Çocuğun hayal dünyasında baba faktörü

Eşiniz aile olma açısıbdan problemli bir insan bence. Bir terapiste görünsün. Ben kötü baba olduğunu ya da çocuğunu sevmediğini düşünmüyorum. Sadece anne baba ilgisi nasıl alınır verilir bilmediği için korkuyor olabilir.

Oğlunuz kreşe gidiyormuş. Bu durumu kreşteki pedagogla konuşun. Bir toplantı organize edin. Babaların mutlaka katılması gereken bir toplantı. Ve pedagog babanın çocuğun yaşamındaki önemine de değinsin. Orada çocuklarıyla ilgilenen duyarlı babaları görmesi çok olumlu etkileyecektir. Mesela benim eşim ilgilidir tamam ama böyle bir kreş toplantısı onu çok etkilemişti. Oğlumun sınıf arkadaşlarının bazılarının babalarının aşırı ilgili olduğunu görünce, Ben de oğluma böyle yapıcam, buraya gideceğiz, böyle oynayacağız falan diyordu.

Bence günümüz çocukları için büyük sorun bu.
Bu yüzden kendisi gitmese oğlunuz ve iz bile bir pedagoga gidin. Bir süre sonra pedagog ailecek görüşmek isteyecektir ya da siz derdinizi anlatın rica edin... Babası da kendinde olan eksikliği bu sayede anlayacaktır. Ben dikkat dağınıklığı için gittiğimde psikolog ailece görüşmek istedi mesela. Ve ilişkilerimiz güzelleşmeye başlamıştı.

anne baba yurt dışında çalışmış eşimi türkçesini unutmasın diye türkiyeye göndermişler
ardından 2 kardeş daha bu şekilde gönderilmiş
sömestr tatilinde eşim ve kardeşleri yaşadığı ülkeye gidip onları görmüş
yaz tatilinde de 5 hafta anne baba türkiyeye gelmiş
7 yaş ile 15 yaş arası bu şekilde geçmiş 7 yaşından öncede babaanne yanında sadece hafta sonları anne babayla vakit geçirmş
aslında çok farkında ama bunun için mücadele etmiyor

empati yapmasını istedin mi eşinden?

"senin anne baban yurtdışındaydı, onlara hasret büyüdün.

senin evladın, yanında olduğun halde senin ilgine hasret.

ailen senden "kusura bakma yavrum, uzaktaydık" diye özür dilese hak verebilirsin.

ama sen aynı evde yaşadığın evladına ilgisizliğine nasıl bir bahane bulacaksın? merak ediyorum"
derdim.

eşimde işe yaramıştı benzer bir konuşma.

canım eşin aile içinde büyümemiş ya ondan olabilir bence, nasıl oyun oynanacağını bilmiyor da olabilir, benim önerim 2018-her güne bir oyun diye bir takvim var ondan alabilirsiniz, orda yazılı bir sürü oyun örneği var, belki eşin görürse bu oyunu beraber oynayalım oğlum diyebilir

oyun kurmakla alakalı bir problem yok ben diyorum ki biz oyun esnasında aa büyük dinazor baba da gelmiş
duymazlıktan geliyor ...
ara sıra sorduğum zamanda sen oyun oynamayı sevebilirsin ben sevmiyorum diyor..
işlerim çok yoğun anlayış göster diyor..
hep bahane

tabi ki cocugunu sevip, oldugu gibi kabul edeceksin. Cocuk zaten hayatindaki en onemli insan olan anne babasina baglanir ve onlarin onayini almak ister.

