• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Cimri Kayınpeder

Arkadaşım kayınpederinin onlara desteği olduğunu inkar etmiyor. Onlara cimri değil. Allah razı olsun da diyor. Hatta onun evinin borcunu da kapatmak istemiş. Bu adam bize bonkör de kendi ve eşine neden böyle diyor? Anlayamıyor.

Pek çok geleneksel Türk ailesinde çocuklar için kırmızı halılar serip, kendisine bir minderi çok görmek olgusu var. Tatlı dille yaklaşabilirsiniz, mesela anneler günü vb kutlamalarda minik ev cihazları alarak motive edebilirsiniz.

Mesela bak ütü aldık ne kadar iyi oldu, hadi çöpten beter buzdolabı de değişsin çok indirim var, hadi biz de verelim biraz gibi. Harcamak bir alışkanlıktır, eli tutumlu kişi “bir bozulsun sonra değiştiririz, ne var ki idare ediyoruz” ye düşünebilir.

adam eşine cimri değil ki

konuda yazmış ya en az parayla en iyisini almaya çalışıyor

yani evde kullanılır konumda X varken sırf moda diye yeni X almıyor

bahçe istiyor eşi kp de makul buluyor ama az paraya kelepirini denk getirirse alacak

fayda maliyet analizi yapıyor

bakın çok basit bir örnek vereyim eşim iş yerimizi taşıyalım dedi

ulaşımı sıkıntılı

ama iş yerimizin kirası 750 aidat vs 1000 maliyet

şuralara taşınalım mı dediğimiz yerlere baktık 2500-3000 bandında taşınılabilecek yerler

oturalım oturduğumuz yerde dedik

yani fayda maliyet analizi ile o 2000 şu kriz ortamında fazla geldi

bu arada bırakın o kirayı ödemeyi o taşınmazı satın alacak nakit durumumuz var ama paramızı gömmek istemedik

kp kv nin istediğini almıyor vs değil öncelik algıları farklı

ha kıyak yapmak istiyorsa kendisi alsın ama adamı para harcamak zorunda bırakamazsınız

bu arada 10 yaşındaki oğluma geçen yaz 3X liraya telefon aldık

bizim telefonlar bozuluyor 5X lira telefon pahalı alsak mı almasak mı diyoruz

buradan bakınca cimriyiz ama eldeki ölünceye kadar idare etmek kötü bir alışkanlık değil
Doğru tespitler fakat yıllar içinde kayınvalide, arkadaşım, eşi hepsi aynı kanaate varmışlar. Baba artık biriktirecek bir durum yok rahatın için biraz harca. Bize yaptıkların yeter Allah razı olsun. Bundan sonra annemle huzur içinde yaşayacak ne gerekiyorsa onu yap demişler.

Pek çok geleneksel Türk ailesinde çocuklar için kırmızı halılar serip, kendisine bir minderi çok görmek olgusu var. Tatlı dille yaklaşabilirsiniz, mesela anneler günü vb kutlamalarda minik ev cihazları alarak motive edebilirsiniz.

Mesela bak ütü aldık ne kadar iyi oldu, hadi çöpten beter buzdolabı de değişsin çok indirim var, hadi biz de verelim biraz gibi. Harcamak bir alışkanlıktır, eli tutumlu kişi “bir bozulsun sonra değiştiririz, ne var ki idare ediyoruz” ye düşünebilir.
Bunları zaten yapıyoruz diyor. Ama burada amaç kayınvalidemi mutlu etmek, o da artık biriktirmek istemiyor harcamak istiyor diyor. Temel sorun bu diyor.

ben onu diyorum aileden destek gelmeyince iki evi ödeyemeyiz deyip neden satmamışlar

"İki ev kredisi ödeyip, zor şartlarda geçindiler evliliklerinin ilk senesinde. İkinci sene bir şekilde kayınpederi eşinin evinin borcunu kapattı. Arkadaşımın evinin borcunu da çok kıt kanaat geçinip eşiyle beraber kendileri kapattılar."

