Deprem ve taşınma konusu. Yardim edin.

Bir ekleme daha yapayim mutfak dolaplari iza da ve kirilacak esya olan baska dolabiniz varsa onlara da cocuk kilidi takabilirsiniz.

Şu sıra taşınmanızı önermem. Hem ev fiyatlarını gereksiz artırmış aç gözlü bazı kişiler hemde taşındığınız evin hasar alıp almadığını bilmeden taşınmış olacaksınız. Çünkü ufak tefek tadilatlar yapıp kakalama ihtimalleride var.
İlla taşınacağım diyorsanız ev sahibinden ziyade komşunuz olacak kişilere sorun binanın depremden nasıl çıktığını.

İstanbul'da oturdugum halde ben bıle o kadar tedirgin ve üzgünumki eşim yatakta dönse deprem oluyo sanıp hemen sıçrıyorum yada anı bı ses gelse korkuyorum. Allah hepımızın yardımcısı olsun. Korkmanız çok normal en yakından yaşamıssınız ama gıdecegınız evinde garantisi yok. Allah böyle durumla tekrar karşılaştırmasın Insallah.

Kızlar biz depremi en çok zarar gören semtte yani Bayraklida hissettik ve bu eve 1 hafta oldu taşınalı. Hem işime yakın hem ev çok büyük ve site içinde. Nereden bilebilirdik ki boyle olacağını? Evimizde hasar yok , 7 yıllık bina ve 3 katlı. Biz 3. Kat yani çatı katindayiz. Ama en yakini evime 500 metre uzaklıkta olmak üzere 3 4 bina yıkıldı. Bu psikoloji bile yetiyor. Kafayı yemek üzereyim. Her an sallanacak ve binamız yıkılacak gibi. Eşim yeni taşındığımız icin tekrar taşınmak istemiyor. Binada ve evde hasar yok diyor. Ama tüm basin medya uzmanlar bayraklı kaygan zemin diye uyarıyor. Ve ben taşınmak istiyorum. Eşimi ikna edemiyorum. Evde korkudan kafayı yemek üzereyim. 1 hafta sonra ise başlıcam ve evde oğlumla annem duracak. Ofisim eve 10 dk. Ofis de tehlikeli ama evde oğlum ayrı ben ayri. Taşınmak için nasıl ikna etmeliyim? Eşim hasarsız bina diyor ve abarttığımı düşünüyor. Ama bu korkuyla stresten sütüm bile kesilecek sanki. Çok kötüyüm. Akıl verin bana. Deprem korkusu çok kötü ve stresten 1 haftadır uyku uyumuyorum.
Biz de Izmirde oturuyoruz. Bayrakli taraflarinda degiliz ama yakiniz o taraflara.Evimizde siva catlagi bile yok ama cok korktuk. Inanin bu deprem korkusunu yasayan bilir.Sizi cok iyi anliyorum. Ben de psikolojik olarak atamiyorum.Surekli sallaniyoruz gibi geliyor.Avizeye bakip duruyorum.Cocuklar yemek masasini sallasa kiziyorum,deprem oldu saniyorum. Allah bir daha yasatmasin...

Öncelikle geçmiş olsun
Maalesef ki deprem ulkesiyiz
Ben 1999 depremini yaşamış biri olarak diyebilirim ki bizim binada güçlendirme yapılmıştı yine yaşamaya devam edildi. Hemen arka sokagimizda bir bina yıkılmış ve 17 kişi ölmüştü (en fazla 200 m uzakliktadir) sonrasinda sitede evi bos olan bir tanidigin evine yerleştik o da 5 katli binanin 4.katindaydi ve artcilari orada yasadik ben birine denk geldigimde şunu hatirliyorum; bina saga sola baya sallanmisti kendi evimizdekinden daha fenaydi. Yine de yasadik bir sekilde.
Ben bundan on sene önce Izmirde de yakalandim depreme, sonra Muglada da... Gecen sene Eylülde Istanbuldaki depremde de baya sallandik ben odada tektim. Artcilarda da yalnizdim.
Yani demem o ki, deprem her yerde.
Nereye giderseniz gidin.
Korkmaniz anlasilabilir, Izmir zor bir süreçten geciyor. Ama bu da gececek emin olun. Evinizde catlak bile yokmus zaten yeni bina yazmissiniz, demek ki sağlam yapılmış. Esiniz de haklı, inanin tasinmak demek masraf demek. En az 5-6 bin şu an. Bir de tasindiginiz yerin iyi olacağının garantisi yok.
Hatta Izmirde ev fiyatlari da artmis 1000 lira kira 1500e cikmis, firsatcilar artmis.
Arkadaslar da belirtmis gerekirse detayli inceleme yaptirin. Ondan sonra karar verin.

