Aşırı cezalar vermeyin bence bunu tecrubeli bir anne olarak söylüyorum 16 ve 20 yaşında oğullarım var çok yanlışlar yaptılar bizim ailemize uymayan davranışlarda da bulundular ama şimdi her şeylerini bana anlatırlar büyük oğlum tıp fakültesi 3. sınıf öğrencisi 16 yaşındaki fen lisesi 11. Sınıf öğrencisi arkadaşları arasında çok sevilirler oğretmenlerinden çevreden her zaman teşekkür duyuyorum. Hem ahlaki hem dini anlamda çok çok iyiler .Böyle küçük hatalara aşırı tepkiler vermemek lazım konuşulur bir daha yapmaması için uyarılır ama sevdiği şeyleri o kadar uzun sürede yasaklamak daha farklı yanlışlar yapmasına sebep olurMerak etmeyin KK da yeni değilim bekliyorum mikemmel anneleri:)
Ceza sı verildi zaten baba hepsini kaldırmış tı ben gidene kadar ben biraz daha ileri gidip okuldan alacağımı söyledim çok ağladı yalvar yakar bir oldu yıl sonuna kadar hepsine el koyduk
Haklısınız sanırım bizimki aşırı olduAşırı cezalar vermeyin bence bunu tecrubeli bir anne olarak söylüyorum 16 ve 20 yaşında oğullarım var çok yanlışlar yaptılar bizim ailemize uymayan davranışlarda da bulundular ama şimdi her şeylerini bana anlatırlar büyük oğlum tıp fakültesi 3. sınıf öğrencisi 16 yaşındaki fen lisesi 11. Sınıf öğrencisi arkadaşları arasında çok sevilirler oğretmenlerinden çevreden her zaman teşekkür duyuyorum. Hem ahlaki hem dini anlamda çok çok iyiler .Böyle küçük hatalara aşırı tepkiler vermemek lazım konuşulur bir daha yapmaması için uyarılır ama sevdiği şeyleri o kadar uzun sürede yasaklamak daha farklı yanlışlar yapmasına sebep olur
12 yaş ergenliğe girme yaşıdır ve bu dönemde okula gitmeme arkadaşlara takılma bu tür oyunlar oynama sık davranışlardandır. Okul başarısında düşüş bile olabilir. Ebeveyn olarak çocuğunuzla çok fazla zıtlaşmak onu sizden uzaklaştırır. Belirli kurallar olsun ama bu kurallar içerisinde kendi seçimleri de olsun. Tabii ki okulu assın demiyorum. Güzel dille uyarıp derslerin öneminden bahsedin. Eokul devamsızlık sms bilgisi geliyordu önceden. Size gelmiyor mu? Bu arada ortaokulda sınıfta kalma yok kalsa bile kurul kararıyla geçiyor cocuklar. Bu nedenle pek önemsemiyorlar. Siz takipte kalirsanız sanırım cesaret edemez bir daha.
Emin olun çok yanlış yapmışınız. Benim kardeşim de bu yaştaydı bilgisayar oyununa sardı babam evden bilgisayarı götürdü kavga kıyamet. Kardeşim ne yaptı okuldan kaçtı internet cafeye gitti. Lise sonda bile internet cafe den topladık ve yalana alışmış oldu. Türkiye derecesi yapabilecek kapasitede bir çocukken düşünün bunlara rağmen tıp veya diş hekimliği kazanamadı ama iyi bi üninin inşaat müh. Ni bitirdi. Ama onun değil babamın hatasıydı çünkü o çocuktu ama babam onu anlamadı.Merak etmeyin KK da yeni değilim bekliyorum mikemmel anneleri:)
Ceza sı verildi zaten baba hepsini kaldırmış tı ben gidene kadar ben biraz daha ileri gidip okuldan alacağımı söyledim çok ağladı yalvar yakar bir oldu yıl sonuna kadar hepsine el koyduk
Rica ederim.
Çocuğunuzla iletişimde kaldığınız sürece korkmayın elbette hataları olacak, kendi bildiğini okumayı isteyecek zaman zaman, böyle böyle büyünüyor. Bu süreçte size, hatalı davranışları da dahil anlatmaktan çekinmeyeceği bir yaklaşımda kalabilmeniz en önemlisi. Gizlemeye itmeyin yeter ki, ailesinde göremediği anlayışı, yanlış yerlerde aramasın.
Sizden çekinme sebebi sizin öfkeniz, alacağı ceza değil, sizin güveninizi kaybetmek, sizi bile bile üzmeyi istememek olsun.
