Sevgili hanımlar;
Burada genelde benim yaşımın üstünde yaş ortalamasına sahip bireyler var.
Tecrübe; dertleri dinlemek,cevap yazmak,doğru tespitler yapmak için elbette gerekli ama bazen yeterli olmuyor.
Burada her gun bazı arkadaşlarımızın kafasında çözemediği,hatta eşiyle paylaşamadığı zaman zaman da sadece paylaşmak için yazdığı sorunları okuyoruz.evet bazen kızıyoruz, üzülüyoruz ve yorum yapma gereği duyuyoruz.
Bazen sorunları ciddiye bile almıyoruz. sahte damgası vurup kaba tabirle dalga geçmeye kadar gidebiliyoruz.
Peki bunlar karşımızdaki için yapıcı oluyor mu? bunu hiç düşünüyor muyuz?zaten yapıcı olmayacağına inanmadığımız yorumu niye yazıyoruz? arkadaş gözünü açsın diye mi? göremediği gerçekleri görsün diye mi? peki bu gerçekleri sadece bir mesajlık yazıdan nasıl çıkarabiliyoruz? 3 senelik 5 senelik hatta bezen 15 senelik ilişkiler evlilikler 1 mesajla ne zaman analiz edilebiliyor oldular?
Bu işin uzmanları bile buna aylarını yıllarını ayırırken biz nasıl hemen yargı koyar gibi bir duruma girebiliyoruz.
Bir de herkesin dilinde bir empati kavramı var. empati sadece karşınızdaki kişinin yerine kendinizi koymak değildir.
Empati kendini karşıdaki kişinin yerine koyma şartı yanında , onu doğru anlamaya çalışmak ve bu doğru anladığınızı düşündüğünüz durumu karşı tarafa iletme şartını da beraberinde getiren bir kavramdır. bu durum bizim fenemonolojik alanımıza girmiyorsa yani nasıl düşündüğümüz nasıl algıladığımız boyutunu aşıyorsa sağlıklı yorum yapamayız. bu durumda yorum yapmamak en iyi yoldur.
Zaten empati de yargılama yoktur! olamaz...
Ben senin yerinde olsam ...şöyle yapardım diye bir cümle empatik değildir.
Benim nacizane ricam bu yönde arkadaşlar. birazcık da olsa duyarlı olmamızı, olaya her açıdan yaklaşmamızı, yalnızca tek bir mesajla o kişiyi yargılamamamızı bunun yanında sorunlu olduğu kişiyi de yargılamamamızı, yapıcı olmak gayesiyle yıkıcı olmamamızı rica ediyorum.
Bu mesajımı lütfen yanlış anlamayın. Ben bu forumda daha yeni sayılmama rağmen çoğu topicte bu tür yargılamalarla, yıkıcı cümlelerle karşılaştığım için bunu yazma gereği duydum. size güvenen sizinle derdini paylaşan biri tabii ki sadece sırtının sıvazlanmasını güçlü ol denmesinin yanı sıra doğru olmayan yönleri de görmek ister. Ama bunu yaparken lütfen biraz daha sakin ve duyarlı olmaya özen gösterelim. Karşı tarafın yorumlarımızla beraber daha da üzülmesini istemeyiz sonuçta. Her şey insanlar için.. Bugün ona yarın bize..
(Bu mesajım yalnızca size değil kendime de ayrıca. Benim de bazı hatalı yorumlarım olmuştur elbetteki.)
Teşekkürler.
vereliniortak