Byklerimizden Neler rendik.....??

su35

bir varmış bir yokmuş
Kayıtlı Üye
13 Mayıs 2007
1.932
2
316
46
İzmir
merhaba arkadaşlar..

anne babalarımızdan çok şeyler öğrendik.
onlarla birlikte hayatımıza giren diğer aile büyükleri;
annane,babanne,dede, öğretmen,yada yakın akraba,eş dost,komşu,hatta hiç tanımadığınız ama herhangi bir sebepten dolayı karşılaştığınız birlikte vakit geçirdiğiniz herhangi büyüğünüzden bile olabilir..

kimlerden neler öğrendiniz??

hayatınızda ne gibi bir yerleri oldu??

tecrübelerinizi ve bilgilerinizi paylaşırmısınız??

En başta kaynanam ve görümcemden kimsenin anlattığı ve göründüğü gibi olmadığını öğrendim:olmaz:

evlenince hayatta tek başına oldugunu öğrendim yani yan başına dön başına kimseden kimseye fayda yok opuyorumnanaktan

size sordum ama yine kendim yazmadım:kedi:
bütün becerilerimi ev işlerimin neredeyse hepsini,resim yapmayı ve sevmeyi,ilk yazı yazmayı,yemek yapmayı özellikle hamur işlerini ve beyaz çamaşır nasıl yıkanır bunların hepsini annemden öğrendim..bunlarla birlikte annemin bir lafı vardır onada babasından nasihat kalan;''sabırla koruk helva olurmuş'' diye..bu söz sayesinde sabrın sonundaki mükafatlara ulaşmayı öğrendim..manevi anlamda öğrenmem gereken bir çok şeyide temelde annemden öğrendim..

babama gelince;
hiçbirşeyi şansa bırakmamayı,dürüst olmayı,seçici olmayı,ve nasıl sosyal olunur bunları öğrendim..her ikisindende öğrendiklerim de vardı izinsiz ve habersiz hiç bir iş yamam gerektiği,dürüst olmam,saygılı olmam ve sabırlı olmam tabikide..

babannem vefat ettiğinde ben sadece 11 yaşımdaydım ama buna rağmen gördüklerim ve görmediğim halde sadece duyduklarımla bile çok şey öğrendim..

başta azimli olmayı,bir insanın istedikten sonra yapamayacağı hiçbirşey olmadığını, güçlü olmayı ve cesaretli olmayı öğrendim..babannem herkeze hiç esirgemeden evindekini dağıtırdı..paylaşmanın ne kadar önemli oldunuda ozaman değil belkide ama sonra aklım erdikçe anladım ve öğrendim..birde gelene muhakkaki birşey yedirmek isterdi asla bişey ikram etmeden göndermezdi,buda bizim kültürümüzün bir parçasıdır aslında ama burdaki asıl gayeyide yine aklım başıma gelince öğrendim..

annanemdende sabrın ve sukunetin insana neler kazandıracağını,birde yaşa başa bakmadan insanın mesleğini sevdiği işi yapması gerektiğini öğrendim..yine okumanın yaşı olmadıgını onun elindeki koca bir kitabı merakla okurken gördüğümde hayıflanarak öğrendim ve anladım..

annanem şu seten ve kırkyama dediğimiz yorganlardan dikerdi bu işi keyifle yapardı ve neredeyse 80 yaşına kadarda bu işi hiçbir mecburiyeti ve ihtiyacıda yokken annemlerin ve dayımların yeter artık bırak yapma demesine ragmen devam ederek dikti..şu anda 92 yaşında hala yaşar ama versen eline bişey yine boş durmaz biliyorum yapmaya çalışır..burdan öğrendiklerimde yine çok mühim şeylerdi tabi..

babamın yaşlı bir teyzesi vardı.
annemler ben küçükken bahçe işleri oldugunda bana bakması için beni ona bırakırlardı,belkide beni en çok etkilendiğim hayatıma yön verecek şeyleri ondan da öğrenmiş olabilirim..
elime makas ve kumaş parçaları verirdi bebeklerime elbiseler dikerdik,örğü örmeyi öğretti daha ilkokula bile gitmiyordum hatta bunları öğrendiğimde..
iki katlı küçük bir bahçesi vardı ilk girişteki bahçe bembeyaz duvarları mis kokulu çiçekleri ve ferah buz gibi tertemiz bir evi..
çok ilerleyen yaşına ve kambur beline rağmen ne zaman gitsek hep gülen yüzü,neşesiyle yedirecek birşeyleri olurdu.evi hep
tertemizdi,düzenliydi.mutfakta herşeyin üstünde örtü vardı. misafirlerine küçükte olsa çok saygılıydı,çocukları sevindirmek için yapmayacagı şey yoktu..
huzur dolu bir yuvada kadın neler yapabilir,doğru enerji insanları nasıl etkiler,temizlik nasıl olur,tertip düzen ne demek,saygı nedir, nasıl olur.. belkide adını bile koyamadığım daha bir çok şeyi yanında kaldığım zamanlarda da sonrasında da ondan öğrendim...

