dini paylaşım alanı

Dikkat Batarya Zayıf! 15 Adımda İmanınızı Şarj Edin!
{total}<\/strong>shares<\/small>"}" style="box-sizing: border-box; -webkit-tap-highlight-color: transparent; -webkit-font-smoothing: subpixel-antialiased; text-align: center; display: inline-block; margin-right: 15px;">745SHARES

Share on TwitterShare on Facebook
MART 6, 20160 LİKE 1,613

Hepimiz hayatımızın bir anında iman hazzını yakalamış, huşu duymuş, o tadı tatmıştır. Ancak hepimizin korkusu o lezzeti kaybetmek, bir daha yakalayamamak, o ana ait kalmasıdır. İşte bu iman lezzetini kaybetmemek adına şunları yapabiliriz.

1. Ameli dua

Sözle edilen duayı gerçekleştirmek için elimizden geleni yapmalıyız. Harekete geçirmek lazım bu duayı. Bu da en başta Kuran okumak ile olur. Onun ardından da elden ne gelirse, o dualar gerçekleştirmek, sonra tevekkül etmek gerekir.

2. Belli bir vird zamanı

Günlük belirli bir zamanda 5 dk da olsa dua virdi yapmalıyız. Ayet ve hadisler bize nasıl dua edeceğimizi en güzel şekilde öğretir. İşte gönlümüzün, ümmetimizin sıkıntısına göre duaları seçip o 5 dk da her gün gönülden bunları okumak, tefekkür etmek lazım.

3. Hadis okumak

Günde 1 tane de olsa hadis okumak, insanın yolunu hatırlamasına yardım eder. Riyazüs salihin veya Kütübü Sitte.. fark etmez, oradan ya da telefon uygulamalarından her gün yolda ya da yatmadan dahi olsa birkaç tane hadis okumalıyız.

4. Salihlerle birlikte olmak

Muhakkak insanın çevresinde İslamı yaşayan salih insanlar olmalıdır. Onlarla birlikte olmak, vakit geçirmek, dualarına dahil olmak, meclislerinde bulunmak gerekir. Bu insanın hayatına bereket verir inşaAllah.

5. Kardeşlik

Salihlerin ardından, insan kardeşlerini, dostlarını, en çok vakit geçirdiği kişileri de İslami hassasiyeti olan kişilerden seçmeye özen göstermelidir. Zira kişi arkadaşının dini üzeredir.

6. İlim meclislerinde bulunmak

İnsanın kendini beslediği ilim meclisleri bulunmazsa bir yanı hep eksik kalır. Allah bizi cem, cemaat fıtratlı yaratmış. Bu nedenle tek başına bir şeyleri yapmak çok zordur. Şeytan da hep tek başına olanlarla uğraşır. O yüzden tedbir alıp, düzenli ilim meclislerinde bulunmak gerekir.

7. İslam öncülerinin hayatlarını incelemek

Sahabeler bizim için hep uzak hedefler gibi görünür. Hep ama onlar sahabeydi, bahanemiz vardır. Elbet bu haklı bir bahane değil, nihayetinde onlar da insandı. Ancak ahir zamanda yaşamış ve bu dünyanın pek çok zamanında farklı farklı zorluklara göğüs germiş onca İslam öncüleri, bize bu yolda ışık tutan adımlar olacaktır. Onları tanımak, hayatlarını okumak ve irdelemek, inşaAllah gücümüze güç katarken, yanı sıra rol model de olacaktır.

8. Tövbe etmek

İnsan her gün tövbe etmeli, düzenli istiğfarda bulunmalı. Ama yanı sıra günahlarından vazgeçmek için özel çabalar harcamalı. Samimi pişmanlık duymalı, o günahı bir daha işlememeye gayret etmeli ve bunun için de çabalamalıdır. Tövbenin ancak böyle bir anlamı olur.

9. Takva

Bu zamanın takvası şüpheli şeylerden kaçınmak ile olur. Şüpheliler, haramlığı, helalliği kesin olmayan şeylerdir. Ve şüpheliler dairesi bizi haramlara götürebilir. İşte bu ihtimal bizi korkutmalı ve ondan uzak durmamızı sağlamalıdır.

10. Muhasebe

Kişi her gün yatmadan evvel günün ve kendinin muhasebesini yapmalıdır. Bugün nasıldı, neler yaptım, niyetlerimde sapma var mıydı, ibadetlerimi aksattım mı, birinin kalbini kırdım mı.. gibi sorularla kendini yoklamalı ve ertesi gününe pay çıkarmalıdır.

11. Dine hizmet çalışması

İlmimizle amel etmek durumundayız. Allah insana fiili bir yapı vermiş ve böyle olmasını istemiştir. Kişi bir yerde faaliyet gösterecekse bu İslamın ve ümmetin yararına olmak zorundadır. Başkalarının iyiliği için bir şeyler yapmak ise her Müslümanın görevi olduğu gibi, o kişinin mevkisini de yükseltir. Öyle ki, Kuran da en çok övülen insan bu insan tipidir. Öyleyse hepimizin ümmet adına bir şeyler yapmaya çalıştığı sosyal faaliyet alanları olmalıdır.

12. İhtilaflardan uzak durmak

Zamanın en büyük fitnelerinden biri de ihtilaflardır. Allah Kehf suresinde bilginiz olmayan, ayrıntı şeylere takılmayın diyor. Hadislerde de bu uyarıları alıyoruz. Ancak yine de günümüzde sonucunun bir anlam ifade etmediği ihtilaflar içinde bölünüp duruyoruz. Namaz kılmıyoruz ama ihtilaf tartışıyoruz. İşte bu fitne, işte bu şeytan işi. Bu nedenle bu devirde ihtilaflardan uzak durabilmek meziyettir ve bize de bunu yapabilmek düşer.

