dini paylaşım alanı

KURBANIN HİKMETİ
Eti yenilen hayvanların eti, “Bismillâhi Allâhü Ekber.” diyerek kesilince etinin yenilmesi helâl olur. Boğazından kesmek sûretiyle de necis (pis) olan kanından temizlenmiş olur. Kurban kesmekte Allâh’ın kullarına ziyâfet vardır. Kurban kesmek Allah yolunda bir fedâkârlıktır, Allâhü Teâlâ’nın verdiği nimetlere bir şükürdür, ayrıca sevâb kazanmağa ve Allâh’a yakınlığa vesîledir, belâlara karşı da bir siperdir. Dünyânın her tarafında her gün yüz binlerce hayvan kesiliyor. Fakat bunlardan yalnız maddî imkânı olanlar istifâde edebiliyor. Kurban Bayramı’ndaki etlerden ve derilerden fakirler de istifâde etmektedir. Şahsın menfaati yerine de cemiyet menfaati konuluyor. Kurban kesmek İslâm’ın pek insanî ve ictimâî büyük bir fedâkârlığıdır. Kurban kesmekle kesilen hayvan sayısı çok artmış olmaz. Çünkü kasaplar et satamayacağından kurban bayramı günlerinde kesecekleri hayvan sayısı azalır. Kendi zevkleri için her gün on binlerce hayvanın kesilmesini çok görmeyenlerin senede bir kere Allah için ve insanların da faydasına kurban kesilmesini çok görmeleri insaflı bir tavır değildir. Hülâsa kurban; dînî, ahlâkî, ictimaî birtakım hikmetler ve maslahatlar için emredilmiştir. Bunu takdîr etmeyecek bir akıl sâhibi düşünülemez.
KURBAN KESMEYE DÂİR BÂZI MESELELER
İki kimseden biri diğerinin kurbanını yanlışlıkla -kendinin zannederek- kestikten sonra etini yemeden sahipleri kurbanlarını bilip alsalar, câiz olur. Etini yedikten sonra bilirlerse helâlleştikleri takdirde yine câiz olur. Helâlleşmezlerse her ikisinin de kurbanları caiz olmadığı için birbirlerinin kurban bedellerini öderler. Kurban günleri geçmemişse kurbanlarını keserler. Geçmişse aldıkları bedelleri sadaka olarak verirler.

ne güzel hadis :
insanı nasıl da güzelleştiriyor..
hayra teşvik ediyor..
başkasının gözündeki mutluluğa sebep olmaya sevk ediyor....
çocuklar muhtaçlar yoksullar fakirler yakınlaırmız gönlü maneviyata aç olan müslümandaşlarımız hele dee yetimler için ne de güçlü birleşim aracı sevindirmek..

bu konudan yola çıkarak konu oluşturalım :)

mesela yardımlaşma dayanışma hediyeleşme konuları ile ilgili ne düübnüyooruz..
dinimiz ne diyor
hadisler vs_?
sözler düşünceler_?

Unutulmaya Yüz Tutmuş Sünnetler Serisi: Hediyeleşmek
“Hediye” Arapça kökenli bir kelimedir; Türkçemizde umumiyetle karşılık beklemeksizin iyi niyet, ilgi ve sevginin ifadesi olarak insanların birbirlerine verdikleri maddî armağan ve yaptıkları bağışlara denir. Hediyede bir karşılık beklenmemesi esas olmakla birlikte, hediye alan tarafın elinden geldiği nispette mukabelede bulunması ve teşekkür etmesi de âdâptandır. Dolayısıyla “hediye”nin olduğu yerde “hediyeleşme” yani karşılıklı bir kaynaşma, sevgi ve dostluk alış-verişi başlıyor demektir.

Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’in en güzel sünnetlerinden biri olan hediyeleşmenin önemini/faydalarını gelin hadisler ve ayetler ışığında bir liste halinde görelim;

1- Hediyeleşmek, Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'in tavsiyesidir
“Hediyeleşin, birbirinizi sevin”

| Hadis-i Şerif, Kütüb-i Sitte

“Seni ziyaret etmeyeni ziyaret et. Sana hediye vermeyene hediye ver.”

| Hadis-i Şerif, Buhari, Beyhaki

2- Hediyeleşmek, Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'in sünnetidir
“Bir Müslüman kardeşin gönlünü almak ve sevgisini kazanmak için ona verilen şeye hediye denir ki, bu sünnettir.”