sevgiyi aşkı paylaşmayı,paylaştıkça azalan ve artan duyguları,güç almayı, ve daha bir çok şeyi eşimden,dünyanın en muhteşem duygusu anneliği,karşılıksız ve çıkarsız herşeye rağmen sevebilmeyi,merhameti ve şükretmenin önemini de çocuklarımdan öğrendim..

aslında daha okadar çok insan varki saymakla bitmez..zaman zaman hepsini hatırlayıp öğrendiklerimi anlatırım ama şimdilik daha fazla sıkmak istemiyorum sizleri..umarım sizlerinde anlatacağı güzel tecrübeleri vardır.sabırsızlkla bekliyorum..
hepinize sevgileropuyorumnanaktan

Son düzenleme:
Güzel bir konu yüreğine sağlık gülüm.
Annem hep der ki:Kızım,birisi sana gelip falancanın arkasından konuşursa,gıybet yaparsa,bil ki başkalarına da senin hakkında konuşur.O kimse ile özellerini paylaşma,mesafeni koru..
Edebinden ve kişiliğinden asla taviz verme..Dost biriktir,meta değil..
Babam ise eğitime aşık bir insandır,nefesidir öğrenmek,öğretmek,ilim bilmek..Bizlere de her zaman,buna alıştırdı..Bu hayat dinlenme yeri,fani..Elimizdeki herşey geçici,lakin kalplerimizin sağlamlığı kalıcı.Eğitimden mühim hiçbirşey olamaz ,ne yaparsanız yapın son nefesinize kadar öğrenin,öğrenmekten asla yılmayın der..
Okumaya aşık olmamın,okumadan yaşayamamamın sebepleri onlardır..
Rahmetli dedem ise;bizlere nerede olursanız olun,yaptıklarınıza hareketlerinize dikkat edin derdi.Mutlaka ama mutlaka siz görmeseniz de sizi görenler olur..Yapayalnız bile olsanız,yanınızda sizi izleyen sizi dinleyen sizinle sevinip üzülen melekleriniz olduğunu unutmayın derdi..
Aslında o kadar çok şey öğrenmişiz ki büyüklerimizden inanın saymakla bitmez bunlar ilk aklıma gelenler..
Bugün,yaptığımız her fiil ve söylediğimiz her sözde aslında onlardan ne kadar çok etkilendiğimizi görüyorum..
Sık sık cümlelerde anarız,rahmetli babaannem şöyle derdi,teyzem hep der ki..gibi başlangıçlarla süsleriz muhabbetlerimizi..

Unutulmayan sözleri vardır bir de..Onları da yazalım ya Hu:)
mesela büyük halam hep şöyle der:
Çiçeğim çiçek olsun da varsın saksı da olsun
ıpeğim ipek olsun da varsın askıda olsun
Erim er olsun da yerim çalı dibi olsun. :)
Aklıma geldikçe ve vaktim oldukça yazacağım inşallah..
yazdıkça ne çok şey hatırladım.
herkese bol saadetli günler..

Son düzenleme:
Benden çok yaşayacaksın
ben de sana soracaktım sen neden yazmadım kuzum diye:)

18 yaşındayken babam bigün yanıma gelip,masamın iki ucuna parmaklarını koydu ve 'kızım bak bu bir hayat,upuzun bir yol ve sen bu yolun henüz başındasın' demişti.hayatta her zaman önümde hedeflerim olmasını gerektiğini söylerdi bana.'hayatta her zaman bir hedefin olsun.' derdi,halada der.kendi önüme hedefler koymayı öğrendim.yapamadıklarımın ve yapabildiklerimin farkında olmayı öğrendim.annemden sabırlı olmayı öğrendim,bazen dayanamasamda.ileride bir çocuğum olduğunda her zaman onun arkasında olmam gerektiğini öğrendim.önüme ne türlü engel çıkarsa çıksa yılmamayı öğrendim.hayatın müşterek olduğunu,bir gün belki beş kuruşumuz bile kalmasa evlendiğimde eşimin her zaman yanında durmam,güçlü olmam gerektiğini öğrendim.
hayattanda büyüdükçe aslında o kadar pembe,o kadar iyiliklerle dolu olmadığını,iyiler olduğu kadar kötülerinde varolduğunu öğrendim.

aaaa yaa bende bi sürü şey yazıcam ama şimdi annem geldi az sonra suyum benem ...ooo hemide bu sefer bisürü şey yazıcam...büyüklerden küçüklerden,arkadaş sandıklarımdan,kk dan herkesden alıntılarla gerçek bak...öptüm bidenem.

