Demir Maske - Özet - Alexander Dumas

arzusoydan

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
4 Kasım 2007
795
1
Demir Maske- Alexander Dumas

KİTABIN ÖZETİ :

1600' lü yillarin Fransasi' nda geçen kraliyet erkanini ve sosyete içersindeki insanlarin yasantilarini ve entrikalarini anlatan bir kitaptir.
Madam Dö Servöz, bildigi çok önemli bir sirri kullanip çikar elde edebilmek için elinden geleni yapmayi planlamaktadir. Bunun için ilk olarak maliye bakaninin üzerindeki suçlamalarin kanitlari sayilabilecek mektuplari bakanin yardimcisi Mösyö Kolber' e 5000 altina satar. Bu mektuplar sayesinde Mösyö Fuke görevinden alinir.
Van piskoposu Aramis, Mösyö Fuke' nin verdigi yemege katilir ve Mösyö Fuke' ye, kendisine yapilan suçlamalari hakli çikaracak mektuplari, 5000 altina Madam Dö Servöz tarafindan kendi yardimcisina satildigi haberini verir. Mösyö Fuke yapmis oldugu harcamalarin makbuzunun çalinmis oldugunu görünce korkup sapsari olur Aramis ise ona korkmamasini ve hala kendisinin bassavci oldugunu, kendi kendine dava açamayacagini söyler. Mösyö Fuke ise bu görevi bir buçuk milyon liraya Mösyö Vanel' e sattigini söyler. Aramis, Mösyö Vanal' i anlasmayi iptal etmeye zorlar ama basaramaz. Aramis Fuke' ye, bu fakirlik durumunda bile zenginliginin ispati olarak bir sölen düzenlemesini söyler. Bu konuda ona maddi destek verir.
Bu arada Mösyö Raul, kraliçe tarafindan Londra' ya çagirilir. Sebebi ise Raul' un nisanlisi Matmazel Döla Valyer' in kralla iliskisi oldugunu ögrenmesidir. Bunun üzerine Dartanyan' in yanina gider. Kral, Raul' un nisanlisi ile bulusmak için Sent-Enyan' in odasini kullaniyordu. Bu yüzden Raul Porthos ile Sent-Enyan' in düello haberini yollar. Sent-Enyan bu olayi krala söyler, kral da bu durum karsisinda telaslanir.
Raul' un babasi Athos, kraldan Raul ile Matmazel Döla Valyer' in evlenmeleri için izin ister. Kralin izin vermemesi üzerine krala karsi gelir ve onu düsmani ilan eder. Bu durumda kral da Dartanyan' i Athos' u tutuklamasi için gönderir. Bu arada Aramis de tutuklanir. Dartanyan kralla sert bir dille konusup Athos' un affedilmesini saglar.
Aramis, Bastil hapishanesinde müdürle beraber bir mahkumun günah çikartmasina çagrilir. Aramis gence suçunun ne oldugunu sorunca genç, suçunun ne oldugunu bilmedigini ve buraya ne için kapatildigini da anlayamadigini söyler. Küçükken annesi ve babasina kraliçeden gelen bir mektubun kuyuya düstügünü görür. Ailesi mektubu çikartmak için birini ararken kendisinin kuyuya inip mektubu aldigini ve okudugunu söyler. Mektubu okudugunda simdiye kadar ailesi olarak bildigi kisilerin aslinda ailesi olmadigini ögrenir. Daha sonra ailesi bu mektubu bulup kraliçeye haber verir ve bu olaydan sonra buraya kapatilir ve Aramis genci zindandan çikartmaya söz verir.
Mösyö Fuke' nin verdigi davete hazirlanan Aramis, ziyaretinde Bastil hapishanesinde on yildir haksiz yere yatan Markialli adli bir gencin saliverilmesi için izin ister Mösyö Fuke ise izni hemen imzalar. Birkaç gün sonra bu belge ile Aramis hapishane müdürü Bezmo' nun yanina gider. Önceden tuttugu adamlar Aramis ile müdür yemek yerlerken emri getirirler. Bunun üzerine hapishane müdürü çok sasirir. Müdür düsünürken Aramis kendi yazdigi izinle bu kagidi degistirir, Aramis' in söz verdigi genci böylece müdür serbest birakir.
