Çocuğunuza kim bakıyor

Merhabalar, 1 hafta önce işe başladım şartları gayet iyi durumda. 3 yaşında kızım var evime 15 dk mesafede olan babaanne ve halaya bırakıyoruz. Maddi durumum iyi çok şükür ama çalışsam da fena olmaz. Görümcem kızımı bırakıp çalıştığım için eşimle bana sitem eder gibi. Anneye ihtiyacı var neden çalışıyorsun otur çocuguna bak diyor. Kayınvalidem bakmasına bakıyor ama yemek yedirmede ve oyalama konusunda pek ilgilenmediği için aynı apartmanda olan kızına yani görümcem götürüyor. Görümcem inde 2 çocugu var biri büyük üniversiteye hazırlanıyor diğeri daha küçük. Böyle olunca konusulunca görümcem ve eşi tarafından eşim sinirlendi. Çalışmamı istemiyor otur kışın çocugunla ilgilen diyor. Sizin çocuklarınız kaç yaşında iken başladınız işe ve kim bakıyor nasıl idare ediyorsunuz kafam çok karıştı. Eşim kreşe karşı çıkıyor güvenmiyor. Tek çare babaanne ama o da yetemiyor. Ne yapmalıyım bilmiyorum. Lütfen bir akıl verin.

Yasal dogum iznimi kullanip ise basladim. 8 haftaydi sanirim. Bir kac hafta dogum öncesinden, bir kac hafta da yillik izin. 6 aylik bile degildi.
Evimde, annem bakti/bakıyor. Kreşe de gidiyordu pandemide kesintiye ugradi.

Cocugunuz babaanne ve halada pek bakilmiyorsa, kreş veya bakici olmaz diyorsaniz ve ihtiyac da yoksa bence de calismayin. Cunku universiteye hazirlanan cocuk evde 3 yasindaki kuzeni istemez. Cocugu universiteye hazirlanan hala da 3 yasindaki yegeni istemez. Ben de istemem ya ne bileyim. Ablam doktor. Pandemide cocuklarina cok baktim, yatili kaldilar, aldim yazliga goturdum vesaire ama zorunluluk vardi. Karsiliksiz, beklentisiz baktim.

Calismak, uretmek cok guzel ama cocugunuzu istenmeyen kisi konumuna sokmayin. Anneanne babaannelere baktirmayi zaten dogru bulmuyorum. Benim annem isinden memnun degildi. Ebe hemsire annem, emekli. Hasta bakicilik yapiyordu. Ben de bakici aradigim icin isten cikip bize geldi. Insan torununa parayla bakar mi diyenler oluyor. Diger torunlarina bakmadi. Tek aradan cikip buna baksa ben kabul etmem. Rusca ogretiyor, fransizca ögretiyor. Piyano ogretiyor da benimkinin yetenegi yok 🤪 jimnastik yapiyorlar.
Cocugunuzu yemek yediremeyen babaanneye birakmayin.

Tutarsız sebepleri var eşimin, ben işe gideyim ama çocuga aileden biri baksın istiyor. Aileden biri baksın ama arada eve gelsin çocuk sıcak yatağından kalkmasın istiyor. Kreşe güvenmiyor çünkü kreşe giderse çaresizlikten gittiğini düşünüyor, kıyamadıgını söylüyor ve ben artık baş edemiyorum bu abuk subuk düşüncelerine.
Bence kreşe verilen paraya acıyor.
Hazır annesi veya kız kardeşi bedava bakıyor.
Madem para verecez ozaman otursun annesi kendi baksın diye düşünüyor bana kalırsa.

Pandemi olmasa krese verirdim erkenden.
Ama pandemi var. Kayinvalideme zaten emanet etmeyecegimden calismayip kendim bakiyorum.

Bebeğim 7 aylıkken işe başladım. Eğer çalışmam gerekmeseydi kreş çağına kadar kendim bakmak isterdim. Şu an babaannesi bakıyor. 3 ay sonra 3 yaşına girecek. oyun gruplarına gitmeye başladık. Bazen o 2 saatlik süre de sıkılıyor, arada beni kontrol ediyor bekliyor muyum diye :) tam gün kreş uzun gelebilir ama yarım gün bence kreşe gitmeli. Alışınca tam gün gider. İş bulmak kolay değil, 3 yaşına girmiş zaten, eşinizi ikna edin kreşe gönderin.