Cocugu kosulsuz sevmek onemli, oldugu gibi kabul etmek

çok haklısınn

Benim babam 1 yaşındayken babası öldürlmüş yani onu hiç görmemiş sayılır. Sonra 2 yaşındayken yurda vermiş babaannem ve 18 yaşına kadar yurtta büyümüş. Ben de babamın bizimle oynadığını, WC’ye götürdüğünü hiç bilmem ama elimdeki bütün parasını bizim ihtiyaçlarımız İçin harcardı, haftasonu pikniğe vs giderdik yani büyüyünce de baba koz yada kardeşimle baba oğul ilişkisbde öyle kötü bir durum olmadı . Bbabasının onu çok sevdiğini ve sevgisini farklı yollardan gösterdiğini anlıycaktır zaten oğlunuz büyüyünce. Büyüyene kadar siz gün içinde babasının onu çok sevdiğini onun İçin ... aldığını yaptığını vs anlatın biraz

söylüyorum zaten her fırsatta baban senin için aldı
baban seni çok seviyor gibi
büyüdüğü zaman hissedecek ama şuan ben kıyamadığım için oğlumu çok savunmasız görüyorum ruhen

sanırım istek meselesi bizimde ben çabuk sıkılırım oynamaktan ama babaları daha uzun oynar akşamları. bizimkiler top oynamayı saklambaç oynamayı sever

hadi siz oyun oynamaktan sıkılıyorsunuzdur. evladınızın giyim kuşam banyo wc gibi işlerini siz hallediyorsunuzdur..
bunuda sinirle yapmadığınız sürece zaten ilgilisinizdir.
erkek çocuğu pekala wc ye götürebilir (mecur kalmadıkça götürmez, yıkayabilir 4 yıldır 1-2 yi geçmez,)

Eşinizin bilinç altında evlatla, evlat olmakla ilgili sorunları var gibi. Kendine karşı güven eksikliği de hissediyor olabilir. Bence eşinizi psikolojik danışmana yönlendirebilirsiniz. Bana kötü bir babadan çok endişeli bir baba gibi geldi.

evet evet kesinlikle piskolojik danışmanlık iş bu düşündükçe daha da taşlar oturuyor kafamda ...
çünkü kayınvalidem eşimin çocukluğunu anlattı bir defasında
misafirliğe gittiklerinde eşim de gidiyorsa o evdeki bütün çocuklar ağlıyormuş çünkü huzursuz bir çocukluk dönemi geçirmiş

Sanırım eşiniz kendi içinde aşamadığı sorunları var ki içi huzursuz, o yüzden kendini oyuna veremiyor sıkılıyor hemen,
Siz ne kadar anlatırsanız anlatın anlayacağını sanmıyorum.
Psikoloğa gitmesini sağlayın lütfen, bunu çocuğunuz için yapın.
Benim eşimin babası da çok kötü bir adammış hep dövermiş :KK43:
Ama eşim her akşam işten geldiğinde, kızım o zamanlar 3 4 yaşındaydı, hep etkinlik yaparlardı. Öyle keyif alırdı ki kızıyla oynamaktan.
Umarım eşiniz oğluyla güzel bir bağ kurarlar.

bende ikna etme yolunu arıyorum piskolog için bakalım inşallah kabul eder

Hayır abartmıyorsunuz kesinlikle..

Tarif ettiğiniz adam da benim babama benziyor.
Eşinizle konuşun sık sık. Bunun sosyal açıdan çocuğa zararlarından bahsedin. Oğlu onun gibi iletşimsiz, ilgisiz, sevgisiz bir insan olsun ister mi sor..

Eşiniz şimdi oğluyla iletişim kurmuyor ya yaşlanınca da durumun tersine döneceğini bilsin..

akıl akıldan üstündür. Gerçekten şimdi oğlum sevgi dolu herşeyi seven bir çocuk ama ileride durum tersine döner diye çok korkuyorum

Baba olmuş kocaman adam bu 6 yaşındaki kardeş değil. Bana çok absürt geliyor bu kendilerine bakamayan ne baba ne koca ne de sorumlu birer birey olmasını beceremeyen koca koca adamlar. Adamın karısı bir gün eve gelmeyince adam aç kalıyor yani sizin durumunuz böyle olmayabilir ama çocuk kendiliğinden olmuyor bu adam büyümüş, evlenmiş, çocuğun sorumluluğunu alabileceğini düşünüp çocuk yapmış ama çocukla ilgilenilmesi gerektiğini düşünemiyor mu? Yani köşe yastığı değil ki baba bu. Sorumlulukları eşit paylaşıyor olmanız lazım. Sadece çocuk da değil ev için de aynı şekilde olmalı. Tabii bu benim görüşüm.

