kesinlike katılıyorum ..insanlar çıkıp fikir beyan etmeli tabikide ama yalan yalnış aslı varmı yokmu bilmeden gelip atıp tutmasın lütfen !Ne güzel ifade etmişsin yüreğine sağlık arkadaşım..
Bu topiği açmamız iyi oldu;inanın biraz kafam rahatladı..
Umarım sorun çıkmaz belli sebeplerden dolayı..
Amacım bu konu hakkında bilinçli istişare ve desteklerde bulunmak.
Benim ve senin gibi üzülsünler ;yürekleri acısın istemiyorum kimsenin hele ki ANNE adaylarının..
Bir arkadaşımın kızının ismi Eliza ve kendisi şuanda ikinci bebeğine hamile..
Elisa / Eliza : nın tam 12 dilde farklı anlamları var.
Ama kendisi Pakistanda yaşadığı ve orada Elisa: Çöl çiçeği anlamına geldiği için bu ismi vermiş kızına..
Şimdi karşısında geçip Eliza nın Eliza testinden geldiği ve kötü bir anlam içerdiğini söylüyorlar..
Şuan ki psikolojisini tahmin edersiniz..
Kadıncağız hem hamile hem hassas dönemde bir de bunlar olunca ; tutamıyor kendini
Anlatmak istediğim bu.
Lütfen kırmayalım yorum yaparken insanları..
Eliza:Elizabeth kökünden geliyor başka dillerde anlamı da Allah adanmış demek..
Alyda Dua'mızın tatlı anneciğisi..
Bak senin hayatın nasıl böyle bulanıklaştıranlar olmuş..
Şimdi aynısını bebeklerimiz de yaşamasın istiyorum..
Anlatman ne kadar iyi oldu bilemezsin..
Kişiler yeter ki ART NİYET beslemesin içinde..
En mubarek en kutsal isme bile takılacak bir kulp bulunur o kadar basit ki bu..
Benim için İSMİN öneminden çok DEĞER mühim aslında..
Sevdiceğim;eşim başından beri hep aynı serinkanlılıkla duruyor ve olaya öyle yaklaşıyor..
gayet net: Ne olursa olsun o bizim bebeğimiz;cennetimiz Cennete açılan kapımız olacak..
Çünkü evlat;yavru bize Allahtan hediye ve onu yetiştirmek salih-saliha kılmak Cenneti kazandıracak bize inşallah..
Ama gel gör ki anne yüreği..Onun ne olursa olsun üzülmesini istemiyorum işte..
Senin de kalbine sağlık canım...
Neler yaşamışsın öyle ya:)
Bence isimlerle ve kişilerin fiziksel özellikleri ile dalga geçmek resmen KUL hakkına giriyor..
Bunu bilelim..
Bu arada
Bike/Bikem:Kadın ; hanım demek.
Ay : kamer;ay..
Aybike / Aybüke :Ay gibi;aya benzeyen kadın..
Ne güzel..
akrabalarımdan "aybike " kuranda geçmiyor sen diğer tarafta çağrılmayacaksın hep bu babanın çok bilmişliği yüzünden diye fişeklediler beni yıllarca
Bu nasıl bir zihniyettir ya Allah aşkına...
Biz kimiz ki ahiret olaylarına dalıp emir ve karar verebiliyoruz anında..
Yazık diyorum çok yazık..
O cümleye inanılmaz sinirlendim; asıl onlar Allah a nasıl hesap verecekler merak ediyorum...
Şirke giriyor bu ..
isimler tabi ki önemli ama şu da var ki
anlamlarını herkes taşıyor mu ? hayır..
Mesela Abdullah: biliyorsunuz ki Allahın abd'ı yani kulu demek..
Ama bu isimde olup ; insanlara kıyan ;acımasızca davrananlar yok mu? var...