13. Vakti doldurmak

Müslüman vaktini malayani dolduramaz. Malayani, boş iş demektir. Yani kendisinin kişiye bir fayda vermediği iş. Öyleyse vaktimizi çok iyi değerlendirmek adına planlar yapmalıyız. Her aksilik veya olağanüstü duruma karşı esneklik payımız olmalı ve bir B planımız kafamızda hazır olmalı.

14. İbadetleri aksatmamak

Günler çok hızlı geçip gidiyor, insan yorgun ve zamanla yaşlanıyor. İşte bu kayıp giden zamanda, kendimizi ve ahiretimizi kaybetmemek adına en önceliğimiz ibadetlerimiz olmalı. Bunu da ancak ibadet eksenli bir hayat yaşarsak başarabiliriz. Namazlar bizim planlarımızın belirleyicisi olursa, aksatma durumu ancak diğer işlerde meydana gelir.

15. İslamı bütünüyle yaşamak

İslam bütünüyle bir dindir kardeşler. Öyle bir köşesinden tutmak ile yaşanamaz. Zira o zaman yanlışlara yol açabilir. O nedenle temelden de olsa, İslama bütüncül yaklaşmalıyız. Zira o, birbirini tamamlayan bir sistem zinciridir. Bu da öğrenmekle olur. Öyleyse kişi temelde İslamı yerleştirmeden, özel alanlarda derinleşmeye çalışmamalıdır.

BONUS: Yaptığınız planları uygulayamadığınızda kıyamet kopmuş gibi her şeyi bitirmeyin. Elbet böyle zamanlar gelecek ama alternatif planlar üretmek zorundasınız. Bu anlarda şeytan en çok bir daha düzen tutturamayacağınızı ve imanınızın zayıflığını fısıldar. İşte mühim olan o anda şeytana yenilmemektir. Bu da dua le olur.

Paylaşmak Sünnettir:

Allah’ı Zikretmenin 5 İyi Özelliği
{total}<\/strong>shares<\/small>"}" style="box-sizing: border-box; -webkit-tap-highlight-color: transparent; -webkit-font-smoothing: subpixel-antialiased; text-align: center; display: inline-block; margin-right: 15px;">483SHARES

MART 1, 20160 LİKE 950
1-Allah'ın rızasını kazandırır,

2- İnsandaki ibadet arzusunu arttırır,

3- İnsanı şeytandan korur,

4- Kalbi yumuşatır,

5- Günah işlemeyi önler.

Doğrusunu Yüce Allah bilir.
Paylaşmak Sünnettir:

http://suffagah.com/cennete-girmenin-en-kolay-yolu-yasir-qadhi

Altyazı:

Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) bize şunu hatırlattı:
Baba ve anne… Buradaki baba ve annenin anlamı ebeveynler cennetin orta kapısı ya da en geniş kapısıdır.
Bunun anlamı: Cennete girmenin en kolay yolu…
Cennete girmeye yardım eden en kolay yoldur ebeveynler…
Ve Peygamberimiz (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu:
Bizim Peygamberimiz (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu:
Allah’ın (s.v.t.) hoşnutluğu ana-babanın hoşnutluğundadır ve hoşnutsuzluğu ise ana-babanın hoşnutsuzluğundadır.
Yani kim Allah’ı (s.v.t.) hoşnut etmek isterse, o kişi ana-babasını hoşnut etmeli.
Kim Allah’ı (s.v.t.) hoşnut etmek isterse, o kişi ana-babasını hoşnut etmelidir.
Ve her kim Allah’ın azabından endişeli ise…
Ana-babasının öfkesi için endişelenmeli.
İmam Ahmed ve Sünen Ebu Davud’daki ünlü hadiste…
Bir sahabi Yemen’den geldi ve ”Ya Rasulallah (sallallahu aleyhi vesellem)…
Ey Allah’ın Resulü, Senin için Yemen’den geldim…
Ben sahabi olabilirim, Senin arkanda cihad edebilirim.
Ve ana-babamdan ayrıldım… Ve onlar ağlıyor, çünkü onlar beni istiyorlar. Onları bırakıp Sana geldim…
Ve Peygamberimiz (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu:
Eğer Allah’ın hoşnutluğunu istiyorsan, onlara geri dön. Ve git, onlar ağlarken onları güldür.
Git, onlar ağlarken onları güldür. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle dedi: Ailen ağlarken, onlardan ayrılıp, bana gelip cenneti mi istiyorsun?
Bu davranışla nasıl cennete girebilirsin? O sahabi olmak için gelmişti…
O, Allah’ın Resulü arkasında (sallallahu aleyhi vesellem) cihad etmek için gelmişti ama o ailesini bırakırken ailesi ağlıyordu…
Ve Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu: Bu hareketinle cennete gireceğini mi düşünüyorsun?.. Onlara geri dön.
Onlara geri dön!
Onlara geri dön ve onlar ağlarken, onları güldür…
Bu, ana-babanı hoşnut ederek cennete girmenin yoludur.
Geri dön ve onlar ağlarken onları güldür. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi vesellem)…
Bize cennete girmenin en kolay yolunun ana-babanın hoşnutluğunda olduğunu söyledi.
Ünlü Sahabi Abdullah ibn Zübeyr’in oğlu, babası vefat ettiğinde…
O şöyle dedi: Babam vefat ettiğinden ağlamıyorum ya da sadece çünkü babam vefat etti…
Ağlıyorum çünkü cennette olmama vesile olan en kolay kapı bana kapandı…
Bunun nedeni Abdullah ibn Zübeyr’in oğlu babası vefat ettiğinde ağlıyordu, ama sadece babası vefat ettiği için ağlamıyordu.
Ağlıyorum çünkü cennette olmama vesile olan en kolay kapı şimdi bana kapalı.
Biz ana-babamızla ne kadar süre daha birlikte olacağız bilmiyoruz. Onlar hayatta… Ne yapabiliyorsan yap.
Hoşnut etmek için ve onları mutlu etmek için…
Onlar, ebeveynlerin ayrıldıklarında, hala yapabileceğin çok şey var.
Bir adam Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem)’e geldi ve Ey Allah’ın (s.v.t.) Resulü (sallallahu aleyhi vesellem) annem vefat etti. Anneme yardım etmek için şimdi ne yapabilirim? Yapabileceğim bir şey var mı?
Peygamberimiz (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu: Evet, yapabileceğin çok şey var.
Onun affedilmesi için dua et, onun adına sadaka ver, onun için Hacc’a ve Umre’ye git. Bunlar olmazsa onun akrabalarını ve arkadaşlarını ziyaret et.
Şöyle ki, bu şeyler ebeveynleri bu dünyadan göçmüş olanlar için…
Sadaka, zekat, hacc, umre…
Onların ailesiyle ve arkadaşlarıyla iletişimde olmak, çoğumuzun bunun hakkında düşünmediği bir şey…
Arkadaşları ve akrabaları var, bunu düşünmediğin… Ama onlar, onlarla iletişim kurmak isteyecek, onların evlerine gitmek isteyecek.
Eğer onlar burdan göçmüşler ise, şimdi senin görevin, onların ailesiyle iletişimde kalmak.
Gitmek ve onlarla ilişki kurmak, sadece ebeveynlerinin hatırı için…
Ve genç erkek ve hanım kardeşlere vereceğim son tavsiye…
Sizler maşâallah, üniversiteli genç, sağlıklı gençlersiniz…
Bunu farkedin…
Sizler büyüdükçe, sizin en büyük pişmanlığınız daima ama daima…
Anne ve babanızla olan kötü anılarınız olacak…
Asla o kötü sözlerinizi geri alamayacaksınız…
O kötü anı asla geri alamayacaksınız, her zaman anne ya da babanızın streslenmesine, gerilmesine neden oldunuz.
Bu, sen yaşadığın sürece senin üzüntüne, kederlenmene neden olacak.
Bir genç erkek veya bayan için sinirlenmek çok kolay ama pişmanlık…
Ve bu anılar senin için acı verici olarak kalacak…
Bu yüzden, sevgili erkek ve hanım kardeşlerim! Allah’ın (s.v.t.) Kur’an’da size ne dediğini hatırlayın.
Onlara ”üff” deme, onlara kaba, kırıcı konuşma…
Ve nazik olmaya devam et ve cömert ol…
Sen Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak istiyorsun…
Önünde iki kapı var: Annen ve baban, onlara karşı nazik ol.
Ve sen -inşâAllah- cennete gireceksin…
Vesselâmu aleyküm ve rahmetullahi ve bereketuhu…

Paylaşmak Sünnettir:

Amerikalıların Nefreti Sevgiyle Mağlup Ettiği 9 An
{total}<\/strong>shares<\/small>"}" style="box-sizing: border-box; -webkit-tap-highlight-color: transparent; -webkit-font-smoothing: subpixel-antialiased; text-align: center; display: inline-block; margin-right: 15px;">496SHARES

ŞUBAT 28, 20161 LİKE 1,361

Bazı politikacıların ve bazı sağcı medya kesimlerinin bölücü söylemlerine rağmen, Amerikalılar nefretin onları bölmesine izin vermedi. Onlar gibi birçok politikacının çabasına rağmen, çoğu Amerikan kültürel çeşitliliğin Amerikan yaşam tarzının bir parçası olduğunu bilen insanlar. İşte, amerikalıların nefreti sevgiyle mağlup ettiği 9 an:

1. Yaşlı Hasta Müslüman Doktoruna İtimat Ettiğinde

91 yaşındaki yaşlı hasta bazı politikacıların müslümanların ABD’ye girişine yasak koyulmasını istediklerini duyunca müslüman doktoruna kendi yaptığı peluş oyuncakları hediye etti ve dedi ki:

“Acınızı ve neler yaşadığınızı hissebiliyorum.”

Doktoru Dr. Fahim Rahim:

Bu ülkede yaşayan çoğu insanın bu 91 yaşındaki hanım gibi olduğunu anlamak zorundayız. Bu 91 yaşındaki hanım tek başına, bu güçler ne yaparsa yapsın kimsenin bizi parçalamaya veya bölmeye günün yetmeyeceğini kanıtlamıştır.

2. Bilinmeyen Biri Bu Mesajı Camiiye Astığında:

Bugün hepinize teşekkür ediyorum, sayenizde daha iyi biri oldum.

Sadece bir kişiyim – Amerikalı bir Hristiyan

Sizin gücünüze ve inancınıza bağlılığınıza çok saygı duyuyorum ve takdir ediyorum. İnancınızı birine açıklamak veya savunmak zorunda kalmak size yapılan bir haksızlıktır.

Bizim yaptığımız birçok toplu katliamlar vardı, ama kimse bunlar radikal bir hristiyan tarafından yapıldı demedi.

Tv’de radikal açıklamalar yapan ve Hristiyan olduğunu söyleyen kişilerin inançlarını unutmuşlar gibi davrandığını hissediyorum!