Haftanın 5 günü mesai saati 10 saat
Bu şartlarda standartınızı yükselmeseniz de olur.
Benim fikrim çocuk ilkokula başlayana kadar çalışılmaması. Çokk zorunlu durumlar hariç.

Çocuklar oradan oraya savruluyor
Yazık ya onların suçu değilki anneleri hayatta iken annelere hasretler..

Bu mesajıma çok kişi olumsuz yorum yapacak eminim. Ama benim fikrim bu.
Çocuk sahibi olmadan önce çok düşünülmeli gerekirse çocuk sahibi olunmamalı. Fıtrat diye bişey var bebekler çocuklar yanında annelerini ister babanne hala değil. Kreş hiç değil

Tutarsız sebepleri var eşimin, ben işe gideyim ama çocuga aileden biri baksın istiyor. Aileden biri baksın ama arada eve gelsin çocuk sıcak yatağından kalkmasın istiyor.

bunun tek çözümü var

o zaman sabah kalkıp annesi gelecek, sizde bakacak çocuğa

bunu da muhtemelen babaanne kabul etmez

ama kabul ederse Eylül e kadar bu şekilde yürütmeyi deneyin ya da yaza kadar

mesela havalar düzelip okullar kapanınca Haziran gibi siz bırakırsınız orada kuzenler vs de oynarlar belki

ama Eylül sonrası kreş olmayacaksa çok da süründürmeyin konuyu

yani çocuk ne zaman okula başlayacak bunu önce ikiniz netleştirin

eşiniz kış ve virüs var ama Eylül de olur diyorsa ve gerçekten Eylül de okula gidecekse bu aradaki 8 ayı geçirecek yöntem arayın ama ilkokul öncesinde en fazla okulun anasınıfına gider yarım gün diyorsa konuşmanın içeriği değişir

Çalışmak istiyorsanız çocuğun bazı şeylerden mahrum kalacağını baştan dusunmussunuzdur bunu göze alarak yakınlarınıza emanet ettiniz yakınlarınız da bunu kabul etti tartışacak bir şey yok , en fazla para teklif edebilirsiniz yani durumu pekiştiren bir şey olursa onlar acısından da daha cazip olabilir buna rağmen sorun cozulmuyorsa evde bakıcı işini düşünürdüm eşimi ikna ederdim bu da çözüm olmuyorsa en son çare kreşi düşünürüm bunları sizin acınızdan bu şekilde yorumladım.

Benim de çocuğum var , ben bakıcı, yakın akraba , kreş karşıtı bir tutuma sahibim çocuk anne baba ile okul yaşına kadar büyümeli diye düşünenlerdenim ve mesleğimi bir tarafa koydum sadece 3 seneliğine. Gelecek yıl ise başlıcam atandığım yerde ise eşim işini bırakıp çocuğa bakacak beraber gidicez. Cunku benim isim daha garanti ve daha fazka gelir getirecek tam tersi esim olsaydi o zaman ben esimi dinler ede oturup cocuga bakardim sartlarimi da aileme gore ayarlar duzen bozmamak icin elimden geleni yapardim keske sizin gibi maddi durumum olsa da cocuguma ben baksam ama calismak da ayri bi guzel tabi ona da lafim yok
Geleyim düşüncelerime,
Akraba bakarsa geleneksel bi zihniyete sahip olmasın ve ben baktım demesinler diye baktırmam
Kreşe vermem , faydası yanında zararları da var sürekli topluluk halindeler hastalık yanlış davranışa yönelme, bireyselligin goz ardi edildigi egitim anlayisi herkesin ilgi ve ihtiyavlari farklidir cunku ve yaşının kaldıramayacağı sorumluluklar ister mesela sabah erken uyan kalk hazırlan büyük adam gibi her şey saatli kreşte her şey yapılmak zorundaymış gibi vs aklıma ilk bu örnek geldiği için bunu verdim yoksa başka şeyler de var.
Bakıcı ise , birinin maaşı bakıcıya gidiyor , güvenmek ayrı bir problem ev ortamı dışardan gelen biri için ne kadar bilinç sahiplenme sağlar falan.

