- 21 Mart 2013
- 7.876
- 4.308
- 248
- Konu Sahibi in vino veritas
-
Vallah sadece bilmeyenler degil, ögretmenler bile noktasiz, virgülsuz yaziyorlar... Benim Klavyem almanca yani kimi harfler yok, bazen ceviriyorum düzgün olsun diye ama yerleri degisik oldugu icin zorluk cekiyorum, bunlari genelde sorun etmiyorum, ama uzunca bi konuda ne bi nokta, ne bi virgül, ne bi ayirim olmayinca, yada öyle bi cümle oluyor ki üc kere okuyunca anca anliyorum, heleki "hrflr" yutmak, yazmamak varya, uyuz oluyorum... Bisey söyleYincede yok iste aceleden yazdim, suan derdim baska falan diye itici cevaplar... Cok dogru bi konu... Herkes yüzde yüz dogru yazamaz, ama anlaya bilecek sekilde olmasi gerekir diye düsünüyorum... Ayrica düzenleme olasiligi var, ben genelde yazdigimi tekrar okuyup bildigim yanlislarim varsa degistirmeye özen gösteriyorum, ki Türkiyede okumadim...Arkadaşlar haklısınız da bilmiyorlar işte.
Bir de gerçekten bilenler bilir ki bu çocukluktan gelme bir şeydir.
Orta 2 de sanırım bir gün Türkçe dersinde hoca söylüyor , biz yazıyoruz.
Hoca birden “herkes kalemi bıraksın” dedi. Bıraktık ve kadın kimlerin “ya da” yı ayrı kimlerim birleşik yazdığına baktı. Ben dahil sınıfın çoğu birleşik yazmıştık. Ev ödevi olarak herkes 1 sayfa ayrı olarak ya da yazacaktı.
Bence budur olay. Yoksa 30 una gelmiş bir insan ancak kpss ye çalışırken öğrenir o da azap gibi gelir.
Yani varın gelin siz dert etmeyin bunu.
ben üslubuma ve kalp kırıcı şeyler yazmam buna dikkat ederim ama kızdım ya çok gerek duymam ondan söyledim .Bir de uslup meselesi var tabi. Ama oraya girersek çıkamayabiliriz.
Tövbe, tövbe!Ya bi işinize bakın derde bak eften püften konu açmayın .anlaşılır olduktan sonra problem yok edebiyat parçalatma insana
Orası da doğru ya, girip bakmazlar bile. Ya da girip "snane yaa basqa derdmi klmadı" yazabilirler.Kk'nın sesi Sephora85...
Güzel bir konuya değinilmiş; fakat konu mağdurları dışında bizzat bu hataları yapan arkadaşların konuyu tıklamadıklarına eminim.
Ben mi bu konuda çok takıntılıyım, yoksa insanlar mı çok özensiz bilmiyorum. İmladan, noktalamadan geçtim sesli harfler kullanılsa, kelimeler doğru yazılsa, anlaşılır cümleler kurulsa bu kadar sinir olmayacağım.
Zaman zaman hepimiz hata yapıyoruz. Bazen hızlı yazmaktan oluyor, kimi zaman klavyenin azizliğine uğruyoruz. Bunlarda mesele yok zaten. Ama uyarılınca sinirlenen ya da uyarıldığı halde aynı şekilde yazmaya devam edenler hakkında içimden hiç de güzel şeyler geçmiyor açıkçası.
Keşke bu konuda bir denetim mekanizması olsa. Mesela itriraf.com'daki gibi konular editör onayından geçmeden açılamasa. Böylece kullanıcılar daha çok dikkat ederler belki yazdıklarına. Yorumları idare ederiz de konular sesli harfler ve noktalama işaretleri kullanılmadan yazılınca okumak tam bir işkence oluyor. Bir de paragraftan bihaber şekilde yazılanlar var ki elektrikli sandalyede oturmuş hissi uyandırıyor bende.
Bugün derdim bu cidden. Derdime bir çare bulalım diyorum. Öyle bir imkanım olsa her konuyu tek tek düzeltebilecek kadar takıntılıyım bu konuda. Günümüzün moda hastalığı OKB belirtisi falan olabilir mi acaba?