İzmir sürekli sallanır ama böyle büyük depremler 10-15 yılda bir olur. Siz sanırım sonradan geldiniz İzmir'e çünkü 2005te en son böyle uzun ve şiddetli bir deprem olmuştu. Yani demek istediğim bir süre böyle büyük olmaz muhtemelen içiniz rahat olsun. Ayrıca bina sağlanmış eşiniz haklı bu konuda. Siz yinede evin içinde yaşam üçgeni belirleyin, deprem çantası hazırlayın, bir derece daha rahat edersiniz.

Çok geçmiş olsun canım, biz Karşıyaka da oturuyoruz.
Evimizde her oda da ve apartmanda da siva çatlakları var.
Hatta birinin altını kazıdık, bariz beton da çatlak var.
Belediyeden baktılar önemli olan kolonlar, sağlam sıkıntı yok dediler..
Ben en iyisi müstakil ev diyorum ama İzmir de de müstakil bulmak imkansız.

Zemini sağlam evler de muhit uymuyor bize.
Zor yani.

Evinizi zemini boş verin ve bir an önce kontrol ettirin. Parça alıp duvardan inceliyorlar. Kontrol edilirse ve sağlam çıkarsa buna rağmen içinize sinmezse çıkarsınız. Size çok hak veriyorum. Allah yardımcınız olsun

Arkadaşlar cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. Evet binaya detaylı inceleme mutlaka yaptırtacagim. Karabağlar gibi altı kayalık ve sağlam muhiti bırakıp geldik. Biraz da onun pişmanlığı var tabi ama yapacak bisey yok. Evimizde çatlak dahi yok çok şükür. Ama bu psikoloji insani öldürüyor. Felaket birşeymiş. 99 depremi yaşayanları daha iyi anlıyorum. Bizimkinden daha şiddetli ve daha uzun. Ustelik gecenin bir yarısı. Off keşke olmasa ama deprem ülkemizin gerçeği. 😥

Geçmiş olsun ne çok üzüldüm ya Rabbim tekrarını yaşatmasın inşallah evinizin sağlam raporunda emin olun tedbir muhakk ama nerede bulacaksa bulur sizi iş yeriniz Bayraklıda evlafınızada anneniz bakacak semt değiştrsenix bile geleceksiniz .İstanbulds heran bekleniyor bndr korkuyorum altı katlı binanın birinci katı deprreme dayanıklı imiş temelli 5 yıllık bina gerisi Allaha kalmış tedbirimizi aldık

Evinizi kontrol ettiler mi kolonları? Eviniz hem az katliymis hem sıva catlagi bile yasamamissiniz. Sizin yerinizde olsam şuan taşınmazdim. Psikolojinizi çok iyi anlıyorum. Ben de İzmir'in bir ilcesindeyim. Ev arayışına girdim 5. Kattayim kiraciyim . Oturduğum ev eski, sağlamdır belki ama binada odaları genişletmek için duvarlari yikmislar çok önce.
Yıkılan binalardan sevdiğimiz bir aileyi kaybettik çocukları 2 yaşındaydı daha. O apartman için çürük raporu varmış daha öncesinde. Ona yakin halamlar oturuyor onların binasına gelmişler sağlam denmiş taşınmayı düşünmüyor. Bir başka tanidigimin penceresinden kepcelerle ayakta duran apartmanı görüyor (yanlis hatirlmiyorsam o binayı yıktılar) onların binada hicbirsey yokmuş .
Eğer huzurlu değilim diyorsanız haklisniz , ama tasinacaginiz bina ne kadar güvenli zemin nasıl onu iyice araştırın.

