Çocuğunun durumunu kabullenmeyen veli

benim kuzenim 5 yaşına kadar hiç konuşmadı, şimdi de bir çok kelimeyi konuşamıyor
okulda çok başarısızdı, bütün dersleri 1'di. asosyaldi. Kişisel bakımını bile yapamazdı.
Sokakta kendi kendine konuşur, evde odadan çıkmadan sağa sola koşturup dururdu.
Amcama her gun ama her gun konuşuyorduk. Bu çocuğun bir uzmana görünmesi lazım diye
'hayır, benim oğlum çok zeki!, çok zeki olduğu için böyle, ilerde açılacak' diyordu
Hatta babamla küstüler sırf bu yüzden. senelerce konuşmadılar, babamı eve almadı amcam 'oğluma geri zekalı demeye çalışıyorsun' diye.
annesi onu 20 günlükten terk etmişti, halam bakıyordu ona. Halam da aynı şeyi diyordu üstelik
'bu çocuk çok zeki, siz bilmiyorsunuz' diye. İnat ettiler, yollamadılar çocuğu bir doktora bile. Ki babam doktordu düşünün.
Öğretmenleri acıdı, üzüldü liseye kadar okudu. 6 kez sınıfta kaldı. Şimdi 27 yaşında evin bir odasında öyle kendi kendine yaşıyor. Ve babası hala, 'oğlum çok zeki' diyip duruyor.

Sorumsuzluk mu, konduramamı bilmiyorum ama ailelerin kabul etmesi çok zor oluyor

Ben bu tarz çocukların zihinsel gelişiminin bile isteye, ilgilenmeye ilgilenmeye durdurulduğuna inanıyorum.
Pek çoğu doğuştan, kendiliğinden olan bir durum değil.

Tamamen ilgisizlikten geri kalmış. Bir üst sınıfa geçmiş ama hazır olmadan.
Bu ilgisizlikle okumayı öğrenmiş yine o iyi.

Yeni ve artan, ağırlaşan müfredata kendi başına yetişecek yeterliliği olmadığı için, kimse de elinden tutmadığı için
bu hale gelmiş. Sonra RAM bu çocuklara hafif, orta ya da ağır düzeyde öğrenme güçlüğü raporu çıkarıyor mesela.

Rapor almanız kendisine destek eğitim odasında öğrenim hakkı vereceğinden çok önemli.
Bireysel çalışma imkanı sağlandığında gelişme gösterecektir.

Başarılar diliyorum.

Öyle olmasın ya Allah sıralı ölüm versin derler de peki bu çocuk büyüyüp yaşlandığında ne yapacak? Anne baba vefat etti diyelim, kim bakacak? Sonuçta böyle devam edilirse zaten bir işi olmayacak. E ne olacak o zaman...

Kuzeninize de çok üzüldüm, gerçekten

RAM aslında ileri zekalı çocuklar için de aynı zamanda. Keşke benim öğrencim zekası nedeniyle sıkılıyor olsaydı, dersler seviyesinin altında geldiği için böyle ilgisiz olsaydıç

Destek eğitim odamız bile yok, rehberlik öğretmenimizle ben idareye baskı yapıyoruz. Umarım sonuç alacağız.
RAM'a bile götürmeyen veli dersiyle mi ilgilenecek sanki? Karnını doyuruyor, yatacak yatak-çatı veriyor bitiyor mesele çoğuna göre.

Teşekkür ederim, ben de size güzel bir eğitim öğretim yılı dilerim.

Çocuğun tc numarasından aile hekimine ulaşıp görüşebilirsiniz. Konu sağlık alanıyla ilgili olduğu için aile böyle davranıyor olabilir.. Sevk etme şansı varsa mecburmuş gibi düşünebilir aile..

Merhaba, çocukla böyle ilgilenmeniz çok hoşuma gitti, benim öğrenci olduğum dönemde hiç bizimle bu kadar ilgilenen öğretmenlerimiz yoktu. Konuyu daha iyi anlayabilmek açısından RAM'ın açılımını yani ne anlama geldiğini rica edebilir miyim? Bilmediğimiz bir konu hakkında daha bilgi sahibi olmuş oluruz hem okuyanlar için de öyle. Bir yorumda yazdıysanız ve görmediysem kusura bakmayınız, sormadım farzedin. Bu sistemin değişmesi lazım acilen, yapısal reformlardan biri de eğitim alanında olmalı. Çocuk 7. sınıfa geldiği halde bu durumda. Şaka gibi.

