- 19 Kasım 2014
- 2.971
- 2.973
- 133
4bucuk 5yasina dogru basladim suanda 8e gircek. Ama benim ordan oraya kosturmam 2yasindan sonra basladi hep hisettim cunki biseyler var dedim normal gitmeyen birseyler var dedim. Ama teshis konmasi uzun sürdüKaç yaşında basladiniz eğitime
Anladım biz 3 e gireceğiz 10 gün sonra bugun rehberlik araştırma görecek kesin tanıyı onlar koyacaklar bakalim4bucuk 5yasina dogru basladim suanda 8e gircek. Ama benim ordan oraya kosturmam 2yasindan sonra basladi hep hisettim cunki biseyler var dedim normal gitmeyen birseyler var dedim. Ama teshis konmasi uzun sürdü
Göz teması kısa süreli siralama yok adına teppkisi var dedi doktor 10 dakika falan zaman ayirdiMerhaba ben özel eğitim öğretmeniyim. En önce şunları kontrol etmelisiniz oyun oynarken sıra alma davranışı var mı bir şey anlatırken size uzun süreli göz teması kuruyor mu adını ikinci kere de olsa üçüncü kere de olsa dönüp bakıyoru mu? Belirgin olarak yapılmasından hoşlanmadığın şeyler var mı sarılmak öpmek temas kurmak gibi? Ya da tekrar eden davranışları var mı? Doktor gerçekten alanında uzman birisi mi size bu tanılama yaparken ne kadar süre ayırdı?
Çok iyi tekrarlanan davranışlarında aynen ilgisini dağıtın. Ama mutlaka başka bir dok.a ve özel eğitim öğretmenine gösterin. Gittiğiniz dok. özel eğitime başlayın şukadar gün şu kadar saat bişey demedimi? Kreş önerdimi? Mesela 2 yaşında biz özel eğitime başladık şuan kreşe gitmesin hazır değil dedi 1 yıl özel eğitimden sonra kreşe başlatın dedi.Piskiyatriye götürdüm ben kısa göz teması kurma ve bazı tekrarlayan davranışları vardı ve konuşmuyordu tekrarlayan davranışları bizim ki de çok uzun süreli değil ve yapma deyince birakiyor dikkatini başka yöne cekebiliyorum hemen
Evet bizede aynen zekada sorun yok hatta çok zeki dedi. Biz rapor çıkartmadık eve özel eğitim öğretmeni geldi.Durumunuzu bilmiyorum ama eğer yoksa raporla rehabilitasyon merkezlerinde belli bi saat ücretsiz diye biliyorum. Yanlış biliyorsam arkaşlar düzeltirAma zekada bı sorun yok dedi doktor renkleri 3 günde öğrendi mesela
Bize dok.umuz şöyle dedi. "Tek başına(parmak ucu yürüme gibi) bir belirti anlam ifade etmiyor bizim için mutlaka eşlik eden başka belirtilerde ararız." Mesela bizim parmak ucu yürüme nadirdi, ama konuşmuyordu da ve ellerini kısa sürelide olsa gözlerinin önüne getirip kanat çırpar gibi sallıyordu yine çok kısa süreli. Yani 3 belirti vardı. Konuşma 2 yaşında 5-10 kelime gibiydi , kanatçırpma ve parmak ucu yürüme 3 saniye oda günde 3-4 kez belki bazı günler hiç yoktu yani belirgin değildi. Sanırım o yüzden silik otizm diyorlar. Dok. bize şöyle dedi eğitim başladıktan 6 Ay kadar denver testi yapcaz eğer hızlı bir gelişim gösterirse korkmayın demişti. Özel eğitimden 6 Ay sonra yapılan denverde oğlum 2 Ay ileride çıktıParmak ucunda yürüme otizm belirtisi mi? Benim kardeşim 5 sene öyle yürüdü ilkokula başlayınca bıraktı zor bıraktırdık yani ama onun dışında bir şey yoktu hiç başka bir şeyden şüphelenmedik kemik gelişimi kötü etkileniyor diye sürekli durdurmaya çalıştık
Evet haftada 2 saat dedi kreş sonra dedi doktor bize otizim de oran yok belki silebilir özel eğitimle dedi zekada problem yok ama aklında soru işareti kalmamasını istersen nöroloji görsün dedi özel eğitim öğretmenleri daha tanı koyamadilar 10/15 dakika da olmaz bu iş dediler dikkati çok dağınık dediler ama taklit yeteneği güçlü dediler..Çok iyi tekrarlanan davranışlarında aynen ilgisini dağıtın. Ama mutlaka başka bir dok.a ve özel eğitim öğretmenine gösterin. Gittiğiniz dok. özel eğitime başlayın şukadar gün şu kadar saat bişey demedimi? Kreş önerdimi? Mesela 2 yaşında biz özel eğitime başladık şuan kreşe gitmesin hazır değil dedi 1 yıl özel eğitimden sonra kreşe başlatın dedi.