bende öyle düşünüyorum.. hatta bazen diyorum ki oldu bana birşey oldu ne yapacaksın çünkü oğlunu tanımıyorsun neleri sever neleri sevmez bilmiyorsun diyorum... olayı şakaya vurup konuyu değiştiriyor

Eşiniz aile olma açısıbdan problemli bir insan bence. Bir terapiste görünsün. Ben kötü baba olduğunu ya da çocuğunu sevmediğini düşünmüyorum. Sadece anne baba ilgisi nasıl alınır verilir bilmediği için korkuyor olabilir.

bilmiyor.... baba nasıl olunur bilmiyor gerçekten...

Oğlunuz kreşe gidiyormuş. Bu durumu kreşteki pedagogla konuşun. Bir toplantı organize edin. Babaların mutlaka katılması gereken bir toplantı. Ve pedagog babanın çocuğun yaşamındaki önemine de değinsin. Orada çocuklarıyla ilgilenen duyarlı babaları görmesi çok olumlu etkileyecektir. Mesela benim eşim ilgilidir tamam ama böyle bir kreş toplantısı onu çok etkilemişti. Oğlumun sınıf arkadaşlarının bazılarının babalarının aşırı ilgili olduğunu görünce, Ben de oğluma böyle yapıcam, buraya gideceğiz, böyle oynayacağız falan diyordu.
akıl akıldan üstündür dedikleri işte bu olsa gerek..
okul piskoloğuna açayım ben bu konuyu en iyisi..
bizimle görüşmek istediklerini söylesinler...

Bence günümüz çocukları için büyük sorun bu.
Bu yüzden kendisi gitmese oğlunuz ve iz bile bir pedagoga gidin. Bir süre sonra pedagog ailecek görüşmek isteyecektir ya da siz derdinizi anlatın rica edin... Babası da kendinde olan eksikliği bu sayede anlayacaktır. Ben dikkat dağınıklığı için gittiğimde psikolog ailece görüşmek istedi mesela. Ve ilişkilerimiz güzelleşmeye başlamıştı.

okul piskoloğu ile görüşmek iyi bir fikir...

empati yapmasını istedin mi eşinden?

"senin anne baban yurtdışındaydı, onlara hasret büyüdün.

senin evladın, yanında olduğun halde senin ilgine hasret.

ailen senden "kusura bakma yavrum, uzaktaydık" diye özür dilese hak verebilirsin.

ama sen aynı evde yaşadığın evladına ilgisizliğine nasıl bir bahane bulacaksın? merak ediyorum"
derdim.

eşimde işe yaramıştı benzer bir konuşma.

hata bende de var sanırım...
ben babasının ölüm konusunu aileden uzakta yaşama konusunu açmadım pek...
yani en mutsuz olduğun günü anlat hen mutlu olduğunda ne olmuştu vs gibi sorulara yöneldim ama onu üzmek istemediğim için bir tabuydu sanırım benim açımdan..
belkide kırmadan neler hissettiğini sorgulayıp yaşadıklarını anlamasına destek olabilirim..
okul piskoloğu ile görüşcem bakalım..

hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim...
gerçekten farklı bir bakış açısı sağladınız bana..
mutlu huzurlu yaşamınız olsun ...

Ahh kıyamam kuzu. Eşim oğlumu kıskanıyor mu gibi bir şey demişsin. Niye öyle düşündün?

oğlum 2-3 aylıktı o zamanlar bana açık açık
-emir mi ben mi
-o ne biçim soru sen nasıl düşünüyosun demiştim
-yarın öbür gün o bizi bırakıcak benim için önemli olan sensin demişti

ara ara farkediyorum çok fazla inatlaşıyorlar...
bazen çocuk gibi oğlumu şikayet ediyor bana

beni kıskandığını düşünmüyorum öyle aman aman etrafımda pervane olan bir koca kişisi değil..

bende acaba anne-çocuk ilişkisini yaşayamadığı için kıskanıyor olabilir mi diye düşünüyorum..

