Derdim Cevaplarla, Lütfen Okuyun

Dilal2a

Psikolojik Danışman
Kayıtlı Üye
16 Mart 2010
851
2
116
Sevgili hanımlar;

Burada genelde benim yaşımın üstünde yaş ortalamasına sahip bireyler var.
Tecrübe; dertleri dinlemek,cevap yazmak,doğru tespitler yapmak için elbette gerekli ama bazen yeterli olmuyor.
Burada her gun bazı arkadaşlarımızın kafasında çözemediği,hatta eşiyle paylaşamadığı zaman zaman da sadece paylaşmak için yazdığı sorunları okuyoruz.evet bazen kızıyoruz, üzülüyoruz ve yorum yapma gereği duyuyoruz.
Bazen sorunları ciddiye bile almıyoruz. sahte damgası vurup kaba tabirle dalga geçmeye kadar gidebiliyoruz.
Peki bunlar karşımızdaki için yapıcı oluyor mu? bunu hiç düşünüyor muyuz?zaten yapıcı olmayacağına inanmadığımız yorumu niye yazıyoruz? arkadaş gözünü açsın diye mi? göremediği gerçekleri görsün diye mi? peki bu gerçekleri sadece bir mesajlık yazıdan nasıl çıkarabiliyoruz? 3 senelik 5 senelik hatta bezen 15 senelik ilişkiler evlilikler 1 mesajla ne zaman analiz edilebiliyor oldular?
Bu işin uzmanları bile buna aylarını yıllarını ayırırken biz nasıl hemen yargı koyar gibi bir duruma girebiliyoruz.

Bir de herkesin dilinde bir empati kavramı var. empati sadece karşınızdaki kişinin yerine kendinizi koymak değildir.
Empati kendini karşıdaki kişinin yerine koyma şartı yanında , onu doğru anlamaya çalışmak ve bu doğru anladığınızı düşündüğünüz durumu karşı tarafa iletme şartını da beraberinde getiren bir kavramdır. bu durum bizim fenemonolojik alanımıza girmiyorsa yani nasıl düşündüğümüz nasıl algıladığımız boyutunu aşıyorsa sağlıklı yorum yapamayız. bu durumda yorum yapmamak en iyi yoldur.
Zaten empati de yargılama yoktur! olamaz...
Ben senin yerinde olsam ...şöyle yapardım diye bir cümle empatik değildir.

Benim nacizane ricam bu yönde arkadaşlar. birazcık da olsa duyarlı olmamızı, olaya her açıdan yaklaşmamızı, yalnızca tek bir mesajla o kişiyi yargılamamamızı bunun yanında sorunlu olduğu kişiyi de yargılamamamızı, yapıcı olmak gayesiyle yıkıcı olmamamızı rica ediyorum.

Bu mesajımı lütfen yanlış anlamayın. Ben bu forumda daha yeni sayılmama rağmen çoğu topicte bu tür yargılamalarla, yıkıcı cümlelerle karşılaştığım için bunu yazma gereği duydum. size güvenen sizinle derdini paylaşan biri tabii ki sadece sırtının sıvazlanmasını güçlü ol denmesinin yanı sıra doğru olmayan yönleri de görmek ister. Ama bunu yaparken lütfen biraz daha sakin ve duyarlı olmaya özen gösterelim. Karşı tarafın yorumlarımızla beraber daha da üzülmesini istemeyiz sonuçta. Her şey insanlar için.. Bugün ona yarın bize..

(Bu mesajım yalnızca size değil kendime de ayrıca. Benim de bazı hatalı yorumlarım olmuştur elbetteki.)

