- 29 Eylül 2014
- 9.707
- 20.069
- 598
Aynen oyle farscayi esas alacak degiliz. Çaydan yanlış kullanımdır.Yazan olmuştur belki, bilmiyorum. Türk Dil Kurumu'nu (TDK) esas almak lazım. Sonuçta Türkçe konuşuyoruz. TDK'nın sitesinde büyük sözlükte de güncel sözlükte de çaydan diye bir kelime yok. Yani bu kelimeyi Türkçe cümle içinde kullanmak yanlış. Aynı Türkçe cümle içinde İngilizce kelime kullanmak gibi yanlış.
Doğrusu caydan falan değil. Bir kelimenin çıkış öyküsünü bilmeden ordan burdan alınan sözlerle gelmesin kimse. Kendi fikriniz varsa yazın.
Ça- Çinceden geliyor ve caydanligi ortaya çıkaran ilk medeniyet de Çinlilerdir . Dilimize Caydanlik olarak geçmiştir.
Konu Sahibi rica ederim bundan sonra caydanlik deyin.
Neyse..
Çocuğunuzun bir objeye bağlı kalması da yaşadığı bir durumu anlatıyor olabilir. Eğer caydanlik çocuğunuza güzel bir şeyi hatırlatıyorsa bu sebeple onunla oynuyordur. Şartlı ogrenmislik yani.
Mesela ilk eline verilen objenin ya da ilk gördüğü objenin caydanlik olabilme ihtimali yüksek. Ya da caydanlik sizin elinizdeyken ona bir şeyler demissinizdir gulmussunuzdur falan. Hatta söyle bir şey de var eğer aile çay geldiği zaman seviniyorsa ve çocuk bunu sürekli görüyorsa, caydanligin herkes tarafından sevilen bir şey olduğu refleksi yerleşmiş olabilir.
Büyüyünce geçebilir ama gecmeyebilir de.
Hayir arkadaslar dogrusu tabi ki çaydanlıktır. Farsçadan alinmis olabilir ama farsca dusunulmemiş her kelime cevrilirken. TDK'ya bakin çaydanlık yazın. Orada anlamı tutuyorsa çaydanlık doğrudur.
Evet :)) hangi dilde nasil kullanildigi degil onemli olan. Türkçe kullanımı önemlidir.Aynı anda yazmışız.
Canım arkadaş uyaranlara cevap vermek gereğinde bile bulunmuyor yani bizleri umursamıyorGoogleye caydan yazdim caydanlik diye duzeltti siz israrla yoresel ! kelimelerinizi kullaniyorsunuz.
Konunuz anlasilir degil yorumlardan anladim.
Cocuklara ses yapan parlak oyuncak zamanla bikar zaten hemen hemen her cocuk sever boyle seyleri.Baska evlerde dikkat edinde yanmasin soguk zannedip.
Hayret cevap verdinizAcaba bu konuda son noktayı koyacak bir dil uzmanı var mi
Dil uzmanı olmaya gerek yok çaydanlık doğru olanıAcaba bu konuda son noktayı koyacak bir dil uzmanı var mi
Yok farsçadan gelmiş miş falan filan
Konu sahibi acaba normal hayatta nasıl anlaşıyor çok merak ettim doğrusuYok farsçadan gelmiş miş falan filanNeyse ki Türkçe konuşuyoruz biz
Kesinlikle yanlış yazabilir farketmemişdir ama en az 10 kişi uyardığı halde düzeltme yapmadı dediğiniz gibi devam ettikonu sahibi ilk yazdiginda ''caydan '' olarak yazmis. olabilir bilmeyebilir oyle yazildigini dusunebilir. ama sonraki yorumlardada duzeltildigin halde ''caydan '' yazmaya devam etti. bana biraz karakteri hakkinda inatci biri gibi geldi. neyse farscada oyle dendigi icinde turkceyi katletmeyelim. bize ne o dilde nasilmis bu dilde nasilmis. biz turk dil kurumunu muhatap alalim cunku turkce konusuyoruz.
Var ben! Türkçede hiç duymadım açıkçası Farsça kelime olması da bizi ilgilendirmez kalkıp ben de burda sizle Ege ağzıyla konuşmuyorum değil mi? Yazdıklarımın yarısını anlamazsınız... Sizin hatanız düzeltildiğiniz halde devam edip durmanız düzeltenlere de kafa tutmanız.Acaba bu konuda son noktayı koyacak bir dil uzmanı var mi
Çok doğruVar ben! Türkçede hiç duymadım açıkçası Farsça kelime olması da bizi ilgilendirmez kalkıp ben de burda sizle Ege ağzıyla konuşmuyorum değil mi? Yazdıklarımın yarısını anlamazsınız... Sizin hatanız düzeltildiğiniz halde devam edip durmanız düzeltenlere de kafa tutmanız.
Alın bakın işte neden gelişemediğimizin, neden eleştiri kaldıramadığımızın, neden kendimizi düzeltemediğimizin bir örneği daha...
Konu sahibi inadım inat ben konuştuğum gibi yazarım diyorHerkes çaydanlık demiş siz hala çaydan çaydan
Yav hangi yörede çaydan diyorlarmış demedi de hiçKonu sahibi inadım inat ben konuştuğum gibi yazarım diyor
FarsınliyaYav hangi yörede çaydan diyorlarmış demedi de hiçtahminleri alabilir miyim
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?