Daha dün bu konu hakkında konuştuğum bir abla oldu. Daha 3 aylık hamileyken tüm doktorlar bebeklerinin sakat olacağını , engelli doğacağını belki de anne karnında öleceğini söylemişler.Kaç doktor gezdim bilmiyorum demişti oda , sonra doğurma kararı almış çocuk sapa sağlam dolanıyordu etrafta.Keşke demek ne kadar doğru bilmiyorum ama yapmasaydınız.Üzüldüm sizin için. Uzaktan davulun sesi hoş gelse de psikolojinizi bilemiyorum.Umarım atlatıp toparlanırsınız..
Burada hanımefendi 2li veya 4lü tarama testlerinden bahsetmiyor yalnız. Free cell DNA bile bir tarama testidir, belli başlı kromozomal hastalıkları gösterir. Örneğin trizomiler ve turner sendromu gibi. Test sonucu anormallik tespit edilse bile bu bir “şüphe” olarak değerlendirilir ve mutlaka tanı testleriyle doğrulanmalıdır. Burada konu sahibinin bahsettiği de zaten ileri düzey tanı testleri. Direkt bebeğin DNA sına bakılıyor. Neredeyse yüzde yüz doğruluk payı olan testler.
Empati yapıyor veya anlıyor gibi görünmek istemişsiniz ama yaptığınız yorumun konu sahibini daha da kötü hissettirmekten başka bir işe yarayacağını sanmıyorum.
“ Keşke aldırmasaydınız sağlıklı doğabilirdi “ gibi bir cüme, bu durumda olan bir kadına söylenebilecek en son teselli cümlesi olacaktır.
Kadın zaten berbat bir ruh halinde görmüyor musunuz? Buraya teselli bulmaya, az da olsa içini dökmeye gelmiş. Size sert çıktıysam kusura bakmayın ama böyle konularda hemen daima sizinki gibi yorumlar yapılıyor ve inanın kişiyi daha da kötü hissettirmekten başka bir işe yaramıyor…
Konu sahibi hanımefendi, başınız sağ olsun. Aldığınız karar hiç kolay değil. Çok sancılı süreçlerden geçmişsiniz, sizi inanın çok iyi anlıyorum. Kimse de sizi yargılayamaz.
Siz evladınızın ileride acı çekmesini, zor bir hayata sahip olmasını istemediğiniz için bu kararı verdiniz. Zaten onun iyiliği için olmasa, 6. Gebelik ayına ulaşmış birine medikal abortus hakkı tanınmaz. Yani bilim de bunun sancılı ve zor bir süreç olduğunu destekliyor. Lütfen kendinizi suçlamayın.
Ve sizden ricam, destek alın olur mu, daha çabuk atlatabilmek için. Mutlu olmayı siz de herkes kadar hak ediyorsunuz. Kendinizi sakın cezalandırmayın.