dini paylaşım alanı

Evlilikte de ahireti düşüneceğiz. Yani sevap kazanmayı düşüneceğiz, hayırlı evlât yetiştirmeyi, hayırlı bir eş seçmeyi düşüneceğiz.

| Prof Dr. Mahmud Esad Coşan

Hayatımda Gördüğüm En Saf 15 Şey

Bu günlerde, tüm dünyada cereyân eden olayları düşünerek keyifsiz hissetmek bir hayli kolay. Manşetler bir yığın olumsuzluk ile dolu. Fakat her çağda kendisine yer bulan Dr. Seuss’un deyişi ile: “Göz kapaklarını yukarda tut ve görebileceğini gör.” Muhakkak ki etrafında güzel şeylerle karşılaşacaksın ve muhakkak ki sana moral verecek o saf şeyleri göreceksin. Biraz ara verip, şahit olduğun o en saf şeyleri, o mükemmel, seni ayağa kaldıran, yüzünde hep bir gülümseme bırakan şeyleri bir düşün. Günlük yaşantımızla tükenirken bir hayli doğal karşıladığımız şeyleri. Ben, gördüğüm en saf şeyleri içeren bir liste derledim. Basit şeyler, her gün olan şeyler, ve değer biçilebilir şeyler değiller. Allah’a subhanahu ve teala, bunları görmemi sağladığı için şükrediyorum, hayatımın birer parçası olmaları için hep gayret sarfedeceğim.

1. Namazda Sessizce Ağlamak

Birinin namazda Allah’ın huzurunda iken azamî içtenlikle ağlaması hep çok güzeldir, ne kadar sesli olmaları önemli değil. Onlar genelde etrafında birilerinin olmasını umursamazlar ve tek başına Allah’ın karşısında durduklarını hissederler. Ne var ki, cemaatte ağlayıp da sessiz olmayı başarabilen ve o özel ânın kendileri ile başkaları duymasa bile onları her zaman duyan âlemlerin Rabbi arasında gerçekleştiğini bilen insanlarda bir saflık, masumluk var. “Allah korkusu ile yaşaran göze cehennem ateşinin dokunmayacaktır.” (Tirmîzî)

2. Devamlı Olarak Hastaları Ziyaret Eden İnsanlar

Kısa süre önce kaza geçiren birini ziyarete hastaneye gittim, Ve fark ettim ki son 10 yıldır bir bakımevinde olan, çok uzun zamandır görmediğin eski bir aile dostu, bir işlem için tesadüfen aynı hastanede bulunuyordu. Onun odasına uğradım. Bir defada iki kişi ziyaret ettiğim için kendimi çok iyi hissediyordum. Başka birinin onu ziyaret etmeye gelip gelmediğini sordum, son 10 yılda her hafta onu ziyarete giden gençlerin isimlerini sıraladı. Mescidde gördüğüm ve haklarında hiçbir şey bilmediğim bir grup “ortalama” genç,iyi amelleriyle benim fersah fersah önümdelerdi. Allah karşısında en son ne zaman bunun kadar utandığımı hatırlamıyorum. Resûlullah (s.a.v), buyurdular ki: “Kim bir hastayı akşam vakti ziyaret ederse onunla mutlaka yetmiş bin melek çıkar ve sabaha kadar onun için istiğfarda bulunur. Ona cennette bir bahçe hazırlanır. Kim de hastaya sabahleyin giderse, onunla birlikte yetmiş bin melek çıkar, aksam oluncaya kadar ona istiğfarda bulunur. Ona cennette bir bahçe hazırlanır. [Ebû Dâvud: Cenaiz 2, (3098)]

3. Küçük Çocuklarıyla Gerçek Anlamda Sohbet Eden Ebeveynler

Gördüğüm en saf manzaralardan biri bir anne ya da babanın, henüz daha yeni yürümeye başlamış, az buçuk konuşabilen çocuğu ile gerçek bir sohbet etmesi. Bunun çocuğu ile Facebook’a eklenmek üzere olan bir fotoğraf çektirmekten ibaret olmadığını bilerek; çocuğunun belki de o gün ailesinin ona söylediği şeyleri hatırlamadan büyüyeceğini bilerek, yine de bir gün ailesi için dünyadaki en önemli varlık olduğunu hatırlayacağını umarak. “Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir” (Tirmizî, Birr, 15)

4. Büyüğünü Pür Dikkat Dinleyen Genç

Gençlerin, kendisinden daha büyük olan insanlardan öğrenecekleri çok şey vardır. Dinlemeyi önemseyen biri var mı ki? Çok sayılmaz. Ama önemseyenler, ne pahasına olursa olsun oturup kendisinden daha çok görmüş geçirmiş büyüklerinden herhangi bir bilgi almaya çalışacaklardır. Bunu anlayabilen bir kardeşi görmek çok saf bir şey. Ne kadar olgunlaşırsak, anne-babamızın ve etrafımızdaki yaşlıların nekadar tecrübeli ve bilgili olduğunu okadar iyi anlarız. Hala fırsatın varken onlardan öğüt al.

