Çevrenizde ünv mezunu olup çok düşük yerlerde çalışan var mı?

Evet aslında bu durum çok sıradan oldu artık. Ülkemiz malesef ki üretimin olduğu bir yer değil. Üretim olmadığı yerde kendilerince eğitim gören ( üniversite bitirdim, iyi bir lise mezunuyum) kişilerin eğitimleri çok kötü açıkçası. Bu kişilere bağlı bir şey değil ama eğitim sistemimiz bir çöp. En en basiti her şeyi geçtim ileride bir fabrikada ya da benzer yerlerde yüksek konumda olabilecek kişiler üniversite kampüsünde çalıştıkları masayı pis bırakan , sakizini almayan vb insanlarla doluydu. Herkes adına konuşamam ama malesef durum bu. Bunun yanında çok üniversite var kesinlikle çok azaltılmalı. Kişi bir bölümden mezun ama o bölüme çok düşük bir puanla giriyor. Kesinlikle öğretmenlerin ciddi ve ağır bir eğitim sürecinden geçmesi gerek. Bunun yanında matematik, fizik, kimya, tarih, coğrafya aklıma gelmeyen varsa fen edebiyat fakültelerinden çok kaliteli eğitim almış kişilerin çıkması gerekiyor. Malesef bunlar sağlanmiyor. Ulkemiz bu açıdan malesef çok ama çok kötü durumda. Bunun yanında kalifiye olan eleman azaldı. Çoğu kişi zahmet çekmek istemiyor. Mesela çiftlik açayım , ürün uretimi yapayım diyen kişi özellikle genç yaşta olan çok cok az var. Velhasıl kelam uretmiyoruz tüketiyoruz. Yani başkasının iş vermesine muhtacız. Böyle daha çok issizlik sorunu geçim sorunu olur.

Tesisat işinde deli para var.
Biz evi yaptırdığımızda bir servet almıştı gencecik bir tesisatçı. O da bankacılıktan bu sektöre geçmiş. Hiç öyle küçümsenecek gibi bir iş değil. Adamlar bir mutfaktan on bin alıyorlar sırf işçiliğe😬
Hadi ya 😂 o kadar para getiren bir iş mi cidden

Düşük yer tabiri çok kötü. Sekreterlik bile zor demissiniz, 2 yıllık yüksek okul mezunu biri için neden zor olsun mesela? Büro Yönetimi ve Sekreterlik diye bir bölüm var hatta.

Kendimde İşletme mezunuyum, aynı okuldan mezun olduğum bir arkadaşım mesleki başka bir eğitim alarak alan değiştirdi, masa başı çalışmıyor ama güzel kazandığı bir mesleği var şimdi.

Bu ülkede standart bölüm okuyup masa başı rahat iş arayanların çoğuda yıllarca işsiz kalıyor. Çünkü yorulmak istemiyor ama ülke gerçeği diye birşey var, olmasa güzel olur ama var.

Sözüm meclisten dışarı, bazı üniversite mezunları var, yaşadığı ülkenin gerçeklerinden bihaber. Hatta nasıl hayatta kaldiklarina şaşırdıklarım var.
Iyi eğitimli insanların işlerini yaptığını düşünmeniz, her ustayı ilkokul mezunu sanmanız gibi naif bir saflığınız var

Anlaşılan inşaatta amelelik yapan coğrafya öğretmenlerini, yeterki isim olsun diye polislik yapmaya çalışan mühendisleri, limon satan felsefe mezunlarını, garsonluk yapan işletme mezunlarını hic gormediniz? Haberleri de izlemediniz?

Ustalık diyip geçmeyin, etraf işsiz üniversite mezunu doldu, millet okulu bir halt zannediyor, bazi isleri kucumsuyor ama evde sigortaları değiştirecek ustaya saatine 100 lira, kombiye bakim yaptırmaya 200 lira ödüyoruz..
O da rica minnet 3 günde gelsin diye...
Evet haklısınız sanırım..

Kötü yapıyor demedim zaten yanlış anlamayın. Sadece üzüldüğümü belirttim inşaat işçiliğine giriyor ve şartlar çok ağır. Mecbur kalınmazsa kimse yapmaz diye düşünüyordum ben (belki de o sektörde tanıdığım olmadığı için fikrim yoktur). Başka hiçbir iş bulamayınca son yapılacak iş diye düşünüyordum, yanılmış olabilirim. İşin şartları ağır çünkü

Valla hiç öyle değil. Bizim anlaştığımız fayansçı on bin işçilik aldı. İki maaşlı ustası varmış onlara ağır işi yaptırdı, o başlarında durdu, eğim verme gibi kritik işleri yaptı bir haftasa tertemiz 10 bini aldı. Fayansı ben zaten ayrı ödedim, malzemede bendendi. Adam sadece işçiliğe aldı. Tahminimce ustasına da üç dört bin verdi. Bir haftada kim altı bin alıyor. Aynı anda iki iş alıyormuş zaten. Ayda sekiz işten 60bin eder. Hangi beyaz yaka bu parayı alıyor.