onun çocukluğunu düşündükçe eşime de kıyamıyorum hiç gerçekten

-pazar akşamları babaanne evine
-cuma akşamları alıyorlarmış yanlarına

1. sınıf için başka bir memlekette olan anane evine gönderilmiş

16 yaşındayken aile olabilmişler bir kaç ay sonrada babasını kaybetmiş zaten

aileden uzakta şehir dışında yaşıyorken anne baba boş kalmamış bu arada

ardından bir erkek çocuğu birde 3. yü denemişler belki kız olur diye...

kayınvalidem açısından bakıyorum tamam çalışmış didinmiş rahat yaşam sunabilmek için.
ama ne bileyim ben oğlumdan 1 gün ayrı kalamıyorum

sorun var bence ailesi dağılmış baba ölmüş babalık babadan öğrenilir çoğu kez ama eşinizde bu figür eksik kalmış eşinize guzelce izah edin zira onun gibi olur...

Gizli seven babalardan. Sevgisini göstermiyor otoriter takılıyor. Oturun ciddi ciddi konusn aranızda geçen diyaloğu aynen esinizede söyleyin..

Eşim annesini dört yaşında kaybetmiş
Ve 3 ay sonrada üvey anne gelmiş başlarına
Kadında annelikten ziyade düşmanlık etmeyi tercih ettiği için eşim hala amca teyze arkadaş evlerinde büyümüş yıllarca.
Yani eşiniz yine belli sabit bir yerde kalmış
Ama benim eşim bir orda bir burda dolanmış durmuş
Ama buna rağmen çocuğuna karşı çok bağlıdır
Oynar ilgilenir alır gezdirir vs .
Eşinizin sorunu sanki çocuğu kabullenememiş , alışamamış gibi

çocuğunuza babasına mektup yazmasını önerin yazamayacak tabi ki çizgiler çizecek ama ne yazdığını sorun söylesin ya kaydedin bunları gösterin ya da siz söyleyin eşinize bizde işe yaramıştı bizimki doğaçlama gerçekleşti ama işe yaramıştı belki eşiniz bu yönünü görür böylece üzülür ve düzelir

sorun var bence ailesi dağılmış baba ölmüş babalık babadan öğrenilir çoğu kez ama eşinizde bu figür eksik kalmış eşinize guzelce izah edin zira onun gibi olur...
Doğru söylüyorsunuz
Gizli seven babalardan. Sevgisini göstermiyor otoriter takılıyor. Oturun ciddi ciddi konusn aranızda geçen diyaloğu aynen esinizede söyleyin..
Haklısınız

Bu olayı olduğu gibi anlatin eşinize bence .
Evet keyifli bir anını yakalayıp güzelce konuşmak mantıklı
Eşim annesini dört yaşında kaybetmiş
Ve 3 ay sonrada üvey anne gelmiş başlarına
Kadında annelikten ziyade düşmanlık etmeyi tercih ettiği için eşim hala amca teyze arkadaş evlerinde büyümüş yıllarca.
Yani eşiniz yine belli sabit bir yerde kalmış
Ama benim eşim bir orda bir burda dolanmış durmuş
Ama buna rağmen çocuğuna karşı çok bağlıdır
Oynar ilgilenir alır gezdirir vs .
Eşinizin sorunu sanki çocuğu kabullenememiş , alışamamış gibi
Bence bahanesi hazır kırıp döküp rahatlıyor sonrada pişman olup özür diliyor
çocuğunuza babasına mektup yazmasını önerin yazamayacak tabi ki çizgiler çizecek ama ne yazdığını sorun söylesin ya kaydedin bunları gösterin ya da siz söyleyin eşinize bizde işe yaramıştı bizimki doğaçlama gerçekleşti ama işe yaramıştı belki eşiniz bu yönünü görür böylece üzülür ve düzelir
Mantıklı fikir inşallah bizde de işe yarar

Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim

Bence bu diyaloğu eşinize mutlaka anlatın. İçinde biraz çocuğuna karşı sorumluluk duygusu oluşursa ne ala yardım almadan belki başarabilir.

