Maaş bordrosu konmuş ya nerden nereye
Bizim ailede hiç memur yok o yüzden maaşlarınızı bilemicem de burada asgari ücretlinin yaşama koşulları konuşuluyordu. Açlık sınırı ve asgari ücret arasındaki fark
Gelmişler tatilde yurtdışına nereye gidelim goygoyu yapıyorlar. Dünya sizin etrafınızda dönmüyor hatırlatmak isterim.
Temel gereksinimleri geçtim devlete çalışan biri yurtdışına çıkarken bile ayrıcalıklı. Yeşil pasaportu var. Kendileri için ve çocukları için.
Bir laf var ya herkes eşittir ama birileri daha eşittir.! Bir işçinin veya esnafın çocuğu, memur çocuğunun yanında 1-0 geriden başlamıyor mu hayata? Cevabınız evetse ve vicdanınız bunu söylerken rahatsızlık duymuyorsa devamını okumanıza gerek yok.
Benim babam 15 yaşında İstanbula gelmiş o yaşından beri çalışıyor şuan 47 yaşında.
Ve biz daha yeni ev sahibi olabildik 3 yıl oldu evimizi alalı. Bu evi de bankaya borçlanarak aldık borcu biteli 1 yıl oldu. Kendi dükkanını (kirada) açalı ise 4 yıl oldu. 3 ay önce ise 2. el bir araba alabildik yine borçla şuanda onun borcunu ödüyoruz.
Eskiden yıllık 15 gün izni olurdu kendi dükkanımızı açtığımızdan beri o da yok. Yani paran olsa bile tatil yok. Dükkanı emanet edicek biri yok. Babamda ister yanına bir çalışan alsın kendi patron gibi evden yönetsin tatilini yapsın ama yapamıyor çünkü kazandığı evin dükkanın kirasına giderlerine 2 çocuğunun okul masrafına ancak yetiyor. Bir çalışana verecek kadar daha kazanamıyor.
Evet benim babam esnaf. Şimdi birde bir öğretmen çocuğunu ele alalım.
Aklıma henüz 5. sınıftayken yaşadığım bir olay geldi. Okullarda bursluluk sınavı oluyor sınava girebilmek için belirli bir gelirin altında olmak gerekiyor ve geçilmesi gereken bir baraj var. Bende merak edip internete geçmiş yılların barajını öğrenmek için giriyorum. O da ne? Öğretmen çocuklarının geçmesi gereken taban puanı benimkinden daha düşük!
Nedeni üzerine düşünüyorum bir neden bulamıyorum. Henüz 5. sınıfa giderken ayrıcalıklı olmayan kesimde olduğumu anlıyorum. Diyorum ki aslında öğretmen çocukları daha şanslı onların annesi babası ders çalıştırır daha yüksek yaparlar. Sonra gazi ve şehit çocuklarının barajınında düşük olduğunu görüyorum.( ama öğretmen çocukları kadar düşük değil)
Üzülüyorum düşündüklerim için. İyiki ben gazi veya şehit çocuğu değilim. Çalışır yaparım puanı. Ve diyorum ki keşke bu çocukların taban puanı öğretmen çocuklarınınkinden daha düşük olsaydı. Kendi haklarımı unutup o çocuklar için üzülüyorum.
Öğretmen çocuğunu bizden daha ayrıcalıklı yapan neydi? Veya onlar 25 yaşına kadar vizesiz bir şekilde yurtdışına çıkabilirken bizim seyahat edemememizin sebebi nedir?
Ben 10 yaşımda nasıl başkaları haksızlığa uğradığında üzülüyorsam şu yaşımda da yaşam koşulu benden kötü olanlar için aynı şekilde üzülüyorum. Aylık gelirimizi tam olarak bilmiyorum ama burada telafuz edilen rakamlara yakındır. Yinede yetmiyor anlattığım gibi. Ve biz bu durumda dahi zor geçiniyorsak 1000 lira maaş alan adamlar ne yiyip ne içiyor diye düşünüyorum. Allah herkese empati yapabilme yeteneği versin olmayınca olmuyor demek ki.