Teşekkürler.

vereliniortak

Son düzenleme:
Haklısınız. =) Ben de KK'ya yeni katıldım, hem de bugün. En ufak bir sorunum olsa hemen araştırırdım ve cevabımı genellikle bu siteden bulurdum. Ben de üye olayım, belki başka birinin sorununa da ben yardımcı olurum dedim. =) Ama evet maalesef sorunu olan biri konuyu açıyor ve gelen cevaplara bakmak kimbilir ne kadar zorluyor. Yorum var, çözüm yok.
Cem Yılmaz'ın stand up gösterilerinden birinde diyordu: "Şuram ağrıyor diyorum, -aynısı kaynımda da var.- diyor, eeee napıyım kaynında varsa? Sen bana yardımcı ol, benim şuram ağrıyor. -heh tamam işte kaynımın da orası ağrıyor.-" (buna yakın birşeydi.)
Hepimiz sizin dediğiniz gibi yapmalıyız, bu da bir yerde yardım sayılır bence, kalabalık etmemeli. =)

Son düzenleme:
Dilacim cok yerinde bir konu olmus.

Dogru olmadigini dusundugumuz, bize inandirici gelmeyen topiklere yorum yazmayabiliriz.

Dikkat ediyorum konuya inanmayan bazi arkadaslarimiz bir mesajla yetinmiyor surekli mesaj yazimina

devam ediyor. Herseyin basi saygi.Kadinlarin paylasimda bulundugu bir platformda dahi biz

birbirimize saygili davranamiyorsak gerisi dusundurucu.

Çok güzel bir noktaya değinmişsin canım.
Bir konuyu alay konusu haline getirip konuşanlar var çok doğru bende gözlemledim.
ınsanlarla resmen dalga geçmektir bu.
Birde yaftalama varbu yalan sen uyduruyorsun gibi.
Yargılamadan yaklaşabilmek belki o insana yardımcı olur diye düşünmüyorlar.
Aslında sen her şeyi çok güzel yazmışsın.. vereliniortak

Eline sağlık.
Merak etme bütün bunları okuduktan sonra bile buna da şimdi ''Bu da dert mi, sanane, istediğimizi yazarız, konu açtı herşeyi yazarız hakkımız var, o zaman açmasaydı konu'' diye yorum yazacak birileri çıkar. Anlamayana, anlamaya kapasitesi olmayana birşeyler anlatmak zor.
En azından kendine dert edebilmişsin bunu ne güzel. Yüreğine sağlık.

katılıyorum.

bir de biçok kişinin artık olayları ayırmaksızın cümle kalıpları var,her topicte aynı lafları ediyorlar,

ergenlik döneminde bi kız aşk yada arkadaşlık hayatından bahsettiğinde,''sus bakıyım,sen daha kaç yaşındasın,git ders çalış,bunları düşündüğün kadar ders çalışsan geleceğini kurtarırsın'' gibi saçma cümleler kuruyor.

eşi hata yapan bayanlara ''ben olsam kapı dışarı ederdim,boşardım,ayrılırdım'' deniliyor.

evli olanlara bunlar deniliyo sevgili olanlara neler dendiğini az çok tahmin edersiniz.

konularımdan birinde erkek arkadaşımın bana yaptığı bazı şeylerden söz etmiştim,kimileri sağolsun erkeklerin geçiş dönemi olabileceğini,sabretmemi söylemişti,ama bisürü kişi de bana gurursuz,ezikmişim gibi davranmıştı,hemen ayrıl sana nasıl böyle davranır diye yadırgamıştı,ayrılmadım ve erkek arkadaşım onunla her koşulda beraber olduğumu düşündüğü için bana daha çok bağlandı,bir tek benim onun nazını çekebildiğimi düşünüyor ve bir tek beni destek görüyor hayatında.

ya birde 'ödünç alan kız' konumda,bir hata yapmışım hatamı kabul de ediyorum,hatta kendime kızıyorum ah ne salakmışım diye,gelmiş bana ''oh olsun,haketmişsin,az bile yapmış sana'' gibi yorum yapıyo bazı hanfendiler

lütfen artık kimse yorum yapmış olmak için yorum yapmasın,ve sosyal hayatındaki pasifliğini,ezikliğini,suskunluğunu,burda milleti ezerek,küçümseyerek çıkarmaya çalışmasın.

