çok cahil hissediyorum

İnfuliencer ların hayatına hakim olmadığın için mi cahil hissediyorsun?
Bütün gün boş beleş instagramda gezip milletin hayatını, kocasını, evine aldığı süpürgeyi didiklemediğin için şanslı hissetmeliydin oysa.
Zavallı gençlik.. Siz çevrenizi değiştirin bence.
Sırf kombin yapmayı çok iyi biliyor fenomenleri takip ediyor diye "genel kültür" sahibi olamazsınızz. Nerden çıktı bu?

Bende bu yeni akim moda yok influcer bilmem ne fenomen hayatlarina uzagim yani bunun adi cehaletse evet cahilim..Ne sacma ugraslar

Sizin kendinizle ilgili hissettiğiniz şey bence cahillik değil deneyim eksikliği.

Üniversiteyi kazandığım yıl, feribota yayaların da binebildiğini bilmediğim için 3 saat fazladan yol gitmiştim :)))) Çünkü o zamana kadar feribota hep babamın arabasıyla ya da otobüsle bindim. Yayalar deniz otobüsü ile araçlar feribotla seyahat eder zannediyordum, öyle görmüştüm çünkü. Bu beni cahil yapar mı, belki.. Ama genel olarak deneyim eksikliğidir.

Mesela 37 yaşındayım. Hiç tek başıma uçak yolcuğu yapmadım. Tek başıma yolculuk yapsam eminim bişeyleri karıştırırım :)) Bu beni cahil yapmaz. Daha önce yapmadığım bir şeyi deneyimliyor olurum sonuçta.

Eğer genel kültür eksikliğinden bahsediyorsak, bunun yolu okumak ve takip etmektir. İstediğiniz ve meraklı olduğunuz konularda okumak sizi geliştirir. Ben son zamanlarda Sümer kültürüne taktım mesela, onunla ilgili okuyorum. İyi hissettiriyor :)

ben sizi çok iyi anladım aslında
o kadar yanlış bir şekilde giriş yapmışsınız ki milletin gülmesi normal
hiç ilgi alanınızın yoğunlaştığı bir alan olmaması şaşırtıcı aslında
hele bu yaşta o kadar boş vaktiniz, enerjiniz ve süper yüksek bir algı kapasiteniz varken bunu boşa harcamanız inanın doğru değil.

Ben 19 yaşımdayken Instagram yoktu O yüzden sanki çok bağ kuramadım konuyla. Ama şöyle söyleyeyim 34 yaşındayım. İnfluencerları bilmem, belli markaları bilirim ama moda takip etmem, hangi ayakkabı pahalı hangisi ucuz zerre umrunda değil ama hava atmak gibi olmasın dehşet bir genel kültürüm var. Uluslararası ilişkiler mezunuyum. Tarih, siyaset, politika, coğrafya, ticaret, biyoloji, fizik,uzay her konudan muhabbet edebilirim. Şimdi cahilim diye mi düşünmem lazım Kusura bakma bence ablanla kuzeninin muhabbetleri biraz sığ , daha farklı insanlarla takılman lazım.

senin dediğin terimlere bile yabancıyım. biraz yaşla alakalı sanırım. Ayakkabı markası falan çok sıradan şeyler...
sen güncel olyları takip et yeter bence. Mesela şu an dünyayı kasıp kavuran bir Afganistan sorunu var, Taliban sorunu var.
Bunları bilmen ayakkabı markası bilmenden daha çok fark yaratır ilerde.

Gerçek cahillik göstergesi.

mesela yüzmeyi voleybol oynamayı futbolu da takip etmeyi seviyorum ama ekstra bir ilgim yok herhangi bir spor dalına. resim yapmayı seviyorum ama biraz ara verdim, kitap okumayı da küçükken çok severdim şu aralar baya takılı kaldım. sizin şuan böyle yazmanız kötü hissettirdi, gerçekten bomboş hissediyorum ve bu benim yanlış algım değil, ikinci bir şahıs tarafından da durum bu artık anlamış oldum. o yüzden ne yapıcam bilmiyorum. belki depresyonda falanımdır, o yüzden böyle olabilir. kendimi hep bir şeylere ilgi duymaya zorluyorum gibi, gerçekten neyden keyif alıyorum pek bilmiyorum. maladaptive daydreming var bi de bende, günümün 3-4 saati belki de daha fazlası hayal kurmakla geçiyor:/ mesela yeni çıkmış bir şarkı varsa onu bile hemen dinlemiş haberi olmuş insanlar olunca çevremiş kendimi çok silik ve boş hissediyorum

Ay yerim sosyal medyasini markasini ya Az once isyerinde birseyler yapmam istendi yaptim ama kafam corba oldu kendimi cahiiiill ,bilgisiiz, eziiiiik hissettim ama ben ne bileyim kardesim daha once yapmadim ki diyerek o dusuncelere yol verdim ....