Bir yaptırım uygularken bile, hislerinizi anlatın; iletişimde kalın "Seni bu şekilde kısıtlamak zorunda kalmayı ben de istemezdim. Bunun üzerine düşünmeni istiyorum, bu cezayı senin mutsuz hissetmeni amaçlayarak vermiyorum biliyorsun, sorumluluklarını sana hatırlatmak ve sonradan pişmanlığını yaşayacağın şeylere kapılmaman için veriyorum, senin de bana hak vereceğini düşünüyorum" vb.
Oğlunuzun davranışlarını yorumlarken, o yaşlardaki halinizi-ailenizin tutumunu aklınıza getirerek davranın, nasıl hissederdiniz o yaşlarda, neyi nasıl düşünürdünüz, size nasıl davranılsa utanırdınız-hatanızı bilirdiniz...
Ben anneme, sanki hiç çocuk/genç olmamış, hiçbir şeye heveslenmemiş-merak salmamış, hata yapmamış gibi davrandığı için ekstradan bilenir daha inatla yapardım yapacağımı mesela ve kendimi ailem içinde tek başıma bir cephe gibi hissederdim.
İlk kez yaptığım bir hatada büyük tepki/ceza veren annem, ikinci kez aynı hatayı yaptığımı görmedi.
Çünkü yalnızlaştım ve daha iyi gizlemenin yollarını keşfettim. O ise bu hareketimden vazgeçtiğimi zannetti.
Bilmiyorum, evladım henüz küçük, daha ergenliğine çok yolumuz var ve neler yaşarız o zaman göreceğiz ama çekinmiyorum oğlumun ergenliğinden; çünkü çok zorlu bir ergenlik yaşadım, kötü arkadaşlıklar nasıl kurulur-nesi cezbeder-niçin kabul görmek istersin, farklı olmak adına neleri nasıl denersin, özgürlüğü nasıl yorumlarsın, zararlı alışkanlıklara nasıl merak salarsın ve hangi hislerle denemek istersin, gizlemeye nasıl itilirsin ve bu konuda nasıl teknikler geliştirirsin, ceza-öfke nasıl sökmez, nasıl daha da karşına alırsın aileni vb. kendimce yaşadığım ve yapılabilecek hemen hemen her yanlışı/tehlikeli davranışı ergenliğimde yaptığım, aynı süreçte anne-babamın tutumunu da bildiğim için, hepsi aklıma kazındı, ufak tefek fikirler/yöntemler edindim kendimce, teoride. Pratikte nasıl olacak artık onu da yaşarken göreceğiz (Umarım oğlum beni, ben kadar zorlamaz :) ).
O zamanlar bazı hatalı davranışlarımı, salt ailemi cezalandırmak için sürdürdüğümü bile söyleyebilirim.
Bu yüzden iletişim, anlaşılabildiğini hissetmesi her daim önemli.
Bu "Full anlayışlı olun, her şeyine oh oh maşallah ben de gençtim aman" diye yaklaşın, tamamen arkadaş olun demek değil, hatta anne-babaların arkadaşçılık oynamasını da tasvip etmediğimin altını çizmek isterim; demek istediğim, ona düşüncelerinizi-yaptırımlarınızı, onun da hislerini göz önünde bulundurarak izah edin, sevginizi her şartta vurgulayın ve onun davranışları karşısında siz de nasıl hissettiğinizi onunla paylaşın.
Evet okılumuz yakın 15 dakika kahvaltıyı yapıp çıkıyoruz normalde benimle çıkıyor onu bırakıyorum ben devam ediyorum işe bu hafta tek gitmeye başlamıştı çok falza güvendim belkide ben
Okuldan kaçma yaşım 14 tü
İnanılmaz disiplinli bir annenin çocuğuydum
Annemin disiplini beni gayet profesyonel planlar yapmaya zorlamıştı. Olabiliyor böyle şeyler, okulun ilk haftası fazla ders yoktur, tatil dönüşü adapte olamamıştır, oyun cazip gelmiştir vs bunun sizin eksikliğinizle bir ilgisi yok. Naçizane tavsiyem olayı çok büyütmeyin, çocuğa artık sana güvenmiyorum baskısı yapmayın, cezaları abartmayın, mesela telefonunu geri verin bu onun güvenliği için mühim bir şey. Bir de evde yalnız takılmasına izin vermeyin, Allah korusun tek başına dışarıda çıkabilirdi bu daha kötü. Ve lütfen moralinizi bozmayın, siz zaten hem eve hem işe hem de çocuklarına yetişen muhteşem bir kadınsınız, kendinize haksızlık etmeyin. İnsan yavrusu bunlar, her yaptıkları insani şeyler hep düzgün gidecek diye bir şey yok, inişler çıkışlar olacak arada kavak yelleri esecek böyle büyüyecekler, Allah bahtını güzel etsin yavrunuzun
Tekrardan çok teşekkür ederim yorumunuz için.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?