5. Yalnız Başına, Uzunca Namaz Kılmak

Bazen Allah’a karşı olan samimîliğini test etmelisin. Bunu yapmanın bir yolu da, yalnız başına kıldığın namazları, toplum içinde kıldıklarınla kıyaslaman. En güzel şeylerden biri de, birinin kimsenin onu göremeyeceğini düşünüp, uzun uzun ve saf bir şekilde namaz kıldığını izlemek. En azından çok motive edici.

6. Başkası için Onun Haberi Olmadan Yaptığın Dua

Başkası için Allah’tan yalvararak bir şey istemek kadar güzel çok az şey var. Sana bir faydası olmayan bir şeyi. Başkasının mutluluğunu arzulayarak. Sadece başkasının yararlanacağı bir şeyi istemek için çok saf bir kalbin olmalı. Birkeresinde annemin bir arkadaşına küçük bir iyilik yapmıştım, ancak yıllar sonra fark ettim ki (daha sonrası yollarımız ayrıldı, görüşmez olduk), o küçük iyilik için bana yıllardır dua ediyormuş. O dualar sayesinde nekadar hayır elde ettiğimi kim bilir. “Bir Müslümanın, yanında bulunmayan din kardeşine yapacağı dua kabul olunur. “(Müslim, Zikir 87)

7. Kimsenin Bilmediği Amelleri, Toplum Önünde Yaptığı Amellerinden Daha Hayırlı Olan Kimse

Bir keresinde, çok imrendiğim bir kişi, insanların gerçekten bam teline basan bir şey yaptı. Birini hiç incitmemişti, ama yaptığı o hareket, son derece düşüncesizdi ve ben bunu hiç unutmadım. Bir bakıma da onu hiç affetmedim. Yıllarca, onunla karşılaştığım her vakit aklıma bu geldi. Birkaç yıl sonra, bana,kimsenin,hatta eşinin bile bilmediği bir şeyden bahsedeceğini söyledi. O kazanın olduğu gün,çok kötü hissetmiş ve eve gidip geceleyin Allah’ın onu affetmesi için 26 cüz Kuran okumuş. O bana dönüp bunu söylediğinde göz yaşlarımı tuttum ve gizlice yaptığı amelini ve Allah’la ilişkisini bilmeden ona bunca yıl kin beslemeye nasıl cüret edebildiğimi sorguladım. Sadece senin ve Allah’ın bildiği ameller yapıyor olduğundan emin ol.

8. Sevdiklerinle Birlikte Olmak İçin Dikkat Dağıtıcı Şeyleri Görmezden Gelmek

Bu dünyada çok fazla dikkat dağıtıcı şey var. Birisiyle kısa mesaj, facebook,twitter hatta bir telefon görüşmesine takılıp kalmadan 30 dakikadan uzun süren bir konuşma yapmak çok zor. Fakat sevdiğiniz birine bilinçli olarak vakit ayırmaya çalıştığınızda –eşiniz olsun, çocuğunuz olsun, anne-babanız olsun, kardeşiniz olsun, gerçektende bunda bir saflık var. Eğer biz ebeveynler bunu çocuklarımızla daha sık yapmazsak, gelecek nesiller adına endişeliyim.

9. Birine Özelden Öğüt Vermek

Öğüt vermekle ilgili bilinmesi gereken bir şey var. Dikkatli olmalısın yoksa kendini başkasından daha iyimişsin gibi hissetmene neden olabilir, bu şekilde hissetmeye hiç hakkın yokken.. Birisinin sana öğüt vermesi ve bunu özelden yapması, aynı zamanda da kimseye bundan bahsetmemesi çok saf ve içten. Onun öğüt verirkenki tek amacının sana yardım etmek olduğunu bilirsin. Onun sözünü dinlediğinden emin ol. “Din,samimi bir nasihattir.” (Muslim)

10. Başkalarının Sahip Olduğundan Çok Daha Azına Sahipken Mutlu Olmak

Dışarıda, senden daha az şeye sahip olup da daha mutlu olan insanlar var. Mutluluk sadece servetle alakalı değildir. Tatmin olmakla alakalı.Çok az şeye sahip olan insanları görmek,Allah’ın bana bahşettikleri ile tatminkâr kılıyor. İmam İbn. Kayyim (rahimehullah) şöyle söylemiş: “Tatminkarlık Allah’ın kapılarından en büyüğüdür. Kulların rahatlama vesilesi, ve bu dünyanın cennetidir.”

