Çocuğum hiç kitap başında durmak istemiyor.

Çocuğun ders çalışmaktan ya da kitap okumaktan daha eğlenceli şeyler yapma imkanı varsa neden bunları yapsın? Tabi ki eğlenceli olanı tercih eder.

Çocukların sıkılmasına, kendini oyalama ihtiyacı hissetmesine, bir şeylerle ilgilenmesine fırsat verilmeyen bir çağdayız maalesef. İlgileri ve dikkatleri çok dağınık. Sonra okumayan, çalışmayan hatta oyun oynamayı bile beceremeyen çocuklardan şikayet ediyoruz.

Siz kısıtlı imkanlarda görece başarılı olmuşsunuz. Ama sizin evinizde dikkatinizi dağıtan konsollar, bilgisayarlar, elinizde telefonlar yoktu eminim. Eğlenceniz, dünyanız kitaptı, dergiydi. Şimdi çocuklara dikkatlerini dağıtacak her şeyi tepside sunup neden çalışmıyor diyemezsiniz.

Ekrana maruz kalmak çok fazla dikkat dağınıklığı yapıyor. Ortaokul ve lisede hiç sıkılmadan saatlerce kitap okurdum ve odağım tam olarak kitapta olurdu. Şimdi elime kitap alsam aynı odağı korumam için en az bir hafta ekrandan uzak durmam gerekecek. Çocuklar da bu ekrandan nasibini alıyor o yüzden odaklanmaları maalesef pek mümkün olmayabilir

Kaç yaşında

Günde 5 7 10 dk kitap oku falan deyin. Kronometre açsın. Açmazsa tablet yok bu kadar basit. Elbet alışır.
Dersleri için de tonguç yaz kampları candır diyorum ben.

Eğitimli bir insansınız anladığım kadarıyla. Çocuğun içinde varsa olur cahil insanların okumuş çocukları vardır cümlelerini kesinlikle kabul etmiyorum. Çünkü okumak cehaleti alır eş..lik baki kalır demişler. Okuduğunu anlamayan en son ilkokulda ödev verilen kitabı okumuş diplomalı cahillerle dolu her yer.

Akşam sadece yarım saat hadi beraber kitap okuyalım demek hiç zor bir şey değil. Kitap okumayan çocuk belki eskiden iyi bir yerlere gelebilirdi ama şu eğitim sisteminde imkansız. Çünkü artık sınav soruları hem sayısal hem sözelde uzun paragraflardan oluşuyor. En son 15 yıl önce sınava girmiş insanların burda ahkam kesmesini aklım almıyor.
Ben iki çocuğumu da bu şekilde yetiştirdim-yetiştiriyorum. İkisi de kitap okumayı çok seviyor ve paragraflı soruları da ilk okuyuşta anlayabiliyorlar. Ödevlerini de ben söylemeden yaparlar çünkü idealleri var. Kendim de lise öğretmeni olduğum için benim çözdüğüm anlattığım sorulara bakıp bunları yapabilmemiz için daha çok çalışmalıyız mantığı zihinlerinde yer etti.
Arkadaşlarım da soruyorlar nasıl bizimkinden yüksek not aldı, neden veli toplantısında öğretmen sizin kızı övdü, nasıl söyletmeden ödevlerini yapıyorlar... Soruyorum onlara da beraber kitap okuyormusunuz veya çocuk sizi kitap okurken veya bişeyler yazarken gördü mü diye. Cevap hayır tabiki. O gün kitap okumak istemesem bile elime bir defter alıp bişeyler yazıyorum veya hesap yapıyorum. Günde yarım saatinizi almaz. Onlar yattıktan sonra telefona bakıyorum ve çocuklarımın eğitim hayatını kurtarıyorum.

Bir de ekran süresi var tabi. Çocuk ödevlerini yaptıktan ve kitabını okuduktan sonra en fazla bir saat ekrana bakabilir. Yaz tatilinde bile bu kuralı çiğnetmem. Bu konuda eleştiriliyorum evet ama beni eleştiren anneler babalar bu ekran bağımlılığından sonunda hep yakınıyorlar.

Çocuklarınız kaç yaşında acaba bir de önerebiliceğiniz dikkat seti herhangi bir kaynak uygulama vs var mı kullanıp fayda gördüğünüz

Çocuklarınız kaç yaşında acaba bir de önerebiliceğiniz dikkat seti herhangi bir kaynak uygulama vs var mı kullanıp fayda gördüğünüz
12 ve 8 yaşında. Ders içerikli uygulamalara karşıyım. Bence hiçbir faydası yok. Sadece onlarla vakit geçirerek dersi sevmelerini sağlıyorum. Ben de çalışan anneyim. Yardımcı, bakıcı hatta annem bile yok. Küçüklükten kitaplarla büyüttüm. Ha bu demek değil ki kızlarım en yüksek derecelerle okulları kazanacak. Asla öyle bir iddiam yok. Kazanamazlarsa sanata yönlendireceğim. Şimdiden hangi sanatla ilgili olduklarını bulmaya çalışıyorum.

`