Deprem ve taşınma konusu. Yardim edin.

şimariklik yapmayın lutfen ...üç katlı bina ve hasarsız demekki hasar raporları da olumlu..nereye taşınacak siniz şimdi üç katlidan az başka nasıl bir daire bulacaksınız ayrıca . deprem heryerde var bununla yaşamayı öğrenin.

Ben kiracı olsam hiç düşünmezdim. Ev sahibi olsanız zor bir karar ama kiracılığın en büyük avantajı.

Ben dogma buyume izmirliyim. 2005 evet hatırlıyorum. Ama o zamanlar 17 yasindaymişim hesapladım smdi. Demek herşey daha basit geliyormus. Ben hic korktuğumu hatırlamıyorum. Annemlerle 2 gün arabada yattık. Sonra da evimize döndük. Hatta bodrum katta yaşıyorduk o zamanlarda ve üstümüzde 6 kat vardı 😮 Hiç korktuğumu bile hatırlamıyorum 😦
Canim ayni yaslardayiz sanirim, ben de dersaneye gidiyordum, hatirliyorum, yas kucuklugunden olsa gerek deprem olunca guldugumu falan hatirliyorum 😕
Simdi isin icine evlatlar girince hersey cok baska oluyor..

Teşekkür ederim. Peki size birşey sormak istiyorum. Bizim binamız başka bir bina ile bitisik değil. Yani ayrı ayrı her bina tek başına duruyor . Bazı binalar da dipdibe yapışık olabiliyor. Hangisi daha güvenlidir sizce? Deprem anında bir bina yikilacakken yapışık olan binadan güç alıp yıkılması önlenebilir diyebilir miyiz. Yoksa tam tersi hiç yikilmayacak bina yanındaki bitisik binadan dolayı beraberinde yıkılma tehlikesi olur mu? Bizim binamız ayrı ve bağımsız ama yine de merak ettim. Annemlerin falan bitisik mesela.
Bitişik olmaması iyiymiş.
Bitişik olanlar birbirine olumsuz etki ediyormuş. Özellikle kat seviyeleri farklı ise.
bitişik görünse de içerde boşluk olmalıymış. Bitişik olan duvar ortak olmamalı.
Ayrıca binanın sallanması da iyiymiş. Depremin sarsıntısına uygun davrandığı için.
Bir de bugün dinledim 5 kat ve üstü yapılar zemin açısından riskliymiş.
Depremin şiddetini zemin kötüyse bile 5 katın altındaki yapılar daha az etkileniyormuş.

bu gece rahat uyuyabilirsin.

Teşekkür ederim. Peki size birşey sormak istiyorum. Bizim binamız başka bir bina ile bitisik değil. Yani ayrı ayrı her bina tek başına duruyor . Bazı binalar da dipdibe yapışık olabiliyor. Hangisi daha güvenlidir sizce? Deprem anında bir bina yikilacakken yapışık olan binadan güç alıp yıkılması önlenebilir diyebilir miyiz. Yoksa tam tersi hiç yikilmayacak bina yanındaki bitisik binadan dolayı beraberinde yıkılma tehlikesi olur mu? Bizim binamız ayrı ve bağımsız ama yine de merak ettim. Annemlerin falan bitisik mesela.
Yanyana olan binalar dilatasyon dediğimiz bir derzle ayrılır aslında deprem sırasında birbirini etkilemesin diye farklı davranmasını isteriz. O yüzden böyle bir ayrım yapmak doğru olmaz. Binalarımız yamaçlara da bataklık gibi olan zeminlere de inşaa edilebilir. Önemli olan zemin etüdü ve suyu doğru tahliye ederek binaları yönetmeliklere doğru projelendirip ona uygun imal ettirmek. Ben sizin korkacağınız birşey görmedim ki şu psikoloji de korkmanız çok normal anlayabiliyorum. Ama içiniz rahat olsun Allahım tekrarını yaşatmasın 🙏🏾

