Burnout olmak

Merhabalar,

Son 1 ayda ekibimden 3 kişi istifa etti. Daha önce de istifalar oldu. Hepsiyle uzun uzun konuştum memnuniyetsizliklerini anlamaya çalıştım. Bu konuda üstlerimle de konuştum ve üzerimizdeki is yükünün çok fazla olduğunu söyledim. Ama dikkate alınmadım. Şu an 8 kişi olması gereken ekipte 5 kişiyiz. Biri sağlık sorunları yüzünden evden çalışıyor. Artık çok zorlanıyorum tuvalete bile gidemiyorum. Sürekli çalışıyorum ve artık gerçekten çok yoruldum. Her şey benden bekleniyor ve sürekli işimi yapamadığımı hissediyorum. İse alım süreçlerini de ben yapmalıyım o işleri ve birçok başka işi gece yapıyorum çünkü prosedurlerimiz çok uzun ve bir kisiyi ise almak için bile sayfalarca biseyler yazmam lazım. Ve benden çıkınca da çok uzun prosedürler isliyor. Insanlar ise alımı hızlı yapmadığım için bana kızıyor ama sabah yediden akşam 11 12ye kadar çalışıyorum daha ne yapayım bilmiyorum. Gün içinde asla yemek bile yemiyorum. Artık çok yoruldum. İstifa etsem işsiz kalırım. Burnout olmayı engellemek için sabahları kalkıp spor ve yoga yapmaya başladım ama ise yaramıyor. 54 mg concerta 20 mg prozac kullanıyorum doktor kontrolünde ama bu da ise yaramıyor. Yöneticilerimle konuşunca şikayet ettiğimi ve dişimi sıkmam gerektiğini söylüyorlar oysaki cidden çok yapıcı yaklaşmıştım.
Freelancer olmam dışında aynı şekilde yaşıyoruz, ben de concerta ile çalışabiliyorum. İşyeri sorunları hakkında öneri sunamam ama motivasyon anlamında pek çok şey yapıyorum. Çalışma ortamımı değiştiriyorum, masanın yerini değiştirmek bile yeni ortam hissi yaratıp motive ediyor. Küçük bütçeler ayırıp kırtasiye alışverişi yapıyorum, google’dan sevimli to do list tasarımlarına falan bakıyorum, motivasyon içerikli insta gönderilerini takip ediyorum, study with me videoları izliyorum. Yıkılmadım ama ayakta da değilim…

Sistemde bir sıkıntı varsa, ayakta tutmak için insanüstü çaba harcamayı bırakın. Birakin ki sorumlular sistemdeki çürüğün farkina varsın ve önlem alsın.
Eski işimde 1 yıla yakın maaşlarımızı alamadık. Ve sistem sıkıntısız devam etsin diye borç içinde ve aşırı mutsuz bir şekilde işimizi yapmayı sürdürduk.
Biz fedakarlık yaptıkça maaş alamadık.
Iş birakip grev yaptığımızda işler yoluna kondu..
Benim adim hidir elimden gelen budur kafasinda olmazsaniz nasil olsa yapabiliyor diyip ekibinizi 2 kişiye bile düşürürler

Burnout terimini öğrendim sayenizde :)
Ama çok şey geldi nasıl desem..
Neyse bulamadım karşılığını :) plaza dilim zayıf, siz anlayın işte.

Konuya gelecek olursam biraz daha sabret dedikleri süreç ne kadar bir iki ay mı? yoksa daha uzun bir süreç mi?
Ve şuan işsiz kalsanız kendinizi ne kadar süre idare edebilirsiniz?

Bunların hepsini etraflıca düşünün ve para zaman zaman azalır zaman zaman çoğalır ama elden giden sağlığın yerini hiç bir şey almaz tüm bunları düşünerek sağlığınızı kaybetmeyecek kararı verin..

Plazada çalışan arkadaşların bazı problemleri :))
Yok vallahi değil. Yıllarca plazada çalıştım, eşim hala plaza beyefendisi inanın böyle konuşmuyoruz. Çevremiz de böyle konuşmuyor. Bu bana özentilik gibi geliyor açıkçası. Hani Türkçede tam kavramı karşılayacak bir terim olmaz yabancısını kullanırsın o ayrı mesele de bu yarı ordan yarı burdan konuşanlar beni benden alıyor.

Yok vallahi değil. Yıllarca plazada çalıştım, eşim hala plaza beyefendisi inanın böyle konuşmuyoruz. Çevremiz de böyle konuşmuyor. Bu bana özentilik gibi geliyor açıkçası. Hani Türkçede tam kavramı karşılayacak bir terim olmaz yabancısını kullanırsın o ayrı mesele de bu yarı ordan yarı burdan konuşanlar beni benden alıyor.