Bir hristiyan (Hz) İsa’ya inanır ve onun öğretilerini takip eder. Ve (Hz) İsa ırkçı biri değildi! Eğer hem (Hz) İsa’ya inanıp bizim sınırımızda durup hem de hoşgörüsüz davranırlarsa hangi kiliseye bağlı olduklarına dair hiçbir fikrim olmaz.

Işıd’e gelince- Onların galip gelmesi asla mümkün değil, belki başımı, belki bedenimi alabilirler -ama asla ruhumu alamazlar. Sonuçta- Amerika vâdedilmiş topraklar değil.

Diğer amerikalılardan korkmayı reddediyorum. İsterse müslüman, hristiyan, yahudi, ateist, gey, siyah, kahverengi, beyaz vb olsun. Özgürlüğün ve eşitliğin arkasındayım ve elime geçen her fırsatta bunu duyuracağım.

Lütfen- Güçlü olun- Bu geçecek. İyi her zaman galip gelir!

Arizona’da bir camiide bilinmeyen biri tarafından bantlanmış şekilde bulunan bu mektup şu cümleyle başlıyordu:

“Bugün hepinize teşekkür ediyorum, sayenizde daha iyi biri oldum.”

3. Bu hanımlar Müslüman Hanımlara Destek İçin Başörtüsü Taktığında

Şikago’da Vernon Hills Lisesi’ndeki kızlar müslüman akranlarına destek olmak ve Amerika’daki islamofobi ile mücadele etmek için başörtüsü taktı.
Okul müdürü Jon Guillaume bu hareketi destekledi:

Bence bu zamanda lisemizde, toplumumuzda ve Amerika’da müslüman olmak zor bir şey. Bunun çocuklarımız için müslüman toplumu kucaklamak adına bir şans olduğunu düşünüyorum. ………….. Yani, onlarla gurur duyuyorum.

4. Amerikalılar Donald Trump Mitinginde Sessiz Protesto Yaptıklarında

Sessizce üzerinde ”İslamofobiyi durdurun” yazan sarı rozetleri takmış halde ayakta durdular.

5. Bu adam, Üzerinde 'Hepimiz Müslümanız' Yazan Bir Pankart Açtığında

Film yapımcısı Michael Moore Trump Tower’ın önünde “Hepimiz Müslümanız” yazan pankartla durdu. Nefret söylemlerine karşı başkalarını #WeAreAllMuslim hashtag’iyle tweet atmaya teşvik etti. Dedi ki:
“Irk, din ve renk ayrımı gözetmeden herkesin kardeş olduğuna inanarak büyüdüm. Yani eğer müslümanları yasaklamak istiyorsanız, önce beni yasaklamak zorundasınız Ve diğer herkesi. Hepimiz müslümanız.”

6. Bu Çocuk Yıkılan Bir Camiiye 20 Dolar Bağışladığında

7 yaşındaki Jack Swanson, Texas Pflugerville’deki İslam Merkezi’nin tahrip edildiğini duyunca tüm parasını -20 dolar- camiiye bağışlamaya karar verdi. Camii onun iPad için biriktirdiği parasını bağışlamasını ona yeni bir iPad alarak ödüllendirdi.

7. Amerikalı Yahudiler İslamofobiye Karşı Durduğunda

(Fotoğraf: Jewish Voice for Peace)
Jewish Voice for Peace (Barış için Yahudi Sesi) kuruluşu üyeleri Amerika’nın farklı şehirlerinde
İslamofobiye karşı olan ve mültecilere desteklerini gösteren pankartlar açtılar.

8. Amerikalı ateist kadın camiiye 20 dolar bağışladığında

Bağışla birlikte verdiği mektupta şunları yazmıştı:

Merhaba,

Ben beyaz, ateist bir kadınım, ama dini ne olursa olsun kesinlikle herkesin dinini güvenli bir şekilde yaşamasının önemine inanıyorum. Kendini bilmez korku tüccarları yüzünden yaşamış olabileceğiniz herhangi bir olumsuzluk için üzgünüm.

Nerede nefret varsa, orada daha büyük bir sevgi vardır ve siz seviliyorsunuz. Biliyorum 20 dolar fazla değil ama en azından bir şeylere yardım etmesini umuyorum.

9. Bu kilise Üyeleri İslamofobiye Karşı Harekete Geçtiğinde

(Fotoğraf: Associated Press)

Kilise üyeleri Clear Lake İslam Merkezi’ne destek olmak için “komşunu istisnasız sev” ve “müslüman komşularımızı destekliyoruz” yazan pankartlar açtılar. Birleşik Evrenselci Derneği başkanı Peter Morales, Associated Press’e şöyle dedi:

“Saygı, sevgi ve hoşgörünün tarafında olmak önemlidir.”

ilmfeed.com’dan alınarak Suffagâh ekibi tarafından türkçeye çevrilmiştir.
Paylaşmak Sünnettir:

Kur'an'ı 2,5 ayda hıfzeden tıp öğrencisinin başarı hikayesi
Kerim kitabımız ve hayat rehberimiz olan Kur'an-ı Kerim'i 2,5 ay gibi kısa bir sürede ezberleyerek büyük bir başarıya imza atan Filistinli tıp öğrencisi Bushra Tbakhi, bu başarıyı nasıl yakaladığını formüllerini de sıralayarak açıkladı. İşte Bushra Tbakhi'nin kaleminden kendisinin hafizelik hikayesi...

Bismillah.

İşte benim ipuçlarıyla özetlenmiş Kur’an hikâyem.