sağ üst köşedeki mesaj sayılarımız önemli değil,önemli olan o mesajların içeriği,ve kişilere ne kadar faydalı olduğudur

yerden göğe kadar haklısınız.benim de en şikayetçi olduğum konu evli bir kadının sorununa "hemen boşan" cevabının verilmesi.hani çok kötüdür durum o zaman neyse de.kimileri en küçük derde bile boşan diyor.belki onlar orada yazanın on katını yaşıyor ama başkasına hemen boşan diyor.çok yapıcı gerçekten.

çok doğru yazmissin..yazmissin da bosuna yazmissin maalesef..
bu tarz insanlar var,olmaya da devam edecek..
burada bir çok kez tartıştığım olmuştur,hatta uzaklastirildigim bile oldu :)) tartıştığım mevzuları duysan..gülersin..ama iste burnundan kıl aldırmayan,dediğim dedik,benim doğrularım,ben,ben,ben...diyen o kadar çok kisi var ki..
tabiikide herkesin kendine göre dogrusu var ama bu bana senin dogrularını yargılamak,yerden yere vurmak hakkını vermiyor..
bekaret konusu gördün mü; kaç..kesin kavga vardır mesela..niye?çünkü bekaret gitti tamam at kendini artık bir ise yaramazsın mantığıyla cevap veren insanlar var..
veya en komigini anlatiyim; geçenlerde bir derdim varda bir konu acmış arkadas,Fransa'da yaşıyor,başka biri(yine Fransa'da yaşayan) yorum yazmış ve konu sahibi Fransızca cevap vermiş sonra öteki ona fransica cevap vermiş..böyle konuşma surmus..konuyu okuym yorum yapiyim diyosun Fransızca+Turkce karışık e anlaşılmıyor..bende bunu yazdım..Türkce konuşsaydınız keske dedim..konu sahibi özür diledi ama diğer arkadas Nuh diyor peygamber demiyor..sanki bı de hatalı benmisim gibi azar ısıttım..sonra sorular,sorunlar bölümüne konu actım ve editörlere sordum bu doğru mu diye,bu sefer orayı da buldu ordan bana kızmaya devam etti..nitekim haklı olan benmisim..resmen mahalle kavgasına dondü..yahu alt tarafı tamam diycek veya pardon diycek yani..bu kadar mı zor pardon demek özür dilemek?
iste bazıları için zor..burnu düşse yerden almayacak insan çok..
bu yüzden bende artık kimseyle ikili muhabbete girmiyorum..
bitmiştir benim için..yorumumu yaparım begenen alır begenmeyen almaz..
kibirli olmamak lazım..kibirli insandan korkarım ben..
o yüzden pasa pasa çenemi kapalı tutuyorum artık :))))

Bu konuda okuyanların, yorumlayanların, konu sahibinin, hepimizin rahatsız olduğu belli.
Kimse kimseyi sevmek zorunda değil ama herkes birbirine saygı duymak zorunda.
Site kuralları açık, herkes başkasının yorum yapma, konu açma, fikir paylaşma hakkına saygılı olacak.
Kendisinin ne kadar bakış açısına saygı duyulmasını istiyorsa o da diğerlerinin bakış açısına saygı duyacak.
Herkesin aynı şeyi düşündüğü bir yerde kimse bir şey düşünmüyordur, bunu unutmayacak.
Yani az daha empati, sempati, tolerans yerimseniben

kişi, kendini KKnın sahibi görmezse
kişi, kendini bir şey zannetmeyip kendi eksilerini gözönüne alırsa
kişi,neyim ne olacağım diye düşünürse daha uygun olur tabi ki...
sana katılıyorum canım, içtenliğin çok hoş vereliniortak
ama bazen de hakedenler çıkmıyor değil o zaman da ne demişler; bırakın doğasına a.s

