- 7 Temmuz 2011
- 7.335
- 14.156
- 298
- Konu Sahibi in vino veritas
-
Officeciğim o ayrı bir mevzu. O Türkçenin kelime alma stratejisi bir bakıma. Her kelimeyi olduğu gibi kabul etmiyor, kendi içinde Türkçeye uyduruyor anlayacağın ve biraz da olsun yabancı istilasından uzak tutulabilmesi için bir önlem zannımca.Çünkü amaç "her şeyin" Türkçe olması değil.. Elimizde ki kelimelerin içlerini boşaltmamak..
Bana da yabancıların keşiflerine Türkçe isimler koymaya çalışmak komik geliyor mesela.. Selfie neden "öz çekim" olsun ki? Biz de bir şeyler keşfedelim ve Türkçe isimler koyalım, ama diğer türlüsü başkalarının çocuklarının isimlerini değiştirmek gibi geliyor bana..
Biri güzel bir konuya parmak bastı.
Evet neden yabancı kullanıcı adı kullanılıyor?
Neden avatar altına rütbe kısmına İngilizce ya da diğer dillerde bir şeyler yazılıyor?
Birilerinin bilmesini istemiyorsan hiç yazma, özel değilse neden Türkçe yazılmıyor?
Ben en son bunu 20 li yaşların ortasında yapıyordum. Sonra düşündüm komik geldi.
Hatta biri var yarısı İspanyolca yazılı, diğer yarısı İngilizce. Çok da basit bir cümle.
Bu çok doğru yabancı şeyleri Türkçeleştirmeyelim ama Türkçe olanları yabancı dilde söylemek için kendimizi kasmayalım. Daha karizmatik yapmıyor insanı bu.Çünkü amaç "her şeyin" Türkçe olması değil.. Elimizde ki kelimelerin içlerini boşaltmamak..
Bana da yabancıların keşiflerine Türkçe isimler koymaya çalışmak komik geliyor mesela.. Selfie neden "öz çekim" olsun ki? Biz de bir şeyler keşfedelim ve Türkçe isimler koyalım, ama diğer türlüsü başkalarının çocuklarının isimlerini değiştirmek gibi geliyor bana..
offfff o konu tam bir facia, bir de konu sahibine dikkatli yaz dedikçe inadına harfleri eksik yazıyor sanki offfffTam da bu konuyla ilgili bir başka konu var bdv de ...gorumcelerinden nefret edenler vb...
Tam kelime anlatım cümle ve türkçe katliamı...
2 tne grmcm war 2sndne nfrt edyrm bsndan bri bni istmdilr ve evlndktn snrda brnumdan gtrdlr ve en guzl gunum olan dgnumu mahfttlr ve dgunumd e rezlik ckrtp anemí dvdulr.,harfleri yiyince seslileri gömünce noktalamalara uymayınca Türklükten çıkarılmıyorum..ilkokul mezunu var orta okul mezunu var okuma bilip yazması olmayan insan var ellerini kullanamayanı var dokunmatik telefonun gazabına uğrayanı var..var da var..bu kadar takıntılı bir yapın varsa bu ülkede imlanın dibine vurulduğu edebi platformlarda var,ama bir de imla kurallarına noktasına kadar uyupta kafasında gram imla olmayan insanlar var..kıssadan hisse bak büyük harflere hiiiiç uymam ama Allaha şükür beynimin imla kuralları yerindekonu boş..bu da benim fikrim,fikrime saygı göstermeyeceksen bile kaile alıp cevap vermezsiniz olur biter SAYGILAR
Niye saygı göstermeyelim ki? Anlaşılamıyorum sanırım ben. Sezen Cumhur gibi konuşup yazalım demiyorum. Anlaşılır olalım diyorum.harfleri yiyince seslileri gömünce noktalamalara uymayınca Türklükten çıkarılmıyorum..ilkokul mezunu var orta okul mezunu var okuma bilip yazması olmayan insan var ellerini kullanamayanı var dokunmatik telefonun gazabına uğrayanı var..var da var..bu kadar takıntılı bir yapın varsa bu ülkede imlanın dibine vurulduğu edebi platformlarda var,ama bir de imla kurallarına noktasına kadar uyupta kafasında gram imla olmayan insanlar var..kıssadan hisse bak büyük harflere hiiiiç uymam ama Allaha şükür beynimin imla kuralları yerindekonu boş..bu da benim fikrim,fikrime saygı göstermeyeceksen bile kaile alıp cevap vermezsiniz olur biter SAYGILAR
e bak orasına katılıyorum ama aklıma Türkçe noksanlığı denilince imla kuralları geliyor nedenseNiye saygı göstermeyelim ki? Anlaşılamıyorum sanırım ben. Sezen Cumhur gibi konuşup yazalım demiyorum. Anlaşılır olalım diyorum.