Her şeyden önce, elhamdülillah… elhamdülillah… Allah, beni bu büyük sorumluluk ve muhteşem hediye ile şereflendirdi.. Elhamdülillah… Ve benim O’ndan naçizane iki isteğim var: Kur'an’ı sürekli tekrar edebilmek ve diğer insanlara ilham verebilmek. Allah herkesi bu muhteşem hediye ile şereflendirsin. Bu, yapılabilir bir şey. İhtiyacınız olan tek şey "kararlılık ve dua".. Hatta çok fazla zamana da ihtiyacınız yok.

Yoğun bir ezber kampındaydım ve elhamdülillah/maşallah 2,5 ay gibi bir sürede ezberimi tamamladım. Elhamdülillah, ezber maceramın bir kısmı tatilde geçti fakat büyük bir kısmında meşguldüm, hâlâ okula gidiyordum (haftanın 5 günü hastanedeydim). Hastalarla ilgileniyordum, işi aksatmaktan dolayı doktorlarla başım derde giriyordu. Okula gitmememe rağmen, zaman yine de lehime işlemiyordu, ama önemli olan şeyin bu olmadığını fark etmiştim. Kamptaki pek çok kız hafızlığını 2 ayda tamamlamıştı, ve birinci olan kız da 1 ayda. Bu gerçekten mümkün!

Tam olarak iki ayda bitirmem gerekiyordu- günde 10 sayfa ezberleyerek. Çoğu zaman yapabildim bunu fakat başaramadığım günleri de mümkünse ertesi gün daha fazla ezberleyerek telafi ediyordum ki, bu gayet iyi. Siz yine de hedefinizi büyük tutun. Siz Ay’a ulaşmaya çalışın, olmazsa yıldızlara konarsınız!

İşte sizler için genel bir fikir:

İşte sizlere naçizane birkaç ipucu:

1. Allah’tan yardım isteyin. Dua edin. Eğer 7. Cüz’e.. veya.. 14’e veya herhangi birine ulaşır da motivasyonunuzu kaybederseniz O’na dönün. Bunlar O’nun sözleri ve O tek başına onları size öğretebilir.

2. Bir kısmını sabah ezberleyin, özellikle de çok meşgulseniz. Öğleden önce en az 1-2 sayfayı tamamladığım günler 10 sayfayı ezberlememi kolaylaştırdı. Eğer ezbere öğleden sonra başladıysam, daha uzun sürüyordu.

3. Bazı şeyleri iptal edin. Daha sık ‘Hayır’ deyin. Alışkın olduğunuz bazı şeylere bir kısıtlama getirmek zorundasınız. Başka şeyler yapmaya zamanınız yeterli olsa dahi, enerjiniz olmayacaktır. Kur’an harici yapılan çok fazla şey, sizi o atmosferden uzaklaştıracaktır. Eğer arkadaşlarınız son zamanlarda ne kadar çok hayır dediğiniz ile ilgili şikayet etmeye başlarsa doğru yoldasınız demektir.

4. Ezber Hocası(ları) Bulun. Her zaman kampta kalamıyordum, bu yüzden annem, kız kardeşim ve arkadaşlarım ezberimi dinliyorlardı. Birkaç kişiyle sınırla kalmayı fakat birden fazla kişi bulmaya çalışın. Eğer ezber tekrarı yapmanız gerekiyorsa ve o kişi meşgulse hevesiniz kırılır- bu yüzden yedekte birileri olsun. Benim bazen telefonda bile ezber verdiğim olmuştur!

5. HER GÜN ezber ve tekrar yapın. Boş gün yok. Hiç yok. Tek bir sayfa ezberlemiş olsanız ve hedefiniz 10 sayfa ezberlemek olsa bile. Bu, bir alışkanlık olmak zorunda. Ayrıca, bir sayfaya başladığınız zaman diğer sayfa kolay görünüyor.. sonra da diğeri hızlı geçiyor..

6. Büyük parçalar daha kolay! Bir sayfayı bir kerede ezberlemenin daha hızlı olduğunu düşünürdüm fakat aslında bir kerede 4-6 sayfa ezberlemek daha hızlı oluyor. Sanki beyniniz bir “ezberleme modu” na giriyor ve yeniden başlayıp da ezberinizi başkasına verirseniz bu moda bir daha girmek zorlaşıyor. Bu yüzden,eğer 10 sayfa ezberleyecekseniz 6 sayfasını ezberlemeye çalışın .. ezberinizi “hoca”nıza verin ve kalan 4 sayfa artık sizin için kolaylaşacaktır inşallah 10 sayfayı tamamıyla ezberlemek bile çok zor değil!

7. Başlarda çok fazla kişiye söylemeyin. Çünkü nereye kadar geldiğinizi, kaç sayfa ezberlediğinizi vs. sorduklarında bu stresli bir iş olmaya başlıyor.. Motivasyonunuzu ve hedefinizi kaybetmemek için sadece “hocalarınıza” ve yakın arkadaşlarınıza söyleyin.

8. Zamanınızdan ziyade, zihninizi boşaltın. Bir günde sahip olduğunuz zaman, zihinsel karışıklığı azaltma gereksiniminiz kadar önemli değildir. Bir şey hakkında endişelendiğimde 6 saatte yaptığım şeyi, zihnim boşken 2 saatte yapabiliyorum. Kur’an, kargaşa ile akılda kalmaz. Bu yüzden, başlamadan önce, bir yapılacaklar listesi hazırlayıp kenara koyun ve önemli işleri halledin, kendinizi endişe ve sorumluluklarınızdan arındırın. Eğer ezber yaparken herhangi bir şey sizi endişelendirirse Şeytanın odaklanmanızı istemediğini ve Kur’an’ın endişelerinizi dindireceğini hatırlayın.