En başta kaynanam ve görümcemden kimsenin anlattığı ve göründüğü gibi olmadığını öğrendim:olmaz:

evlenince hayatta tek başına oldugunu öğrendim yani yan başına dön başına kimseden kimseye fayda yok opuyorumnanaktan

Benden çok yaşayacaksın
ben de sana soracaktım sen neden yazmadım kuzum diye:)

ilginize çok çok teşekkür ederim kızlar çok sağolunopuyorumnanaktan
istedimki tecrübelerimizi paylaşalım..bugüne kadar biriktirdiğimiz duygular,düşünceler,bilgiler,tecrübeler bir köşede bastırılmış kalmasın..

bizdende birileri birşeyler muhakkaki öğrenecek umarımki güzel izler ve izlenimler bırakırız..

alkisalkisalkisyine harika bir konu dahaalkisalkisalkis
:teytey:cosmussun balim devamini diliyorum durmak yok sana:teytey:
Şenizannecigimden herseyi ögrendim diyebilirim oturup kalkmayi örf adetleri konusmayi adabi Şeniz
canim babamdan kimsenin arkasindan konusmamayi sinirlenmemeyi elimdeki ufak seylerle yetinmeyi mutlu olmayi
cokacimcoook:enbuyukkk:kk dan mutfakdaki sinirlarimi zorlamayi yeni tadlar kesvetmeyi ve denemeyi ögrendim:enbuyukkk:cokacimcoook
:1hug:iyiki kk var iyiki sizler varsiniz:1hug:
:asigim:esimden cok sey ögrendim ya yazmakla bitmez sanirim
paylasmayi
sevmeyi sevilmeyi
güvenmeyi
her anin tadini doyasiya cikarmayi dahasida var ama yeterlidir bukadari sanirim
eglenmeyi
:emir_bebek::ecrin_bebek:kuzucugumdanda cok sey ögrendim
cünkü ben onunla yeniden dogdum
onunla adim adim büyüdüm
yine cocuklasdim
eglendim
kesvediyorum
deniyorum
dinliyorum
kesvediyorum
anliyorum
cocuklugumu yasiyorum onunla:emir_bebek::ecrin_bebek:

:Saruboceq:dedemden dua okumayi ögrendim allah ondan razi olsun:Saruboceq:
Şenizcanim anneanemdende ilk yemek yapmayi hic sevmedigim halde bulgur pilavi ve tazefasülyeyi pisirmeyi ögretti ama iyikide ögrenmisim cünkü sevenlere yapiyorumŞeniz

suan aklima gelenler bunlar canim geldikce yazarim

evlenmeden önce;
annemden sabretmeyi öğenmeye çalıştm onun sabrına her zamn hayran kalmışmdr ve okadar sıkıntıdan sonra isteği herşeyi allah m verdi ona .. dürüst olmayı insanlara herzamn mesafeli olamam gerektiğini soledi hep .. annemden yaza yaza btmez öğrendklerim çocğnla nasıl arkadaş olnr annemden grdm anne değil arkadş oldu hep

babamdan çok çalışmayı öğrendm işin iyisi kotusu yoktr taşı sıksa suyunu çıkarır babam ... fazla vakit geçiremediğimzden çok bişi öğrenemedm ama o da dürüst bir insandr ve dobra bizim için herşeyn en güzelini yapmaya çalışan çok ii yürekli bir insan ona baktkça üzülürdm kendini çok işe kaptrdğı için ama onunda yapısı bu ne yapalm ..

herkesden öğreniorss yaşadkça bişiler

ewlendikten sonra kimseden yardım beklemedn kendi ayaklarımın üzerinde durmayı öğrendim ... bir işe kalkıştğmda kimseye güvenmiorm artk anneme babamada allah m sağlık versn kimseye muhtaç etmesnn ..
allah m bu hayatta 2 tane can yoldaşı verdi bana oğlum ve eşimmm onlardan çok şey öğreneceğim sanrmm m.. derinlere giremiormm inş. bir günn anlatrmm daha kapsamlıı

18 yaşındayken babam bigün yanıma gelip,masamın iki ucuna parmaklarını koydu..........QUOTE]

aaaa yaa bende bi sürü şey yazıcam ama şimdi annem geldi az sonra suyum benem ...ooo hemide bu sefer bisürü şey yazıcam...büyüklerden küçüklerden,arkadaş sandıklarımdan,kk dan herkesden alıntılarla gerçek bak...öptüm bidenem.

alkisalkisalkisyine harika bir konu dahaalkisalkisalkis

:teytey:cosmussun balim devamini diliyorum durmak yok sana:teytey:

suan aklima gelenler bunlar canim geldikce yazarim

evlenmeden önce;
annemden sabretmeyi öğenmeye çalıştm onun sabrına

ilginize çok teşekkürler kızlaropuyorumnanaktan
en iyi tecrübelerimizi sanırım yaşarken ğrendik..
kibilir daha kimlerden neler öğreneceğiz belli değil..
acısıyla tatlısıyla umarım gönül yorgunluklarından uzak birhayat yaşamak dileğiyle...

Back
X