Bize dok.umuz şöyle dedi. "Tek başına(parmak ucu yürüme gibi) bir belirti anlam ifade etmiyor bizim için mutlaka eşlik eden başka belirtilerde ararız." Mesela bizim parmak ucu yürüme nadirdi, ama konuşmuyordu da ve ellerini kısa sürelide olsa gözlerinin önüne getirip kanat çırpar gibi sallıyordu yine çok kısa süreli. Yani 3 belirti vardı. Konuşma 2 yaşında 5-10 kelime gibiydi , kanatçırpma ve parmak ucu yürüme 3 saniye oda günde 3-4 kez belki bazı günler hiç yoktu yani belirgin değildi. Sanırım o yüzden silik otizm diyorlar. Dok. bize şöyle dedi eğitim başladıktan 6 Ay kadar denver testi yapcaz eğer hızlı bir gelişim gösterirse korkmayın demişti. Özel eğitimden 6 Ay sonra yapılan denverde oğlum 2 Ay ileride çıktı
Egg de tam olarak neye bakılıyorEvet bizede nöroloji önerdi gittik eeg çekildi temiz çıktı. Nörologda aynen silik otizm dedi.inanın aynı şeyleri bizde duyduk "zekada problem yok taklit yeteneği güçlü" dediler. Benim oğlum şuan 5 yaşında 3 senedir özel eğitim görüyor. İlk başlarda yoğun aldık şimdi haftada 1 ders olarak ilerliyoruz ve kreşe gidiyor.ilk başladığımız dahi hali ile şuandaki hali arasında uçurumlar var. Gören hiç kimse bişey anlamıyor. Çok güzel hayali oyunlar oynuyor ve şarkı uydurmuş peşimde geziyor "annem annem can annem, annem annem bitanem" inanamıyorum biliyomusunuz? Okadar hayalini kurdum ki konuşmasını bana anne demesini o kadar bekledim ki hayal gibiydi. Dini inancınızı biliyorum ama Allah yar ve yardımcınız olsun. Bu yolda emek harcayan sabırla mücadele eden herkesin yardımcısı olsun.
Beyinle ilgili bir hastalık varmı diye bakılıyor epilepsi gibi.. (bize gözleri dalarmı? Diye sormuştu ) bu konuda uzman değilim uzman olan arkadaşlar daha iyi aydınlatır sizi.Egg de tam olarak neye bakılıyor
Dalma bizde de yok ama gözlerini açıp kapama varBeyinle ilgili bir hastalık varmı diye bakılıyor epilepsi gibi.. (bize gözleri dalarmı? Diye sormuştu ) bu konuda uzman değilim uzman olan arkadaşlar daha iyi aydınlatır sizi.
Nörolog görse iyi olur.içinizde rahat eder.Dalma bizde de yok ama gözlerini açıp kapama var
Saol canımNörolog görse iyi olur.içinizde rahat eder.
Merhaba 3 yaş kızıma hafif otizim tanısı aldık.
Kısa süreli göz teması kurması ve adına bi iki kez söyleyince bakması doktorumuz otizim dedi gelişim testi çok güzel ince motor ve kaba motor gelişimi yaşıtlarıyla uyumlu
Doktor zekasinda bı sorun olmadığını özel eğitimle silebilir belki dedi.