Beni de sinirlendiriyor.
Özellikle yeni mezunlar biraz ismi olan bir yerde çalıştığını belli etmek için bu şekilde bir yol bulmuşlar kendilerine.

Ben çok fazla böyle konuşuyorum malesef ama çirkin göründüğünün farkındayım guzel bir Turkce değil biliyorum dikkat etmeye çalışıyorum, ama bazen farkına varmiyorum. Aklıma gelmedi tükenmişlik sendromu demek etrafımda herkes böyle konuşunca pis bir ağız alışkanlığı olmuş. Konuyu açarken çok mutsuzdum yazdığım paragrafı bir daha okumadan açtım. Çirkin gorunebilecegi aklıma gelmedi. Özentilik değil çünkü özensiz bir kullanım. Özentilik olsaydı güzel Türkçe kullanmaya ozenirdim tarzanca plaza Türkçesi kullanmaya neden ozeneyim ki?

Beni de sinirlendiriyor.
Özellikle yeni mezunlar biraz ismi olan bir yerde çalıştığını belli etmek için bu şekilde bir yol bulmuşlar kendilerine.

Ben yeni mezun değilim 33 yaşındayım kimseye bir şey kanıtlamaya ihtiyacım yok. Yazarken aklıma gelmedi. Kötü bir alışkanlık bu şekilde konuşmak ama özenti etiketini yapistirmaniz hoş olmadı. Aksine doğru düzgün Türkçe konuşabilmek için düşünüp ekstra çaba sarf etmem gerekiyor.

Ben çok fazla böyle konuşuyorum malesef ama çirkin göründüğünün farkındayım guzel bir Turkce değil biliyorum dikkat etmeye çalışıyorum, ama bazen farkına varmiyorum. Aklıma gelmedi tükenmişlik sendromu demek etrafımda herkes böyle konuşunca pis bir ağız alışkanlığı olmuş. Konuyu açarken çok mutsuzdum yazdığım paragrafı bir daha okumadan açtım. Çirkin gorunebilecegi aklıma gelmedi. Özentilik değil çünkü özensiz bir kullanım. Özentilik olsaydı güzel Türkçe kullanmaya ozenirdim tarzanca plaza Türkçesi kullanmaya neden ozeneyim ki?
Senin için demiyorum, sen dikkat etmedim diyorsan etmemişsindir, inanıyorum.

Genel anlamda özentilikten kullanılıyor diyorum. Cidden çok çirkin. Şöyle konuşanlarla ingilizce konuşmaya başlasan far görmüş tavşan gibi kalıyorlar çoğu zaman zaten. Özenti kesim onlar.

Bu durumu gecen sene yasadim ve ara verdim işlere.zor gercekten.donem de cok musait malesef insanlarda tukenmislik var pandemiden sonra.calismak istemiyorlar.bence o insanlarin ayiklanmasi iyi olmus.umarim cidden calismak isteyen ekip arkadaslari bulabilirsiniz.yurt disindasiniz sanirim beni alirsaniz gelirim🤣

Ben yeni mezun değilim 33 yaşındayım kimseye bir şey kanıtlamaya ihtiyacım yok. Yazarken aklıma gelmedi. Kötü bir alışkanlık bu şekilde konuşmak ama özenti etiketini yapistirmaniz hoş olmadı. Aksine doğru düzgün Türkçe konuşabilmek için düşünüp ekstra çaba sarf etmem gerekiyor.

Genele mahsus böyle bir şey var ama kabul edelim.
Sizinki alışkanlıktan kaynaklanmış olabilir.
Dikkat etmediğiniz bir zamana denk gelmiş olabilir.

burnout ne demek bilmiyorum bilmek zorunda da değil kimse. Zaar yabancısınız yoksa kesin türkçe konuşurdunuz

Genele mahsus böyle bir şey var ama kabul edelim.
Sizinki alışkanlıktan kaynaklanmış olabilir.
Dikkat etmediğiniz bir zamana denk gelmiş olabilir.

Bence insanlar birbirinden ağız alışkanlığı kapıyor özellikle kullandıkları sistemler yazışmalar vs İngilizce ise o şekilde kolayına gidiyor insanların ve de sürekli instagram tiktok bunlara maruz kalmak da dilimizi yozlastirdi. Burnout demem çok gereksiz olmuş haklısınız sanki Türkçesi buymuş gibi geldi bir an yazarken. Bence çoğu insan havalı görünmek için değil sürekli plaza jargonuna ve sosyal medyada dilimize geçmiş yarı Türkçe yarı İngilizce terimlere maruz kaldığı için böyle konuşmaya başladı. Dikkatli olmak lazım aslında düzgün konuşmak lazım.