Arkadaşlar cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. Evet binaya detaylı inceleme mutlaka yaptırtacagim. Karabağlar gibi altı kayalık ve sağlam muhiti bırakıp geldik. Biraz da onun pişmanlığı var tabi ama yapacak bisey yok. Evimizde çatlak dahi yok çok şükür. Ama bu psikoloji insani öldürüyor. Felaket birşeymiş. 99 depremi yaşayanları daha iyi anlıyorum. Bizimkinden daha şiddetli ve daha uzun. Ustelik gecenin bir yarısı. Off keşke olmasa ama deprem ülkemizin gerçeği. 😥
Haberlerde her deprem haberinde kendimi onların yerine koyardım ama yaşamak çok ayrı birseymis çok iyi anladım. Kendinizi nerede iyi hissedecekseniz orayı tercih edin.

Şu erkeklerdeki rahatlığı hiç anlamıyorum ya. Ne var yani taşınsan be adam ailenden daha mı önemli. Sizin yerinizde olsam biraz sert konuşurum. Rest çekerim. İşine gelirse beyfendinin...

Çok geçmiş olsun canım, biz Karşıyaka da oturuyoruz.
Evimizde her oda da ve apartmanda da siva çatlakları var.
Hatta birinin altını kazıdık, bariz beton da çatlak var.
Belediyeden baktılar önemli olan kolonlar, sağlam sıkıntı yok dediler..
Ben en iyisi müstakil ev diyorum ama İzmir de de müstakil bulmak imkansız.

Zemini sağlam evler de muhit uymuyor bize.
Zor yani.
Aynen. Deminden beri sahibinden sitesinden bakiyorum. Dogru duzgun asla yok. Mustakil bulsak bile eski evler var. O evlerin de catlak olup da ev sahibinin kapatacagini nereden bilebiliriz dimi? Biz karabaglardaki kendi evimizi kiraya verip çıktık. 1500 tldi kirası. Pazarlikla 1400 diyoduk önceden. Ama smdi sırf depremden zarar gören guzelbahcedeki bir yeni evli çift 1300 diye teklif etti. Hic dusunmeden 1300 tl ye düştük. Acele tasinmalari gerekiyormus. Kvalidesindelermis 3 gundur. Cok uzulduk. 3 gunde ev tutuldu. Biz bu kadar iyi niyetliyken etraf firsatci dolu. Biz de zengin değiliz yani. Kendi evimiz dediğimiz ev de kredili. Her ay bankaya kredi oduyoruz. 9 yil daha oducez. Baska da malimiz mulkumuz yok. Ama iyilik yapmak isteyen her kosulda yapmali. Kiralara bakıyorum suan uçmuş özellikle buca, karabağlar, bornova atatürk mah, bayraklı üst taraflar vs uçuk. Ayıp ya gerçekten ☹

Kızlar biz depremi en çok zarar gören semtte yani Bayraklida hissettik ve bu eve 1 hafta oldu taşınalı. Hem işime yakın hem ev çok büyük ve site içinde. Nereden bilebilirdik ki boyle olacağını? Evimizde hasar yok , 7 yıllık bina ve 3 katlı. Biz 3. Kat yani çatı katindayiz. Ama en yakini evime 500 metre uzaklıkta olmak üzere 3 4 bina yıkıldı. Bu psikoloji bile yetiyor. Kafayı yemek üzereyim. Her an sallanacak ve binamız yıkılacak gibi. Eşim yeni taşındığımız icin tekrar taşınmak istemiyor. Binada ve evde hasar yok diyor. Ama tüm basin medya uzmanlar bayraklı kaygan zemin diye uyarıyor. Ve ben taşınmak istiyorum. Eşimi ikna edemiyorum. Evde korkudan kafayı yemek üzereyim. 1 hafta sonra ise başlıcam ve evde oğlumla annem duracak. Ofisim eve 10 dk. Ofis de tehlikeli ama evde oğlum ayrı ben ayri. Taşınmak için nasıl ikna etmeliyim? Eşim hasarsız bina diyor ve abarttığımı düşünüyor. Ama bu korkuyla stresten sütüm bile kesilecek sanki. Çok kötüyüm. Akıl verin bana. Deprem korkusu çok kötü ve stresten 1 haftadır uyku uyumuyorum.
Nereye gideceksin ki gittiğin binada yikilabilir