Hocam destek eğitim odası her yer olabilir.
Öğretmenler odası hatta idarecilerin odası bile destek eğitim sınıfına dönüştürülebilir.
Bu öğrencilere bu eğitim verilmek zorunda çünkü.

İdareden gerekli yardımı göremezseniz kendinizi zorlamayın ilçe ile görüşün bu konuda.
Bu yüzden kaygınız olmasın ve BEP'li öğrenciler için bu çalışmanın yapılması için savaşın lütfen.

Ben çok önem veriyorum.
Bu çocuklar sınıfta kaybolup gidiyorlar ve bu durum beni çok üzüyor.

Cevabınız için teşekkür ederim, bunu da yazdım aklıma.

Şöyle bir şey düşündüm şu an. Bu ay sonunda, kasım başında ilk yazılılar yapılmış olacak. İlk yazılı sonuçlarını bekleyip, hepsinden aldığı sonucu not edeceğim ve annesini görüşmeye çağıracağım. Hala ık-mık, evde böyle değil derse o zaman işte sabrın sonu gelecek ve yapabileceğim yerlere şikayet edeceğim.

Evet yazdım, tekrar yazarım ne olacak; işim bu: açıklamak Rehberlik ve Araştırma merkezi demek. Zekanın her türlüsü nedeniyle oluşan sorunlar ile ilgileniyorlar. Elbette bu çok yüzeysel bir açıklama, kabaca hali bu.

Aynen dediğiniz gibi, her yer olabilir. Ki okullarda kurslar var biliyorsunuz, şu an OHAL nedeniyle kapanış saatinden sonra okula girmek yasak ama kurs saatleri içinde birçok sınıf boş ve uygun. Kalıcı bir yer ayarlanana kadar boş sınıfların hepsi bizim olabilir. Birazcık destek görsem neler yapacağım da... Tek başıma uğraşmak manevi açıdan yorucu. İşin doğrusu "manyak mısın sen, sana mı kaldı" bakışlarına maruz kalıyorum. Sana, bana, ona kalmazsa kimse kalacak? Mahallenin muhtarına mı? Ya sabır.

o kadar çok üzülüyorum ki onun için. rahmetli babam çok ama çok uğraştı. Bir ara babasının dükkanında çalışıyordu. İşten dönerken, en son 5 sene önce, dolmuşta biri 'sana evde bilgisayar oyunu göstereceğim, beraber oynayalım' demiş. Dolmuşçu her gün gördüğü için kuzenimi içi rahat etmemiş. Onu aldığı durağın önündeki büfeye söylemiş. Buradan her gün binen delikanlı vardı biraz garipti, böyle böyle diye. Amcama söylemişler. Polislerle beraber adamın evinde yakalamışlar. Faliyete geçmemiş adam ama çok korkunç bir durum. O sırada tabii, manisa ruh sinir hastalıklarından rapor alınması lazım. Polisler, herkes çocuğun durumunun farkında. Amcam yine kabul etmemiş. Adam ceza alsın diye demişler artık.. orada yüzde 40 zeka geriliği çıkmış. Babam en sonunda dayanamamıştı, kaçırmıştı. O bile ile yaramadı, dava açtı babama. Aldı çocuğu geri. Üstelik, askere gidip gelsin düzelecekti, sizin yüzünüzden askerden muaf oldu, oğlumun hayatını yaktınız diye babamın cenazesine bile gelmedi. O olaydan sonra da çocuğun başına bir şey gelir diye işe de göndermedi. O odada kaldı o.
Kabullenmiyor, ne yaparsa yapsınlar kabullenmiyor bir türlü. Halam ayrı, amcam ayrı. Asla bir sorun olduğunu görmüyorlar. İçimde büyük bir yaradır.

Öğretmenim işimizi hakkını vere vere yapmak istiyorsak evet bize kaldı.
Anne olmadığım halde meslekte hep şunları sorarım kendime.

Kendi evladım için böyle bir öğretmen mi isterdim?
Benim yavrum ne şartlarda okusun isterdim?

Herkes çocuğu için en iyisini istiyor günümüzde ama çok komik kimse başkasının çocuğu için kendini
pek yıpratmıyor. Onun yavrusu için kim kendini neden yorsun acaba?