Baktınız bu da etkili olmuyor daha zaman kaybetmeyin mutlaka yardım aldırın. Çünkü bir saha aralarındaki bağı kurmak çok zor olur.

Ben de eşime alttan alttan Mesajlar veriyorum.
- ilerde kızımız yoldaşımız dert ortağımız olacak.
- insan şlişkileri nasıl başlarsa öyle olur.
- yeğenimin babası kızıyla yeterince ilgilenmiyor . Onu örnek göstererek baba kız ilişkilerine ne kadar üzüldüğümü , yanlış olduğunu, ilerde babanın farkına varacağını ama geç olacağını vurguluyorum.
-avm de gördüğüm baba kızı anlatıyorum. Kız babasına kazak tarzı bişey gösteriyor babası yorum yapıyor bir şey beğeniyorlar kız deniyor baba bakıyor filan.
-bizlerin babasıyla ilişkisinin minnet ilişkis olduğunu anlatıyorum.
- sevgiyle büyümeyen çocukların psikolojisinin düzgün olmadığını
- kızımın hayatta bir babası bir annesi var başka kime sırtını dayanabilir kime güvenebilir.
- sizin baba kız ilişkiniz çok güzel sağlıklı diyorum ki ilgilenir de

Vs şeylerle dilimden geldiğince bu konuyu alttan alttan işledim. Tabi içinde de olacak ki şimdilik sıkıntı Yok. Siz de en kısa sürede atlatıldınız umarım.

Bir de erkekler erkek çocuklarının davranışlarını itici bulabiliyor . Eşimden öyle gözlemliyorum.

öncelikle eşimden kısaca bahsedeyiö ,
Kendi iş yeri olan bir esnafın ne kadar derdi varsa o kadar derdi sıkıntısı olan
Aile yanında büyüyememiş
Ailesi onu sinirli ve öfkeli olarak kabul etmiş
Babasını erken yaşta kaybetmiş genelde dede yanında büyümüş biri

Benim en büyük sıkıntım iletişimsizlik ve oğluma karşı ilgisizlik

Evimizin hiçbir ihtiyacı yok oğluma ve bana arada jestler yapan hafta sonu mutlu mesut gezen tozan bir aileyiz
Gel gelelim oğlumu kıskanıyor mu yoksa aile kavramını bilmediği için mi yada gerçekten çocukla nasıl oyun oynanır bilmediği için mi bilemiyorum ama asla anlaşamıyorlar

Genelde oğlumu görmezden geliyor
Babasına birşey soruyor eşim duymuyor
Oyun Zaten oynamıyorlar

Wc ye benim götürmemi ister
Gece uyku rutininde benim kitap okumamı ister
Vs vs

Dediğim gibi aslında çok seviyor en ufak bir hastalığında müthiş üzülüyor , marketten gelirken ona sevdiği şeyleri alıyor vs ama ilgilenmiyor

Tamam kabul ediyorum benimde babam bizimle ilgilenmezdi oyun oynamazdı sadece maddi anlamda desteği vardı ama ben eşimle oğlum arasındaki ilişkinin bu şekilde olmasını istemiyorum

Bugünkü oğlumla aramızda geçen diyoloğu aktarayım

Oğlum : anne birlikte oyun oynayalım mı

Ben : olur annecim sen öğretmen ol bende öğrenci ne dersin ?

Oğlum : ben anne olayım sende benim çocuğum ol

Ben : Annecim sen baba ol ben senin çocuğu olayım

Oğlum: hayır anne yaa baba olmak çok sıkıcı

Şimdi bu durumda oğlumun dünyasında baba faktörü sıkıcı oluyor ve ben buna aşırı üzüldüm

Başta da dediğim gibi eşim birden öfkelenen ve birden yaptığı hatadan pişaman olan biri
Ben buna alıştım ama oğlum için üzülüyorum

