Bütün bunlar namaz kılmama engel midir?

livelovelaugh

Üye
Kayıtlı Üye
8 Temmuz 2013
30
-1
16
İstanbul
Hanımlar ben islamı bilmeden büyüdüm. İslamı bilmeden de yaşıyordum ancak bu senenin başında dinlediğim bir sohbetle içimde bir merak uyandı ve araştırdım okudum çok mutlu ve huzurlu hissettim. Şöyle ki ben 41 yaşına kadar hep çok rahat büyüdüm. Alkol kullanıyorum, geceleri eğlenmeye çıkıyorum, bikini giyiyiyorum. Bu örnekleri yaşam tarzım hakkında fikriniz oluşsun diye veriyorum. Ben bu yaştan sonra bütün her şeyi bir kenara bırakamam o cesaretim de yok ama namaza başlamak istiyorum. Yaşam tarzım namaz kılmama engel midir? Tabi ki bazı şeylerden vazgeçmem gerekiyor ancak bunlar zaman alıcak. Çevremde soracağım kimsem yok yardımlarınızı bekliyorum. Bide 17 yaşında bir kızım var onun da benim gibi olmasını istemiyorum. Çok mu geç kaldım ona bir şeyler öğretebilmek için? Lütfen yardımcı olun hanımlar benim için çok önemli

Hanımlar ben islamı bilmeden büyüdüm. İslamı bilmeden de yaşıyordum ancak bu senenin başında dinlediğim bir sohbetle içimde bir merak uyandı ve araştırdım okudum çok mutlu ve huzurlu hissettim. Şöyle ki ben 41 yaşına kadar hep çok rahat büyüdüm. Alkol kullanıyorum, geceleri eğlenmeye çıkıyorum, bikini giyiyiyorum. Bu örnekleri yaşam tarzım hakkında fikriniz oluşsun diye veriyorum. Ben bu yaştan sonra bütün her şeyi bir kenara bırakamam o cesaretim de yok ama namaza başlamak istiyorum. Yaşam tarzım namaz kılmama engel midir? Tabi ki bazı şeylerden vazgeçmem gerekiyor ancak bunlar zaman alıcak. Çevremde soracağım kimsem yok yardımlarınızı bekliyorum. Bide 17 yaşında bir kızım var onun da benim gibi olmasını istemiyorum. Çok mu geç kaldım ona bir şeyler öğretebilmek için? Lütfen yardımcı olun hanımlar benim için çok önemli

sevgili ablacigim.. :) ben 20 yasindayim ve ramazana yakin namaza baslamaya karar verdim.. bende bu yasima kadar islami bilmeden büyüdüm.. fakat ben alkol kullanmadim ve geceleride eglenmeye cikmadim.. ama istedigim gibi giyinirim fazla aciga kacmadigi sürece.. eger namaza baslamak istiyorsan bir kere alkolden ayrilmalisin.. cünkü ictigin alkol 40 gün vücuddan cikmiyormus.. ve bildigim kadariyla.. namaz bize farz kilinan birsey oldugu icin onu istedigin sekilde kila bilirsin günahlarin ayri sevaplarim ayri sonucta.. umarim yanlis bilgiler vermiyorumdur.. :$

içki namaza engel değil sanırım
ama bu tamam hem içerim hem kılarım gibi bir rahatlık sağlamaz elbette.
yaşamınız sizi ilgilendirir de zaten namazı kılmaya başlayınca hayatınız namaza göre düzenleneck yavaş yavaş.

40 gün kılınca da namaz insanı bırakmaz derler
hele bir başlayın da gerisi çorap söküğü.

yaşam tarzı dinini yaşamana engel olmamalı bence herşeyin günahı sevabı ayrı namaz bize farz kılınmış yani borç şimdi sen yanlış anlama ama alkolün açıksaçık giyinmenn vs günaholdugunu biliyorsunn ama yapmaya devam ediyosun yani günah işlemeye devam ediyosun bu senn günahın ama namaz borcun belki namaz kılarsan herşey farklı olurrr değişir hayatında bende açık biriyim aama çok açık değil normal dizimn üstünde giyinmem asklı dekolte vs giyinmem ama sonuçta günah yinede ama namaz kılıyorm namaz kılan herkes başörtülü olacak diye bir kaide yok yani namazını kıl bence benden yaşça çok büyüksünz yani akılvermk haddim değil öneri sadeceeee ibadet ayrı günah ayrıı