11. En Yüksek Mevkîlere Gelip Nereden Geldiğini Hiç Unutmayan İnsanlar

Çoğunlukla insanlar en yüksek yerlere gelmek için çabalarlar,çok sıkı çalışırlar, sonunda istediklerini alırlar, ama onlara yardım eden ve oraya gelmesini sağlayan insanları unuturlar. Nekadar yükselirse yükselsin, nereden geldiğini unutmayan ve onları yol boyunca çeken kişileri unutmayan insanlardan daha saf olan çok az şey var. Kevin Durant’in MVP (MPV:En Değerli Oyuncu) konuşmasında ya da Arian Foster’ın basın toplantısı konuşmasında hayatlarında yaşadıkları güçlüklerden bahsederek nereden geldiklerini ve annelerinin elindeki kısıtlı imkanlara rağmen onlar için her şeyi yaptıklarını hiç unutmadıklarını dinlemek bile motive edici.

12. Birinin Problemini Kendisininkinden Daha Kötü Olduğunu Düşünerek Dinleyen Kişi

Herkesin kendi problemleri var. Bazı insanlar bunlar hakkında diğerlerinden daha çok şikayet ederler. Beni yanlış anlamayın; her zaman konuşabileceğin biri bulmak, ağlayabileceğin bir omuz bulmak iyidir. Sadece bil ki sana ağlaman için omzunu uzatan kişinin,senden daha kötü problemleri olabilir; ama yine de tek önemli olan senin problemlerinmiş gibi dinlerler.

13. Çocuğu Tekrar Gülsün Diye Yaptıkları Saçma Suratı Tekrarlayan Anne-Baba

Hayatta bir çocuğun gülmesi gibi çevresindeki herkesi eğlendiren çok az şey vardır hayatta.Çocuklar okadar masum ve saflarki çevresindeki herkesin sevgisini çekebilirler. Bir çocukken, televizyonda sahip olduğu bir hastalık yüzünden gülümseyemeyen veya herhangi bir duygusunu yüzünde gösteremeyen bir çocuk görmüştüm. O zamanlar, annesinin neden bukadar harap olduğunu merak etmiştim –çocuk da aslında genel olarak sağlıklıydı. Ne zaman ki kendi çocuklarım oldu ve onları gülerken gördüm, o zaman hayatta bundan daha harika bir şeyin olmadığını anladım. Bu, çocuklarının yüzlerindeki bir gülümsemeyi yakalamak için aynı tuhaf yüzü yapıp o tuhaf sesi defalarca çıkaran anne-babalara gelsin.

14. Kendi Menfaatine Olmadığı Halde Hayırlı Bir Neden İçin Mücadele Etmek

Hatırı sayılır ölçüde mitinglerde bulundum ve benim için gerçekten önemli olan davaları savundum. Sıklıkla, sonuç ne olursa olsun önemsemeden aynı şey için birleşen insanlar görürsün. Herkes için adalet isterler. Eminim ki sebebin kendilerini ve günlük hayatlarını etkileyen bir şey olduğu bir gün, dönüp yanlarına bakacaklar ve yanlarında onları destekleyen insanlar bulacaklar. Çünkü hayat böyle işler.

15. Hayatta Tek Başına Başardığın Şeyler İçin Aileni Takdir Etmek

Ailenden daha çok senin iyiliğini isteyen yoktur. Başarılarından da daha gurur duyan başkası yoktur. Ailene onlar olmasaydı bu işi başaramayacağını ya da yaptıkları için minnettar olduğunu söylersen bir şey kaybetmezsin. O halde söyle onlara. Bu, onlarla olan ilişkini tahmin edemeyeceğin kadar güçlendirecektir, ve zarar da etmezsin. “Ve onlara (ikisine), merhamet ederek ve tevazu ile kanat ger! Ve “Rabbim, onların beni yetiştirdiği gibi ikisine de merhamet et!” de. “ (Kuran, 17:24)

Allah bizlere samimiyet ihsan etsin, bu saflıklara ve daha birçoğuna erişebilmeyi nasip etsin.