Aramis ve genç hizla ilerlerken Aramis çocuga kendisinin aslinda on dördüncü Lui' nin ikiz kardesi oldugunu söyler. Sonra Atos kralin yerine geçecek olan kardesine saraydaki kisileri tanitan bir defter verir. Bu defteri çok iyi ezberleyen Philip artik kralin yerine geçmeye hazirdir. Aramis Mösyö Fuke' nin düzenledigi sölene katilir. Aksama dogru otururlarken Dartanyan' in süphelendigini sezinleyen Aramis, Dartanyan' in içini rahatlatmak için yemin eder. Genç kral yatacagi zaman Athos ve Philip bulunduklari odadan kralin odasini gözetlemektedirler. Böylece Philip krali daha iyi taklit edebilecektir.
Ertesi gece kral Dartanyan' i yanina çagirip Mösyö Fuke' yi tutuklamasini ister ve uykuya yatar. Uyandiginda ise kendisini zindanda bulur. Aramis kral rolü yapan Philip' i çok iyi egitmistir. Kimse süphelenmemektedir. Aramis bu olaydan Mösyö Fuke' ye bahseder. Dürüst bir insan olan Mösyö Fuke bu olayin kendi evinde olmus olmasini kaldiramaz ve gerçek krali zindandan kurtarmaya gider. Bu arada da Aramis' le Porthos' a kaçmalari için müddet verir. Kurtulan Lui ile Philip karsi karsiya geldigi anda büyük bir saskinlik yasanir. Ikisi de kral rolü oynadigi için sahtesini bulmak Dartanyan' a kalir. Dartanyan dogru bir seçimle Philip' i tutuklar.
Aramis ile Porthos hiç zaman kaybetmeden Athos' un kapisina dayanir, burada atlarini degistirip Güzel Ada' ya gitmek için yola koyulurlar. Athos ve Raul aldiklari yeni görev geregince Antib' e gideceklerdir. Yolda Sent-Oran adasina ugrarlar ve burada Dartanyan' la karsilasirlar. Dartanyan adada Philip' in gardiyanligini yapmaktadir. Paris' te ise Mösyö Fuke iflasin esigindedir. Kral Lui ise Kolber' in kiskirtmalari sonucunda Fuke' yi iyice köseye sikistirmis ve ona ait olan Güzel Ada' yi ele geçirmeye krali ikna etmistir. Güzel Ada' da bulunan Aramis ve Porthos yardim beklemektedir. Yardim yerine kraliyetin burayi almak için gönderdigi gemilerle karsilasirlar. Dartanyan komutasindaki filo adaya çikar. Dartanyan, Aramis ve Porthos' a kralin onlari yenmeye kararli oldugunu söyler. Dartanyan arkadaslarini tutuklamamak için istifa eder. Bu sefer kralin gizli mektubu dogrultusunda ikinci subay tarafindan tutuklanir ve adaya ates açilir. Aramis' in emriyle adadakiler karsi koymadan dagilir. Aramis' le Porthos istifasini geri alip görevine döner ve kral ona maresallik sözü verir. Bir haftalik arastirma ile arkadasi Porthos' un öldügünü Aramis' in ise Ispanya' ya kaçip özgür oldugunu ögrenir.
Raul gittikten sonra yalniz kalan Athos iyice yaslanmisti. Oglunun Afrika' da öldügü haberini alinca dayanamayip ölür. Bu arada Dartanyan gelir, Athos' un öldügü haberini alip yikilir. Bu olaydan dört yil sonra Dartanyan iyice yaslanmistir. Kral onu Hollanda' ya sefere gönderir. Bu sefer de Dartanyan on iki küçük kale ele geçirir. On üçüncü kusatmasi sirasinda ona kraldan bir mektup ve kutu gelir. Mektubu okur ve maresal oldugunu ögrenir. Bu sirada subaylari kaleyi almak üzeredir. Tam kutuyu açacagi sirada bir top güllesi gögsüne çarpar buruk bir sesle inleyip anlamsiz sözler söyler. Bunlar ölmek üzere olan bir insanin sarf ettigi sözlerdir. Gözlerini kapatmadan önce kalenin teslim oldugunu gösteren beyaz bayrak gözüne ilisir. Maresallik asasini sikica kavrar ve bir savasçi gibi yasadigi hayatinda, bir savasçi gibi ölür.
Athos, Porthos, Aramis ve Raul' un dostluklari bir destan olmustur. Bu kitapta islenen ana tema; insanlar arasinda dostluk ve sadakatin her seyin üzerinde oldugunu, dostlarin birbirleri için her seyden vazgeçebilecegini göstermektedir. Eger hepimizin hayatinda böyle dostluklar olsa hayatimiz çok daha anlamli olur.alıntı.
 
X