Çocuğum için geç mi kaldım

Bazen anne baba yeterli olamıyor, çocukların olduğu ortamlarda sosyalleştirin. Kreş çok iyi gelecektir :)
Aynı durum erkek kardeşim de de vardı çalıştığım yerden çıktı anlayacağın televizyon neredeyse sıfır artık eğitici oyun video vs ama en fazla bu kadar yani ama bilmiyorum eşim abarttığımı söylüyor daha ne kadar konuşacak diyor telde babasına neredesin diye hesap soruyor :) ya da ben birşey düşürüp kırsam aa ne ettin diyor :)) iki kelimelik cümleler kuruyoruz şimdi :)) geçen gün kendine onu al onu al diye diye tişört aldırdı ama yaşına göre yeterlimi bu durum bilemiyorum işte :(

Aynı durum yiğenimde de oldu. Çocuk dursun diye reklamları açıp izlettiler,kanal kanal reklam aradılar.çocuk 3.5 yaşında hâlâ tam konuşamıyor söylenileni tekrarlıyor ve kelimeleri ağzında yuvarlıyor tam anlaşılmıyor. Lütfen ilgilenin çocukla ve tvyi kaldırın. Bebeğim 50 günlük ve ben oturma odasında tv izliyorum,bebek nasılsa görmez diyorum bi bakıyorum tv ye bakıyor. Hemen kapatıyorum ya da yönünü çeviriyorum .

Ben kendimden ornek vereyim cok gec konusmusum annem oyle der hep.ustelik ben 10 yasina kadar köyde büyüdüm ve televizyonumuz yoktu cnm.o yüZden çok üzülme bence. Küçükken içine kapanıktım ama kitaplara sığındım.Şimdi sosyalim ama üniversitenin etkisi büyük.Ona kitap oku parka götür daha çok ilgilenirsen daha iyi olur. Sabırla ona kitap oku ve sosyallesmeşi için bazı aktiviteler yapmaya çalış

Dr. Uyaran eksikliği dışında başka bir şey gözlemlemediyse (ilk gülümseme , ilk adım , göz teması...sormuştur) şuan ilk yapacağın tv, tablet ,tel ,pc... kaldırın .

Bir anda herşeyi öğretmek yerine günlük kelimeler öğretin .

Mesela ilk gün atıyorum ; su ve araba . Tüm oyunlarınız içinde su ve araba geçsin . Suyu getirdim , suyu al ... arabayı attım , araba odanda ... ertesi gün bir gün önceki iki kelimeyi tekrar ederek yeni iki kelime ekleyin . Kırmızı ve bardak mesela ... şimdi tamlama yapın . Kırmızı arabayı ver . Bardakta su getirdim gibi .

Eğer sorun sadece uyaran eksikliği ise , bir müddet sonra hafızasında biriktirdiği tüm gözlemleri , duyduklarıda dile gelecektir .

Çünkü şuan konuşmasada biriktiriyor .

Sadece destek lazım .

Kolay gelsin .

Cocugunuzu baskalariyla kiyaslamayin zaman geri gelmez ama bundan sonra guzel seyler yapabilirsiniz aksamlari kitap okuyun lego takip cikartmayi ogretin boya kalemleri alip boyama yapin oyun hamuru alin kaslarini gelistirin hayvanlari gosterip cikarttigi sesleri taklit edin ve surekli cocuk sarkilari soyleyin
Ve unutmayin her cocugun ogrenmesi konusmasi farkli zamanlarda olur bunlari zeka gelisimi diye dusunup uzulmeyin ama doktoruyla endilerinizi konusun her cocuk farklidir ve ozeldir kendi cocugunuzu cok sevin

Oncelikle sakin olun..
Sebebi kendiniz gibi görüyorsunuz kendinizi sucluyorsunuz tamam ama çözüm olacak kişi yine sizsiniz..
Siz kötü olursaniz o nasıl iyi olacak..

Bol bol oyun sohbet ve birlikte bişeyler yapmak.. ne olduğu önemli değil konuşarak gözlerine bakarak birlikte olmak zamani şimdi..

konusmaktan ziyade iletişim önemli şu an onun için.. konuşma sadece bi yönü bu işin..

Günlük plan yapın düzeni sever çocuklar huzurlu ve mutlu olurlar.. parka gidin ve orada onunla oynayın.. çocuk olun orada..

Herşeyi anlatın hikaye edin oyuna çevirin..

Kreş bence bi sonraki aşama.. su an size ihtiyacı var gibi.. önce sizinle aşama kaydederse daha iyi olur nacizane fikrim.. kreş ortamı çocuklar acımasız olabiliyor bazen konuşan çocuk bile içine kapanıyor.. biraz daha büyüsün derim.. tabi uzmana danışın siz vereceksiniz kararı..