İzmir sürekli sallanır ama böyle büyük depremler 10-15 yılda bir olur. Siz sanırım sonradan geldiniz İzmir'e çünkü 2005te en son böyle uzun ve şiddetli bir deprem olmuştu. Yani demek istediğim bir süre böyle büyük olmaz muhtemelen içiniz rahat olsun. Ayrıca bina sağlanmış eşiniz haklı bu konuda. Siz yinede evin içinde yaşam üçgeni belirleyin, deprem çantası hazırlayın, bir derece daha rahat edersiniz.
Ben dogma buyume izmirliyim. 2005 evet hatırlıyorum. Ama o zamanlar 17 yasindaymişim hesapladım smdi. Demek herşey daha basit geliyormus. Ben hic korktuğumu hatırlamıyorum. Annemlerle 2 gün arabada yattık. Sonra da evimize döndük. Hatta bodrum katta yaşıyorduk o zamanlarda ve üstümüzde 6 kat vardı 😮 Hiç korktuğumu bile hatırlamıyorum 😦

Nereye gideceksin ki gittiğin binada yikilabilir
Evet kesinlikle katılıyorum. Bu his zaten beni kararsız yapan. Yani esime soyluyorum ama yüzde yüz baskı yapamıyorum. Hani cok sağlam olduğuna inandığım bir muhit ve ev bulsam. Belki gözümü karartıp herşeye rağmen kaçardım bu evden 😑 ama ya gittiğim ev? Of offf

Bina dayaniklilik testi için aldiklari numune su sekilde, ufak bir sey degil yani. İstanbul'dki depremden sonra uzmanlar soyluyordu, bu sekilde test sonrasi zarar goren binalar da varmis.

Gecen gun dask a girip sordum, binamizin saglam oldugunu nasil ogreniriz, binanin deprem konusunda bir kunyesi, kaydi yok mudur diye, belediyeye basvuruyorsunuz, gelip parca aliyorlar vs dedi. Bunun baska yolu yok mudur, zeminin, malzemenin kaydi tutulmuyor mu dedim, onu bilemezsin, mesela ben kendi evimi biliyorum, cunku yapilirken temel atilirken baktim gordum, rahatim dedi. Benim binam 8 yillik, yapilirken görmedim nerden bilecegim dedim, bilemezsin dedi 🤷 şaka gibi, dasktaki adam bunu söylüyor. Bina saglamligi icin kriterimiz cevredeki amcalarin is makinasi izlerken yaptiklari gozlemden oteye gitmiyor, "ooo ben gordum canim o binaya su kadar temel attilar cok saglam, cok, alti hep kayaydi " gibi.. sanki sanirsin o adamlar insaat muhendisi, betondan demirden temelden zeminden anlayan tipler. Yok gorseler ne olacak yani, ben gorsem şahsen anlamam.

benim bildiğim kontrol için tek bir kişi bile çağırtıp baktırabiliyor. bizim binada bahçe katındaki komşu kimseye haber vermeden çağırmıştı, sorun olmadı.
Onlar belediye ya da çevre şehircilik bakanlığından gelerek yüzeysel/gözle kontrol ediyorlar. Hatta bazen çatlak var mı diye sorup gidiyorlar.
Binanın tam kontrolü için duvardan örnek falan alınıyor, site onayı gerekiyor galiba.

Bu dönemde bölge halkı şuna dikkat etsin: dolandırıcılar çevre şehircilik bakanlığından geliyoruz, hasar var mı diye bakacağız diye evlerin içine giriyorlar

Back
X