Kötü yapıyor demedim zaten yanlış anlamayın. Sadece üzüldüğümü belirttim inşaat işçiliğine giriyor ve şartlar çok ağır. Mecbur kalınmazsa kimse yapmaz diye düşünüyordum ben (belki de o sektörde tanıdığım olmadığı için fikrim yoktur). Başka hiçbir iş bulamayınca son yapılacak iş diye düşünüyordum, yanılmış olabilirim. İşin şartları ağır çünkü

Simdi ablacim burda uzucu olan tek yan var o da, bir insan egitimini aldigi isi yapmak isterse ve yapamazsa icinde kalirsa, aldigi diplomanin hakkini vermek isterse ama firsat bulamazsa o evlat acisi gibi koyuyor.

Dogalgaz isleri insaat isciligi gibi degil kiz alakasi yok:olamaz:Belki adam sizin kadar dert edinmiyor, isin parasina bakip geciyor tesisat isinde deli para var cunku. Tanidigimiz bir abi polis, is bulamadigi icin polis oldu o da mimarlik fakultesi mezunu ama hic orjinal isinin ozlemini cekmiyor derdi para.

Bence bu arkadas icin uzulmeyin ama ulke geneli icin uzulun. Calismak isteyip is bulamayan tonla genc var. 2 yil once Turkiye ziyaretine geldigimde anneannem kiziyordu, ne isin var oralarda ulkene don burda kendi isini kur diyordu. Simdi gelme kizim diyor vallahi 80 yasinda kadin bile ekonominin farkinda maalesef.

Ooo tesisat, doğal gaz, tadilat, araba tamiri işlerinde çok iyi para var.
Bizim mahalle de tadilat işi ile uğraşan bı adam var. Kaç ev araba...
Çocuklarını okuttu vs.
Adam gülüyor bunlar çalışacakta ev alacaklar vs diyor.
Vallahi burdan sizlerin yazdıklarından anladığım kadarıyla bu işlerde iyi para varmış :)) hak ediyorlar ama çok yorucu işler

Yani fiziksel açıdan şartları zordur haklısınız ama bir şey diyemem. Lakin masa başı bir işe başladığınızda da iş yerindeki insanların baskıları açıkçası kolay olmuyor. İşe girmeseniz mesala staj döneminden bahsedeyim bazıları o kadar kıskanç ve hareketlerini adlandiramiyorum gelen ksiiyi ezmeye odaklı ki inanın sizi orayı terk etmeye zorluyor. Ne bir yenilik yapabiliyorsunuz ki fikir uretmelisiniz, üretimin yahut hizmetin verimini arttirmalisiniz buna dahi izin vermeyen sizin önünüze set çeken insanlarla dolu. Bizim insanımızı gene genellemek istemiyorum ama bilgi paylaşımında bir problemi var. YouTube dan Türkçe bir word, Excel vb bir işlemi aratın inanın o kadar az ki adam akıllı bilgi vereni o kadar çok oyalayani var ki. İnsan aradığı bilgiye ulaşana kadar çıldırıyor. Sağ olsunlar insanın dili gelişiyor artık İngilizce, Almanca , Fransızca hangisi denk gelirse istediğim bilgiyi hemen öğreniyorum. Öbür türlü işimiz yaş. En azından bu işte fiziki zorluk var. Oburkunde gece uykunuza kadar sirayet ediyor gündüz gördüğünüz karabasanlar...

Simdi ablacim burda uzucu olan tek yan var o da, bir insan egitimini aldigi isi yapmak isterse ve yapamazsa icinde kalirsa, aldigi diplomanin hakkini vermek isterse ama firsat bulamazsa o evlat acisi gibi koyuyor.

Dogalgaz isleri insaat isciligi gibi degil kiz alakasi yok:olamaz:Belki adam sizin kadar dert edinmiyor, isin parasina bakip geciyor tesisat isinde deli para var cunku. Tanidigimiz bir abi polis, is bulamadigi icin polis oldu o da mimarlik fakultesi mezunu ama hic orjinal isinin ozlemini cekmiyor derdi para.

Bence bu arkadas icin uzulmeyin ama ulke geneli icin uzulun. Calismak isteyip is bulamayan tonla genc var. 2 yil once Turkiye ziyaretine geldigimde anneannem kiziyordu, ne isin var oralarda ulkene don burda kendi isini kur diyordu. Simdi gelme kizim diyor vallahi 80 yasinda kadin bile ekonominin farkinda maalesef.
Vay be :) bence o zaman arkadaş devam etsin bu işe köşeyi döner belki :)

Ben üni mezunuyum. 2 ay oldu işe gireli yanımdaki kız lise mezunu aracıyla girmiş işe. Eksikliği o kadar belli oluyor ki o 1 senedir çalıştığı halde sürekli açığını kapatıyorum uğraşıyorum. İşten çıkacak 1 2 aya dua ediyorum gitsin diye.
Malesef işe girmek çok zor girdiğin yerde de genelde torpille giren adamları görüyorsun.
Ekonomi berbat....