Kimse mükemmel değil hata yapabiliriz pismansiniz ve elinizden geleni yapıp duzelteceksiniz.. İnanın ki yapın.. üzüntü olmasın artık hiç lazım değil..

kesinlikle geç kalmadınız. Size bir örnek vereyim: yeğenime bakıcı bakıyordu. eline örgüsünü alıp çocuğa tv açıyormuş parka da pek götürmüyormuş 2 yıl bakıcı bu şekilde baktı. bu çocuk niye konuşmuyor diye çevreden bilir bilmez herkes konuşuyordu. anne baba dışında hiçbir söylemiyordu. sonra annem bakmaya başladı bizim evde. annem zaten sosyaldir konu komşu çevresi vardır.çok da konuşur, tv bakmaz. bir de evimiz çoluk çocuk kaynayan bir yerde. oyun arkadaşı çok onlardan da baya baya kelime kaptı. Yani burada kalmaya başladıktan sonra bülbül gibi konuşmaya başladı Allah nazardan saklasın. şuan 4 yaşında bu yıl da annem bakacak. Siz de çocuğunuza arkadaş ortamı oluşturabilirsiniz. sıklıkla dışarıya çıkarabilirsiniz parkta çocuklarla arkadaşlık yaptıkça birşeyler öğrenecektir ayrıca kendiniz de sürekli konuşmalısınız mesela masal anlatabilirsiniz şarkı söyleyebilirsiniz. sıradan konuları bile çocuğunuzla paylaşabilirsiniz.İnşallah tez zamanda dili çözülür yavrunun.

Tek tek alıntı yapamıyorum hepinize teşekkür ederim güzel fikirler aldım.

Oturduğumuz yer köy gibi. Kreş imkanımız yok. Kaldı ki çocuk parkı bile yok. Hele yaşıtı olarak hiç çocuk yok. Tek oyun arkadaşı benim. Baba da sürekli olarak işte. Nerdeyse yatmadan yatmaya geliyor.

Elimizde olanlarla maksimum ne yapabilirim bunu öğrenmek amacıyla açtım konuyu.

Erkek mi çocuğunuz? Erkek çocukları geç konuşabiliyor. 2.5 yaş çok geç değil.

Parka,komşuya,akrabalariniza gidin.Televizyon izlediği için iletişim kurmaya ihtiyaç duymamış ama kendi yaşıtlarıyla ya da başka insanlarla vakit geçirirse kendini ifade etmeye başlar.

Tv ile pek bir alakası olduğunu sanmıyorum çoğu çocuk geç konuşabilir kendinizi o kadarda suçlamayın genetik olabilir.
Ve geç kalmışta sayılmazsınz benm bir yeğenim 3 yaşına kadar konuşmadı doktor doktor gezdiler ablamlar çok korkuyorlardı ama çok şükür 3 yaşından sonra bir açıldı pir açıldı şimdi susturabilene aşk olsun.

Benm kızımda 7 aylıkken 2 yaşındaki çocuk gibi konuşuyordu kim görse şaşardı 9 aylıkkende adeta koşuyordu artık minnacik bişey hem konuşup hem böcek gibi her deliğe girerdi milletin tuhafına giderdi bi o kadarda sevimliydi.

Ama tv de izliyordu bende çok konuşuyordum onunda hiç bir zamn sıkılmadım ona cevap vermekten ve özgüveni olsun diye hep önemsedm bir büyük gibi saatlerce sohbet ettiğimz oluyordu inanın.
Sizde şimdidn başlayın madem imkanınız yok kreşe göndermeye yaşıtlarıyla oynatmaya siz çocuk olun onunla sürekli oyunlar oynayın kırtasiyen karton el işi kağıdı alın güzel tasarrımlar yapın ilgisini çekecek eğlenceli şeyler bulun sürekli karşınıza alın konuşun anlatın o sizi anlar emin olun eğer biraz fazla ilgi gösterirseniz inanın bir kaç ay içinde size tepki verecektir, ve yaptıklarınızn faydasını görmeye başlayacaksınzdır.

Hayır yeni başladık
Eltimin 3 çocuğundan biri kız ve zamanında konuştu,diğerleri malesef 3 yaşından önce konuşamadılar,hala küçüğün konuşması anlaşılmıyor....Rehabilitasyon önerildi ama oradaki ortam malum,düşünüp göndermediler!yalnız genetik dendi babalarıda geç konuşmuş,wc alışkanlığı geç oturmuş ....Siz elinizden geleni yapın,gerisi onun gelişim özellikleriyle gelir....

Back
X