Libi gadunuuu şuu ucsuz bucaksız hazınenden benım adıma ne dusdu de bakıyım bi...:hulya:
Herkez cıcekden baska bı anlam tasımıyor dıyo ama olsun rahmetlı babaannemın adı ya yeter o da bana.:gitme:Ustelık sevıyorum da Nilüfer adını.İyiki babaannecıgım kendı adının konulmasını ıstemıs.:gitmeedecıgım asla ısmını torunlarına verdırmıyo.Bıgun sinirle azınızdan ters bısey cıkar cok yaslanınca alınırım ustume dıye.
fatma fatma..göbek atma :roflol:
Tovbe estagfirullah..
delikafaduldenlibiiiim gülme:mymeka:
kaydirigubbakcemile3kaydirigubbakcemile3
evet bu kesin!o yaşadığım sıkıntılar isimime daha çok bağladı beni
şunu unutma ne koyarsan koy dalga geçilecek ve eleştiri alacak bunun önüne geçmen mümkün değil..
hatırlarsın alya dua dan önce "iklimya" ismini düşünmüştüm
görümcem okadar alay ettiki soğudum
ona tamam artık günaha gireceksin bak hz.adem koymuş onunla alay ediyorsun farkındamsn dediğimde
okadar çok cocuğu olmuşki adam ne koyacağını şaşırmış dedi
bunu söyleyen kişi görümcem kendisi çok iyi eğiim almış dişhekimi aynı zamanda bi cemaat a mensup dindar araştıran çok okuyan kültürlü biri
inan şok oldum şok ama dediğim gibi yorma ,üzme zarif kalbini bunlar olucaaak sen ne yaparsan yapp!
geç bir özür olmuş sanırım ama geç de olsa aklı başına gelmiş kadının..biliyormusun 20 sene sonra çok yaşlanmış bi kadın annemin ellerine sarıldı gözyaşları içersinde nasıl şaşırdık anlatamam
ben 2 yaşındayken mersine tatile gelmişiz orda bu hanım anneme neler saymış gavur ellerine gitmişlerde kızı gavur edip gelmişler diye ağıtlar yakmış..
bizden bikaç zaman sonra osmancık diziyle birlikte aybike ismiyle tanışmış
ogün bugündür annemin izini sürüyormuş helallik almak için..
annem anlaatıyor ozamanlar ne çok ağlamıştım,kafama taktığıma değmezmiş
varsın gavur ismi olsun gençlik işte der..
vay nilüfer ha..süper!Libi gadunuuu şuu ucsuz bucaksız hazınenden benım adıma ne dusdu de bakıyım bi...:hulya:
Herkez cıcekden baska bı anlam tasımıyor dıyo ama olsun rahmetlı babaannemın adı ya yeter o da bana.:gitme:Ustelık sevıyorum da Nilüfer adını.İyiki babaannecıgım kendı adının konulmasını ıstemıs.:gitmeedecıgım asla ısmını torunlarına verdırmıyo.Bıgun sinirle azınızdan ters bısey cıkar cok yaslanınca alınırım ustume dıye.
:)
نیلوفر:
Nilofer / Nilufer: Farsça kökenlidir..
Persian name meaning water-lily : Yani Su çiçeği anlamına gelir..
Osmanlıca da: Beyaz;mavi sarı çiçekler açan bir cins su bitkisidir..
Ayrıca şöyle de düşünebiliriz:
Nil ve Fer den türemişse: Nil:Su demek (hayat kaynağı)
Fer ise ışık;parlaklık demek..
Nilüferarlak su;ışıldayan su demek..
Demek ki Nilüfer çiçeği oo muhteşem asaletiyle
suda ışıldadığı için bu isim kalıplaşmış ve çiçek anlamına gelmiş canım
budur BENİM tespitim.
çok hassas bi konu,isim konusu..
bunu söyleyen öz be öz dayımdır tabi dayımdan etkilenen çekirdek aileside eklenmiştir bu konvoya..
kendisi adı tayfun olan oğlunun ismini hacca gidince ali diye değiştirdi aman çağrılmazsa diğer tarafta benim üstüme kalır diye!
şimdi soruyorum sana kuranda böyle bi ifade var mı
yada efendimiz hiç böyle bişey ifade etmişmi?
isimler kattii suretle arapça olacak
veya isimler eksinlikle kurandan alınacak?
benim bildiğim efendimiz anlamı güzel isimler seçin diye buyurmuştur hani savaş değilde barış olsun gibi??
yanlışım varsa düzelt minnikkuşum..