İçimde bı şey var çok kötüyüm ağlasam rahatliyacagim ama aglayamiyorum buz gibiyim eşim bı doktor daha görsün diyor ben hemen başlamak istiyorum eğitime zaman kaybetmek istemiyorum çok kötüyüm kizlar sabahtan beri inanılmaz basım ağrıyor
Güncelleme: Dün özel eğitim öğretmenleri ve piskolog gördü evet atipik otizim gibi duruyor ama bu iş 10/15 dakika da belli olmaz çocukla 2/3 seans geçirmemiz lazım dediler bu arada taklit yeteneği çok güzel ama dikkati dağınık dediler o yüzden birde duyu bütünleme doktoru görsün diyorlar bı ihtimalle uyaran eksikliği de olabilir denil
bazi otizmli olan cocuklarda norolojik sendromlar oluyor, ya da epilepsi eslik edebiliyor (ama daha cok ciddi otizmde olabiliyor), o yuzden norolojiye de kontrole gonderiyorlar.Egg de tam olarak neye bakılıyor
Tv izleyen çocuk var çok fazla tv izleyen cocuk var birde. Bazen de hiç tv izlemeyen çocuk da var. Bu tip soruları hiç sevmem ama o nasıl dr? Tv ye çok maruz kaldi ise bence mutlaka özel eğitim aldırın. İşe yarar biryer bulmanız bu konuda çok önemli. Her özel merkez de başarılı degil maalesef. Aylarca gidip değişim olmadı diyenlerde duyuyorum. İşe tv yi tamamen kapatmak ile başladınız mı?Ya anliyo söylediğimi komut aliyo bide çok fazla TV ye maruz kaldı hatta dedim doktora her TV izlemeyen çocuk mu var gibilerinden şeyler soyledi
Ağır değil çünkü bizimle iletişime geçiyorotizm tanisi koymak icin belli yontemler var. bunlardan bir tanesi psikiyatrik muayene. mesela psikiyatrist muayene sirasinda belli seylere bakarak boyle bir taniyi koyabilir ,goz temasi var mi, sosyal iliskisi nasil, davranislari atipik mi, konusmasi vs nasil gibi. otizm genelde 3 derece oluyor, birinci derece hafif, ucuncu derece agir gibi. ucuncu derece olan cocuklar zaten disaridan belli oluyor, bu cocuklarla dil gelisimi geriligi, zeka geriligi vs siklikla oluyor. hafif olan cocuklarda ise belirtiler daha hafif oldugu icin disaridan anlasilmiyor. bazi hastaliklar da otizmi taklit edebiliyor. mesela cok endiseli bir cocuk, anskiyete dolayisi ile dis dunyayla baglanti kurmadigi icin otizmle karistirilabilir.
bir diger tani yontemi ise otizm testleri ile tani koymak. tam sayisini hatirlamiyorum ama 20-30 tane falan kategoriden derece derece sorular var, genelde iki tane kisi cocugun davranislarini, anneyi, hatta okuldaki durumunu falan inceleyip, bu teste gore bir puan veriyorlar. eger sinirda otizm varsa bu testle daha kesin bir sekilde tani konulur. zaten genelde psikiyatristler otizm dusunur ve daha sonra bu testlerle kesin tani konulur. ama bazi cocuklar oyle cok sinirda oluyor ki, bir uzman otizm derken diger uzman otizm demeyebiliyor. bunun sebebi de sorularin goreceli olmasi. ama otizm veya degil, eger bir doktor ya da psikolog sinirda davranislari oldugunu soyluyorsa, mutlaka destek alinmali. zaten bu siyah ve beyaz seklinde bir tani degil. kimi cocuk da tani olmasa bile bazi ozelliklerini tasiyor olabilir..
ayrintili test yaptirmaniz lazim.Ağır değil çünkü bizimle iletişime geçiyor
Şöyle örnek vereyim kitab alıp yanıma geliyo kitab da ki resimleri parmağı ile gösteriyor
Taklit yeteneği çok güzel
Bazı komutlara uyuyo( topu dedene at yanıma gel şunu amcana ver çiçeği kokla vs)
Dönen ve ışıklı şeylere ilgisi yok Kendi etrafında dönme yapıyordu çizgi film kapattık çok nadir yapıyo ara sıra oda 3 saniye falan yapma deyince birakiyor.
Ortak dikkat kurabiliyolar çocukla ama göz teması kısa adına tepki var ama 2/3 seslenmeye
Birde dikkati çok dağınık
Renkleri falan biliyo göster diyorym yapıp valla bilemedim otizim mi değil mi
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?