Çocuk mahremiyeti

Tuhaf bir hareketini mi yakaladı? Anlatmadığınız bişey mi var?

Yani genelde dedelerin bez falan değirştirdiğine hiç şahit olmadım ben. Annenize söyleseydiniz, farklı odada yapmaya özen gösterirdi, ama direk dede görmemeli demek ciddi bir şeyi ima ediyor.

Onun haricinde 1 aylık kız çocuklarını babasının yanında bile bezlemeyen anneler de duydum. Bu mahremiyetin tam çizgisi nedir, bir bilen netlik sağlasa.

mahremiyetin çizgisi aslında net. çocuğun kendini bilmeye başladığı dönemden itibaren alt değiştirme hatta üst baş değiştirme durumları ulu orta veya herhangi birisinin yanında yapılmamalı. çocuk çıplak gezdirilmemeli. 1. derece ebeveynler ve bakan kişi dışında alt değiştirme/yıkama yapılmamalı.
en azından benim çizgim bu kadar net :) buna da bugüne kadar çok mecbur kaldığımız bir iki durum dışında riayet ettiğimi düşünüyorum.

Aslında kendisi bazen yapıyor tuvalete ama temizlik kısmını beceremiyor suyla. Bu dönem anasınıfına baslayacak. Bu sorununu söyledim. İlk baslarda biz yardımcı oluruz sonra kendisi ıslak mendille temizlemeyi öğrenir dediler. Geceleri alıştırma konusunda tam olarak nasıl olacagını bilmiyorum henüz. Bazen anlıyor çişinin geldiğini ağlayarak uyanıyor. Tuvalete götürüyoruz sonra geri uyuyor

Anasinifinda kimse yardımcı olmamalı.

En fazla çamaşırı kirlenir , onu da değiştirir.

[/QUOTE]
benim de 4,5 yaşında oğlum var mecbur kalmadıkça ben eşim anneanne ve babaanne dışında kimse ile tuvalete göndermiyorum. zaten kendisi yapabiliyor orası ayrı ama iç çamaşırını bile değiştirirken ortamda kadın ya da erkek fark etmez yakın akrabalar olsa dahi başka yere geçiyorum. mesela asla çıplak denize sokmadım. mayosunu bile giyinme kabininde değiştirdim. hatta iç çamaşırını ben bile değiştirmiyorum artık bi banyoyu yaptırıyorum o kadar.
bunun erkek veya kız olması ile alakası yok. çocuğun artık özel bölgelerinin olduğunu bilmesi ve onları sakınması gerektiğini öğrenmesi lazım. bunu da öncelikle yakın akrabalarla başlayabilirsiniz. onlar bile görmemeli ki yabancılar asla minvalinde.
hatta ben oğluma 5 yaş doğumgününden sonra artık kendi kendine banyo yapacağını, birisinin yıkaması gerektiğinde iç çamaşırını çıkarmaması gerektiğini anlatıyorum.
kendini sakınmayı bilmesi şart. isteyen pimpirikli diyebilir isteyen darılıp küsebilir.. ben testi kırılmadan önlem almak taraftarıyım.
O şekilde biz de anlattık. bak senin özel bölgen. Sen artık büyüdün bu sana çzel hic kimse burayı senin iznin olmadan acamaz seni zorlayamaz diyerek. Şimdi alıştı bazen kıyafetini değiştirirken anne biri gelir görür kapıyı kapat diyor.

Bir sağlık sorunu mu var yavrunuzun bu yaşa kadar beklediniz ?

Sadece dedeyi ayırması yanlış, anneniz bakıyorsa.
Hayır cok şükür bir sağlık sorunu yok. Aslında oglum alışmıştı geceleri bile çişi geldiğinde ağlayarak uyanırdı anlardık. Tam kurtulduk bezden diye sevinecekken kardeşi doğdu hoop en basa gündüz bile altına yapmayA basladı. Cocuk psikoloğuna götürdük.Doktor normal bu durum anne daha cok ilgilensin ve asla baskı yapıp azarlamayın zamanla düzelecektir demiş. Şimdi gündüzleri kesti artık söylüyor ama geceye tam cözüm bulamadık

