Derdim kadınlar kulübü'ndeki Türkçe noksanlığı!

Vallah sadece bilmeyenler degil, ögretmenler bile noktasiz, virgülsuz yaziyorlar... Benim Klavyem almanca yani kimi harfler yok, bazen ceviriyorum düzgün olsun diye ama yerleri degisik oldugu icin zorluk cekiyorum, bunlari genelde sorun etmiyorum, ama uzunca bi konuda ne bi nokta, ne bi virgül, ne bi ayirim olmayinca, yada öyle bi cümle oluyor ki üc kere okuyunca anca anliyorum, heleki "hrflr" yutmak, yazmamak varya, uyuz oluyorum... Bisey söyleYincede yok iste aceleden yazdim, suan derdim baska falan diye itici cevaplar... Cok dogru bi konu... Herkes yüzde yüz dogru yazamaz, ama anlaya bilecek sekilde olmasi gerekir diye düsünüyorum... Ayrica düzenleme olasiligi var, ben genelde yazdigimi tekrar okuyup bildigim yanlislarim varsa degistirmeye özen gösteriyorum, ki Türkiyede okumadim...

Ya bi işinize bakın derde bak eften püften konu açmayın .anlaşılır olduktan sonra problem yok edebiyat parçalatma insana
Tövbe, tövbe!
Eften püften ne demek ya hu?
Türk milletinin yegane varlığı Türkçe dilinden bahsediliyor burada. Hakaret ettiğinizin farkında mısınız acaba?
Hayır efendim gayet de problem var, devletin resmi dilini eciş bücüş kullanmaya, kirletmeye kimsenin hakkı yoktur.
Tabi millet alıştı kavga, dövüş, çekiş konularına, azıcık kültürel sorun dinlemeye, tartışmaya ve hatta biraz da olsa çözümlemeye gelince, sorun eften püften oluyor birden nedense?
Sonra da biz neden gelişmiyoruz, onlar aya biz yaya. Ne diyeyim...

Kk'nın sesi Sephora85...
Güzel bir konuya değinilmiş; fakat konu mağdurları dışında bizzat bu hataları yapan arkadaşların konuyu tıklamadıklarına eminim.
Orası da doğru ya, girip bakmazlar bile. Ya da girip "snane yaa basqa derdmi klmadı" yazabilirler.

Bir metin yazarıyım ve bu yazdıklarınızın her birine katılıyorum. Keşke insanlarımız dilini daha iyi kullanmayı bilse...

Dili güzel kullanan insanların yazılarını okumak keyif veriyor. Zaten bu tür insanlarda tesadüf müdür ki mantıklı yorumlar çıkıyor. Biraz eğitim, biraz okumakla alakalı ama benim de tanıdığım öğretmenler var nasıl çocuklara ders veriyor diye insan düşünmeden edemiyor tabi.

Bunun dışından insanların yaptıkları hatalar çok fazla irrite etmiyor beni bunun zıttı olarak da güzel yazan üyelerin yorumlarını okumak keyif veriyor. Dili güzel kullanan 10a yakın üye biliyorum.

Sesli harfleri yazmamak, v'leri w yazmak özel bir çaba gerektiriyor. Nasıl bir kafayla yapılıyor anlamıyorum gerçekten. Bu söylediğim hataların, üniversite okumamakla alakası yok. Bir de şu ayrı yazılması gereken da-de'leri ayrı yazmayanlar yüzünden takıntı haline geldi bende. Şimdi nerede bir birleşik de-da görsem, "acaba yanlışlıkla mı birleşik yazdı" diye düşünerek okuduğum cümleyi tekrar okuyorum. O kadar değiştiriyor yani anlamı.

Benim annem ilkokul mezunu ve okulu bitireli yaklaşık bir 50 sene olmuş. Sürekli kitap okuyan bir tip de değildir işten güçten. Ve kadın imlaya o kadar dikkatli ki, ben bu dikkati üniversitede okuyan yeni nesilde göremiyorum.

Çoğumuzda türkçe alfabe olmuyor, mobilden girenlerde de olmuyor. Mesele türkçe harflerde değil zaten. Ben de ne yazdığımı bir okurum, hata varsa düzeltirim. İnsanız o kadar hata olacak tabi ki.

Evet bende katılıyorum uslüp çok önemli birbirimiz incitmeden kırmadan yapılması gerekiyor.Bazen bir konuya yorum yapıyorsun karşı taraf çok saldırgan davranıyor .Yorum yaptıgına pişman oluyorsun. Olayı kişiselleştiriyorlar.

Devlet meselesimi yani anlaşılır olduktan sonra rencide etmeye gerek yok bence .siz abartıyorsunuz Türkçe katilimi oluyoruz dikkat etmeyince .

