- Konu Sahibi Birgariplik
Neden olmasın ki BBC'nin anne olduğuna pişman olan kadınlarla yaptığı bir görüşme vardı kendilerine de kimliklerini gizli tutuyordu toplumca çok kabul gören bir durum değil çünkü. Kadınlardan biri "çocuklarımı çok seviyorum ancak ben anneliği sevmedim." diyordu. Kendi seçimini yapamamış olabilir, üzerine düşünmemiş olabilir ya da kendi kapasitesini bilmiyor olabilir ve bunun neticesinde anne olduğunda anneliğin hayatına zorluk kattığı şeyler kendisinde pişmanlık uyandırabilir. Bu kişi mükemmel bir annelik yapıyor dahi olabilir, çocuklarını canından çok seviyor da olabilir ancak anne olmanın aslında kendi hayallerindeki gibi olmadığını ve böyle bir sorumluluğun altına girmekle hata yaptığını düşünüp çocuktan önceki zamanına özlem duyabilir belki geriye dönse anne olmak istemeyecegini düşünerek pişman olabilir.
Bunun doğal ve bir çok kişinin hissettiği bir durum olduğunu varsayıyorum annelik kutsal dendikçe annelere binen yük daha da arttı. Annelik bir çocuğun hayatta kendini ve kendi yerini bulmasında rehber olmaktan öte değil. Anne yalnızca anne değil aynı zamanda bir birey ve bir kadın neden ulvi bir canlı gibi çocuğuna kendini yüzde yüz adamasını ve annelik sıfatı dışındaki sıfatlardan sıyrilmasini bekliyoruz toplumca.
Ben yeni evliyim ama eşimle uzun zamandır beraberiz. Yaşlarımız da küçük değil. Çocuk istemediğimizi bilmeyen arkadaşlarımız "ee artık evlendiniz, yaşınız da geldi. Çocuk ne zaman?" diye soruyorlar. "Çocuk istemiyoruz, böyle bir planımız yok" dediğimde muhabbet bir anda çocuk sahibi olmanın zorluklarına ve pişmanlıklara geliyor. En iyisini yapıyorsunuz, çocuk çok zor, çok büyük sorumluluk. Şimdiki aklım olsa hiç yapmazdım ya da 3-5 sene ertelerdim vs...
Bu insanlar tabii ki çocuklarını seviyorlar ve sevgiyle bakıyorlar ama "geriye dönsem bambaşka seçimler yapardım" demenin sevgiyle bir alakası yok.
Bu insanların ben ve benim gibi çocuk istemeyen insanların olmadığı ortamlarda çocuklu arkadaşlarıyla görüştüklerinde "oyy iyi ki doğurmuşum gınalı guzumu. Çocuk çok güzel bir şey, bir gülüşüyle bütün yorgunluğum uçup gidiyor." şeklinde konuştuklarına da yemin edebilirim ama ispatlayamam.
Aslında bana söyledikleri de yalan değil, çocuklu arkadaşlarına söyledikleri de. Hem pişmanlığı hem "iyi ki doğmuş"u aynı anda hissediyorlar. Ama her şey her yerde söylenmiyor işte. Herkesin anne-babalığı övdüğü bir ortamda kimse çıkıp da "ben pişmanım" demez. Zaten niye desin :)
Burada bir