Merhaba canm.. 41 yaşına kadar islamı bilmeyipte bu yaşa kadar boş yaşamak ne kadar acı değil mi? Ama şükürler olsun ki RABBİM size doğru yolu göstermiş merak edip ilgi duymaya başlamışsınız :)

Canm içki içmen namaza engel değildir ama sevabı az olur sarhoşken namaz kılamazsın. Aklın başındayken kılabilirsin ama sevabı az olurmuş.. İçki zaten zararlı olduğu için RABBİMİZ yasaklamış ablacım.. Bikini giymeniz,Geceleri eğlenmeye cıkmanız namaza engel değidlir ama sevaplarınız azalabilir en doğrusunu RABBİM bilir canım.

17 yaşındaki kızınıza sizin gibi olmasını istemiyorsanız yavaş yavaş kötü alışkanlıklarınızı bırakıp ona örnek olmanızdan geçer ablacım :) Tabi ilimler almak öğrenmek bir başlangıçtır gerisi kendiliğinden gelecektir ablacım.

Asla geç kalmadın ablacım tövbe edip eski günlerine geri dönmemek şartıyla başlayabilirsin. İnsana ölüm gelmeden tövbe fırsatı verilmiştir ablacım. Ama en önemlisi de güzel çevre edinmen gerek ki ortama alışabilesin ablacım ALLAHım yardımcın olsun umarım yardımcı olabilmişimdir :)

kesinlikle değil ben namaz kılmaya lise de başladım annem ozmana kadar hiç namaz kılmamıştı ve benden sonra oda başladı alkol hariç dedikleriniz bende de var ama namaz kılınca bulacağınız huzur ve maneviyat yeter hiçbirşey için geç değildir çok şükür ki hayattayız ve hala ALLAH'A İBADET ETME ŞANSIMIZ var ve kızınızda sizi örnek alıp başlayacaktır mutlaka mesela biz annemle bazen sıra kavgasına bile gireriz aynı kıyafetleri kullandığımızdan yada birimiz kılar öbürümüz ay ben daha kılmadım hemen gidip kılmalıyım falan der ve biribirinizi böylece teşvik edebilirsiniz

Ablam gec kaldim diye bi endise kaplamasin icini namaz konusunda da bende alkolun vucuttan 40gun cikmadigini biliyorum ama bi bilene danismak daha iyi tabiki :) yasam tarzina gelince de egerki sen namaza daha dogrusu Allaha yonelirsen hayatinda duzene girer zaten

namaza başlayın hele, zaten bi süre sonra alkolü ağzınıza dahi sürmek istemeyeceksiniz.. namaz öyle bi şey ki, kendine çekiyor.. helali sevmenizi, haramdan uzak durmanızı kolaylaştırıyor...

Tabikide engel degil.hatta hayatanizinda manevi adimlarin baslangici olarak görürüm ben hep.her ne Günahımiz varsa hepsinin affi icin bir baslangictir namaz.Insanin Rabbiyle bulusmasi. Bende boyle başlamıştım.tatile gider havuza girer namaz vakti odamda namazimi kilardim.zamanla hayatim değişti.
Gecenlerde bir hadise okudum peygambrr efendimizin döneminden. Sahabeler, efendimize bir adami şikayete giderler. Ya Rasulallah falanca adam geceleri hirsizlik yapiyor gündüzleri namaz kılıyor diye şikayet ederler. Ama Efendimiz onlara kizar aksine.namaz oyle bir güçtür ki onu yaptigi bütün kötülüklerinden alikoyar. Diyor.aradan gecen yıllarda bakıyorlarki bu adam tamamen değişmiş. Hic bir kötü ahlaki kalmamis.
Bu hikayeyi okuyunca kendimi gördüm sanki.yani burda konu hirsizlik ama bizimkide dünyanın cezbesi diyelim. İşte zamanla baktim ki ben namaz kilmaya basladiktan sonra zamanla degismisim.inan kendim bile farkinda degildim bu hikayeyi okuduktan sonra degisimimi namaza bagladim.Rabbim daima kendiyle hasbihal eden kulunu gunahtan alikoymaya baslamaz mi hic..biz bir adim gideriz o bize on..