Evlilikte de ahireti düşüneceğiz. Yani sevap kazanmayı düşüneceğiz, hayırlı evlât yetiştirmeyi, hayırlı bir eş seçmeyi düşüneceğiz.

| Prof Dr. Mahmud Esad Coşan
mahmud esad coşanı çok severim :))
sohbetleri kısa kısa ya,az ve öz,etkili
4-5 kitabını okudum,daha okuyacaklarım var :)))

amin amin amin
ne güzell yazılar
Allah senden razı olsun
kalbime dokundu
ben neyi farkettim biliyormusun,dedikoduyu kötü niyetli olduğum için yapıyormuşum; yani o insan hakkında iyi niyetli düşünsem,hüsnüzan etsem,dedikodusunu yapmam ama suizan ettiğim için kin duymanın sonucunda dedikodu yapıyorum..yani dedikodumun nedeni benim kirli kalbim ve beynimdi..bunu farketmek benim için çok önemliydi...

oy senden de razı olsun Rabb im :)
inşallah ne güzel farketmişşsin açık yüreklilikle kendini eleştirebiliyorsun :))

KIZLAR HEPİNİZDEN DUA İSTİYORUM..
EŞİM İÇİN...
TAHLİLLERİ HAYIRLISIYLA TEMİZ ÇIKSIN İNŞAALLAH..

RABB İM KİMSELERE DERMANSIZ DERT VERMESİN İNŞAALLAH ..

inş.
allah yar ve yardımcın olsun inş canım.
sen ne zaman evlendin, zaman su gibi akıyor yaaa.

7 ay oldu canımcım..

zaman hızlı..

Rabb im şifa versin..
sağğlıktan kıymetlisi yok şu hayatta...

amin inş canım.
hayırlısı ile rabbim bir ömür mutlu mesut etsin inş sizide, yeni öğrendiğim için tebrik biraz geç oldu ama kusura bakma artık.
allaha emanet olasın.

Allah’ın Kulunu Sevdiğinin 5 İşareti

Allah’ın sevgisi yalnızca O’nun birkaç salih kulunun erişebileceği ağır ve ciddi bir mesele.

Allah sevgisi “Salihlerin çabaladığı ve yarıştığı seviye..” Kalplerin ve ruhların gıdası…Gözlerin nuru…Derin karanlıklarda kaybedilen ışık…ölüye hayat, hastaya şifa..

Üzüntü ve acıdan yoksun hayatların neşesi..

Yokluğu ruhsuz vücut gibi…İnancın ve ibadetlerin ruhu…Allah’a yaklaşma aracı..

Kapının anahtarları gibi Allah sevgisinin de sebepleri ve işaretleri var. Aşağıdakiler bunlardan birkaçıdır.

1-Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’i kılavuz edinmek

“De ki: ‘Allah’ı seviyorsanız bana uyun. Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah affeder ve merhamet eder’.” (3,31)

2-İnananlara karşı alçakgönüllü, kâfirlere karşı sert olmak, Allah rızası için cihada devam etmek ve O’nun haricinde hiçbir şeyden korkmamak

Allah bu özelliklerden tek bir ayette bahsediyor

“Ey iman edenler, içinizden kim dininden dönerse, duysun: Allah onların yerine, kendisinin sevdiği, onların da kendisini seveceği, mü’minlere karşı boyunları aşağıda, kafirlere karşı başları yukarıda, Allah yolunda savaşan, dil uzatanın kınamasından korkmayan bir kavim getirir. İşte o, Allah’ın bir lütfudur ki, onu dilediğine verir. Allah, ihsanı bol, herşeyi bilendir.”(5,54)

Bu ayette Allah sevdiği kullarının özelliklerini tanımlıyor. İlki, alçak gönüllülük ve Müslümanlara karşı kibirli olmamak ve kâfirlere karşı sert olmak, onların önünde kendini alçaltmamaktır. Allah’ın sevdiği kullar şeytana karşı O’nun rızası için çabalarlar. Dinlerinin emirlerini takip ettikleri sürece hiçbir suçlayıcının suçlamasından korkmaz ve alay edenleri umursamazlar.

3-Nafile ibadet etmek

Kudsi bir hadise göre Allah diyor ki;

“Kulum bana nafile ibadetlerle yaklaşmaya devam eder, sonunda sevgime erer” (Buhârî, Rikak 38.)

Nafile ibadetler, sadaka, teheccüd namazı, kuşluk namazı, diğer nafile namazlar veya oruç gibi olabilir

4-Birbirini sevip ziyaret etmek, birbirine yardım etmek (maddi yönden) ve birisine Allah rızası için samimi nasihat etmek

Bu özellikler Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) tarafından tek bir hadiste bahsediliyor.