9. Uykulu olduğunuzda 1 sayfa fazla ezberleyin. Nedenini bilmiyorum. Kendini zorlamakla alakalı sanırım. Fakat uykulu olduğum zamanlar vazgeçip yatmak yerine geceleri 1-2 sayfa fazladan ezberlediğimde çok bereketli oluyordu.

10. Kendinizi küçük adımlarla motive edin. Bakara suresinde olup da, Nas suresine ulaşma hayali biraz göz korkutucu olabiliyor. Sadece bir sonraki sure veya cüzde ne kadar mutlu olacağınızı hayal edin. 13. cüzde olduğumda şöyleydim: Ya Rab .. 15’e ulaşmak istiyorum .. tam ortaya. Sonra 15’e gelince: Ya Rab, 20. cüze ulaşmak istiyorum …Kuran’ın büyük bir kısmına.. Sonra 20. de: Ya Rab, 25. cüze çok az kaldı .. Bu yüzden, Ya Rab bitirmem gerek!

11. Tek Mushaf kullanın. Birinden öbürüne geçip durmayın. Ben her gün kendi Mushaf’ımı kullanıyordum. Kelimeleri işaretlemek veya ayetlerin altını çizmek için de bir kalemim vardı. Ona ulaşmak için heyecanlanayım diye Post-it koyuyordum bir sonraki cüze. Standart boyutta bir Kur’an bulmaya çalışın- çok küçük olanlardan ezber yapmak zor oluyor. Çok büyükleri de taşıması zor. Elektronik Mushaflardan ise kaçının- şahsen bende baş ağrısı yapıyorlar ve daha uzun zaman alıyor ondan ezberlemek. Ayrıca da üstlerine bir şey yazamıyorsunuz.

12. Telefon sessiz modunda ve uzakta olmalı. Neredeyse bütün bildirimleri kapatmıştım.

13. Kendi ezberleme stilinizi bulun.. En iyi ezberleme tekniği işaret dilidir! Çok iyi bildiğim bir şeyi ezberden tekrar yaparken çok komik görünüyorum. Hepsini el işaretleri ile ezberliyorum. Bana gerçekten yardımı dokundu. İşaretleri yazdığım ya da sadece ayetlerin en başını yazdığım da oldu. Bana enerji verdiğinden yürümek de işe yarıyordu- fakat bir kerede sadece birkaç sayfa için. Ayetleri dinlemek iyi oluyor- özellikle de okumakta sorun yaşıyorsanız, ama biraz zaman alıcı bir şey. Eğer okumanız çok iyi değilse bunu yapın lütfen, çünkü yapabileceğiniz en kötü şey ilk seferde yanlış bir şeyi ezberlemek olacaktır.

14. Sayfayı ikiye veya üçe bölün, sonra da onları birleştirin. Bir ayet ezberleyin, sonra da onu birkaç kere tekrarlayın. Sonraki ayeti ezberleyin, ve onu önceki ayetle birlikte tekrarlayın. Bir sayfada kaç ayet olduğuna bağlı olarak, sayfayı ikiye veya üçe bölün ve en son hepsini birlikte tekrarlamayı deneyin.

15. Büyük bir parçayı tekrar ederken, her bir ayetin BAŞINI tekrar edin. Bir ayeti tekrarlarken, genelde ona başlayabildiğinizde onu bitirebilirsiniz de. Bu yüzden, tüm sayfayı baştan okuyarak dikkatinizi boşa harcamayın. Sadece her bir ayetin başını hatırlayıp hatırlayamadığınızı test edin.

16. Günahlardan uzak durun.. Yapamadığınızda tövbe edin ve yolunuza devam edin. Şeytan size diyecektir ki: ezberlemene gerek yok- sen bir günahkârsın. Ya da ezberleyemeyeceğinizi düşündürtmek için size bir günahınızı hatırlatacaktır. Siz, Allah’a sığının ve yolunuza devam edin. Eğer mükemmel olsaydık, Allah’ın bize nasıl yaşayacağımızı öğreten Kutsal Kitap’ımızı göndermesine gerek kalmazdı. Kıyamete kadar kimse mükemmel olamayacak.

Bu, insanlar olarak Allah’a daha yakın olma çabamızdır. Şeytan’dan Allah’a sığının, Bismillah deyin ve #ezberlemeyedevamedin.

17. Birilerine ezberinizi verdikten sonra ara verin, ezber yaptıktan sonra değil. Bende işe yarayıp yaşamadığını bilmiyorum fakat bu yöntemi her zaman etkili bulmuşumdur. Ve verdiğiniz aralar çok da uzun olmasın. 10 dakika sizi rahatlatmaya yetecektir. Bundan daha fazlası sizi “ezberleme modu” ndan çıkarır.

18. Bir partner bulun. Ya da bir grup! Bunu etrafınızdaki kişilerle bir yarış hâline getirin. Kamptan uzaktayken bile benimle aynı hedef için çalışan kamptaki kızların ezber yaptıklarını düşünür ve motive olurdum.

19. Odaklanmaya çalışın. Dikkat dağınıklığı veya dalgınlık yüzünden bir sayfa üzerinde çok fazla vakit harcarsanız, ezberlemek çok çok daha uzun sürer. Odaklanın, sayfayı bitirin ve sonra ara verin.

20. Bütün ayetler aynı değildir. Bazı ayetler daha zordur, onları ezberlemek için yeni yollar bulmanız ve onları daha çok tekrar etmeniz gerekir. Böylesi daha iyi olur.

21. Kendinize zaman hedefi koyun. Benim, bir sayfa için azamî yarım saat gibi bir hedefim vardı. Bundan daha fazla sürdüğünde biliyordum ki ya bir şeyleri yanlış yapıyordum ya da odaklanamıyordum. Bazen de daha kısa sürüyor, ki bu harika . Sadece zaman kontrolünü kaybetmeyin.