Ben üni mezunuyum. 2 ay oldu işe gireli yanımdaki kız lise mezunu aracıyla girmiş işe. Eksikliği o kadar belli oluyor ki o 1 senedir çalıştığı halde sürekli açığını kapatıyorum uğraşıyorum. İşten çıkacak 1 2 aya dua ediyorum gitsin diye.
Malesef işe girmek çok zor girdiğin yerde de genelde torpille giren adamları görüyorsun.
Ekonomi berbat....
Zaten şu torpil meselesi her şeyden soğutuyor beni

Doğalgazcılık niye düşük bir iş anlamadım ki, ustalık gerektiren işler de gayet kalifiye iş grubuna giriyor. Öyle yazmışsınız ki adam sanki tuvalet temizliyor.

Konuya gelirsek iş yok, ekonomi patlak, istihdam yok eee ünv mezunları ya süpermarkette çalışıyor, ya taksicilik yapıyor ya da evde oturuyor. Kuzenim yeni mezun elektronik mühendisi hem de gayet iyi bir okula ama iş yok diyor. Yurtdışına başvurular yapmış ne yapsın. 15 yıl önce elektronik bitirip işsiz kalıcaksın deseler insanlar bir yerleriyle gülerdi şimdi düştüğümüz duruma bakın rezillik. Konu sahibesinin arkadaşı iş yoksa istihdam yoksa ne yapsın, gayet hayatını kazanıyor.
Sağlık sektöründe sorun yok zannediyorlar ve öneriyorlar, şaşırıp kalıyorum acaba ben mi yanlış biliyorum diye :)

7 yıllık tecrübe ile özel sektörde bugün ise başlasam, yeni mezun olduğum zamandaki maaşımın yarısını bile alamıyorum. Yuksek lisans mezunuyum :) (fizyoterapist)
Kardeşim diyetisyenlik mezunu, birlikte yer açtık da işi oldu.
Sınıflarındaki 40 mezundan yalnızca biri iş buldu.
Ki iyi bir okuldan mezun :)
4 ayda 1 kişi , geri kalanın ise girme umudu yok.
Instagramdan online diyetisyenlik falan yapıyorlar.
Yeni mezunlardan duyduğum, asgari ücret teklif edip, 200 lirasını elden geri isteyen kurumlar varmış 🤣
Şimdi kimse demesin şu kadar üniversite açtık, bu kadar kişi eğitimli diye.
Bosuna kufretmeyeyim

Bu kadar idealist kaç kişi kaldı acaba:)
Çoğu insan liseden mezun olduğunda ne yapacağını bilmediği için üniversiteye gidiyor, cünkü üretmeyi unutup, vakit geçirmeye oynuyoruz.
Giderek kötüye gidiyor 5 yıl kadar sonra gg , o zaman gör sen samatayi..

Üniversite mezunu olmak çok kolay ki bizim ülkemizde. Bir kaç soru yap barajı aşıyorsan biraz beyni olan herkes yapar. Mantar gibi üniversiteleri açtılar ne oldu işşiz insan sürüsü. Üniversite mezunu olmak lise mezunu olmaktan farklı değil. Bir de 2-3 üniversite mezunuyum deniyor da. Kıytırıktan okunana bölümler oluyor çoğu. Kendi bölümüme 15 sene önce 13000. Olarak girerken bu yıl 30000. Girebiliyor. Yani açılan fakülte ve artan kontenjanlar sayesinde. Maalesef eğitim kalitesinde her geçen gün düşüyor. Durum böyle olunca da kıytırık bir yer okumaktansa çocukluktan meslek sahibi olmak daha mantıklı. Kuaförlük doğalgaz elektrikçi gibi gibi. Hem işinde ilerliyorsun hem esnaflığı erken yaşta öğreniyorsun.

Üniversite mezunu olmak çok kolay ki bizim ülkemizde. Bir kaç soru yap barajı aşıyorsan biraz beyni olan herkes yapar. Mantar gibi üniversiteleri açtılar ne oldu işşiz insan sürüsü. Üniversite mezunu olmak lise mezunu olmaktan farklı değil. Bir de 2-3 üniversite mezunuyum deniyor da. Kıytırıktan okunana bölümler oluyor çoğu. Kendi bölümüme 15 sene önce 13000. Olarak girerken bu yıl 30000. Girebiliyor. Yani açılan fakülte ve artan kontenjanlar sayesinde. Maalesef eğitim kalitesinde her geçen gün düşüyor. Durum böyle olunca da kıytırık bir yer okumaktansa çocukluktan meslek sahibi olmak daha mantıklı. Kuaförlük doğalgaz elektrikçi gibi gibi. Hem işinde ilerliyorsun hem esnaflığı erken yaşta öğreniyorsun.
Açıkçası çocuk İstanbul ünv siyasal mezunu, sanırım kazandığında da baya yüksekti bölüm

Back
X