Evet sizinle aynı düşüncedeyim. Anne belli bir süre çocuğuna kesinlikle kendisi bakmalı.
Annenin çalışması kutsallığı var bu forumda çoğunlukla.
Sgk 3 4 sene yatmayıversin, aç değilse insanlar eve biraz az para girsin ama çocuk annesiyle vakit geçirsin derim
Siz benim düşüncelerimi daha güzel ifade etmişsiniz

bebekler çocuklar yanında annelerini ister babanne hala değil.
bu dediğinize katıldım yani çocuğa babaanne hala yahut anneanne teyze herkes yabancıdır o anne babasını ister

Kreş hiç değil

lakin kreşi neden hiç istemesin bunu anlayamadım

şunun için anlayamadım

sizin gözünüzde anne ile geçirilen zaman nasıl canlanıyor bilmiyorum ama bizim evde sadece anne ile geçen zaman oluyor yani eğer kreşe gitmese idi oğlumun ilk gördüğü arkadaşları ilkokul arkadaşları olurdu muhtemelen

çocuk evde oyun oynamayı dahi öğrenemiyor ki

yani kendisi ile akran olan, aynı anda aynı istekleri olan birisi ile oynamak, itişmek dahi bir gelişim aşaması

çocuk kırmızı araba ile oynamak istiyor, annesi de oyna diyor olağan günlük yaşantı

ama kreşte o kırmızı araba ile oynamak için birkaç kişi ile mücadele etmeyi ve sonrasında birlikte oynamayı öğreniyor

önce ben aldım, sen de sonra oyna diye itişmek dahi benlik algısını geliştiriyor

evde ben onunla aynı frekansta oynayamayacağım gibi hayata da hazırlayamam

çocuklar mücadele ile var olur ama evde her şey onun

sonra hiç kimseye tahammülü olmayan, hayır denildiğinde sorun yaşayan yahut hayır demeyi bilemeyen kişiler yetişiyor

dipnot: dün gece 10 yaşındaki ortaokula giden oğlum kreş anılarından bir sohbet açtı

içinde hiç kötü anı yoktu, şimdi bile anlatırken gözleri parlıyor

Evet sizinle aynı düşüncedeyim. Anne belli bir süre çocuğuna kesinlikle kendisi bakmalı.
Sgk 3 4 sene yatmayıversin, aç değilse insanlar eve biraz az para girsin ama çocuk annesiyle vakit geçirsin derim
Bir annenin tek değilde 2 hata 3 çocuğu varsa ne önerirsiniz? Nezaman çalışsın? Nezaman yatsın sgk sı? İlerde çocukları bizim yüzümüzden çalışamadın biz senin sgk nı tamamlayalımda emekli ol derlermi sizce? Yada çalışsaydında emekli olsaydın banamı sordun evde dururken derlermi

aslında herkes bu konuda hemfikir de o belirli süre ne kadar

yani oğlum 25 aylık kreşe başladı çalışmıyordum

herkes böyle kalabalık, içli dışlı, çocuğu bol ortamlarda yaşamıyor ki

oğlum 25 aylıkken kreşe başladı zira kreşe gitmese idi o kış benden ve babasından başka kimseyi görmeyecekti

ya da AVM de bir iki saat boş boş dolaşacaktı

hiç başka çocukla iletişimi olmayacaktı

Bir annenin tek değilde 2 hata 3 çocuğu varsa ne önerirsiniz? Nezaman çalışsın? Nezaman yatsın sgk sı? İlerde çocukları bizim yüzümüzden çalışamadın biz senin sgk nı tamamlayalımda emekli ol derlermi sizce? Yada çalışsaydında emekli olsaydın banamı sordun evde dururken derlermi

Demezler biz ödeyelim diye. Diyen olur da istisna :)
Aksine keşke calissaydin da bize daha guzel bir yasam saglasaydin derler.
Annemler 5 kiz kardes. Tek annem emekli. Kuzenlerim bize hep özendi. Annem hala aktif, uretken bir kadin.
Annemden 10 yas kucuk teyzem bile paslandi, cocuklarindan maddi manevi bakima muhtaç. Kuzenlerim hala bize özeniyor.