“Benim rızam için birbirini sevenlere, Benim rızam için oturup sohbet edenlere, Benim rızam için birbirlerini ziyaret edenlere ve birbirlerine harcamada bulunanlara muhabbetim haktır.” (İmam Malik, İbn Hıbban)

“Benim rızam için birbirini ziyaret eden”den kastedilenler yalnızca Allah’ın rızası için, bir diğerini severek O’nun memnuniyetini gözetme duygusuyla O’nun yolunda bir araya gelenlerdir.

5-İmtihan edilmek

Musibetler ve felaketler bir insan için birer imtihandır ve Allah’ın onu sevdiğinin işaretidir. Çünkü bu ilaç gibidir, tadı acı da olsa ilacı sevdiğinize sunarsınız ve dozu en yüksek olan sevgi de Allah’ın sevgisidir.

Sahih bir hadise göre,

“Şüphesiz, büyük mükâfat büyük belalardadır. ALLAH bir topluluğu severse onları sıkıntılarla imtihan eder. Rıza gösteren rıza bulur. Hoşnutsuzluk gösteren de hoşnutsuzluk bulur”. (Tirmizi)

Müminin başına gelen musibetler ahirette onu bekleyen cezalardan daha iyidir. Başka türlü nasıl derecesini yükseltebilir ve kötü amelleri silinebilirdi? Peygamberimiz diyor ki

“Allah, iyiliğini dilediği kulunun cezasını dünyada verir. Fenalığını dilediği kulunun cezasını da kıyamet günü günahını yüklenip gelsin diye, dünyada vermez.” (Tirmizî, Zühd)

Alimler bunu musibetler ve belalardan uzak olanları münafıklar olarak açıklamışlardır çünkü Allah cezalarını bu dünyada vermez ve hesap gününde tüm günahlarıyla karşısına getirir.

Ey Allahım! Bizi sevdiklerinin arasına kat.

Eğer Allah seni severse, elde edeceğin mükafatı veya kazanacağın iyiliği hesap etme..Allah’ın sevdiği olduğunu bilmen yeterli..Allah sevgisinin meyveleri ise aşağıdaki gibidir

1-İnsanlar da onu sevecek ve yeryüzünde hoş görülecek.

Buhari’den rivayet edilen hadiste belirtildiği gibi,

Allah bir kulunu sevdiği zaman, Cibril’i çağırıp “Ben falan kulumu seviyorum, Sen de onu sev!” der. Cibril de onu sever ve sonra gökyüzünde şöyle seslenir: “Allah, falan kimseyi seviyor, Siz de onu sevin!” Bundan sonra göklerdeki bütün melekler onu sever. Sonra o kul yeryüzünde de herkes tarafından sevilip kabul görür.”

Allah Teâla Hazretleri şöyle ferman buyurdu: “Kim benim veli kuluma düşmanlık ederse ben de ona harp ilan ederim. Kulumu bana yaklaştıran şeyler arasında en çok hoşuma gideni, ona farz kıldığım (aynî veya kifaye) şeyleri eda etmesidir. Kulum bana nafile ibadetlerle yaklaşmaya devam eder, sonunda sevgime erer. Onu bir sevdim mi artık ben onun işittiği kulağı, gördüğü gözü, tuttuğu eli, yürüdüğü ayağı (aklettiği kalbi, konuştuğu dili) olurum. Benden bir şey isteyince onu veririm, benden sığınma talep etti mi onu himayeme alır, korurum. Ben yapacağım bir şeyde, mü’min kulumun ruhunu kabzetmedeki tereddüdüm kadar hiç tereddüte düşmedim: O ölümü sevmez, ben de onun sevmediği şeyi sevmem.”(Buhârî, Rikak 38.)

Bu hadis Allah’ın kuluna olan sevgisinin birkaç faydasından bahsediyor

1)İşittiği kulağı olurum

Allah’ın sevmediği hiçbir şeyi dinlemez

2)Gördüğü gözü olurum

Allah’ın sevmediği hiçbir şeye bakmaz

3)Tuttuğu eli olurum

Allah’ın sevmediği hiçbir şeyi eliyle yapmaz

4)Yürüdüğü ayağı olurum

Allah’ın sevmediği hiçbir yere gitmez

5)Benden bir şey isteyince ona veririm

Dua etse duaları duyulur ve istekleri kabul olunur

6)Benden sığınma talep etti mi onu himayeme alır, korurum

Herşeyden Allah tarafından korunur

Allah’tan O’nu hoşnut edebilmek için yardımını istiyoruz.