Canım bu dünyada bir insanı böylesine güzel bir ibadetten ayrı bırakabilecek güç ve bahane yok asla yok.... Bazı güzellikler Allah nezaman nasip ederse ozaman gerçekleşiyor. Sen giyinişine, alkole şuna buna yani bunlar küçük şeyler bunlara aldırmayacaksın. Sen ilk önce kılmaya başla zaten birçok şeyi zamanla sen yapmak istemezsin ki... O anlattıklarının hepsi bende de var hatta daha fazlası fakat şükürler olsun üç senedir kılıyorum ve devam edeceğim. Beni bu yoldan hiçbir bahane alamaz. Giyinişin, yaşam tarzın hepsi senin kendi tercihin.

Misal, Alkol'ün haram olduğunu bilirsin fakat insanız biz nefsimizle savaşıyoruz ağır basıyor birşekilde, tabi elimizden geleni yapmak da bizim için en doğrusu.

Allaha sarılmanın önünde engel, giyinişi, şusu busu, alkolü falan olamaz. Sen herzaman sarılır af dilersin. O büyüktür. Mesela derler ki, alkol aldığın gün namazın kabul olmaz... şimdi söyler misiniz bana bunu kimin söylemeye hakkı var??? seni allahın yolundan ayrılmanı nasıl söylerler, nasıl önüne engel koyabilirler? bunun kararını kim verebilir? kimin haddine düşmüş bu seni o yoldan almak.

Çocuğuna da doğruları öğretip, seçenekleri gösterip kendi kararlarını kendisinin vermesini sağlayacaksın. Zaten nasip olmamışsa, zorlasan, bağırsan çağırsan ne fayda. Allah herkese nasip etsin.

Şimdi islami yaşam konusundaki fikrim ise şu. Bir insana nasip olur da içinden gelirse, Allah yolunda bunu yapar. bunun zorlaması olamaz. Örtünün diye bize emir gelmiş sonuçta. Buna hazır hissetmek bu yola girmek herkese nasip olamıyor.

Ben mesela yapamayacağımı düşünüyorum, nefsimle mücadele halindeyim. Örtünemem diyorum. Bu hayatta daha neler görürüz bilmiyorum. Fakat mesela namazın bana getirisi çok oldu. Daha salim düşünmek, olayları farklı değerlendirmek, alkolü hayatımdan yok denecek kadar azalttım (içsem de olur içmesem de) insanlara davranışım düşüncem değişti, dertlere bakış açım değişti, yep yeni bir yol çizdim kendime ahiret hayatına doğru... ama doğru ama yanlış... içimden gelen hisler bunlar içimde çağlayanlar...

Sakın vazgeçme bizi yanına çağırıyor bu okadar güzel bir his ki... bizi seviyor inşallah hep sevsin bizden asla vazgeçmesin. Yavrunuzdan da öyle dua edin. O da vakti geldiğinde görecek inşallah.

açık oluşunuz,içki içmeniz gece dışarı çıkmanız vs.bunlar allahla sizin aranızda olan şeyler.yaşam tarzınızı değiştirememeniz namazınıza engel değil.dünyanın en kötü insanı bile olmuş olsanız namaz kıldığınız için rabbim günahlarınızı affeder ve cennet kapısını açabilir.inşallah kalbinizin sesini dinler ve namaza başlarsınız.

siz namaza başladığınızda zaten kendiliğinden kötü alışkanlıklarınızdan uzaklaşacaksınız namaz dinin temelidir temeli attıktan sonra gerisi zaten gelir sizin adınıza çok sevindiğimi dile getirmek isterim rabbim daim etsin inşallah siz kendinizi bu yola sevk ettikten sonra kızınıza da en güzel örnek olmuş olacaksınız tabi ki kesinlikle tenkit ve sert ikazlarla olmamalı bu yoksa karşılığınıda set ve kırıcı alabilirsiniz hatta bu kızınızın daha çok soğmasına sebep olabilir herşey sevgiden geçer..

Allah yardimciniz olsun oncelikle.. Acik giyinmeniz gece cikmaniz namaza engel degil ama alkol aldiginizda o alkol vucudunuzu terkedene kadar namaz kilamiyorsunuz diye biliyorum ki bu da 40 gun degil, bi yemek yediginizde nasil ki sindirime kadar vucudunuzda kalir, bu da oyle.
Soyle de bisey var ki, islediginiz gunahlar namaz kilmaniza mani olmamali cunku namaz bi ibadettir yani Allah'a olan borcumuzdur, nasil ki sagligimiz yerindeyse paramiz da varsa hacca gitmek uzerimize farz olur, veya paramiz yeterliyse kurban kesmek gerekir, bu da oyle. Eger akli dengemiz yerindeyse namaz kilmak da bizim gorevimiz olur. yani demem o ki biz kotu seyler yapsak da en azindan ona olan borcumuzu odemeye calismaliyiz:) bi de fetva hattindan da yararlanabilirsin takildigin konularda, kesin bilgiler edinebilirsin boylece:)

Son düzenleme:
NAMAZ DİNİN DİREĞİ MÜMİNİN MİRACIDIR.yüce rabbimiz alemleri yaratmadan evvel
“Sizi yaratmıştık, sonra şekil vermiştik; sonra meleklere: “Âdem’e secde edin” demiştik. Hemen secde ettiler, İblis öyle yapmadı. O secde edenler arasında yoktu.