:KK57:ilk defa duyuyorum dedenin tuvalete goturdugunu.cok sacma neden dede tuvalete gotursunki annesi varken.esiniz cok hakli degisik bir ailesiniz.annemlere gittigim zaman mecbur kaldigimin disinda annem bezler cocugu mesela.babam cocugun altini bezlemeye calissa tepkim ne olurdu bilmiyorum

mahremiyetin çizgisi aslında net. çocuğun kendini bilmeye başladığı dönemden itibaren alt değiştirme hatta üst baş değiştirme durumları ulu orta veya herhangi birisinin yanında yapılmamalı. çocuk çıplak gezdirilmemeli. 1. derece ebeveynler ve bakan kişi dışında alt değiştirme/yıkama yapılmamalı.
en azından benim çizgim bu kadar net :) buna da bugüne kadar çok mecbur kaldığımız bir iki durum dışında riayet ettiğimi düşünüyorum.
Ben de öyle yapıyorum üstü bası degişeckse ya da gece altı bezlenecekse mutlaka ayrı odada yapıyorum. Çıplak sekilde odadan cıkmaması gerektiğini söylüyorum. Bunları aştık sıkıntı yok

Bence esiniz hakli. Benim oglumun altini da sadece ben ve bazen anneme biraktigim icin o aliyordu. Ben babannesine bile izin vermiyordum ogluma anlatiyordum kimse dokunamaz bakamaz sadece annen yanindayken doktorumuz, anneannen ve annen gorebilir diye. Bunda kizacak birsey yok. Fazla kisi yaptiginda cocukta normallesiyor mahrem duygusunu anlamiyor bu sefer. Benim dusuncem bu

İki çocuk

Anneanne dede bakıyor

Bu büyük olan diğeri daha küçük ve muhtemelen bezli

Bu durumda evde çişim geldi diyen çocuğu dedenin tuvalete götürmesi olağan değil mi

Yani ya çocuk kendi gidecek deneye yanıla öğrenecek temizliği ya da dede yardım edecek

Bu ortamda dedesi yardım etmesin derse eşin ben o dede olsam evinizin kapısından girmem bana sapık dedi diye

Okula başlamadan yalnız temizliği öğretin

Bir de zaten günde bir kere kaka yapmıyor mu çişini yapınca neden yardıma ihtiyacı olsun ki

Kakasını siz yardımcı olsanız bile kendi temizlemeyi teşvik edin o silsin

Gece besinden kurtulmanın yoku da beklememek

İki üç gece Altına yapar sonra alışır kış gelmeden okul açılmadan başlayın ikim ile birlikte zor olur

:KK57:ilk defa duyuyorum dedenin tuvalete goturdugunu.cok sacma neden dede tuvalete gotursunki annesi varken.esiniz cok hakli degisik bir ailesiniz.annemlere gittigim zaman mecbur kaldigimin disinda annem bezler cocugu mesela.babam cocugun altini bezlemeye calissa tepkim ne olurdu bilmiyorum
Değişik değiliz aslında :) kendi evimizde kaldıgımızda sıkıntı yok biz işteyken anneme emanet. Ama yazları ya da ara ara annemlere geldiğimizde annem müsait olmadıgında dedesi götürürdü

4,5 yaşındaki oğlum tam olarak tuvalet eğitimini tamamlayamadı. Geceleri hala bezliyoruz gündüz tuvaleti geldiğimde anne çişim var diyor ben ya da anneannesi götürüp temizliğini yapıyoruz. sorum şu ki eşim bir süre önce " bundan sonra cocugun altını sadece annesi ve anneannesi bezleyecek ve tuvalete onlar götürecek. Dedesi asla bu işe karısmayacak onun yanında altı değiştirilmeyecek. Artık mahremiyeti öğrenme yaşı geldi geciyor bile" diyerek sürekli uyardı. Fakat babam bu durumdan aşırı rahatsız oldu ve hala tripli. Sürekli söyleniyor biri gelse esimi hep şikayet modunda. Neymiş efendim cocuk benimle tuvalete gidemezmiş özel bölgesini göremezmişim. Ben onun dedesiyim ne zararım olacak. Asıl bizde erkek cocugu baba, dede, amca vs.erkekler götürür kız cocuklarına anne, anneanne abla vs.götürür diyor. Ara ara konu acılsa hemen triplere giriyor. Eşimle babam cogu konuda hic anlaşamıyorlar zaten. Ben bu konuda eşimi savunsam da karsı cıkıyor cok biliyosunuz siz diye. tabi bunları ona söyleyemiyor bana söylüyor. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz bazen babama karsı ne diyeceğimibilemiyorum
Tuvalet kapısını kapatmak ,banyo yaptırırken iç camasirini çıkarmamak , kıyafet değiştirirken ya da alt değiştirirken herkesin içinde olmaması gibi şeylere önem verilmeli . Ben de çocuğun tuvalet konusunda ailedeki yakın olan herkes yetkili olmamalı tabiki en başta anne ve baba sonraki kisiler aileye kalmış. Babanıza da bu durumun onunla ilgili olmadığını çocuğun mahremiyetinin gelişmesi için önemli olduğunu söyleyin . Anladığım kadarıyla babanız durjmu kisisellestirmis yani sanki ona sapık muamelesi yapılmış gibi hissediyo