Olay para değil burda çocuk burda söz konusu ona gelecek hazırlamak değil onu geleceğe hazırlamak daha önemli diye düşünüyorum dünyaları serseniz önüne bi gün çıkıp karşınıza dicekki bana sevgi verdin mi benim yanimda değildin ve benzeri cümleler kurması, hem onun yaralanmamasi hem de sizin yaralanmamaniz için böylesi daha sağlıklı bir süreç doğrudur forumda kadın çalışsın diye söyleniyor olabilir saygı duyarım ama herkes aynı hayatı yasamiyor kalıcı bi yer değil dünya. Ihtiyaciniz yok bi kere paraya ama çocuğa bu şekilde iyi gelmicem kendimi calisirsam daha sağlıklı hissedicem diyorsanız o da olabilir sınırlı bir anne olmaktansa az görsün öz görsunçocuk ona da lafım yok kestirip atmaya karşıyım olayları.

Merhabalar, 1 hafta önce işe başladım şartları gayet iyi durumda. 3 yaşında kızım var evime 15 dk mesafede olan babaanne ve halaya bırakıyoruz. Maddi durumum iyi çok şükür ama çalışsam da fena olmaz. Görümcem kızımı bırakıp çalıştığım için eşimle bana sitem eder gibi. Anneye ihtiyacı var neden çalışıyorsun otur çocuguna bak diyor. Kayınvalidem bakmasına bakıyor ama yemek yedirmede ve oyalama konusunda pek ilgilenmediği için aynı apartmanda olan kızına yani görümcem götürüyor. Görümcem inde 2 çocugu var biri büyük üniversiteye hazırlanıyor diğeri daha küçük. Böyle olunca konusulunca görümcem ve eşi tarafından eşim sinirlendi. Çalışmamı istemiyor otur kışın çocugunla ilgilen diyor. Sizin çocuklarınız kaç yaşında iken başladınız işe ve kim bakıyor nasıl idare ediyorsunuz kafam çok karıştı. Eşim kreşe karşı çıkıyor güvenmiyor. Tek çare babaanne ama o da yetemiyor. Ne yapmalıyım bilmiyorum. Lütfen bir akıl verin.
Kimseye baktirmadim baktirmam da.Halk egitiminde çalıştığım dönem ikizlerimi sabahtan yedirip bezleyip uyutuyordum kv sadece gelip başlarını bekliyordu.Inan ara bile vermiyor 3 saat ders yapip geliyordum onun bile lafı oldu😲Sonra krese geçince kendimle götürüp geldim sanırım o yokuşlarda bel fitiklarim oldu ama birakmadim kimseye.Oglumda olunca tamamen biraktim işi gücü simdilik evdeyim.Kimsenin emegi olmasin nazlari çekilmiyor zaten.Evlat benim evet yalandan oğula göstermelik sevmeler falan midemi bulandırdı.Psikolojikmen çöküntüdeyim ama bir gün cocuklarim kendilerine yetecek okula başlayacak diye sabrediyorum

En iyi secenek krestir her zaman. Anneanneler babaanneler yetemez cunku yetebilecek olsa onlar kendileri dogurur bakar bu kadar basit. Yas ilerleyince cocuk bakmak degil de hayatini yasamak gerekiyor. Siz gencsiniz,calisin elbette,evde oturmayin ama cocugunuzu da baskalarina yuk etmeyin krese verin.
Ben 3,5 yasinda baslattim gec bile kalmistim. Cok memnunum simdi 5 yas 3 aylik.

Benim oglumda 1.sinıf gecen yıl basladi anaokuluna. Bende çalısmak zorunda olanlardanım.ayricada seviyorum kendi parami kazanıp harcamayı. Ben oğlumu 5 yaşina kadar işyerime yanımda götürdüm şimdi düsünüyorumda hem kendime hem oğluma haksızlık oldu . Keşke 3.5 yaşindayken başlatsaydim diyorum.