Allah dedi ki: “Emrettiğim zaman seni secdeden alıkoyan neydi?” “Beni ateşten, onu çamurdan yarattın. Ben ondan üstünüm” diye cevap verdi.” (A’raf 7/11-12)

“Ben ondan üstünüm. Beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın.” (Sâd 38/76)

“Balçıktan, işlenebilen kara topraktan yarattığın insana secde edemem.” (Hicr 15/33)

İblisin bu cevabına karşılık Allah iblise mealen şöyle dedi:

“(Allah) buyurdu: "Öyleyse oradan in, orada büyüklük taslamak senin haddin değildir. Çık, çünkü sen aşağılıklardansın." (A’raf 7/13)

Bunun üzerine Şeytan Allah’tan kıyamet gününe kadar süre istedi ilgili ayet bunu şöyle bildirir.

“Rabbim! İnsanların tekrar dirilecekleri güne kadar bana süre tanı.” (Sâd 38/79)
hal böyleyken bizlerede secde etmek farz olmuşken bizler etmessek acaba iblisten bir farkımız kalırmı?
yüce rabbim her yapılan suçu ve işlenen sevapları kategorilere ayırmış.yani her suçun cezası ayrı.fakat sözkonusu olan şey farz olan ibadetlerimizse ondan asla feragat etmemeliyiz.siz içki içiyor olabilirsiniz.ayılıncaya kadar namaz kılamassınız fakat ayılınca mutlaka kılmalısınız.
denize bikiniyle girebilirsiniz.ama dinen bunun caiz olmadığını tesettürle ilgili açık ayetler olduğunu söylemeliyim.ama yüzüyorum diye namaz kılmama gibi bir durumunuz olmamalı
KIZINIZA GELİNCEDE MUTLAKA BU İLİMİN VERİLDİĞİ ORTAMLARA KATILMALI VEYAHUTTA KİTAP OKUMALI ZİRA YALNIZ KUZUYU KURT KAPAR.

"(Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah, yaptıklarınızı biliyor."
Ankebut, 45
Bu ayet herşeyi özetliyor. :16:

İşte namazdan vazgeçmek için nefsimizin sunduğu bahaneler. Kapalı değilim, yaşam tarzıma böyle, çalışıyorum, vaktim yok, nasılsa günahkarım vs... Halbuki namaz kılmanıza hiçbirşey engel değildir. İstediğiniz an Rabbimize secde edebilirsiniz :1:

Bende yeni başladım. Bahanelerim hayli çoktu. Çok şükür artık önemsiz oldular benim için.

Benim saçım açık ama açık giyinmem. İçki vs de içmem. Bunlar kişinin kendi tercihidir elbette
Lakin namaz kılıp, dinin ışığında yol almaya karar vermişse bir insan diğer gerekleri de yerine getirmeli.
Yani hem karnım doysun hem pastam dursun olmuyor maalesef
Namaz kılıyorsan içki içmemelisin. Belirli bir süre namaz geçerli olmuyor tabii bir hocadan dinlerseniz daha doğru olur bunları.
madem içinizden geliyor tarz olsun diye değil farz olduğu için yerine getirin
Rabbim doğru yoldan ayırmasın

“Ey İnananlar! Sarhoşken, ne dediğinizi bilene kadar (…) namaza yaklaşmayın.” (Nisa,4/43)

Diye bir ayet var. Yani alkolün haram olduğunu bilerek içmeye devam eden insan elbette günahkardır. Ama zaten günahkarım namaz kılmamın anlamı yok gibi bir düşünce de yanlıştır. Ayetten anlaşıldığı üzere Allah yalnızca sarhoşken kılmayı engel olarak koyuyor.
Söylendi mi bilmiyorum ama namaza başlarsanız zaten haram olan tüm alışkanlıklarınızdan vazgeçersiniz zamanla.

Back
X