22. Bağlantılar yapın. Bazen bir sözcüğü bir sonraki ayetteki başka bir sözcük ile ilişkilendirirdim. Gerçekten işe yarıyor. Örnek verecek olursak, bir ayette bir arkadaşımın ismi geçerse, bir sonraki ayet bana başka bir arkadaşımı hatırlatıyordu. Yani, ben bu iki ayet arasında bağ kurmak için o iki sözcüğü kullanmış oluyordum.

23. Zor kelimeleri araştırın. Bazen bir ayetteki o TEK zor kelimeyi anlamak bütün ayeti anlamanıza yardımcı olur, yani sayfayı anlamanıza da ve dolayısıyla bu da ezberlemenizi kolaylaştırır. Ezber yaparken çok fazla tefsir kullanmak da ezberlemeyi zorlaştırır, ayetleri anlamaya başlarsınız fakat asıl sözcükleri unutursunuz.

24. Ezberden okumayı sona bırakın. Bir ayeti ezberlerken onu tam ezber ile tekrar etmemenizi öneririm. Özellikle de kısa bir zamanda bitirmek istiyorsanız bu çok uzun zamanınızı alır ve bazen asıl sözcüğü değil de sesi ezberlersiniz. Ezberleyeceğim zaman sadece hızlı bir şekilde ezberden okurdum- enerjimi veya dikkatimi kaybetmemek için. (Ezberleme işini bitirdiğiniz zaman ezberden okumanın tadını çıkarabilirsiniz.)

25. Bitirdiğiniz zaman, tekrar etme stratejinizi geliştirin. Bu iş bir kerede olup biten bir şey değil, tekrarlar olmazsa olmaz. Özellikle de kısa bir sürede bitirdiyseniz.

26. Hikâyelerle ilgili ayetler en kolayı! Tadını çıkarın!

Birkaç Not:

Soranlar için, Arapça konuşuyor ve okuyorum. Ve elhamdülillah yıllardan beri Arapça ve tecvid öğreniyorum. Arapça veya tecvid bilmeyenlerin öncelikle bunları öğrenmek için biraz vakit ayırmasını tavsiye ederim. Böylelikle, ilk ezberinizde yanlış ezber yapmazsınız.

Ve benden önce hıfzetmiş olan bütün rol modellerimden biliyorum ki, bunu birkaç kere yapmanız gerekir. Yapılacak çok tekrarım olduğunu biliyorum, Allah eksiklerimizden dolayı bizleri bağışlasın, fakat gerçekten bir yerlerden başlamamız gerekiyor..

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Bunu okuyan herkesten dualarında bana da yer vermelerini rica ediyorum.

Allah, Kur’an’ı ezberleme ve O’nun anlamını öğrenme şerefine sizleri de nâil etsin. Ve Kur’an’ın nuru her zaman yolumuzu aydınlatsın.

Allah her şeyin en iyisini bilir…

Bushra Tbakhi tıp fakültesi son sınıf öğrencisi. Yazmayı çok seviyor.

...

theidealmuslimah.com’dan alınarak tarafımızdan Türkçe’ye çevrilmiştir. (Suffagah)

Gençleri Harap Eden 5 Şey
{total}<\/strong>shares<\/small>"}" style="box-sizing: border-box; -webkit-tap-highlight-color: transparent; -webkit-font-smoothing: subpixel-antialiased; text-align: center; display: inline-block; margin-right: 15px;">618SHARES

ŞUBAT 23, 20161 LİKE 2,720
Bu yazımızda Nureddin Yıldız’a göre gençleri harap eden 5 şeyden bahsedeceğiz. Eğer bu 5 madde sizde de bulunuyorsa gençliğiniz harap olmadan bu 5 meseleye çözüm getirmelisiniz!

1.Şüpheler

Şüpheler, vesveseler sizi belirsizlik noktasında bırakıp elinizi kolunuzu bağlar. Şüphenin fazlası, yapmanız gereken bir şeye engel olur, yapmamanız gereken bir şeyi yaptırır. Zamanınızdan çalar, enerjinizden çalar, kısaca sizi yorar… Şüphe duymanın, araştırmak ve körü körüne bağlanmamak için küçük miktarı faydalı olabilir ama sizi paranoyak haline getiriyorsa buna dur demeli! Şüphe duyduğunuz şey her ise o konu hakkında güvenilir bir kaç kişi ile istişare yapılmalı ya da güvenilir kaynaklar incelenmeli. Buna rağmen tam mutmain olmasanız bile genel olarak akla yatkın ve islama uygunsa gerisinin nefisten geldiğine ve önemsemeyince geçeceğine kendinizi ikna etmelisiniz.
“Biliyor musun, vesvesen neye benzer? Musibete benzer. Ehemmiyet verdikçe şişer; ehemmiyet vermezsen söner. Ona büyük nazarıyla baksan büyür; küçük görsen küçülür. Korksan ağırlaşır, hasta eder; havf etmezsen hafif olur, mahfî kalır. Mahiyetini bilmezsen devam eder, yerleşir; mahiyetini bilsen, onu tanısan, gider.” Bediüzzaman Said Nursi radıyallahu anhüma

2.Şehvetler

Yaşadığımız çağın zorluğu, insan fıtratı, nefis ve şeytan bir olunca ortaya zor bir durum çıkıyor ama Allah azze ve celle taşıyamayacağımız bir yükün bize verilmeyeceğini haber vermiş bu da demek oluyor ki başa çıkabileceğimiz zor bir derdimiz var. Zaten bu kadar zorluk mevcutken bize düşen yeni zorluklar oluşturmaktan kaçmak, haram ve sakıncalı ortamlardan sakınmak ve nefis terbiyesi yapmak. “Zinaya da yaklaşmayın, çünkü o pek çirkindir ve kötü bir yoldur.” (İsra/32) Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem “Evlenmeye gücü yeten evlensin! Evlenmek gözü haramdan korur. Herhangi bir sebeple evlenemeyen oruç tutsun! Çünkü oruç şehveti kırar.” buyurmuştur.

