Yaklaşık 1 sene Çin'de yaşadım Hongkong,Pekin ve Shangay, ciddi manada sıkıntı çektim. Yemek problemi çok büyük, burada yapılan Çin yemekleri ile alakası yok felaket kokuyor tüm yiyecekler, korkunç lezzetsiz ve sunumları korku filmi gibi... Bir kaç örnek vereyim, midesi kaldırmayan okumasın lütfen...
Orada gerçekten beni çok iyi ağırladılar fakat gittiğimiz en güzel restoranlarda mesela masaya gözlerine kalp şeklinde led kırmızı ışıklar takılmış bir domuz kafasının masaya gelmesi bende tiksinti yaratmıştı, aynı şekilde bütün halde gelen gözleri yarı açık horoz, görüntü itibari ile ızgara uskumruya benzeyen yılan, ballı kızarmış börtü böcek bunları hatırlamak bile istemiyorum.
Geleneksel pazarları var mesela,bir kere oraya gittim. Baktım yavru köpekler ve başka bazı hayvanlar var. Madem burada bir süre daha kalacağım ve etrafta okşayabileceğim hayvan yok bari bir yavru köpek alayım dönerken de Türkiye'ye getiririm diye düşündüm. Satıcıya parasını ödedim adam yavruyla beraber içeri gitti bekle allah bekle, 20 dakika sonra geldi elinde poşet içinde sarıp sarmalanmış kese kağıdında bir şey, aldım bekliyorum adam yüzüme bakıyor. Köpek dedim nerde, adam işaret etti poşedi anlamadım. Bir daha sordum köpek diye adam elimden aldı poşedi içini açtı, meğer hayvanları yemek için satıyorlarmış herif kuşbaşı doğrayıp gelmiş iyi mi! Hayatım boyunca yaşadığım en büyük şoktu! Haftalarca kendime gelemedim!
Dil bilmiyorlar, İng,lizce bilen çok az kişi vardı o yıllarda, umarım artık öğrenmişlerdir. Garsondan ketchup istiyorsun anlamıyor, ketchup ya bunu bile bilmiyorlardı.Çok zorlandım çok!
Markete gidiyorsun sebze almak için, bakıyorsun kabak, oh ne güzel alıyorsun pişirmeye kalkıyorsun kabak kabak değil, sebzeler sebze. En basit kuruyemiş bile garip. Herşey acayip lezzetsiz ve kokuyor.Yani hiç olmadı sade ızgara biftek yemeye kalksan o bile kokuyor arkadaş neden bilmiyorum zaten o koku insanın iştahını kaçırıyor. Ben devamlı sade pirinç pilavı yemek zorunda kalmıştım, ekmeğimi vs de kendim yapmak zorunda kalıyordum. Bir yiyebildiğim güvendiğim Mcdonald's vardı tadı bizimki ile aynı olan ve tercih olarak içinde domuz eti olmayan bunun dışında neyin ne olduğu belli değildi...Türkiye'ye döndüğümde 41 kiloydum abartmıyorum zafiyetli gibi, ancak 2 sene sonra normal kiloma dönebildim ama ben çoookkkk seçiciyimdir bunu ekleyeyim.
Havanın son derece dengesiz olduğunu da söyleyeyim. Hele Pekin'de -35 dereceyi görmüş ve o havada taksi bulamayarak donma tehlikesi geçirmiş bir kişi olarak bir daha mı Tövbe diyorum.
Hastalık konusunda yorumlar yapılmış ama hastalık konusunda korkulacak bir şey yok, temizlik dersek şehirler ve insanlar olarak temizler, yiyeceklerin temizliği konusunda bir sıkıntı olacağını da sanmıyorum, benim tek derdim koku ve yiyeceklerin damak tadıma uymamasıydı,zehirlenmedim veya hasta olmadım çünkü.
Ha evet üç şehirde çok güzeldi bu bir gerçek ama imkanım olsa zamanı geri sarsam bu kadar uzun süreliğine gitmezdim. Benim deneyimim faciaydı çünkü...Umarım arada geçen 10 senede çok şey değişmiştir ve umarım eğer gidersen keyifli vakit geçirirsin. Burada ki yorumlarla vakit kaybetme bence, imkanın varsa git gör, baktın yapamadın dönersin...