şimdi annesi babası alman dinleri hiristyanlık olan x ailesi
oğullarına hans adını vermişler..bu hans islamı bulunca adını değiştirmezse tövbe haşa müslümanlığı geçersiz mi sayılacak?bu adamcağız diğer dünyada çağrılmayacak mı????
öff ya öff sinir oldum şimdi
vay nilüfer ha..süper!
ben asıl babannene bu ismi kim koydu ve ozaman ne tepkiler verilmişti açıkcası onu merak ettim..
babannen neler duydu kimbilir..
o yaşadığım sıkıntılar isimime daha çok bağladı beni
şunu unutma ne koyarsan koy dalga geçilecek ve eleştiri alacak bunun önüne geçmen mümkün değil..
hatırlarsın alya dua dan önce "iklimya" ismini düşünmüştüm
görümcem okadar alay ettiki soğudum
ona tamam artık günaha gireceksin bak hz.adem koymuş onunla alay ediyorsun farkındamsn dediğimde
okadar çok cocuğu olmuşki adam ne koyacağını şaşırmış dedi
bunu söyleyen kişi görümcem kendisi çok iyi eğiim almış dişhekimi aynı zamanda bi cemaat a mensup dindar araştıran çok okuyan kültürlü biri
inan şok oldum şok ama dediğim gibi yorma ,üzme zarif kalbini bunlar olucaaak sen ne yaparsan yapp!
biliyormusun 20 sene sonra çok yaşlanmış bi kadın annemin ellerine sarıldı gözyaşları içersinde nasıl şaşırdık anlatamam
ben 2 yaşındayken mersine tatile gelmişiz orda bu hanım anneme neler saymış gavur ellerine gitmişlerde kızı gavur edip gelmişler diye ağıtlar yakmış..
bizden bikaç zaman sonra osmancık diziyle birlikte aybike ismiyle tanışmış
ogün bugündür annemin izini sürüyormuş helallik almak için..
annem anlaatıyor ozamanlar ne çok ağlamıştım,kafama taktığıma değmezmiş
varsın gavur ismi olsun gençlik işte der..
alkisalkisalkisvereliniortakakrabalarımdan "aybike " kuranda geçmiyor sen diğer tarafta çağrılmayacaksın hep bu babanın çok bilmişliği yüzünden diye fişeklediler beni yıllarca
Bu nasıl bir zihniyettir ya Allah aşkına...
Biz kimiz ki ahiret olaylarına dalıp emir ve karar verebiliyoruz anında..
Yazık diyorum çok yazık..
O cümleye inanılmaz sinirlendim; asıl onlar Allah a nasıl hesap verecekler merak ediyorum...
Şirke giriyor bu ..
isimler tabi ki önemli ama şu da var ki
anlamlarını herkes taşıyor mu ? hayır..
Mesela Abdullah: biliyorsunuz ki Allahın abd'ı yani kulu demek..
Ama bu isimde olup ; insanlara kıyan ;acımasızca davrananlar yok mu? var...
aynen katılıyorumvereliniortakçok hassas bi konu,isim konusu..
bunu söyleyen öz be öz dayımdır tabi dayımdan etkilenen çekirdek aileside eklenmiştir bu konvoya..
kendisi adı tayfun olan oğlunun ismini hacca gidince ali diye değiştirdi aman çağrılmazsa diğer tarafta benim üstüme kalır diye!
şimdi soruyorum sana kuranda böyle bi ifade var mı
yada efendimiz hiç böyle bişey ifade etmişmi?
isimler kattii suretle arapça olacak
veya isimler eksinlikle kurandan alınacak?
benim bildiğim efendimiz anlamı güzel isimler seçin diye buyurmuştur hani savaş değilde barış olsun gibi??
yanlışım varsa düzelt minnikkuşum..
şimdi annesi babası alman dinleri hiristyanlık olan x ailesi
oğullarına hans adını vermişler..bu hans islamı bulunca adını değiştirmezse tövbe haşa müslümanlığı geçersiz mi sayılacak?bu adamcağız diğer dünyada çağrılmayacak mı????
