- 18 Ekim 2013
- 16.262
- 32.582
- 598
- 35
- Konu Sahibi in vino veritas
-
Bunu okulda da öğretmezler ki. Yani öğretirler ama sınava kadar işine yarar öğrencinin.
Bunu öğretmenin en güzel yolu kitap okuma alışkanlığı kazandırmaktır.
Dünya çapında sıralamamız malum. O yüzden çok şey beklememek lazım.
Ben ayrı yazılan –de,-mi bunları geçtim de eğlence yerine eylence, düğün yerine düyün yazanlara diyorum: hiçbir yerde görmediniz mi düğün yazıldığını?
Dil nesilden nesile aktarılan bir şeydir hanımefendi. Şimdi bizim neslimiz, işi böyle salarsa, bu böyle gider. Ve katliam bir anda olmaz, yavaş yavaş gerçekleşir. Dil Türk kültürünün birincil malzemesidir, mirastır, bunu en iyi şekilde okuyup, yazmak da vatandaşının vazifesidir. Ne yani dili doğru kullanmak o kadar mı zor? Beyaza beyaz demeyi bazen de bilelim, burada olumlu yönde davranış değişimi öneriliyor. Dili doğru kullanmak gerekir evet, yani farklı düşüneceğim derken abartmayalım. Bunun tartışılacak bir tarafı yok ki, konu çok net.Devlet meselesimi yani anlaşılır olduktan sonra rencide etmeye gerek yok bence .siz abartıyorsunuz Türkçe katilimi oluyoruz dikkat etmeyince .
Bakın buraya konu açmayı, yazı yazmayı becerebilen bir insan cümlelerin arasına nokta koymayı ve sesli harf kullanmayı da becerebilir. En başta zaten imla kuralı falan beklemiyorum diye yazdım. Bunun idare edilecek bir tarafı yok bence.Iyide arkadasim, her insanin imla kurallarini kavrayabilcek kapasitesinde olmadigini bilmeniz lazim.
Her kesimden insanlar var, her seviyeden. Hatta bazi arkadaslarda dyslexie olabilir, ya da yillarca okula gittigi halde okuma yazma ogrenemeyen insanlar var. Ingilizce kavrami illeterate felan olmasi lazim. Bu insanlarinda forumda yazmaya hakki olduklarini dusunuyorum. Gercek hayatta bu rahatsizliklarindan dolayi dislanan insanlar, ne yazikki forumdede dislandiklarini sahit olmak cok aci.
Ha imkani oldugu halde kendini gelistiremeyen insanlarin Turkceyi guzel kullanamamasi kendi ayiplari..
Onlar bati kulturune asiri derecede ozenti duyan insanlaro kesimin olduğunu kabul ediyor ve dediğiniz gibi hoşgörebiliyorum ancak peki şu sesli harfleri yazmayan v yerine w yazanlara ne demeli? şahsen ben bunlardan rahatsızım gözümü tırmalıyor resmen..
Devlet meselesimi yani anlaşılır olduktan sonra rencide etmeye gerek yok bence .siz abartıyorsunuz Türkçe katilimi oluyoruz dikkat etmeyince .
Ben de en çok sesli harflerin kullanılmamasından bi de uzun konularda noktalama işaretlerini esirgeyenlerden rahatsızım.olay türkçeyi mükemmel kullanmak değil. yada işaretlere sonuna kadar dikkat etmek.
ben bilerek yapılan
harf yutmalardan,anlaşılmayan yutulan kelimelerden rahatsızım. büyük harflemi başlamış mi ayrı yazmamış mı. çok önemsemiyorum. çünkü yazarken çoğunda bende yapıyorum bunu. ama önemli olan anlaşılır olması mesajların.
Bu imkanla ne kadar alakalı bir şey bu da tartışmaya değer bir konu bence..Iyide arkadasim, her insanin imla kurallarini kavrayabilcek kapasitesinde olmadigini bilmeniz lazim.