konuda böyle yazıyor

ilk sene iki evin kredisi ödenmiş zor yaşanmış

ikinci sene adam evin borcunu ödemiş ama arkadaşınızın evinin borcu da kıt kanaat ödenmiş nasıl oluyor, o zaman ilk sene iki evin borcunu ödeyip nasıl hayatı devam ettirdiler

hepsini geçtim ev diyelim ki 20 birim 10 yıl kredi

arkadaşınız ilk sene 1 birim katkı sunmuş, yani iki birimin yarısı

geriye kalan 18 birimi kp kapatmış

aynı süreçte arkadaşınızın evi var o da 20 birim 10 yıl kredi

eşi ilk yıl 1 birim katkı sunmuş yani 2 birimin yarısı

geri kalan 18 birimi de yine ikisi birlikte ödemiş eşi ona da 9 birim katkı sunmuş

bu hesaba göre arkadaşınız eşinin evine 1 birim katkı sunmuş, eş arkadaşın evine 10 birim katkı sunmuş oluyor

bu hesabı bu şekilde yapmak istemezdim bu platformda ama iş hesaplamaya ve paylaşmaya geldiğinde aynen böyle yapılıyor
Bu konuda şöyleymiş: Yeni evliyiz ikimizin de geliri var kimse kimseye muhtaç olmak istemedi. Ben ona sat diyemedim o bana sat diyemez. Ki satacak olsak zaman içinde tanıdım kayınpederimi hayatta sattırmaz. Bizi düşünüyor.

Doğru tespitler fakat yıllar içinde kayınvalide, arkadaşım, eşi hepsi aynı kanaate varmışlar. Baba artık biriktirecek bir durum yok rahatın için biraz harca. Bize yaptıkların yeter Allah razı olsun. Bundan sonra annemle huzur içinde yaşayacak ne gerekiyorsa onu yap demişler.

bakın demişler de huylu huyundan vaz geçmez

yani adama göre fuzuli

ben o parayı ne zorlukla kazanıyorum buranın ederi 3K iken neden 5K vereyim hissi

ille de bir yeri beğendiler burası alınsın diyorlarsa pazarlık yaptık 3K deyip kalan 2K yı ödeyecekler

rahatın için harca sözü de soyut

baba parasını biriktirecek belki emekli olunca gezecek belki hasta olacak belki bakıcı tutacak

artık harca denilecek bir konumda değil ki daha çalışan adam

mesela yukarıda yazdım, annem babam bir tane varken ikinciyi almaz diye

ama aynı babam özel hastaneye gidip kalbine pil takılırken "iki kalite varmış birini devlet karşılıyor diğerini karşılamıyormuş, ben iyisini taktırdım" diyor yani konu para harcayıp harcamak değil nereye harcamak

bana nasıl iki eve aynı anda kredi ödeyip zorluk içinde yaşamak garip geldi ise (arkadaşınız ve eşine olağan gelmiş) kp in kenara para ayırması, gereksiz savurmaması da olağan geldi

yani değerlendirmeler, öncelikler farklı adam ille de bize uysun diye bir tutturma olamaz ki

mesela kp borcu ödemek yerine satın evi kapatın öbürünün borcunun da birazını deseydi arkadaşınız yapacak mıydı, kp bu benim doğrum deyip onu ikna edecek miydi

kp i ikna etmek vs arkadaşınıza düşmez

Bunları zaten yapıyoruz diyor. Ama burada amaç kayınvalidemi mutlu etmek, o da artık biriktirmek istemiyor harcamak istiyor diyor. Temel sorun bu diyor.

Eli tutumlu kişi mezara kadar tutumlu olmaya devam eder. Hadi yaşlandım artık harcayayım denmiyor genellikle.

O nedenle kayınpederin ufak harcamalarla da yaşam kalitesinin artabildiğini önce bir görmesi lazım.

Ev konusunda kafama takılan bir konu var.
Diyelim ki kayınpeder evde oturayım dediği zaman arkadaşınız peki demiş olsaydı kayınvalide de onunla gelecek miydi?

Kayınpeder de oturduğu semtten memnun değil demek ki. Aslında ev borcunu kapatması onun da emekliliğini etkiliyor.

Ev konusunda hiç kayınpedere kaf denmemesi lazım, ters bir cevap gelebilir.

