anne Dostu Hastane felsefelerinin hakim olduğu doğum odaları çok yakın bir gelecekte her yerde ulaşılır olacaktır. Bunun için profesyonel anlamda çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bu konuda herkesin desteğini istiyoruz. Ülkemizdeki doğum gerçeğinin pozitif yönde değişimi siz kadınlar sayesinde olacaktır.

Dr.Hakan Çoker İstanbul Doğum Akademisi

05.04.2011

cok etkılendım ne kadar guzel ınsallah hayırlısı ıle hamıle olurda bebegım gelısırde dogarsa böyle bır dogumu ısterdım hayırlısı ıle...

Bu dogum sekli çok hosuma gitti, hep normal dogum tercih etmiismdir.. bir risk olmadigi surece sezeryan karsiyim..
Bende dogumu anlatmak istiyorum kisaca. Benim 3 tane dogumum oldu hepside normal dogum oldu. 3. oglum 2 yasinda , dogumu digerlerine gore çok kolay oldu hiç sanci çekmedim nerdeyse.. Neyse ben doguma son gunlerimde yaklask 1 haftam falan vardi, nisan denilen sey geldi hastane gitik hemsireler bakti daha dogum zamanin olmadigini soyledi kurban bayrami idi hazirlik yaptik bayrama, o ara girp oldum atesim vardi belime agrilarda giriyordu sancimmi var bilemedim ama dogum sancisi degildi, ama atesim çok yukseldi esim acili aradi en yakin hastaneye yada dogum yapacaginiz hastaneye gitmemizi soylediler. Bilenler bilir iki sene once domuz grpi diye bir vrus cikti, hemsireler tabi bu vrusin olmasindan korkutular hemen onlemi aldilar maske verdiler bana ve kendilerine oyle muayene etmeye basaldilar. Muayeneden sona dogumun basladigini soylediler esimle sasirdik. iyi ama benim sancim yok diyorum ben esime oda baslamis diyor saskinlikla , hemsirede guluyor. hemen dogum odasin aldilar ustumu verdiklerini giydim. Doktorumu aradilar. dr gelesiye kadar gelip giidp kondrol ediyorlar 5 santim acilmis 6- 7- 8-9 derken dr geldi hepsi bir saat içinde oldu sanirim. Dr geldi odayi los bir iskla isIklardirdilar. 2 hemsire ve dr hadi basliyoruz dedi bende hala sanci yok belime bicak saplamis gibi bir agri giriyordu bu agri olduca ikincaksin dedi doktorm oda bir dogum sancisi sekliymis: ) ikinmalarim 5 -6 defa oldu gucum kalmamaisti ardik iki gundur grip oldugum için dogru duruz yemek yemedimdendi bu gucsuzluk.. Dualar ediyorm bu son ikinma olsun ardik diye belime agri girdikce son gucumle ikiniyorum 1-2 ikinmadan sonra dr bebegimi kucagima verdi.. Allah'im nasil guzeldi o an butun her sey bitiitgi andi o an çok sukur. Ben simdi Supris bir bebek daha beklliyorm bu bebegimide NORMAL olarak dogum yapmak istiyorum Allah'in izni ile..
Ben yurt disinda yasiyorum burda bir risk olmadigi surese sezeryan yapmazlar.Hep ayni (kadin)dokrorum yaptirdi dogumlarimi hiç birinde duymadm agzindan sezeryani..
Allah herkese saglkli dogumlar nasip etsin ins...

cok guzel anlatmıssınız, saglıkla buyutun bebeklerınızı. bende normAL dogum yaptım iyikide oyle yapmısım dıyorum hep. cok harıka bır duygu.

Back
X