bence konuyu acanda yanlış yolda
dusundugumu nasıl anlatacagımı kimseden ogrenecek deılım ben mesala
herkesın aldıgı bı terbıye var yasadıgı ortam bu zamana kadar gordugu gecrdıgı olaylar var
hakaret etmedıgı surece karsısındakı ezmedıgı rencıde etmedıgı surece ıstedıgı uslubu kullanabılır yorumcu
ıyılıkle guzellıkle anlatmak zorunda deııl
sadece ornek verılmıs dıe yazıyorum bekaret konusunda vb konularda tartısma cıkmasınn asıl nedenı karsımızdaknı kendımız gıbı dusundrme cabası bence ornegın ben bekaret kaybolunca olmussundr bıtmıssındr dıe dusunuyorum ben boyle dusunuyosam kıme ne yazarım gecerım neden karsıdan bır baskası hayr sen yanlıs dusunuyosun oyle deıl namus ıkı bacak arasında deıl blmem ne dıyo onunda ben namusun ıkı bacak arasında olmadını dusunuyorum deyıp gecmesı lazım burdan konu sahıbı ıkı gorusun hangısnın kendıne yakın oldunu secıp beenıp ısterse hayata gecrır ıstedıgı beendıı uslubu yanı kımse baskasının yazdıgna cvp nıtelıgınde bıse yazmaysa ortada ne kavga olur nede bıze nasıl yazmamızı ogreten bırısı
konu sahıbını muhatap alarak yazdım

bazı yazılarınızda haklısınız ama hepsinde haklı olduğunuzu söyleyemiycem.bazı insanlar o dediğiniz şeyleri hakediyor.kusura bakmayında iki kelimeyle bişeyler yazıp sorununa çözüm olamıycazda neden konu açılıyor bunun yanında ozaman her sorunu olanı karşımıza alıp konuşalım ama malesef oda imkansız.herke fikrini söyler herkesi aile terbiyesi eğitimi farklıdır kimse kimsenin ne yazdığı konusunda yargılayamaz.ozaman burda konu açılmasın.biri çıksın ben evli adamdan hamile kaldım ne yapmalıyım yazsın bizde ona üzülme ya aldır gitsinmi diyelim çok yapıcı olalım.

Ben bir konu üzrerinde yoğunlaşıp yazmadım bu yazıyı.. örnek vermedim şu konu ya da bu konu diye genel olarak yazdım ve yazımı herhangi birilerine mal etmedim..

Kalın olarak belirttiğim yere diyeceğim bir şey yoktur.. zaten ben de sadece biraz daha duyarlı olmak gerektiğinden bahsettim..yanlış yolda derken de neyi kastettiniz anlamadım..
Amacım bilgiçlik taslamak değil.. nasıl yorum yapacağınız benden ya da başka birinden tabii ki öğrenmeyeceksiniz.. zaten kendini bilen biri nasıl ne tarzda ne seviyede yorum yapacağını gayet iyi bilir..

Ancak bazen olaylara öyle çok kendini kaptıranları ve kırıcı olanları görüyorum ki.. ekran başından klavyedeki tuşlara dokunup yazmak kolay..Ben en azından buradaki yorum yaptığımız mesajların sahiplerinin bir birey olduğunu hatırlatmak istedim..

Bunu sizi gibi aklında tutuanlara ne mutlu..

Her söyleneni doğru bulursunuz ya da bulmazsınız.. bu size kalmış bir durum..
Ben farkettiyseniz duyarlılıktan empatik davranmaktan kırıcı olmamaktan bahsettim..