İdealmuslimah.com sitesinden Suffagâh ekibi tarafından çevrilmiştir

SEÇİLMİŞ KULLARIN 4AHLAKI;
1-tövbe edenden mutlu olmak.
2-günahkar olanların iyiliği için dua etmek.
3-Allah'a çağırmak.
4-iyilik yapanlara yardım etmek.

bizde bu 4ahlaka ne kadar uymaya çalışırsak o kadar seçilmiş kullara yakın oluruz İnşaallah.

Peygamber Efendimiz’i Sevdiğimizi Gösteren 6 İşaret

Müslümanlar olarak bize düşen bir görev de Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem’i sevmektir. Onun yolunu, bu yoldan sapmadan, yenilik yapmadan, olmayan şeyleri eklemeden, yani bidat ehli olmadan takip etmemiz gerekir. Allah (subhanallahü ve teala)’a ibadet edebilmek için O’nun emrettiği yolda olmamız gerekir. Bunun aksi düşünülemez. Ancak bazen bizim iddia ettiğimiz sevgi kısa sürer. Sevgi kalemizde açıklar hissederiz. Boşluklar oluşur ve bu boşlukları doldurmak için bir şeylere ihtiyaç duyarız. İşte bunun için, bu dünya üzerinde yürümüş olan en muhteşem insanoğlunu sallallahu aleyhi ve sellem ne kadar sevdiğimizi analiz etmemize vesile olacak bazı işaretleri şunlar olabilir;

(Aşağıda ki en az 6 işaret senin Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem’i -inşAllah- sevdiğini gösterir.)

1. Onun ilettiği mesajı (Kur’anı) takip etmek

Resul-ü Ekrem Efendimiz’i sevmek, Kuran’ı anlamaya çalışmayı gerektirir. Zira O’nun bıraktığı en büyük miras budur. Öyleyse Kuranı ezberlemeye, çalışmaya, Yaratıcının onun Elçisiyle sallallahu aleyhi ve sellem gönderdiği kuralları uygulamaya koymayı hedeflemeliyiz. İlahi kitaptaki inanç, imanın sadece bir kısmıdır; kuralları uygulamaya koymak da diğer kısmını oluşturur.

Eylem yöntemi: Kur’an-ı günlük olarak çalışınız. Her gün için çalışacağınız bir sayfa veya bir ayet belirleyiniz. O sayfanın mealini ve tefsirini okuyunuz. Ardından ezberleyebildiğiniz kadarını ezberleyiniz ve artık hayatınıza yerleştirerek uygulayınız.

2. Sünneti takip etmeyi sevmek

Her insanın sünnet sevgisi farklıdır ve bundan dolayı oluşan Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem sevgisi de değişkendir. Sen sünneti sevdiğin kadar onu hayata geçirmeye çalışırsın. O’nun sallallahu aleyhi ve sellem yolunu takip etmek için her şeyi yapacağından ötürü, senin ağzından hiçbir zaman “ O sadece Sünnettir.” diye bir laf çıkmaz, çıkamaz! Buna karşın her zaman sünneti öğrenirsin ve iştiyakla hayatına uygulamaya çalışırsın. Sünnete ters olan şeyler duyduğunda , dinsel yeniliklere düşmemek için ondan uzak durmaya çalışırsın. Aynı zamanda , günlük olarak yaptığın her şeyin Kur’an ve Sünnete uygun olup olmadığına dikkat edersin.

Eylem yöntemi: Sahih kaynaktan Sünneti çalışınız. Her hafta bir sünnet seçip, o sünnet üzere okumalar, çalışmalar ve uygulamalar yapınız.

3. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in hayatı çalışmak ve başkalarını da çalışmaya teşvik etmek

Her Müslüman Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem‘in hayatını; O’nun şefkatini , O’nun sevgisini, O’nun kendini adamasını, O’nun içtenliğini, O’nun güzelliğini, O’nun ümmeti hakkındaki endişesini ve O’nun dünyaya mesajı iletirken neler yaşadığını öğrenmelidir.

Sahabeler çocuklarına siyeri (Peygamber Efendimizin sallallahu aleyhi ve sellem’in hayatını) genç yaşta öğretirlerdi. Bu, Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’i sevmenin en büyük işaretlerinden biriydi. Çünkü insan birini ne kadar çok severse, o kadar çok anar ve anlatır. İşte Peygamberi sevmek de, böyle bir ihtimamı gerektirir.