Bu konuda şöyleymiş: Yeni evliyiz ikimizin de geliri var kimse kimseye muhtaç olmak istemedi. Ben ona sat diyemedim o bana sat diyemez. Ki satacak olsak zaman içinde tanıdım kayınpederimi hayatta sattırmaz. Bizi düşünüyor.

işte sıkıntı burada bunu dahi diyemeyerek evlenen bir çiftin kp in parasının tasarrufuna karışmasında

yani eşim bana diyemez, ben de ona diyemedim diyor ama kp e harca paranı, şunu al bunu sat diyebilmek için akıl istiyor

bir de yani nasıl bir evlilik o, o bana diyemez ben ona diyemedim

hani ortak ya, iki ev iki borç var, iki de gelir var

topladık alt alta bu gelirle bu borç fazla

en kolay çözüm ne birini satmak

ama iki taraf da kendininkini satmak istemiyor zira evlilikten önce aldım, boşanırsam diğerine kalmasın ince hesabında

neyse, ben yazdıkça hep kötü yorumlar yapacağım

çıkayım buradan en iyisi

Eli tutumlu kişi mezara kadar tutumlu olmaya devam eder. Hadi yaşlandım artık harcayayım denmiyor genellikle.

O nedenle kayınpederin ufak harcamalarla da yaşam kalitesinin artabildiğini önce bir görmesi lazım.

Ev konusunda kafama takılan bir konu var.
Diyelim ki kayınpeder evde oturayım dediği zaman arkadaşınız peki demiş olsaydı kayınvalide de onunla gelecek miydi?

Kayınpeder de oturduğu semtten memnun değil demek ki. Aslında ev borcunu kapatması onun da emekliliğini etkiliyor.

Ev konusunda hiç kayınpedere kaf denmemesi lazım, ters bir cevap gelebilir.
O ev konusu evliliğin ilk aylarında konuşulup geçmiş bir konuymuş. O zaman yeni evliliğin verdiği bir toyluk diyor. Zaten yaşlanınca demiş o zaman da. Arkadaşım o zaman bana kayınbabama ev aldım gibi geldi diyor tamam onun da olabilir ama borcu kapatacağı belirsiz, ben tanımıyordum o kadar. O zaman o sözü ters geldi diyor. Zaman içinde yaptığı iyiliklerle haklı tabi isterse yaşasın diyor.

işte sıkıntı burada bunu dahi diyemeyerek evlenen bir çiftin kp in parasının tasarrufuna karışmasında

yani eşim bana diyemez, ben de ona diyemedim diyor ama kp e harca paranı, şunu al bunu sat diyebilmek için akıl istiyor

bir de yani nasıl bir evlilik o, o bana diyemez ben ona diyemedim

hani ortak ya, iki ev iki borç var, iki de gelir var

topladık alt alta bu gelirle bu borç fazla

en kolay çözüm ne birini satmak

ama iki taraf da kendininkini satmak istemiyor zira evlilikten önce aldım, boşanırsam diğerine kalmasın ince hesabında

neyse, ben yazdıkça hep kötü yorumlar yapacağım

çıkayım buradan en iyisi
Senin yorumlarını takip ediyorum ben de aynı fikirdeyim ama hangi evliliğin başında yok ki böyle şeyler. İki taraf da birbirinin malına konmuş görünmek istememiş. Bir şekilde tasarruf ettiklerini düşünmüşler. Arkadaşım da kayınpederinin bundan memnun olduğunu düşünüyor birikim yapsın çocuklar gibisinden.

Benim uzerimde 10 yillik ev kredisi var. Her ay 2400 tl oduyorum. Ilk yil toplasan max 27 bin tl odedim. Sonraki yillar da boyle boyle odenecek. Ben 27 bin tl odedikten sonra biri gelip 250 bin tlyi tak diye kapatiyorsa ben agzimi bile acmam cunku cidden benim odedigimin 10 katini odeyip beni her ay cok buyuk borctan kurtarmis demek oluyor. Arkadasiniz cidden cok bencilce dusunuyor. Adam kendi tak diye topraktan girip sifir bir daire alabilirdi ama oglu rahata ersin karisiyla kavga etmesin diye borcunu kapatmis. Simdi o kapanan borc sayesinde arkadasiniz kenara her ay altin atsa 9 senede odeyeceginden kat be kat zengin olur. Ki kira istemek de cok ama cok ayip olur acikcasi. Kayinpeder cok asiri somurulmus olmuyor mu bu durumda? Oglunun hem sen kac yillik borcunu kapat hem de ustune kira ode. Adam zaten kendisi istese alirdi. Veya kira odemek istese size niye para verdi? Ben bunlari okudukca evlat kavramindan korkmaya basladim.

