Hele hele öğretmen olup yanlış yazanlara hiç ama hiç tahammülüm yok, düşünsenize çocuklar kimlere emanet.
Noktalama işaretlerini bazen bende unutuyorum ama kelimeleri düzgün yazarım hep. Mesela gelecem yerine geleceğim yazmak çok zor olmasa gerek. Örnekler çoğaltılabilir tabiki.Türk milleti olarak Türkçe bilmiyoruz.
Doğru Türkçe yazamıyoruz, doğru Türkçe konuşmuyoruz.
Dil elden gidiyor!
İnsan bildiği her dili kendi içinde düzgün yazmalı ve düzgün konuşmalı.
Dili kullanma şeklimiz karşı tarafta bizimle ilgili bir imaj çizer. İstediğimiz kadar güzel olalım, güzel ve/veya şık/pahalı giyinelim, makyajımız muhteşem olsun dilimizi düzgün konuşup yazmadıktan sonra karşı tarafta saygı uyandırmak mümkün değil, kalite ortada.
Bu konuya takıntılıyım, elimde değil. Burada anladım neden Uluslararası Öğrenci Performansı Değerlendirme yani PISA raporunda bizim çocuklarımızın geri kaldığını, çünkü ana-babaları olarak bizler daha şöyle bir platformda kendi dilimizde doğru düzgün yazamıyor, kendimizi ifade edemiyoruz. Noktalama işaretlerini kullanmayanlar, “gidiyo, geliyo” yazanlar, kelimeleri anlamından farklı kullanmalar daha neler neler. Hele hele öğretmen olup yanlış yazanlara hiç ama hiç tahammülüm yok, düşünsenize çocuklar kimlere emanet.
“Aman canım, şurada aramızda yazışıyoruz işte” diye küçümsemeyin sakın, böyle böyle, dikkat ede ede davranışlar oturur.
Benim içimden doğru düzgün Türkçe yazmayan kadınlara cevap yazmak gelmiyor.
Bu konu bir süredir içimi kemiriyordu. Yazmak zorundaydım.
Burada kilit nokta çocukluktan bu yana kitap okumak..
Ben her zaman dikkat ederim. Bunu bütün yorumlarımda da görürsünüz.
Ben de bu konuda takıntılıyım. Kötü yazanlara, devrik cümle kuranlara, cümlenin başı sonu belli olmayanlara, nokta virgül, tırnak işareti kullanmayanlara ifrit oluyorum.
Whatsapp yazışmalarım bile dikkatlidir :))
Yazdıklarınıza harfiyen katılıyorum. Bu duyarlılığın herkeste oluşmasını diliyorum. Diğer insanları geçtim, sitede Türkçeyi katleden ve bundan zerre gocunmayan, uyardığımızda düzelteceği yerde çirkefleşen Türkçe öğretmenleri bile var.Türk milleti olarak Türkçe bilmiyoruz.
Doğru Türkçe yazamıyoruz, doğru Türkçe konuşmuyoruz.
Dil elden gidiyor!
İnsan bildiği her dili kendi içinde düzgün yazmalı ve düzgün konuşmalı.
Dili kullanma şeklimiz karşı tarafta bizimle ilgili bir imaj çizer. İstediğimiz kadar güzel olalım, güzel ve/veya şık/pahalı giyinelim, makyajımız muhteşem olsun dilimizi düzgün konuşup yazmadıktan sonra karşı tarafta saygı uyandırmak mümkün değil, kalite ortada.
Bu konuya takıntılıyım, elimde değil. Burada anladım neden Uluslararası Öğrenci Performansı Değerlendirme yani PISA raporunda bizim çocuklarımızın geri kaldığını, çünkü ana-babaları olarak bizler daha şöyle bir platformda kendi dilimizde doğru düzgün yazamıyor, kendimizi ifade edemiyoruz. Noktalama işaretlerini kullanmayanlar, “gidiyo, geliyo” yazanlar, kelimeleri anlamından farklı kullanmalar daha neler neler. Hele hele öğretmen olup yanlış yazanlara hiç ama hiç tahammülüm yok, düşünsenize çocuklar kimlere emanet.
“Aman canım, şurada aramızda yazışıyoruz işte” diye küçümsemeyin sakın, böyle böyle, dikkat ede ede davranışlar oturur.
Benim içimden doğru düzgün Türkçe yazmayan kadınlara cevap yazmak gelmiyor.
Bu konu bir süredir içimi kemiriyordu. Yazmak zorundaydım.
dil elden gidiyeah diye okudum ciddi ciddi, gerçekten sosyal medya dili bile dilimizin önüne geçmiş..
ama ben kısa mesajlarda bile noktalamalara dikkat ederek bütünlüğü bozmuyorum, buna seviniyorum kendi adıma. ve evet yazı dilinin karakterimizi bile yansıttığına inanıyorum.
Devrik cumle kurmak yanlis degil ama.
Türkçenin en güzel yanı devrik cümle bence.Devrik cumle kurmak yanlis degil ama.
devrik cümle kelimedeki vurguyu göstermek duyguya coşku vermek için kullanılıyor.ben çok kullanırımBen sevmiyorum ayarımı bozuyor..
Yok onu ben de yapıyorum canım bazen.
Galiba asıl kastettiğim anlam bozukluğuydu.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?