Bu şartlarda standartınızı yükselmeseniz de olur.
Benim fikrim çocuk ilkokula başlayana kadar çalışılmaması. Çokk zorunlu durumlar hariç.

Çocuklar oradan oraya savruluyor
Yazık ya onların suçu değilki anneleri hayatta iken annelere hasretler..

Bu mesajıma çok kişi olumsuz yorum yapacak eminim. Ama benim fikrim bu.
Çocuk sahibi olmadan önce çok düşünülmeli gerekirse çocuk sahibi olunmamalı. Fıtrat diye bişey var bebekler çocuklar yanında annelerini ister babanne hala değil. Kreş hiç değil
Belli bir yaşa kadar anne yanında olmalı katılıyorum ama bu okul çağına kadar değil bence.Bir öğretmen olarak söylüyorum çocukların belli bir yaştan sonra ki bu bence 3,sürekli kendinden büyük insanlarla vakit geçirmesi de doğru değil.Onların da bizlerin olduğu gibi akranlarına,oyunlara ihtiyaçları var.Büyükler belli bir yerden sonra yetemiyor maalesef.

Ama bu da demek değil ki sabah 8 de ver akşam 6 da al.Hafta içi her gün gönder.Bu da yanlış.Çocuk küçük yaşta erken kalkmaktan,okula gitmekten nefret ediyor.Ev hanımları görüyorum.Bu zamanlamayla çocuğunu gönderiyor.Bu da yanlış.Çocuk kreşe de gitmeli belli bir zamanını orda harcamalı,evde büyükleriyle kalıp evin keyfini de çıkarabilmeli.

Olay para değil burda çocuk burda söz konusu ona gelecek hazırlamak değil onu geleceğe hazırlamak daha önemli diye düşünüyorum dünyaları serseniz önüne bi gün çıkıp karşınıza dicekki bana sevgi verdin mi benim yanimda değildin ve benzeri cümleler kurması, hem onun yaralanmamasi hem de sizin yaralanmamaniz için böylesi daha sağlıklı bir süreç doğrudur forumda kadın çalışsın diye söyleniyor olabilir saygı duyarım ama herkes aynı hayatı yasamiyor kalıcı bi yer değil dünya. Ihtiyaciniz yok bi kere paraya ama çocuğa bu şekilde iyi gelmicem kendimi calisirsam daha sağlıklı hissedicem diyorsanız o da olabilir sınırlı bir anne olmaktansa az görsün öz görsunçocuk ona da lafım yok kestirip atmaya karşıyım olayları.

Bende soylediklerinizin coguna katiliyorum. Önemli ve asıl olan çocugun mutluluğu. Ben çalısıyorum çalismak zorundayım ama çalısmak istemeyenlerede saygım var. Ayni saygiyi ve anlayısı karsimdakindende beklerim. Mesela benim komsum calismiyor ve 2 çocuguna kendi bakıyor görunüste cocuklar anneleriyle büyüyor. ama sürekli çocukları dövüyor ve gece gündüz çıldırmıs gibi bağırıp hakaret ediyor çocuklara. 2 sefer kavga ettim polis çağırdım. Herkesede evdeyim bunaldim kafam cocukları kaldirmiyor diyor. Bence böyle bir anneyle büyümektense keske anneleri çalıssada okula kreşe gitseler , belki kendide daha saglıkli bir birey olurdu

aslında herkes bu konuda hemfikir de o belirli süre ne kadar

yani oğlum 25 aylık kreşe başladı çalışmıyordum

herkes böyle kalabalık, içli dışlı, çocuğu bol ortamlarda yaşamıyor ki

oğlum 25 aylıkken kreşe başladı zira kreşe gitmese idi o kış benden ve babasından başka kimseyi görmeyecekti

ya da AVM de bir iki saat boş boş dolaşacaktı

hiç başka çocukla iletişimi olmayacaktı

benim oglum 3 yasindayken tasindik baska ulkeye,
orada 3 yas istege bagli anaokulu yasi, ve genel olarak herkes cocugunu 3 yasinda baslatiyor okula, istisnalar illa ki vardir.
Inanir misin, belgelerini hazirlayip okula gonderene kadar ne parkta ne baska yerde tek bir cocukla iletisim kuramadik, cunku cocuk yok herkes okulda.