Yazım hataları benim de dikkatimi çeker.
Tahammül edilemeyecek düzeydeyse o konuyu okumamayı tercih ederim.
Özellikle sesli harflerin noksanlığı göz yoruyor.
Bu konu ile ilgili birşey yapılabileceğini sanmıyorum.Konular direk üyeler tarafından açıldığı anda yayımlandığı sürece yapılabilecek bişey yok.
Ancak konuyu okumayabilir ,ilgi dışı bırakabiliriz en mantıklısı bu.

Biri güzel bir konuya parmak bastı.

Evet neden yabancı kullanıcı adı kullanılıyor?

Neden avatar altına rütbe kısmına İngilizce ya da diğer dillerde bir şeyler yazılıyor?

Birilerinin bilmesini istemiyorsan hiç yazma, özel değilse neden Türkçe yazılmıyor?

Ben en son bunu 20 li yaşların ortasında yapıyordum. Sonra düşündüm komik geldi.

Hatta biri var yarısı İspanyolca yazılı, diğer yarısı İngilizce. Çok da basit bir cümle.

Iyide arkadasim, her insanin imla kurallarini kavrayabilcek kapasitesinde olmadigini bilmeniz lazim.
Her kesimden insanlar var, her seviyeden. Hatta bazi arkadaslarda dyslexie olabilir, ya da yillarca okula gittigi halde okuma yazma ogrenemeyen insanlar var. Ingilizce kavrami illeterate felan olmasi lazim. Bu insanlarinda forumda yazmaya hakki olduklarini dusunuyorum. Gercek hayatta bu rahatsizliklarindan dolayi dislanan insanlar, ne yazikki forumdede dislandiklarini sahit olmak cok aci.
Ha imkani oldugu halde kendini gelistiremeyen insanlarin Turkceyi guzel kullanamamasi kendi ayiplari..

Neden yabancı nick kullanıyorsunuz ?
Konu yabancı kelimeler kullanmayalım, Türkçeden yabancı kelimeleri atalım değil farkındaysanız. Daha anlaşılır yazalım, okuyanlar anlasın diyoruz. Rumuzumu geçtim kaçımızın ismi Türkçe acaba? Benim iki ismim var biri Arapça mesela. Ne yapalım, isimlerimizi mi değiştirelim bu durumda?
Yıllar önce okuduğum bir romanda geçen mitolojik bir kahramandır Sephora.

ben türk dili ve edebiyatı mezunuyum. fakat kesinlikle türkçeyi doğru kullanmanın eğitimle gelebileceğine inanmıyorum. bu insanın içinden gelmeli. 6 yaşımdayken "tuvalet" kelimesinin nasıl yazıldığına deli gibi kafa yorduğumu ve hemen eve gidip sözlük karıştırdığımı hatırlıyorum. aynı bölüm mezunu arkadaşlarım ise v yerine w, z yerine s ... yazıyorlar. de, da ve ki eklerinin nasıl yazıldığından bihaberler.

bölümümde biz türkçe yazım kurallarını öğrenmedik. belki türkçe öğretmenliği bölümünde işlenmiştir bu konu ama biz görmedik. insanın kendini geliştirmesi ve kendini iyi ifade edebilme endişesi taşımasıyla alakalı bir durum. sahsen esimi bile hayatıma sokmamda türkçeyi düzgün kullanması önemli bir paya sahiptir.

burada öğretmenim diyenler var ve şoke oluyorum cümlelerini gördükçe. bir de çok kitap okuduğunu iddia edip cümle kurmaktan bihaber insanlar var ki bu insanlara birilerinin kitap okumanın sadece eğlenceli vakit geçirmek için yapılan bir etkinlik olmadığını söylemesi lazım.

türkiye'de yaşayan insanların dile sahip çıkmaması çok üzücü.

Son düzenleme:
ben bu konuda ne dikkatli ne de hassasım..
kendimde yazarken dikkat etmem...
derdini anlatacak kadar harf kullansın yeter konu sahipleri...
bazen gerçekten hem karışık anlatılıyor hemde harf yok ortada..
liseli ergenlerin sms lerine dönüyor yazılar konu...

Yahu bu kadar basit bir konudan da sosyal duyarlılık dersi vermeye çalışmayın, rica ederim. Yok herkes bilime, sanata, edebiyata, siyasete, tarihe vs ilgi duymak zorunda değil ,herkesin bir hobisi olmak zorunda değil, herkes okumak zorunda değil , herkes bilmek zorunda değil, herkes imla kurallarına dikkat etmek zorunda değil...Yeter hakikaten yeter bilgiye, öğrenmeye, gelişmeye direnç gösteren insanları yüceltmeye çalışmayın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…