öff ya öff sinir oldum şimdi
ay oda ayrı bir dertakannehirBızde hep hayret etmısızdır.Ama buyuk babaanneye(Babaannemın annesıne)soramadık.Kendısı 5 yıl once vefat ettı.112 yasındaydı ve cok uzun zamandır da gecmısı hatırlamadan yasıyodu.Babaannem ve kardeslerının hepsının ısımlerı su an gunumuzde de sık sık kullanılan ısımler.Zeynep,Sevim,Yılmaz,Ahmet.Buyukbabaannenın adı da Neslihan dı nur ıcınde yatsın...
Ama babaannem hep soylerdı şu yasıma geldım daha adımı doğru soyleyene rastlamadım...
kaydirigubbakcemile3Canım benim ya;nur içinde yatsın..Bızde hep hayret etmısızdır.Ama buyuk babaanneye(Babaannemın annesıne)soramadık.Kendısı 5 yıl once vefat ettı.112 yasındaydı ve cok uzun zamandır da gecmısı hatırlamadan yasıyodu.Babaannem ve kardeslerının hepsının ısımlerı su an gunumuzde de sık sık kullanılan ısımler.Zeynep,Sevim,Yılmaz,Ahmet.Buyukbabaannenın adı da Neslihan dı nur ıcınde yatsın...
Ama babaannem hep soylerdı şu yasıma geldım daha adımı doğru soyleyene rastlamadım...
bu sadece Türkiyede rastladığım bi durum aslında
sen kimsin ki benim verdiğim isme eleştiri getirebiliyorsun
özel hayat denen bişey var kardeşim
eleştir eğlen alay et diye söylemiyorum sadece "bil"
eğer alya dua' gelince eleştiri alırsam vay karşımdakinin haline..
"sana ne" yeterince kibar kalacaktır ..
Libos cok güzel bir konuya degidin öncelikle...cidden bircok isimlerin manasi kulaktan dolma seyler....:hulya:
Kuranda geciyor denilliyor....ahh ne güzel diyorsun saf saf koyuyorsun o ismi...
Önceden güzelce arastirmak lazim...
Mesela ben
Senem isminin anlamini duyunca sok oldum.:1shok:...Arapcada Put demek...isim olarak kullanilmazki!!:1no2:
Yada Rana bir aralar cok modaydi...Arapcada "er" an kelimesinin müennesi olup "ahmak" sünnepe kadin demekmis....:1ninca:
Yani gercektende isim koyarken cok iyi düsünmek arastirmak lazim....
Hayır gülüm..
Senem put anlamına gelmiyor
Senem / Sanam: Yüce olmak;yükselmek denem tatlım..
Eskiden putlara Sen yücesin;Sen ulusun anlamında Senem demelerinin sebebi de bu..
Mean رنا (rana)
lmaz:
Ra'na :İyi, güzel, hoş, lâtif. Pür ve revnak olan. demek Osmanlıcada..
Farsça da ise :Bakmak bakakalmak demek. Güzellik ten etkilenmek manasında..
Çok teşekkür ederim arkadaşım yorum için[/COLOR]
Iste bak bendeki isim sözlügünde cok farkli anlamlar yaziyor....benneyaptımki
Insan neye inanacaginda sasiriyor ya...Nettede bakmistim gercekten Senem o manaya geliyormus.....iste böyle celiskide kaliyorsun...
Bir arkadasim bana ilayda isminin bir melek ismi oldugnu söyledi....bu dogrumu canim bilgin varmi
Hayır gülüm..
Senem put anlamına gelmiyor
Senem / Sanam: Yüce olmak;yükselmek denem tatlım..
Eskiden putlara Sen yücesin;Sen ulusun anlamında Senem demelerinin sebebi de bu..
Mean رنا (rana)
lmaz:
Ra'na :İyi, güzel, hoş, lâtif. Pür ve revnak olan. demek Osmanlıcada..
Farsça da ise :Bakmak bakakalmak demek. Güzellik ten etkilenmek manasında..
Çok teşekkür ederim arkadaşım yorum için[/COLOR]
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?