3- Hediyeleşmek Allah (azze ve celle)'ın muhabbetini kazanmaya vesiledir
Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) bir hadisinde şöyle demiştir:

Allah-ü Teala der ki:
“Benim muhabbetim benim için biri diğerini ziyaret edenlere hak oldu. Benim için birbirini sevenlere muhabbetim hak oldu. Benim için birbirlerine hediye verenlere muhabbetim hak oldu ve yine muhabbetim, benim için yardımlaşanlara hak oldu.”

| Hadis-i Şerif, İhya-u Ulum-i Din

“Sevdiğiniz şeylerden (Allah yolunda) sarf etmedikçe, (gerçek) iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne sarf ederseniz, artık şüphesiz ki Allah, onu hakkıyla bilendir.”

| Kur’an-ı Kerim, Al-i İmran, 92

bir de aklıma şu geldi
bizimle bağımızı kesseler de akrabalarımızla bağımızı kesmemeliyiz,onlar aramasa da aramalıyız inşallah

4- Hediyeleşme insanlar arasındaki sevgiyi pekiştirir

“Hediyeleşin, çünkü hediye, aradaki muhabbeti artırır.”

| Hadis-i Şerif, Beyhaki

“Hediyeleşiniz ki, birbirinizi sevmiş olursunuz.”

“Hediyeleşin, sevgi yönüyle artın.”

“Hediyeleşin, çünkü hediye sevgiyi artırır, kalpteki kötü hisleri giderir.”

“Ziyaretleşin, hediyeleşin. Çünkü ziyaret sevgiyi perçinler, hediye de kalpteki buğz, kin, adavet gibi kötü duyguları söker atar.”

6- Hediyeleşme kötü duyguları giderir

“Hediyeleşin, çünkü hediye kalpte karalık olan duyguları giderir.”

“Hediyeleşin, zira hediye, kalpteki kuşkuları giderir. Komşu kadın, komşusu kadından gelen (hediyeyi) hakir görmesin, bir koyun paçası parçası olsa bile.”

| Hadis-i Şerif, Tirmizi

7- Hediyeleşme maişet işinde yardımlaşmaya vesiledir

Resulullah (asm) hediyenin:
“Paça parçası olsa bile hakir görülmemesini” tavsiye eder.

Bazı şarihler:
“Aslında paça parçasının hediye edilmesi âdet değildir. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) azlıkla mübalağa için bunu zikretmiştir” demiştir.

Bundan da anlaşılacağı üzere, hadis, ne kadar az ve değersiz bir şeyle de olsa hediyeleşmeye davet etmektedir. Çünkü bunda sevginin artması ve maişet işinde yardımlaşma vardır.”

| Hadis-i Şerif, Buhari

8- Hediyeleşme sıla-i rahim bağlarını güçlü tutar

Hz. Enes çocuklarına şöyle tavsiyede bulunmuştur:
“Yavrularım! Aranızda harcama yapın, hediyeleşin; çünkü bu aranızdaki ilgilerin en sıcağıdır.”

| Hadis-i Şerif, Buhari

Bazı rivayetler Resulullah (asm)’ın hediyeleşmeyi insanlar arasındaki sıla (irtibat) için emrettiğini belirtir.

Hz. Enes’in de çocuklarına aralarında birbirlerine cömertçe harcamayı vasiyet ederken:
“Çünkü o, aranızda en iyi sevgi vasıtasıdır” demiştir.

| Hadis-i Şerif, Buhari

10- Hediye veren de alan da sevap yönünden kârdadır

“Zengin olduğu için veren kimsenin sevabı, verileni kabul eden muhtaç kişinin sevabından daha büyük değildir.”

| Hadis-i Şerif, Taberani

9- Hediyeleşmek rızıkta berekete vesiledir

“Hediyeleşin, birbirinizi sevin, birbirinize yiyecek hediye edin. Bu, rızkınızda genişlik hasıl eder.”

11- Hediyeleşme komşunun komşu üzerindeki hakkıdır

“Komşunun, hasta olan komşusunun ziyaretine giderken, sevindirici hediyeler götürmesi, yanındayken ölümden bahsetmesi, teselli edecek tatlı ve güzel şeyler anlatması, yapması gereken haklardandır. Öldüğü zaman cenazesine gitmesi de bir haktır.”

| İmam Suyûti

sevgili arkadaşlarım pazartesiye kadar olan konumuz ''sosyal yardımlaşma dayanışma hediyeleşme'' dir..

bu konuda fikirleriniz öenerileriniz nelerdir_?
bilgi birikim tecrübelerinizi yazmanızı istiyorum...

minik de olsa yardım edilmelidir ..bunu nasıl yapabiliriz*?

Sevgili arkadaşım KAYACANS,

Biliyorsun ki seninle bu forumda bir hediye çekilişi vesilesiyle tanıştık.. Hediye almayı insanları mutlu etmeyi küçük süprizler yapmayı çok severim. :) Son zamanlarda kardeşlerimin dogum günü ve eşimin dogum günü hariç pek bir hediye almadım kimseye. Ama yardım olarak son zamanlarda ' KÜÇÜK ARKADAŞIM ' isimli bir yardım kampanyasına hazırlanmaktayım. Gerekli malzemeleri aldım ama daha zarfa koyamadım :) Forumda bu tür paylaşımlar yasak mı bilmiyorum ama ilgilenmek isterseniz resim olarak aşağıya ekliyorum. :) Sevgi ile..

Hediyelesmek insanin kalbini de yumusatiyor
Kirgin oldugunuz birine, kalbinizi kararttiginiz birine hediye alin bakin
Nasilda aydinlaniyor kalbiniz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…