Her kesimden insanlar var, her seviyeden. Hatta bazi arkadaslarda dyslexie olabilir, ya da yillarca okula gittigi halde okuma yazma ogrenemeyen insanlar var. Ingilizce kavrami illeterate felan olmasi lazim. Bu insanlarinda forumda yazmaya hakki olduklarini dusunuyorum. Gercek hayatta bu rahatsizliklarindan dolayi dislanan insanlar, ne yazikki forumdede dislandiklarini sahit olmak cok aci.
Ha imkani oldugu halde kendini gelistiremeyen insanlarin Turkceyi guzel kullanamamasi kendi ayiplari..
Niye yabancı kelime kullanınca herkes biliyor mu? Bilmesi gerekiyor mu?Konu yabancı kelimeler kullanmayalım, Türkçeden yabancı kelimeleri atalım değil farkındaysanız. Daha anlaşılır yazalım, okuyanlar anlasın diyoruz. Rumuzumu geçtim kaçımızın ismi Türkçe acaba? Benim iki ismim var biri Arapça mesela. Ne yapalım, isimlerimizi mi değiştirelim bu durumda?
Yıllar önce okuduğum bir romanda geçen mitolojik bir kahramandır Sephora.
Bsvr b knka sn pk dkkt etmssin mdem burdakilr byle npcksn hcbrnn isi qcu yk ugrsp druyolr tkma sn nsl ii mi byl?!?!?!? Bunu mu savunuyorsunuz anlayamadım. Daha fazla uzatcaktım ama inanın ben bile dayanamadım. Bu yazdığımı upuzuuun bir paragraf düşünün. Nasıl iyi mi?Yahu bu kadar basit bir konudan da sosyal duyarlılık dersi vermeye çalışmayın, rica ederim. Yok herkes bilime, sanata, edebiyata, siyasete, tarihe vs ilgi duymak zorunda değil ,herkesin bir hobisi olmak zorunda değil, herkes okumak zorunda değil , herkes bilmek zorunda değil, herkes imla kurallarına dikkat etmek zorunda değil...Yeter hakikaten yeter bilgiye, öğrenmeye, gelişmeye direnç gösteren insanları yüceltmeye çalışmayın.
tek beklentim anlaşılır olması yorumların.Ben de en çok sesli harflerin kullanılmamasından bi de uzun konularda noktalama işaretlerini esirgeyenlerden rahatsızım.Gerisi pek önemli değil benim için...
Burdamı öğretmeye kalkışıyoruz kimse kimseden üstün değil .herkesin tarzı vardır burda biri şivesi ile karışık harflerin yeri değişik yazmışsa ama anladıysam sorunmu yani .anlamsam da bozmam .burası eğitim verilecek yer değil önce kendimizi geliştirelim sonra başkalarını eleştirelim .Dil nesilden nesile aktarılan bir şeydir hanımefendi. Şimdi bizim neslimiz, işi böyle salarsa, bu böyle gider. Ve katliam bir anda olmaz, yavaş yavaş gerçekleşir. Dil Türk kültürünün birincil malzemesidir, mirastır, bunu en iyi şekilde okuyup, yazmak da vatandaşının vazifesidir. Ne yani dili doğru kullanmak o kadar mı zor? Beyaza beyaz demeyi bazen de bilelim, burada olumlu yönde davranış değişimi öneriliyor. Dili doğru kullanmak gerekir evet, yani farklı düşüneceğim derken abartmayalım. Bunun tartışılacak bir tarafı yok ki, konu çok net.
Peki benim rumuzumun yabancı olmasının herkesin bilmesiyle ne alakası var ipekcim?Niye yabancı kelime kullanınca herkes biliyor mu? Bilmesi gerekiyor mu?
Bir kere düğünlere ve evlenmeye meraklı bir millet olarak düğün yerine düyün yazmış olmalarını kabul edemiyorum.Bunu ben de çok düşünüyorum hiç mi görmüyorlar acaba?Ya da kendi yazdıklarının doğru olduğundan o kadar eminler ki onlar yanlış yazmıştır diye düşünüyorlar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?