Kızlar biz depremi en çok zarar gören semtte yani Bayraklida hissettik ve bu eve 1 hafta oldu taşınalı. Hem işime yakın hem ev çok büyük ve site içinde. Nereden bilebilirdik ki boyle olacağını? Evimizde hasar yok , 7 yıllık bina ve 3 katlı. Biz 3. Kat yani çatı katindayiz. Ama en yakini evime 500 metre uzaklıkta olmak üzere 3 4 bina yıkıldı. Bu psikoloji bile yetiyor. Kafayı yemek üzereyim. Her an sallanacak ve binamız yıkılacak gibi. Eşim yeni taşındığımız icin tekrar taşınmak istemiyor. Binada ve evde hasar yok diyor. Ama tüm basin medya uzmanlar bayraklı kaygan zemin diye uyarıyor. Ve ben taşınmak istiyorum. Eşimi ikna edemiyorum. Evde korkudan kafayı yemek üzereyim. 1 hafta sonra ise başlıcam ve evde oğlumla annem duracak. Ofisim eve 10 dk. Ofis de tehlikeli ama evde oğlum ayrı ben ayri. Taşınmak için nasıl ikna etmeliyim? Eşim hasarsız bina diyor ve abarttığımı düşünüyor. Ama bu korkuyla stresten sütüm bile kesilecek sanki. Çok kötüyüm. Akıl verin bana. Deprem korkusu çok kötü ve stresten 1 haftadır uyku uyumuyorum.
Geçmiş olsun. Allah birdaha yaşatmasın. Bina henüz yeniymiş ve depremde zarar görmemiş üstelik çok katlı değil en üst kattasınız. Her konuda pozitif bir bina bence. Hiç yerinizden oynamayın. Başka binaya taşınsanız yine güvenemeyeceksiniz.

İstanbul'da oturdugum halde ben bıle o kadar tedirgin ve üzgünumki eşim yatakta dönse deprem oluyo sanıp hemen sıçrıyorum yada anı bı ses gelse korkuyorum. Allah hepımızın yardımcısı olsun. Korkmanız çok normal en yakından yaşamıssınız ama gıdecegınız evinde garantisi yok. Allah böyle durumla tekrar karşılaştırmasın Insallah.
Ben de istanbuldayım. O gün dedim kesin istanbul depremi oluyor bitmedi ya o an sanki birden hızlanacak diye düşündüm durmasını beklerken. Nasıl dua ettim durması için anlatamam. Şu istanbulda hangi binaya güveneceğiz onu da bilmiyoruz

Ay evet ya. Biz de deprem anında eşim, annem, ben ve kucağımda oğlum bulunduğumuz odanın kapı eşiğinde bir arada durduk. Sonradan baktım da kapı eşiği çok tehlikeliymis. Ama o an çok başka bisey. Soğukkanlı olmak gerek ama şok oluyorsun. Çünkü beklemiyorsun. Ilk 2 3 saniye sallaninca geçecek saniyosun dimi? Biz de oyle olduk. Hiç kıpırdamadan birbirimize yanaştık öylece eşikte kalakaldık. Bizde eşya düşmedi ama yeni taşınmıştık. Oyle sağda solda süs eşyaları asılı çerçeveler vs yoktu belki ondan.
Buca biraz uzak haklisin ama artık trafiği yolu çilesi geçtim. Can sağlığı diyorum. Kaldı ki bundan 2 hafta önce manavkuyudan da 1 tane ev beğenmiştik. Fiyatı düşmemişti. Tutmadık. Iyi ki da tutmadık 😮 ofise yakın olsun da her an geleyim oğluma diye delirmiş gibi ev aradım. Şimdi de tam tersi düşünüyorum. Ben çalışırken oğlum ve annem güvenli bi evde otursunlar. Sabah ve akşam göreyim napayım. ☹
Çocuk olunca insan daha tedirgin oluyor. Tabi çocuklarla ilgili yaşanan deprem olayları da bizi çok etkiledi. Ben çocuktan önce depremde o kadar panik olmazdım. Geçen yıl eylül ayında istanbulda olan depremde elim ayağıma dolaştı ne yapacağımı şaşırdım deli gibi 18. Kattan koşa koşa indim. Çok tehlikeli ama yaptım. Merdivenlerdeyken hala ara ara sallanıyırdu. Günlerce bacak ağrım geçmedi.
Ama bu defa daha bilinçli davrandım. Aldım kızımı bulaşık mk ile buzdolabı arasına geçip durmasını bekledim.inşallah bu yaşananlar birdaha yaşanmaz

Back
X