Sosyal medyanın gücünü küçümsemeyelim. Bir avuç aydın kesiminin dünyada neleri değiştirebileceğini bilseniz şaşarsınız.Burdamı öğretmeye kalkışıyoruz kimse kimseden üstün değil .herkesin tarzı vardır burda biri şivesi ile karışık harflerin yeri değişik yazmışsa ama anladıysam sorunmu yani .anlamsam da bozmam .burası eğitim verilecek yer değil önce kendimizi geliştirelim sonra başkalarını eleştirelim .
Haklısınız.Ama insanlara kendi kusurunu görmede köstebek gibiler,ısrarla yanlışı savunuyorlar.
Keşke ''kociş,hamiş,göbiş,bebiş'' yazıldığında da kabul etmese site...
ya dil elden gidiyo ben bunları anlıyorum ,ali okla gtti,öptm kib bye dersen anlarımda gtti ali okla falan yazılınca algım sıfıra iniyor....2 tne grmcm war 2sndne nfrt edyrm bsndan bri bni istmdilr ve evlndktn snrda brnumdan gtrdlr ve en guzl gunum olan dgnumu mahfttlr ve dgunumd e rezlik ckrtp anemí dvdulr.,
bu sence peki fazla değil mi. bunu anlamakla uğraşmak zorunda mıyım. biraz daha anlaşılır olamaz mı yazı.
harfleri yiyince seslileri gömünce noktalamalara uymayınca Türklükten çıkarılmıyorum..ilkokul mezunu var orta okul mezunu var okuma bilip yazması olmayan insan var ellerini kullanamayanı var dokunmatik telefonun gazabına uğrayanı var..var da var..bu kadar takıntılı bir yapın varsa bu ülkede imlanın dibine vurulduğu edebi platformlarda var,ama bir de imla kurallarına noktasına kadar uyupta kafasında gram imla olmayan insanlar var..kıssadan hisse bak büyük harflere hiiiiç uymam ama Allaha şükür beynimin imla kuralları yerindekonu boş..bu da benim fikrim,fikrime saygı göstermeyeceksen bile kaile alıp cevap vermezsiniz olur biter SAYGILAR
arkadaş Almancıysa sen nerelisin demeden saldırıya geçiyoruz ,buna dikkat ederek uyarı olmalı yoksa ciğerinin ateşi ile konu açan kadına sipor yazdı diye spor o bi kere taaam mı tarzında yaklaştığımızda sahne çok çirkinleşiyorbende çok takılırım tamam de ki bağlaçlarını herkes bilemiyor olabilir.
ama en azından öyle yemeği değil öğle yemeği eylence değil eğlence basit günlük kullanılan kelimelerin doğru telefuzu olsun yeter. bunları bilmek için eğitime değil en azından bir iki kitap dikkatli okunsa yeter diye düşünüyorum.
ha birde sesli harfler nerdeee çok kızıyorum sesli harf kullanmayanlara neyin üşengeçliği bu
Rumuzlara çok takılı değilim açıkça. Ama şuraya yazarken araya bazen bazıları İngilizce bir şey sokuşturuyor. Ona kızıyorum.Peki benim rumuzumun yabancı olmasının herkesin bilmesiyle ne alakası var ipekcim?
Hakkaten tgk ne? Konu sahibine de soramadımhayır aslında söylenen o değil Parkbyullcığım, ben de cümlelere büyük harf ile başlamıyorumsöylenen şu : "Neyse anlayan anlamayan herkeze Tesekkurler síz tgk misnz dycmd e onuda anlamzsnz"
ben hala oradaki TGK'nin açılımını merak ediyorum
kimkine ohayır aslında söylenen o değil Parkbyullcığım, ben de cümlelere büyük harf ile başlamıyorumsöylenen şu : "Neyse anlayan anlamayan herkeze Tesekkurler síz tgk misnz dycmd e onuda anlamzsnz"
ben hala oradaki TGK'nin açılımını merak ediyorum
Haklısınız.Ama insanlara kendi kusurunu görmede köstebek gibiler,ısrarla yanlışı savunuyorlar.
Keşke ''kociş,hamiş,göbiş,bebiş'' yazıldığında da kabul etmese site...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?