Benim annem de dediginiz gibi cok cimridir misal ama 2 tane daire 1 tane sifir araba aldi kucucuk bir maasla. 3 cocuk yetistirdi. Bugun hala eski kiyafetleri yamar ama kimseye de muhtac olmaz. Ben de oyleyim luks takintim olmaz ikinci el kiyafet sitelerinden kiyafet alirim.

Bence bizi gunumuz dunyasi asiri harcamaya itiyor. Bizden onceki nesiller hep idare etmis o yuzden bu kadar mal mulk var hepsinde.

Konuda arkadaşım kayınpederinin birikimden yararlanmış bu konu açığa çıktı fakat onun merak ettiği kayınvalidesi nasıl yararlanabilir? Kötü gelin olmaya razıyım diyor😂 şu işe de bir el atsınlar diyor😂
Madem o kadar düşünceli
Kayınvalıdeyı yanına alsın :)
Çözüm bu işte

Benim uzerimde 10 yillik ev kredisi var. Her ay 2400 tl oduyorum. Ilk yil toplasan max 27 bin tl odedim. Sonraki yillar da boyle boyle odenecek. Ben 27 bin tl odedikten sonra biri gelip 250 bin tlyi tak diye kapatiyorsa ben agzimi bile acmam cunku cidden benim odedigimin 10 katini odeyip beni her ay cok buyuk borctan kurtarmis demek oluyor. Arkadasiniz cidden cok bencilce dusunuyor. Adam kendi tak diye topraktan girip sifir bir daire alabilirdi ama oglu rahata ersin karisiyla kavga etmesin diye borcunu kapatmis. Simdi o kapanan borc sayesinde arkadasiniz kenara her ay altin atsa 9 senede odeyeceginden kat be kat zengin olur. Ki kira istemek de cok ama cok ayip olur acikcasi. Kayinpeder cok asiri somurulmus olmuyor mu bu durumda? Oglunun hem sen kac yillik borcunu kapat hem de ustune kira ode. Adam zaten kendisi istese alirdi. Veya kira odemek istese size niye para verdi? Ben bunlari okudukca evlat kavramindan korkmaya basladim.

Benim annem de dediginiz gibi cok cimridir misal ama 2 tane daire 1 tane sifir araba aldi kucucuk bir maasla. 3 cocuk yetistirdi. Bugun hala eski kiyafetleri yamar ama kimseye de muhtac olmaz. Ben de oyleyim luks takintim olmaz ikinci el kiyafet sitelerinden kiyafet alirim.

Bence bizi gunumuz dunyasi asiri harcamaya itiyor. Bizden onceki nesiller hep idare etmis o yuzden bu kadar mal mulk var hepsinde.
Kesinlikle çok iyi idare ediyorlar, bu takdire şayan. Yeni evliyken iki ev borcu öderken kayınpeder bunu yaşlanınca diye söylemiş. Arkadaşım da o günkü tabloda bana iki ev aldırdılar bir şekilde birine de tüm krediyi bana ödetip yaşlanınca diyerek oturmak mı istiyorlar diye düşünmüş. O gün bilmiyormuş kayınpederi ödeyecek. Bir sene geçmiş ödemiş. Ödedikten sonra geçen bir muhabbet olsa haklısınız diyor.

Araba surmesine izin vermez diyorsunuz ya, kayinpeder belki esinin suruculugune guvenmiyordur, esinin kaza yapmasindan ve esine bir zarar gelmesinden korkuyordur. Benim de annem misal ehliyet cok istiyor ama biz yasli 55 yasinda oldugu icin pek sicak bakmiyoruz, babam dahil. Annem surmeyi cok denedi, cok sert tepkiler veriyor, ve duzelmiyor o tepkiler. Trafige acik alan olsa 2 dkda kendini mahvederdi. Cok gec yasta surmeye baslamasi yol kabiliyetinin iyi olmamasina sebep olur. Adam esini korumak istiyor bence bunun cimrilikle veya kotu koca olmakla alakasi yok.