Mahremiyetse eger mevzu dedesi goturmeli esas o zaman yani sonucta. Mesela benim annem benim bezimi asla babamin yaninda yada bi erkegin degistirmemis bebekken yeni dogmusken dahi hep dikkat etmis. Ama esiniz bnce dedeyle alakali bi sorun yasamis bunu da bu sekilde cikarmis.

Tuhaf bir hareketini mi yakaladı? Anlatmadığınız bişey mi var?

Yani genelde dedelerin bez falan değirştirdiğine hiç şahit olmadım ben. Annenize söyleseydiniz, farklı odada yapmaya özen gösterirdi, ama direk dede görmemeli demek ciddi bir şeyi ima ediyor.

Onun haricinde 1 aylık kız çocuklarını babasının yanında bile bezlemeyen anneler de duydum. Bu mahremiyetin tam çizgisi nedir, bir bilen netlik sağlasa.
Ben bu kadarını onaylamıyorum. Babası da cocugun altını bezlemeli kız ya da erkek hiç fark etmez. Evet mahremiyet öğretilmeli ama abartmadan.
Yukarıda bir üye 5 mi 6 yaşında kendi yıkanmaya alıştıracağım diyor o nasıl olacak sa. yıkanamaz ki . 11 yaşındaki oğlum duşunu artık kendi alır ama haftalık keseleyerek banyosunu ben yaptırırım. Öyle yok çamaşırını çıkarma yok kendin yıkan çok saçma geliyor bana.Annesi yıkarken kilot giyecekse geriye bişey kalmamıştır

Şaka gbi herkes ne var bunda dede götüreblr demiş duymuyomusunuz haberleri olayları, eşiniz çok doğru söylemiş ben de sürekli oğluma özel bölgeni kimseye gösterme wc de ben yaparım temzlğini yakında kendin yapıcksın dyorum o da 4,5 yaşında

İki çocuk

Anneanne dede bakıyor

Bu büyük olan diğeri daha küçük ve muhtemelen bezli

Bu durumda evde çişim geldi diyen çocuğu dedenin tuvalete götürmesi olağan değil mi

Yani ya çocuk kendi gidecek deneye yanıla öğrenecek temizliği ya da dede yardım edecek

Bu ortamda dedesi yardım etmesin derse eşin ben o dede olsam evinizin kapısından girmem bana sapık dedi diye

Okula başlamadan yalnız temizliği öğretin

Bir de zaten günde bir kere kaka yapmıyor mu çişini yapınca neden yardıma ihtiyacı olsun ki

Kakasını siz yardımcı olsanız bile kendi temizlemeyi teşvik edin o silsin

Gece besinden kurtulmanın yoku da beklememek

İki üç gece Altına yapar sonra alışır kış gelmeden okul açılmadan başlayın ikim ile birlikte zor olur
çişim geldi dediğinde annemin işi varsa işini bırakıyor tuvalete götürüyor. kucagında kardeşi varsa onu dedesine verip öyle tuvalete gidiyorlar. Bazen çişim geldi dediğinde oglum kendin yapabiliyorsun git diyorum. Yapıyor peceteyle silim çamasırlarını giyiyor. Bazen de bizimle gidiyor. Ya aslında ikisi de cok ilgileniyorlar sagolsunlar. Oğlum dedesini apayrı seviyor zaten. Yemegini dedesiyle yer. dedesini evden dısarı cıkarmaz ben de gidecem dedemle diye nazı en cok dedesine gecer. Biz işteyken onlara emanetler. Eşim sadece özel bölge konusunda takıntılı işte

Back
X