Birçok konuda kadın-erkek eşittir, çalışan kadına eşi yardım etmesi gerekir diye ifade ettiğimi bilirim. Evli değilim ama çalışan, işe yürüyerek gidip gelen, sağlık sorunları olan ve tüm bunların üstüne yalnız yaşıyor da olsam ev işlerini aksatmamaya çalışan bir insanım. Bu konuyu görünce sadece son sayfayı okudum ve yorumlar beni sevindirdi. Zira bu "eşitlik" kavramı gerçekten üzerinde araştırma yapılması gereken sosyolojik bir konu.
Eğitimli/modern olmak, bazı toplumca kalıplaştırılmış ve eskiden beri süregeldiğinden bilinçaltımıza işlenmiş düşünceleri törpülemek için yeterli olmuyor. Eğitim tek başına diplomadan ibaret değil maalesef, öğrenmekle uygulamak arasında çok fark var.
Ben de etrafımda bu konuyu dillendirdiğim zaman "aradığın gibi adam bulamazsın" "nasılsa evde kaldın" söylemleriyle karşı karşıya kalıyorum. Neden mi? Çünkü bir erkeğin çalışan bir kadın istemesi doğal ama çalışan bir kadının eşinden ev işlerine yardım istemesi "anormal"!!!! Kadın hem çalışacak eve maddi destek sağlayacak zira şu an tek maaşla geçinmek zor (!) ama erkek çok yoruluyor ya, eve gelince dinlenmeli!!! Kadının yorulması önemli değil, o yemeğini yapmakla, evini temiz tutmakla, çocuklarıyla ilgilenmekle ve kocasının gönlünü hoş tutmakla yükümlü!
Bir çok arkadaşımın "ev işine yardım edeceksem o kadını neden eş olarak alayım" dediğini bilirim. Ben de bu söylemlere karşılık "hayatın tüm yükünü ben zaten almışım neden bir de erkeğin nazını çekeyim ki" diye cevap verdiğimde "sen öyle yardım edecek adamı zor bulursun kadın dediğin kocasını hoş tutar, ev işleri kadının görevidir" diyorlar.
İnsan istedikten sonra her şeye alışır, bence bu "erkekler ev işinden anlamaz/ev işi yapmaz" algısı yine maalesef onları paşam, tosunum, oğlum diye pışpışlayarak büyüten hemcinslerimizden kaynaklanıyor. Bir erkek susadı mı aman oğlum sen dur yat dinlen ben getiririm, işten gelir daha o ağzını açmadan oğlum yemeğin hazır denir, hiç sorumluluk almadan hep arkası sıvazlanarak yetiştirilir. İster ki evlenince de aynı saltanat sürsün hem herşeyi karısı yapsın hem onu pohpohlasın hem de çalışıp eve maddi destek sağlasın! Sonra birşey desen adın dırdırcı olur. Daha dün okudum adam lafını geçirmek için kocanı dinleyeceksinden başka laf etmiyormuş ama ev işlerinin nasıl yapılacağına bile o karar veriyormuş.

Çünkü biliyor haksız olduğunu ama altta kalmamak için karşısındakini bastırma politikası uyguluyor.
Bence önce insana SAYGI... Zaten saygı denen şey bir insanda varsa, ne hakaret olur ne küfür ne de haksızlık. İnsana saygısı olanın emeğe de kadına da saygısı vardır bana göre...