Senin yorumlarını takip ediyorum ben de aynı fikirdeyim ama hangi evliliğin başında yok ki böyle şeyler. İki taraf da birbirinin malına konmuş görünmek istememiş. Bir şekilde tasarruf ettiklerini düşünmüşler. Arkadaşım da kayınpederinin bundan memnun olduğunu düşünüyor birikim yapsın çocuklar gibisinden.

işte benim anlayamadığım bu evlilikler

kimse kimsenin malına konmuyor ki

konudan bağımsız evliliğin ilk yıllarında çok sıkıntı çektik aramız bozuldu ya da işte kavga ettik konuları var

çoğu parasal tartışma

gelir 10 bin bunun 8 bini ile ev alalım, eşya alalım 2 bin bize yeter deniyor

sonra en ufak bir hesap şaşmasında yahut eşi onu almasak mı dediğinde diğer taraf geriliyor

ilk yıllardaki bu gerginlik de uzun yıllar sürüyor

konuda çok zorlanarak ödeme vurgusu var

yani iki tane ev kredisi ödemek maaşlı insanlar için çok kolay değil bir de olağan geçim

bu durumda yeni evli olunsa da ilk akla gelen sıkıştık evin birini satalım olmaz mı

yani hiç mi tanışmadan evleniliyor ki konuda tanışıklık var biri alıyor diğeri de aynı projeden alıyor vs

yani amaç yatırım yani aslında cimri kayınpederin oğlu da para sağa sola gitmesin diye ev alıyor

ben evi ödüyorum aşkım, sen de şunu bunu al denmesin diye belki ev borcuna giriyor

sonra bir sıkıntı yaşlanıyor kp "aman siz iyi olun, bu da yatırım" deyip borcu kapatıyor

ama halen ödenen diğer evin borcu var

anlatmak istediğim belirli bir yaş üstü kp in cimriliğini irdelemek yerine kendi öznel hayatlarını irdelemeli, kp ve kv bu seneye kadar böyle gelmiş böyle de giderler

ama bu iki evde ısrarın temelini de şimdiden irdelesin zira ilerleyen yıllarda eşinin de büyüyüp kp in yeni versiyonu olma ihtimali var mı baksın

Benim kayinpederimde cimridir evleri tarlalari var ama kaynanama 10tl verir. Degil bizim ev borcumuzu ödemek düğünümüzde çeyrek bile takmadi. Ama onun ne malı ne cimriliği beni ilgilendirmez. Ben çalışıyorum o yüzden kaynanama sürekli para veriyorum, giyim vs alıyorum, yemeğe götürüyorum, beğendiklerini internetten sipariş veriyorum. ve kayinpederime söylememesini söylüyorum çünkü elindeki parayi aliyor. kocasinin parasi malı beni ilgilendirmez beni benim vicdanım ilgilendirir. eşim bile bilmez çoğu yaptiğim şeyleri. Arkadasinizda kaynanasina yardim edebilir

Niye bosansinlar ben bunu anlamadim. Kayinpederin baska cocugu mu var evlendirecegi fln? Yani tutumluluk (cimrilik demiyorum bakin) bir karakter ozelligi ise esi buna alismistir veya kendi kendine halledemez mi? Veya dogulu bir aile mi? Parayi erkek mi tutuyor hep? Eksik cok bilgi var yorum yapmak zor. Ama adam bence kesinlikle cimri degil koskoca borcu kapatmis. Benim babamin eli cok genistir misal hic ev kredimi kapatmadi canim babam yine de :D asla cimri demem :D

Burada kayınpederin cimriliğini göremedim ama arkadaşınız kendine ait olmayan şeyin cimriliğini yapıyor ne hikmetse :işsiz:oğlunun evinin borcunu ödemiş. Kira ilede otururum demiş. Arkadaşınız buna nasıl müdahale edebiliyor. Adam borcu kapattığına göre mantıken ev adamında sayılır. Ama arkadaşınız maşallah adamın ödediği eve daha çok karışıyor. Kayınvalide ile kayınpeder arasındaki durumlarda onu enterese etmez bir şey varsa kadın boşanır. Evlenirken iki kişinin borcu olması niye kayınpederi bağlıyor anlamadım. Borçlarını kapatıp evlenseydiler.Her şeyi hesap edip evlenen kendileri ama cimri kayınpeder pesss. Birde kayınvalidenin yaşam standartı onu ne ilgilendirir. Uçurum varmış. Ona ne? Kendi parasının hesabını yapsın başkasının değil bir akıllı o sanırım