benim cocuklugumda biz 3 kardestik, zaten koyde yasiyorduk.
Bahcede oyna oynayabildigince, ayrica kuzenler ve komsu cocuklari da var.
Simdi boyle ortami olan anneye biz zaten git cocugunu krese baslat mutlaka demiyoruz ki. Sehir yasaminda ne kadar bu ortam olusturulabiliyor, insan komsusuna bile yarim saat gecince kendini yuk gibi goruyor.

bu dediğinize katıldım yani çocuğa babaanne hala yahut anneanne teyze herkes yabancıdır o anne babasını ister

lakin kreşi neden hiç istemesin bunu anlayamadım

şunun için anlayamadım

sizin gözünüzde anne ile geçirilen zaman nasıl canlanıyor bilmiyorum ama bizim evde sadece anne ile geçen zaman oluyor yani eğer kreşe gitmese idi oğlumun ilk gördüğü arkadaşları ilkokul arkadaşları olurdu muhtemelen

çocuk evde oyun oynamayı dahi öğrenemiyor ki

yani kendisi ile akran olan, aynı anda aynı istekleri olan birisi ile oynamak, itişmek dahi bir gelişim aşaması

çocuk kırmızı araba ile oynamak istiyor, annesi de oyna diyor olağan günlük yaşantı

ama kreşte o kırmızı araba ile oynamak için birkaç kişi ile mücadele etmeyi ve sonrasında birlikte oynamayı öğreniyor

önce ben aldım, sen de sonra oyna diye itişmek dahi benlik algısını geliştiriyor

evde ben onunla aynı frekansta oynayamayacağım gibi hayata da hazırlayamam

çocuklar mücadele ile var olur ama evde her şey onun

sonra hiç kimseye tahammülü olmayan, hayır denildiğinde sorun yaşayan yahut hayır demeyi bilemeyen kişiler yetişiyor

dipnot: dün gece 10 yaşındaki ortaokula giden oğlum kreş anılarından bir sohbet açtı

içinde hiç kötü anı yoktu, şimdi bile anlatırken gözleri parlıyor
Bebekler için kreşten bahsediyorum. Kreş sosyalleşme açısından tabi ki önemli. Ama 4 yaştan sonra. Ya da kısmi zamanlı

Bu konuda anne 10 saat yok. sabah erkenden sıcacık evinden çıkacak bebek ve uzuuun süre başka bir kurumda.
Ben doğru bulmadığımı söyledim.

sorun sgk 3 4 yil yatmasin degil ki, 3 4 yil bir insan hayatinda nedir.
Ama bu tarz bir arayi ancak memurlar verebiliyorlar is garantileri oldugu icin.
Ben muhendisim, bir muhendis 3-4 yil ara verdiginde ne olur biliyor musunuz, cop muamelesi gorur.

2. cocugumda 2 yil ara verdim, oncesinde uzman statusunde calisiyordum. Bu aradan sonra yeniden bastan basladim.

Yani sizin dediginiz kisaca kadin kariyerini cope atsindan baska bir sey degil.

burada cocuk zaten 3 yasinda, 4 yilsa evde olmasi gereken donem simdi de baba 1 yil kariyerine ara versin o zaman.

Para sıkıntıniz yoksa bence çalışmayın. Çocuğunuzun size şimdi ihtiyacı var. Sonradan ostesenizde o bile artık sizinle fazla kalmaz çevresi arkadaşı. Çevremde çalışan kişilerin çocuğu var ben bile okadar üzülüyorum ki laf arasında haddim olmasada mecbur değilsen çalışma sana ihtiyacı var. Onu çocuğun davranışından anlıyorsun. Çocuk büyüdüğü zaman sizi ciddiye almaz. Ve sizin onun geleceği için çalıştığınızı değil maneviyata ihtiyacı olacağı için bunun sitemini yapar size.

Back
X