Ne desem nasıl anlatsam eşime bilemedim
Günde 15-20 dk ayırsa mutlu mesut oyun oynasalar ne olur sanki
Futbol falan da mı oynamıyor, bence kendi de baba görmediği için baba nasıl olur bilmiyor. Aslında ailelerden ne görüyorsak eninde sonunda ona dönüyoruz o yüzden ne biliyorsa bildiği kadarını yapıyor ama bilmeyene öğretmek lazım derim

oğlum 2-3 aylıktı o zamanlar bana açık açık
-emir mi ben mi
-o ne biçim soru sen nasıl düşünüyosun demiştim
-yarın öbür gün o bizi bırakıcak benim için önemli olan sensin demişti

ara ara farkediyorum çok fazla inatlaşıyorlar...
bazen çocuk gibi oğlumu şikayet ediyor bana

beni kıskandığını düşünmüyorum öyle aman aman etrafımda pervane olan bir koca kişisi değil..

bende acaba anne-çocuk ilişkisini yaşayamadığı için kıskanıyor olabilir mi diye düşünüyorum..

onun çocukluğunu düşündükçe eşime de kıyamıyorum hiç gerçekten

-pazar akşamları babaanne evine
-cuma akşamları alıyorlarmış yanlarına

1. sınıf için başka bir memlekette olan anane evine gönderilmiş

16 yaşındayken aile olabilmişler bir kaç ay sonrada babasını kaybetmiş zaten

aileden uzakta şehir dışında yaşıyorken anne baba boş kalmamış bu arada

ardından bir erkek çocuğu birde 3. yü denemişler belki kız olur diye...

kayınvalidem açısından bakıyorum tamam çalışmış didinmiş rahat yaşam sunabilmek için.
ama ne bileyim ben oğlumdan 1 gün ayrı kalamıyorum

Kendi sevilmedi oğlu sevilecek diye kıskanıyor belkide

Baba olmuş kocaman adam bu 6 yaşındaki kardeş değil. Bana çok absürt geliyor bu kendilerine bakamayan ne baba ne koca ne de sorumlu birer birey olmasını beceremeyen koca koca adamlar. Adamın karısı bir gün eve gelmeyince adam aç kalıyor yani sizin durumunuz böyle olmayabilir ama çocuk kendiliğinden olmuyor bu adam büyümüş, evlenmiş, çocuğun sorumluluğunu alabileceğini düşünüp çocuk yapmış ama çocukla ilgilenilmesi gerektiğini düşünemiyor mu? Yani köşe yastığı değil ki baba bu. Sorumlulukları eşit paylaşıyor olmanız lazım. Sadece çocuk da değil ev için de aynı şekilde olmalı. Tabii bu benim görüşüm.

yanlış kişiye cevap yazmışsınız. konu sahibi ben değilim. benimki bir öneriydi sadece.

tuaf benimde esim baba sevgisi fazla gormemis eskileri bilirsiniz aksine esim oglum uyurken ozluyor. hic bir baba ogluna dayanamaz bence ufaklik kendi teklif etsin babacim beni parka gotur araba oyiniyalim vs vs oyle oyle kiramaz belki

Canım ya üzüldüm kuzu için. Evet benim babamda senin tarif ettiğin gibiydi. Bende severim o da beni sever bilirim ama malesef omunla vakit geçirmekten hoşlanmam ben evet benim içimde sıkıcı biri.
Eşine yaptırım uygulamalısın. İçinden gelmiyorsa da oynamalı, alışmalı.
Eşine onu seviyorsun biliyorum ama o bir kere büyüyor, güzel anıları olsun istiyorum lütfen çaba harca de.
4 yaşındaki çocukla oynayabilecek dünya kadar oyun var.
Siz bulun oyun, eşinize Önerin. Hadi bu akşam bunı oynuyoruz deyin. Gününden 1 saat ayırsın.
Çocuklarla etkinlik grupları var ordan fikir edinebilirsiniz.
En basiti beni örnek vereyim renkli balonlara yüz ifadeleri çizin, hem renkleri tekrar edin, Hemde çocuğunuzdan ifadeleri yapmasını isteyin. Mesela üzgün yüzde en son ne zmana üzüldün Vs gibi soruları sorun. :)

Back
X