Madem o kadar düşünceli
Kayınvalıdeyı yanına alsın :)
Çözüm bu işte
Kuzu kayınvalideyi yanına almasına bile gerek yok! Kadıncağıza bir mutfak yaptırıp eline her ay üç yüz tl harçlık verseler o kadıncağız ölene kadar dilinden düşürmez oğlunu, gelinini.Ama o zaman kendilerinin de ellerini ceplerine atmaları gerekir 🤷‍♀️

Konuyu bir arkadaşım için açıyorum.

Arkadaşım ve eşi evlenmeden ayrı ayrı ev aldılar. İkisi de borçlu, kredili evlendiler. İki ev kredisi ödeyip, zor şartlarda geçindiler evliliklerinin ilk senesinde. İkinci sene bir şekilde kayınpederi eşinin evinin borcunu kapattı. Arkadaşımın evinin borcunu da çok kıt kanaat geçinip eşiyle beraber kendileri kapattılar. Fakat bu süreçte, arkadaşım evliliğinin ilk senesinde iki ev borcu öderken, şöyle bir muhabbet oluyor. Yaşlanınca eşinin aldığı evde babası oturmak istiyor. Karşılıksız oturmam, kira veririm diyor arkadaşım tepki gösterince. Zaten neyim var neyim yoksa sizin diyor. Arkadaşım kimsenin malını istemiyor ama sıkıntı çekerek taksidini ödediği evin de kayınpedere verilmesini hazmedemiyor. Tepki koya koya, ve bu şartlar altında çocuk sahibi de olamam dediği için belki kayınpederi oğlunun evini ödüyor.

Kayınpeder tam bir var yemez. Herşeyini eşine yaptıran (kışlık hazırlık, köyde bahçe gibi) , evine bir eşya almayan, yıllardır eşi mesela mutfak yaptırmak istiyormuş yaptırmayan biri. Eşine çok cimri. Hesabında parası çok olan biri. Arkadaşımla, oğluna çok tatlı dilli. Bir eksiğiniz var mı diye soran iyi biri. Ama arkadaşım evde kayınvalidesinin gördüğü ekonomik şiddetin farkında. Malını da mülkünü de istemiyorum diyor. Kayınvalide sürekli, mutsuz huzursuz. Evine bir çivi çaktırmıyor adam. Ev eski. Sürekli çocukların ihtiyacı olur diye bahane ediyormuş. Kadın da mecbur susuyor. Arkadaşım da evinin borcunu kapatınca kayınpederin bahanesi kalmamış. Kayınvalidesi bir bahçe istemiş adam almıyormuş. Ama almayacağım da demiyor neyim varsa sizin diyor bunlara, siz bulun yapın diyor. Arsa bulunuyor ben o paraya alamam diyor. Hep en lüksü, en güzeli en ucuza almak istiyor. Kayınvalide yaşam koşullarından mutsuzmuş. Arkadaşım ve eşi güzel hayaller kuruyorlar. Arkadaşımın ailesinin durumu da çok iyi. Bu koşulda kayınvalideyle bu insanların yaşam standartları arası uçurum olacak zamanla. Özetle cimri kayınpeder kendi yaşamı için para harcamaya nasıl ikna edilir diye soruyor. Zira kayınpeder emekli olunca kayınvalide boşanırız diyormuş. Arkadaşım huzursuz oluyor bunlardan.​
Öncelikle arkadaşınız ev için gösterdiği yardımdan dolayı kayınpederini teşekkür etmeli..onun dışında kayınpeder ve kayınvalide arasındaki mevzularda çok alakadar olmamasını tavsiye ederim..kayınpederini kendi yaşamı için para harcamaya ikna etmek falan bunlar arkadaşınızı hiç ilgilendirmeyen mevzular..kayinvalidenizin ayrılması durumunda oluşacak yaşam standartlarını düşünmesi falan da oldukça tuhaf..yani arkadaşınızın neden sürekli bunları dusundugune anlam veremedim..harcarsa harcar bosanirlarsa bosanirlar yaşam standarti düşerse düşer bırakın bunu onlar düşün bence arkadaşınız degil

Back
X