Akımlara uymayı, influencerları boşverin. Ben de hiç takip etmem. Kendiniz olun. Dünya özgün olana hayran olur. O "life hack"ler de yaşayıp deneyimledikçe oluyor. Bir yerlere hep ailenizin arabasıyla gittiyseniz hangi otobüs nereye gidiyor bilmezsiniz. Sadece kendiniz için alışveriş yaptıysanız, ailenizle evin eksikleri için alışverişe çıkmadıysanız evin olmazsa olmazları nedir bunları bilmezsiniz. Bu konulardaki bilginizi artırmak için deneyimlemeniz gerekiyor. Bunun dışında entelektüel yönünüzü geliştirmeye çalışın. Herkes gibi olmak zorunda değilsiniz.

Şimdi bu dediğiniz şeyler çok temel aktiviteler. Kim dizi izlemiyor, azcık astroloji bilmiyor, müzik dinlemiyor?

Resim çiziyorum demişsiniz. Cidden resim hakkında bilgileriniz var mı? Hangi boyalar kullanılır, en iyi boya markası nedir, resim çizerken kullanılan teknikler nedir, ünlü ressamlar kimdir, ressam instagram bloglarını takip ediyor musunuz?

Eğer bu kadar içli dışlı değilseniz siz sadece bir şeyler karalıyorsunuz hobi için. Bu tam bir bilgi konusu değil herkes yapabilir neredeyse üzgünüm.

Gelelim "genel kültürü" geliştirme tavsiyelerime ve tabii kendinizi küçük görmemeniz gerektiği telkinlerine.
İlk telkinlerden başlıyayım.

Eğer konuları ilginizi çekmiyorsa, sizin için gerçekten gerekli değilse ( gündelik konuşmalara katılabilmek, temel hayat bilgisi de gereklidir aslında onu da not düşeyim) bilmek zorunda değilsiniz.

Mesela Einstein kendi telefon numarasını bilmiyor. Bu onu cahil yapmıyor çünkü çok sık kullanamıyor. Oysa ben bazı marketlerde üyelik için kasaya söylemem gerektiği ve insanlar garip karşıladığı için ezberledim. Bayağı uzun süre bilmiyordum çünkü ihtiyaç duymuyordum. Kimsenin de beni yardırgamasını haklı bulmadım.

Hala daha anne babamın kardeşimin telefonunu bilmem. Telefon arıyor zaten. Ama sarjım falan bitince sıkıntı oluyor. En az birini ezberleyeceğim sonunda. Sarjım genelde bitmiyor o yüzden bekleyebilir Bana göre benim yaptığım daha mantıklı çünkü sık kullanmadığım şeyi ezbere bilmem.

Yerleri bilmemek benim de sorunumdu. Bu zamana kadar maddi durumdan mı ne ben de ihtiyaç duymadım otobüs metro falan. Hala bazen o tarafları bilmiyorum derim konuşmalarda ama asla utanmadım ve her yeri ezberlemeye çalışmıyorum. Çünkü cidden o taraflara gitmiyorum. Bilmek zorunda değilim telefon her şeyi gösteriyor. Biri neden bilmiyorsun dese telefondan bakıyorum zaten derim. Herkes hak verir kimse şaşırmaz. Belki içten içe harbi biz niye ezberliyoruz diye sorguluyorlardır kendinlerini bile öyle bir tonlamayla diyorum

Şimdi biraz gezmeye başladım mesela metroyu birkaç otobüsü ezberledim. Sık sık kullanıyorum çünkü.

O yüzden her şeyi bilmek zorunda değilsiniz. Bunlar yüzünden kendinizi küçümsemeyin

Böyle anlatınca da durumum vahim gibi duruyor dimi ama ben her konuda az çok fikri olan, gündemi takip eden biriyim. Biri bir şey dese karşılık olarak başka bir şey diyecek bilgim olur genelde. Siz de biraz bu seviyede olmalısınız.