Dili güzel kullanan insanların yazılarını okumak keyif veriyor. Zaten bu tür insanlarda tesadüf müdür ki mantıklı yorumlar çıkıyor. Biraz eğitim, biraz okumakla alakalı ama benim de tanıdığım öğretmenler var nasıl çocuklara ders veriyor diye insan düşünmeden edemiyor tabi.Vallah sadece bilmeyenler degil, ögretmenler bile noktasiz, virgülsuz yaziyorlar... Benim Klavyem almanca yani kimi harfler yok, bazen ceviriyorum düzgün olsun diye ama yerleri degisik oldugu icin zorluk cekiyorum, bunlari genelde sorun etmiyorum, ama uzunca bi konuda ne bi nokta, ne bi virgül, ne bi ayirim olmayinca, yada öyle bi cümle oluyor ki üc kere okuyunca anca anliyorum, heleki "hrflr" yutmak, yazmamak varya, uyuz oluyorum... Bisey söyleYincede yok iste aceleden yazdim, suan derdim baska falan diye itici cevaplar... Cok dogru bi konu... Herkes yüzde yüz dogru yazamaz, ama anlaya bilecek sekilde olmasi gerekir diye düsünüyorum... Ayrica düzenleme olasiligi var, ben genelde yazdigimi tekrar okuyup bildigim yanlislarim varsa degistirmeye özen gösteriyorum, ki Türkiyede okumadim...
Hah yorumumda tam olarak bundan bahsetmiştim. Hoşgeldin mahallemizin güzel kadınıYa bi işinize bakın derde bak eften püften konu açmayın .anlaşılır olduktan sonra problem yok edebiyat parçalatma insana
Çoğumuzda türkçe alfabe olmuyor, mobilden girenlerde de olmuyor. Mesele türkçe harflerde değil zaten. Ben de ne yazdığımı bir okurum, hata varsa düzeltirim. İnsanız o kadar hata olacak tabi ki.Vallah sadece bilmeyenler degil, ögretmenler bile noktasiz, virgülsuz yaziyorlar... Benim Klavyem almanca yani kimi harfler yok, bazen ceviriyorum düzgün olsun diye ama yerleri degisik oldugu icin zorluk cekiyorum, bunlari genelde sorun etmiyorum, ama uzunca bi konuda ne bi nokta, ne bi virgül, ne bi ayirim olmayinca, yada öyle bi cümle oluyor ki üc kere okuyunca anca anliyorum, heleki "hrflr" yutmak, yazmamak varya, uyuz oluyorum... Bisey söyleYincede yok iste aceleden yazdim, suan derdim baska falan diye itici cevaplar... Cok dogru bi konu... Herkes yüzde yüz dogru yazamaz, ama anlaya bilecek sekilde olmasi gerekir diye düsünüyorum... Ayrica düzenleme olasiligi var, ben genelde yazdigimi tekrar okuyup bildigim yanlislarim varsa degistirmeye özen gösteriyorum, ki Türkiyede okumadim...
Orası da doğru ya, girip bakmazlar bile. Ya da girip "snane yaa basqa derdmi klmadı" yazabilirler.
Devlet meselesimi yani anlaşılır olduktan sonra rencide etmeye gerek yok bence .siz abartıyorsunuz Türkçe katilimi oluyoruz dikkat etmeyince .Tövbe, tövbe!
Eften püften ne demek ya hu?
Türk milletinin yegane varlığı Türkçe dilinden bahsediliyor burada. Hakaret ettiğinizin farkında mısınız acaba?
Hayır efendim gayet de problem var, devletin resmi dilini eciş bücüş kullanmaya, kirletmeye kimsenin hakkı yoktur.
Tabi millet alıştı kavga, dövüş, çekiş konularına, azıcık kültürel sorun dinlemeye, tartışmaya ve hatta biraz da olsa çözümlemeye gelince, sorun eften püften oluyor birden nedense?
Sonra da biz neden gelişmiyoruz, onlar aya biz yaya. Ne diyeyim...
Daha önce de yazdım, yazdık. İmla kuralları ve okuma yazma ilkokulda öğretiliyor. Yine aynı şekilde imla kuralları hemen hemen tüm alfabelerde aynı. Cümleler arasına nokta koymak, konudan konuya geçerken paragraf açmak bu kadar zor olmamalı.
Konu yabancı kelimeler kullanmayalım, Türkçeden yabancı kelimeleri atalım değil farkındaysanız. Daha anlaşılır yazalım, okuyanlar anlasın diyoruz. Rumuzumu geçtim kaçımızın ismi Türkçe acaba? Benim iki ismim var biri Arapça mesela. Ne yapalım, isimlerimizi mi değiştirelim bu durumda?Neden yabancı nick kullanıyorsunuz ?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?