Eylem yöntemi: Siyeri tanınmış, sahih bir kitaptan çalışınız. Bu çağda siyere ulaşabilecek birçok kaynağınız var. Siyerin özetlenmiş versiyonunu okumak veya video serisini izlemek için hiçbir engeliniz yok. Ayrıca ailenizi ve arkadaşlarınızı siyer çalışmaya teşvik etmelisiniz. Bunun için siyer halkaları oluşturabilirsiniz. Whatsapp grupları kurup, çalışmalarınızdan önemli noktaları diğerlerini teşvik etmek için paylaşabilirsiniz.

4. O’nun sallallahu aleyhi ve sellem için sık sık dua etmek ve Salavat çekmek

Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salât ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salât edin, selam edin. [Ahzab, 56. Ayet] Öyleyse her an, her fırsatta Peygamberimize salavat getirmek bize düşen görevlerdendir. Üstelik her salavat çekişini, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem’e yakın olan melek, seni ve dualarını O’na iletir. Sonuçta, sen ona ne kadar dua gönderirsen, kıyamet gününde O’na sallallahu aleyhi ve sellem daha da yakın olacaksın ve o dehşetli günde onun şefaatini daha çok kazanacaksın.

Eylem yöntemi: En azından sabah-akşam 10’ar tane salavat göndermeye çalışarak başlayın ve daha sonra bu sayıyı artırın. O’nu her hatırladığınızda ya da ismi her geçtiğinde salavat getirmeyi alışkanlık haline getirin.

5. O’nun sallallahu aleyhi ve sellem sevdiği şeyleri ve insanları sevmek

Kişi sevdiği iledir, hadisinden yola çıkarak; eğer ki Peygamberimizi seviyorsak O’nun sevdiklerini de sevmek gerekir. Mesela yaptığı nafile ibadetleri (Pazartesi ve Perşembe oruçları ya da gece namazı) ve sayısız Sünneti( Misvak kullanmak gibi) sevmek gerekir. Aynı zamanda O’nun sallallahu aleyhi ve sellem sevdiği insanları ve O’nu seven insanları da sevmek, bizi O’na yakınlaştırır inşAllah. Ebu-Bekir, Ömer, Osman, Ali, ve O’nun sallallahu aleyhi ve sellem tüm ailesi, ve genel olarak sahabeleri de sevmek gerekir. Bu, Peygamberimizi sevdiğini iddia eden ama sahabelerine karşı uydurmalara inanan insanlar için turnusol testi gibidir.

Eylem yöntemi: Sahabe hayatlarını okuyabilirsin. Küçük küçük nafile ibadetlere başlayabilirsin. Bir olay duyduğunda sahih kaynaklardan araştırabilirsin.

6. O’nun sallallahu aleyhi ve sellem hayatını sıkça hatırlamak ve O’nun gibi olmak istemek

İnsan birilerini sevdiğin zaman, kendini sık sık onları hatırlıyor ve düşünüyorken bulur. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem’i daha çok sevdikçe, O’nun hayatına tekrardan bakar ve Allah’a seni O’nunla sallallahu aleyhi ve sellem diğer tarafta, Cennet’in en yüksek derecesinde karşılaştırma ödülü versin diye daha çok duada bulunursun.

Allah’ım, bizleri senin Peygamberin sallallahu aleyhi ve sellem’in ve O’nun Sünneti’nin gerçek ve eksiksiz aşkı ile ödüllendir ve bizlere bu dünya da O’nun sallallahu aleyhi ve sellem yolunda olmayı ve diğer hayatta O’nunla sallallahu aleyhi ve sellem buluşmayı nasip eyle.

Amin…

Sadece bu yazıyı okurken dahi 22 tane salavat çektiniz:)

Tuvalet Edebimiz ve Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

İslam dini, ibadet faaliyetini temizlik üzerine kurmuş bir dindir. Bunun için de hadis ve fıkıh kitapları konularına başlarken ‘taharet bahsi’ ile başlamışlardır. Çünkü Mekke dönemindeki ilk imani kıpırdanışın eğitim süreci, temizlik ile başlamış, Medine’de Kuba halkının ayette taltif edilmesi ile devam etmiştir. Yüce olan Allah’ın huzuruna çıkmak için kişinin, bedeninin, elbisesinin ve ibadeti gerçekleştireceği yerin temiz olması gereklidir.

Efendimiz aleyhisselam buyurdular ki:

‘Temizlik imanın yarısıdır.’

‘Allah temizdir, temizliği sever.’

‘Namazın anahtarı temizliktir.’