Şimdi gelelim şu genel kültür meselesine

Öyle kitap okuyun demeyeceğim. Kitap çok iyi bilgi öğrenmek, bakış açınızı genişletmek için ama kitapla çok üst düzey bir kültür yakalarsınız. Genel kültür olmaz. Okuyun ama onu fazladan iyi özellik olarak okuyun.

1-Çevrenizi geliştirin. Örnek vermeniz bile abla ile kuzen. Sanırım pek sosyal biri değilsiniz. 2 kişi ile sınırlı kalmayın. Herkes size yeni yeni şeyler öğretir.

2-Youtube videolari izleyin. Tam çerez bilgiler var.
Makyaj videoları baksanız malzemeleri, nereye sürüldüğünü falan bilirsiniz.

Vegan videosu izleseniz yaşayışlarınız, felsefelerini bilirsiniz.

Spor videosu izleseniz temel hareketleri, nasıl beslenmeniz gerektiğini bilirsiniz.

Doktor videosu izleseniz sağlıklı beslenmeyi öğrenirsiniz. Canan karatay gibi.

Psikoloji videoları izleseniz insanları anlamaya başlarsınız. Narsist, love bombing, depresyon, aile baskısı bir sürü konuda toplumu öğrenirsiniz. Yorumları da okuyun.

Tarih videoları izleyin. Osmanlı, Hitler, Stalin, İran Devrimi, Afganistan ve Taliban az buçuk bunlar hakkında bilginiz olur.

3-Bazı şeyleri hafiften tek yapmaya başlayın. Doktora tek gitmiyorsanız gidin. Telefon faturanızı kendiniz ödeyin. Arada alışverişi siz yapın, pazara gidin.

4- Utanmadan konuşmalara girin. Abla ve kuzeninizin dediklerini bilmiyor musunuz? E şimdi biliyorsunuz anlattılar ya öğrendiniz. Bir daha başkalarına siz söyleyebilirsiniz.

5-Ekşi sözlük gayet iyi bir mecra orada da takılabilirsiniz. Twitter gibi çok moral bozucu, kavga ortamı yok birkaç şey öğrenirsiniz.

Evet tavsiyelerim bu kadar kolay gelsin. Öncelik kendinin eşsiz olduğunu bilmek.

Benim arkadaşlarımın kimi alkol çeşitlerini çok iyi bilir kimi yemek çeşitlerini kimi et çeşitlerini, kimi dans çeşitlerini. Ben bilmiyorum diye cahil olmam dinlerim öğrenirim.

Bir arkadaşım yolları hiç ama hiç bilmez. Artık yol bilmiyor diye kişisel özelliği oldu. Ama sanki bu kötü bir şey gibi değil. Onun özelliği yani. Hatta bazen hiçbir yeri bilmeden araştırıp otobüs bulması internetten bana havalı bile gelir. Ne güzel daha yeni yeni öğrenecek, gezecek bir sürü yer var ona göre. Dünya ona güzel.

Siz de bunların farkına varın. Kolay gelsin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bir yerlerde astroloji resim müzik dinlemek ilgimi çeker demiştin,burdan yürü işte
Matematikten sıkılmam diyorsan git astrolojiyi en dibinden öğren gel
Yok ben resimle daha iyi rahatliyorum diyorsan gerek youtube gerek özel kurslar artık neye nasıl yetiyorsan geliştir bir güzel
Bu konularda kitap araştır inan o kitap su gibi akıyor o zaman...zamanla fikrin de değişebilir farklı hobilerin oluşur
Ve hobidaş (bunu şu an uydurdum )insanlarla denk geldiğinde tadından yenmiyor

vurmayın öldüm arkadaşlar sorun SADECE influencer meselesi değil, ki ben de takip etmiyorum ama çevremde bu muhabbet olunca ben markalardan, gündemden, giyim tarzlarından uzak gibi hissediyorum. onun dışında da temel olan şeylere de uzağım bunla bu kombinlenir bile çok diyemiyorum klasik şeyleri biliyorum genelde, okumada çok tıkandım onu devam ettirmeye çalışıcam, para mevzusunda pek iyi değilim dolaptan bir şey satmak istesem yok ya kargolanması zor olur ben halledemem şimdi falan diyorum. hep bir eziklik hissim var. kendime güvenmiyorum, pek gündemi takip edemiyorum, bi de bazen insanlar sen bunu biliyor muydun veya sen duymuş muydun deyince de çok kötü hissediyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…