Haklısınız aslında. Çoğu zaman fazla ölçüp biçmeden yorum yapıyoruz. Ama bazen öyle konular okuyorum ki 'Salaaaak! ' diye bağırmamak için kendimi zor tutuyorum. 'Allahım ne günlere kaldık internet kullanan bir kadın bunlara nasıl tahammül eder yada bu cümleleri nasıl yazar diyorum.
Yaşadığım toplumdan bile tiksinecek şeyler okuyorum burda. Neden hala okuyorsun derseniz; tüm samimiyetimle söyleyebilirim ki hergün tekrar şaşırma ve şükretme duygusunu yaşayabilmek için. Bir de tabii çocuğumu,kendimi ve sevdiklerimi potansiyel tehlikelere karşı korumak için sınırsız bilgi sahibi oluyorum.

Haklı olduğun yerler de var ancak böyle tepkiyi hakedenler de oluyor malesef.

Örneğin, daha dün sabah doğum yaptım,bu gün akşam gebelik testi yaptım sizce hamilemiyimdir diye konu açıp 2 gün evvel hamile kalmak için adet sonrası hangi günleri değerlendirmeliyim gibi yakın zamanlar içinde açtığı konularda tutarsızlık olanlara gelen tepkilerin bu şekilde olması anormal gelmiyor bana...

bu 3 farklı durumun 3 gün içinde gerçekeşmesi imkansız..Dalga geçmek için açıldığını düşünüyor okuyanlar doğal olarak..

Bu ifadeye göre hiçkimsenin hiçbir konu hakkında yorum yapamaması gerekiyor.Burada yaptığımız yorumlar 1 veya 2 mesajla yaptığımız analizler oluyor...???

hikaye anlatılıyor,eşim beni aldatıyor mu diye soruyor üye,ve sizde sadece mesajı okuduğunuz ortalam 1,5-2 dakika içinde verdiğiniz kararla evet aldatıyor veya hayır aldatmıyor diyorsunuz..

yorumlarım genelde sert bulunur..Aksi gibi sitenin çok kıymetli ve alaylı üyeleri tarafındanda genç olmama rağmen sadece yazdıklarım ve duruşum sebebiyle saygı görürüm,Allah hepsinden razı olsun.
üç sene olacak galiba üyeliğim kimseye ahh bebeğim kocan aldatmış ama affet yada ne bileyim kayınvaliden sana o..pu demiş ama sen onu saygıyla sev diyemedim.Yıkıcı oldum galiba,aldatmış koca pisliktir yol ver gitsin dedim,sana hakaret eden kayınvalide artık suratına bile bakılmayı haketmiyordur dedim.
Benim bakışım bu,bunu yanlış görmek bence kimsenin haddine değil.
Kimimiz ılımlı kimimiz sert kimimiz politik..hepimiz farklı farklıyız.
Ben gerçeklerle yaşarım,yorumlarımda bu yönde.
Yarın Allah korusun kocam beni döve biri de olsun kardeşim hepimiz yedik evliliğimiz ilk günlerinde geçer yaşlanınca dövmez diye yorum yapsa yani "YAPICI" davransa benim kötülüğümü istiyor diye düşünürüm.
Bu sebeple bence kimsenin yorumuna müdahele etmeden sadece kendi yorumumuzla ilgilenelim.

Son düzenleme:
dogru bir tespit kaydirigubbakcemile5

ama bikaç üye var bildigim devamlı banlanıp yeni nıck alıp gelip saçma konular açan saçma yorumlar konuyla alakası olmayan yorumlar yapan

bende bikaç konuya doğru olmadıgını düşündüğüm için yazdıgım oldu benimle bikaç kişide yazdı ama konu sahipleri banlandı konular silindi demekki bazen doğru tespitlerde yapabiliomusuz
ama ben bakirelik ilişki konularında alakasız yorum yapanlara cok kızıyorum kişi girmiş erkek arkadasımla ilişkiye girdim adetim gecikti hamilemiyim soru hamilemiyim cevaplar genclik nereye gidiyor yazıklar olsun ailenin yüzüne nasıl bakıyorsun farkında olmadan o insanı karamsarlıga sürüklüyor bu yorumlar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…