Ancak bu ibadetler arasında da özellikle namaz ibadeti önemli bir yere sahiptir. Bu ibadetin geçerli olabilmesi için ve sağlığımız açısından tuvalete girerken, tuvalette ve çıktıktan sonra dikkat etmemiz gereken bazı görevlerimiz vardır. Konunun çok önemli olması dolayısı ile sizlere toplu bir bilgi sunacağız.

1. Tuvaletten önce dikkat edilmesi gerekenler

• Ellerimizi yıkamalıyız.
  • Üzerimizde Allah’ın veya Peygamberimizin sallallahu aleyhi ve sellem adı yazılı bulunan yüzük, ayet gibi manevi kıymeti bulunan bir şey varsa onunla girilmemesi yahut bu eşyaların gizlenmesi gerekmektedir.
  • Elbisenin tuvalette yere sürünmemesi için ya paçalar sıvanmalı ya da elbise yukarıya doğru çekilmelidir.
.

2. Tuvalete girildiğinde dikkat edilmesi gerekenler

Tuvalete girildiğinde hedefimiz, üzerimize necaset bulaştırmadan en temiz şekilde ayrılmaktır.

• Tuvalete girmeden önce Peygamberimizin sallallahu aleyhi ve sellem okuduğu şu duayı okumalıyız:
‘Allah’ın ismi ile. Allah’ım pislikten ve pis şeylerden sana sığınırım.’

• Sol ayakla tuvalete girilmelidir.
  • Öncelikle musluk(taharet alınacak su için) açılarak dışarıdan duyulabilecek sesin önüne geçilmelidir.
  • İhtiyacımızı görmeye başlamadan önce tuvalete bir maşrapa su dökülmelidir.
  • Özel bir neden olmadığı sürece boşaltma işleminde tuvaletin deliği esas alınmalıdır.
  • Boşaltma işlemi bittikten sonra önce peçete yardımı ile sol el kullanılarak arka taraf silinmeli sonra yıkanmalıdır.
  • Arka tarafın temizlendiği kanaati gerçekleşince ön tarafın idrar yolu sol el ile temizlenmelidir.
  • Son olarak peçete ile ön ve arka taraf kurulanmalıdır.
  • Sifon çekilip, tuvalet temiz olarak bırakılarak sağ ayak ile çıkılmalı ve şu dua okunmalıdır:
‘Mağfiretini dilerim. Eziyetleri benden yok eden ve bana afiyet veren Allah’a hamd olsun.’

3. Tuvaletten çıktıktan sonra yapılması gerekenler

• Elin koku kalmayacak şekilde yıkanılmasına özen gösterilmelidir.
  • Tuvaletten çıktıktan sonra idrar yolunda kalabilecek idrar, damla ve sızıntıların tamamen kesilmesi için bir süre beklenmelidir.
.

4. Tuvalette iken dikkat etmemiz gerekenler

• Tuvalette, Kur’an okunmaz, konuşulmaz, selam alınıp verilmez.
  • Boşaltma sırasında ön ve arka tarafın kıbleye gelmemesine dikkat edilir. Tuvalet kıbleye yönelik yapılmış ise biraz sağ veya sol tarafa dönülmelidir.
  • Zaruret olmadıkça ayakta idrar yapılmamalıdır.
  • Tuvalete tükürülmemesi ve sümkürülmemesi gerekmektedir.
  • Temizlik yaparken su kullanımında israf yapılmayacağı gibi gereğinden az da kullanılmamalıdır.
  • Tuvalette, avret yerine ve çıkan pisliklere bakılmamalıdır.
  • Tuvalette, ayaklar birbirinden uzak tutulmaya çalışılmalı ve gevşek oturulmalıdır.
  • Tuvalette, kendisini meşgul edecek başka işlerden uzak durulmalıdır. (Musluğu tamir etmeye çalışmak, hayaller kurmak gibi…)
Görüldüğü gibi tuvalet, istediğimiz gibi davranabileceğimiz yer değildir. Namaz gibi önemli bir ibadetin temelidir. Namazın sahih olması, tuvalet temizliğinin düzgün olmasına bağlıdır. Kabir azabının çoğunun, gerektiği gibi idrar sıçramalarından sakınmamak olduğu da akıldan çıkarılmamalıdır. Bunu tuvalet eğitimini verdiğimiz evlatlarımıza öğretmek de boynumuzun borcudur. Zira tuvalet eğitimi sadece çocuğun tuvalet ihtiyacını söyleyebilir duruma gelmesi ve artık bebek bezi kullanılmasının bırakılmasından ibaret değildir, belki de en önemlisi çocuğun bir tuvalet edebi kazanmasıdır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…