Eğitimli bir insansınız anladığım kadarıyla. Çocuğun içinde varsa olur cahil insanların okumuş çocukları vardır cümlelerini kesinlikle kabul etmiyorum. Çünkü okumak cehaleti alır eş..lik baki kalır demişler. Okuduğunu anlamayan en son ilkokulda ödev verilen kitabı okumuş diplomalı cahillerle dolu her yer.
Akşam sadece yarım saat hadi beraber kitap okuyalım demek hiç zor bir şey değil. Kitap okumayan çocuk belki eskiden iyi bir yerlere gelebilirdi ama şu eğitim sisteminde imkansız. Çünkü artık sınav soruları hem sayısal hem sözelde uzun paragraflardan oluşuyor. En son 15 yıl önce sınava girmiş insanların burda ahkam kesmesini aklım almıyor.
Ben iki çocuğumu da bu şekilde yetiştirdim-yetiştiriyorum. İkisi de kitap okumayı çok seviyor ve paragraflı soruları da ilk okuyuşta anlayabiliyorlar. Ödevlerini de ben söylemeden yaparlar çünkü idealleri var. Kendim de lise öğretmeni olduğum için benim çözdüğüm anlattığım sorulara bakıp bunları yapabilmemiz için daha çok çalışmalıyız mantığı zihinlerinde yer etti.
Arkadaşlarım da soruyorlar nasıl bizimkinden yüksek not aldı, neden veli toplantısında öğretmen sizin kızı övdü, nasıl söyletmeden ödevlerini yapıyorlar... Soruyorum onlara da beraber kitap okuyormusunuz veya çocuk sizi kitap okurken veya bişeyler yazarken gördü mü diye. Cevap hayır tabiki. O gün kitap okumak istemesem bile elime bir defter alıp bişeyler yazıyorum veya hesap yapıyorum. Günde yarım saatinizi almaz. Onlar yattıktan sonra telefona bakıyorum ve çocuklarımın eğitim hayatını kurtarıyorum.
Bir de ekran süresi var tabi. Çocuk ödevlerini yaptıktan ve kitabını okuduktan sonra en fazla bir saat ekrana bakabilir. Yaz tatilinde bile bu kuralı çiğnetmem. Bu konuda eleştiriliyorum evet ama beni eleştiren anneler babalar bu ekran bağımlılığından sonunda hep yakınıyorlar.