Neyse bu konular beni çok sinirlendiriyor. İyice sinirlenmeden gideyim :)

Siz vicdanınıza yakışanı yapın.
Her şeyden önce kendi gönül huzurunuz için.

Kolaylıklar dilerim..

Aile trajedisi resmen, ne kadar da üzücü Böyle bir durumda verilecek teselli yok ki...
Başınız sağ olsun, babanız nurlar içinde yatsın. En doğrusunu yapmış, yapmaya çalışmış; her zaman ki gibi doğru söyleyen ve dokuz köy gerçekleşmiş.

tebrik ediyorum sizi, sizin kadar duyarlı ve ilgili öğretmenlerin varlığı çok umut verici
ancak üzülerek söylüyorum ki RAM raporunu veli alması gerekiyor
yani en azından ben öyle biliyorum
kızım işitme engelli okulundan bize söylüyorlar RAM raporu süresi doluyor alın diye
Allah kolaylık versin, inşallah o çocuğa yardıma dokunacak birşeyler yapılabilir

Öğretmenlik yaptığım zamanlarda beşinci altıncı yedinci ve sekizinci sınıfta böyle öğrenciler vardı. Beşinci sınıftaki öğrencinin ailesi ile görüşmüştüm bende. Biraz üstünde durursanız siz bu çocuk gayrete gelir dedim. Annenin dediği zaman yok ilgileniyorum ama benimde işlerim var demişti. Yıl sonunda bu kişilerin benden aldıkları derslerde geçme notu başarısız olarak girmiştim sisteme. Müdür yardımcısı beni yanına çağırıp notları yükseltmemi başka türlüsü olmayacağını söyledi. Yani bir nevi bi an önce mezun olsunlar okuldan gitsinler. İyide hiçbirşey bilmiyor bu çocuklar yazılı kağıtları işte burda diye gösterdim. Olmaz dedi. Elim titreye titreye o notları yükselttim. Diğer hocalarla görüştüm onlarda aynı şeyi yapmışlar yıllarca. Bu şekilde geçiyor o çocukların çoğu. Benim sorumlulugumdan gitsinde nereye giderse gitsin mantığı. Rehberlik hocasıda ümidi kesmişti. Bir neslin kırık çürük yumurta olarak görülen bireyleri bu şekilde eleniyor hayattan.

Aynı dediğiniz gibi, aynı. Not düşük olsa, kurulla geçiyor ya da en başta aman kurula kalıp uğraştırmasın direkt geçirelim mantığı.

Allah herkese vicdan versin. "O çocuk ya ben olsaydım" şeklinde düşünebilme yetisi versin.

Amin. Ben orada ücretli öğretmenlik yaptığım için pek söz hakkım yoktu. Ama yılların öğretmenleri de bu şekilde davranınca çok üzüldüm. Bari onlar üstlerine düşeni yapsalardı.

Evet yazili sonuclarini beklemek mantikli :)

Sonucta 7. Sinifa kadar gelmis bu cocuk. Zor ikna olur ailesi. Belki ailevi problemler cocugu ilgisiz hale getirdi..

Acaba gecmis donemlerde durumu nasildi?

E okul dan bakma sansiniz vardir sanırım. Gecmis ve bu yili kiyaslayarak daha iyi sonuc alirsiniz.

Ama ne olur aileye dikkat edin.

Sınıfta surekli altina kaciran ogrencisi icin doktordan randevu alip annesiyle hastaneye gitmesini saglayan bir arkadasim vardi. Aile ilgisizdi. Anne randevu alamadigini soylemisti. Sonuçta doktora ogretmen sayesinde gidildi.

Sorunun fiziksel degil psikolojik oldugu cikinca ogretmen suclandi. Cocugun ruh sağlığı etkilenmis, ogretmen suclayici imis, doktor icin baski yapmis vs vs..

Sonuçta arkadasim uyari aldi. Cocugun sinifi değiştirildi.

Sorun cozuldu mu dersen hic sanmam.. olan arkadaşıma oldu..

Konu hakkında bilgim yok ama bir teşekkür etmek geldi içimden size..keske bütün öğretmenler sizin gibi bilinçli ve ilgili olsa..sizin gibi öğretmenlerin hep varolmasıni ve çoğalmasını diliyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…