Tükenmişlik sendromu demek istedim. Başlığı değiştiremiyorum ve fark etmeden yazdım kusura bakmayın.
Cevap vermeye çalışırken iyice stres olacaksınız. Boş verin.
İse alım sürecinde olan var mı sizin birime? Yani ufukta insanı şartlar altında çalışma saatleri görünüyor mu?

Karşılığında milyon dolar kazanmıyorsan istifa et.
Ne bu ya kendini tüketmene değmez bu kadarı da fazla.

7 senedir bu sektörde çalışıyorsunuz yani artık 30 yaşı geçmişsiniz

bence bunu -artık- kendinize yapmayın
ben de çok deli mesailerle çalıştım....senelerce de bunu yaptım kimseye yaranılmıyor bile. sizden gidiyor yaşınız 40'a vurunca beden iflas eder.
kalan son enerjimi de kendi işimi kurmak geliştirmek için harcadım
artık normal saatlerde çalışıyorum -tabi bana göre normal yoksa tr'de çalışanların büyük kısmı da lak lak et çay kahve iç sigara içmeye çık, işyerinde kahvaltı yap whatsapp'da 13802357 tane mesaj gelsin gitsin... takılıyorlar biliyoruz. hele devlette. ben normal 8 saat bilfiil mesaiyi asla sektirmem ama bugün 6da başlarım yarın 14'te o başka. böyle esnekliklerle zaman yönetmeye çalışıyorum.

dişinizi gösterin
mail attım cevap yok mail attım cevap yok demeyin.
resmi prosedürünüz neyse başlatın
3 aydır fazla mesaimiz toplam şu kadar saat ekibin yarısı yok, bunu devam ettiremeyiz bundan sonra normal mesai neyse o kararı verin, kararınızı da uygulatın.
sözlü konuşuyorsanız yalvarmayın...ayrılacam tazminatımı hesaplıyorum diyin.

iş bulamam diye korkuyorsanız bile hissettirmeyin. "akademik çalışmayı" düşünüyorum diyin...genelde kadınlar bir yerden sonra akademik işlere yöneldiği için bu çok var zaten. deyin yani kendinizi ağırdan satın biraz.
özel sektör sizin gidemeyeceğinizi düşünürse ananızı ağlatır...bu kadar basit.

ayrıca sanki vakıf/dernek/insanı yardım vs. gibi "ulvi" işlerde çalışan arkadaşlar böyle bir "çok kutsal iş yapıyorum" bırakmayayım kafası oluyor.
aynı şey böyle çoook elit (papyonlu fularlı) patronları olan arkadaşlarımda da var. ya bana ne elitliğinden isterse köylü amca olsun patron. yeter ki bana hakkımı versin işime saygı duysun...benim "elit" hiç bir patronum 12 saat mesailerde ne yiyor ne içiyor bu insanlar bile demezdi. hepsi egoist sadece kendini düşünen insanlardı. sizin sektörde de sanıyorum bir üretim satış vs. olmadığı için bürokrası işleri çok fazla sanırım çok ayrı ayrı yönetim unsurları var ve bir yönetim kurulu kararı alınır işler yürür gibi bir şey yok . tahminim bu tabii. ama neyse ne sonuçta kabak sizin başınıza patlıyor.

bırakın Allah aşkına, para için çalışıyoruz hepimiz.
İnsan hakkı kurumu önce kendi çalışanına hakkını versin...
Siz başkalarına yardım edebilmek için önce kendinize yardım edebilmelisiniz.
Ben olsam aynen böyle yazardım. işime olan saygım bunu gerektirir bir kere.

kendi çalışanını hakkına saygısız insan hakkı kurumu, yemişim kurumsallığını da ulviliğini de kar amacı gütmeyen kuruluşunu da, kendilerini yönetmeyi becersinler önce de sonra birilerine yardım etsinler.

Bence insanlar birbirinden ağız alışkanlığı kapıyor özellikle kullandıkları sistemler yazışmalar vs İngilizce ise o şekilde kolayına gidiyor insanların ve de sürekli instagram tiktok bunlara maruz kalmak da dilimizi yozlastirdi. Burnout demem çok gereksiz olmuş haklısınız sanki Türkçesi buymuş gibi geldi bir an yazarken. Bence çoğu insan havalı görünmek için değil sürekli plaza jargonuna ve sosyal medyada dilimize geçmiş yarı Türkçe yarı İngilizce terimlere maruz kaldığı için böyle konuşmaya başladı. Dikkatli olmak lazım aslında düzgün konuşmak lazım.

Benim görümcem de çalışma hayatına başladığından beri böyle. Dediğiniz gibi farketmeden yapıyor ama bizim için büyük dalga konusu. :D

Back
X