3.Yanlış Arkadaşlar

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem arkadaş seçiminin önemini bir hadiste şöyle vurgulamıştır;“Kişi, dostunun dini ve ahlâkı üzeredir. Öyleyse herhangi biriniz dostluk edeceği kimseye baksın.”(Tirmizi)
Arkadaş seçimi bütün ömrü dolayısıyla ahiret hayatımızı etkileyecek kadar büyük öneme sahiptir. İnsan etrafından etkilenme, çevreye benzeme eğilimindedir. Bu durumun bilincinde olup seçilecek çevreye özen gösterilmelidir.

4.Boş Vakitler

“Boş durana şeytan iş bulur” der büyükler. Boşluk, zarara giden bir köprü gibidir. Zaten faydasız olmak başlı başına bir sorundur ille de kötü bir işle meşgul olmakta gerekmez. Boş vakitlerde ya bir ilim öğrenilmeli ya yardım kuruluşlarında sorumluluk almalı ama muhakkak değerlendirilmeli! Kimileri zorlukla imtihan olur kimileri rahatlıkla… Rahatsak, vaktimiz varsa bu bizlere bu güzel vaktin heba edileceği anlamını vermemeli! Bu vakit bizlere verildiyse hakkını vermememiz gerekir. Zaman hesabını vereceğimiz bir yere doğru akıyor unutmamalı…
“O halde boş kaldığında yine kalk yorul!”(İnşirah/7) Asr’a yemin olsun ki, İnsan mutlaka ziyandadır.(Asr/1-2)

5.Hedefsiz Çevreler

Amaçsız yaşamak, dünyada bir ömürlük yer işgal edip gitmek ne üzücü bir durumdur. Ümmetin derdi ile dertlenmeyen, insanlığa ufakta olsa bir fayda sağlamayan, bir hayali olmayan insanlara zor gelmez mi nefes almak? Bu çevrede yetişen kişi, bir hedefin varlığının, insan hayatına kattığı değeri nasıl öğrenecek? Amacı aile olmak olmayan evlilik programlarıyla dolu gündüz kuşaklarında kaybolmuş, en büyük başarısını bilgisayar oyunlarında elde etmiş, amaçsız, dertsiz bir insanlığın(!) ne size ne başkasına ne de ahirette sağ tarafa bir faydası olur. İnsanın kendine zulmü değil midir bu? Fıtratınıza uygun, ümmete faydalı bir hedefiniz olsun. Hedefe varılabilir ya da varılamaz o Allah azze ve cellenin bileceği iş ama çaba göstermek bizim görevimiz. Nuh aleyhisselamında başarısı değil çabası takdir edilmemiş miydi zaten?

Paylaşmak Sünnettir:

hayırlı sabahlar arkadaşlarım :)

Rabb im cümlemizin yoldaşı yardımcısı affedicisi olsun inşaallah... :)

dualarınıza talibim inşaallah

hasbeee
Çoçuğun ahlaki ve dini eğitimi anne karnında başlar
Bütün anne babalar çocuklarının iyi bir meslek sahibi olmasını ister.Ama genellikle unutulan, yeteri kadar değer verilmeyen ahlaki ve dini eğitim hep ihmal edilip , geç kalınmış oluyor. Çocuğunuz hayırsız olup en yüksek makamlarda olmasından ise hayırlı olup kendine yetecek kadar bir mesleği olması daha iyi olandır.
Çocuğa verilecek ahlaki ve din eğitiminin İslam alimleri eş seçimi ile başlatırlar. Çocuğa verilecek eğitimde bizim olduğu kadar eşimizin de rolü çok büyük olur.

Anne karnında din eğitimi
Eş seçiminden sonra, din eğitiminin ikinci aşaması, çocuğun anne karnında geçirdiği dönemdir. Hamilelik döneminin önemi her fırsatta vurgulanıyor. Bu dönemde anne adayının sakin, huzurlu ve mutlu olması, zamanını güzel bir şekilde geçirmesi, mümkün mertebe can sıkıcı ,sinir bozucu olaylardan uzak durması gerekir.

Boş işlerle fazla meşgul olmayıp, televizyon , bilgisayar ve telefona fazla vakit ayırmayıp ruhsal ve zihinsel kirlilikten korunmaya çalışması, çocuğun da sakin tabiatlı, itaatkar, ahlaklı bir insan olmasına katkı sağlayacaktır.

Bebeğin doğum öncesi gelişimini inceleyen embriyoloji uzmanları, bilgisayar destekli gelişmiş elektronik araçlarla yaptıkları araştırmalarda, bebeğin ana rahminde annenin psikolojik durumundan etkilendiğini, sinirler yoluyla onun mutluluğunu ve mutsuzluğunu hissettiğini ortaya çıkarmışlardır. Annenin yaşadığı bir korkudan dolayı erken doğumların, hamilelik erkense düşük olma ihtimallerin ve hatta anne huzursuzken bebeğin kasların daha hareketlenmesi gibi hamilelik evrelerinin olduğunu bilmekteyiz.

Bu güzel İlahî hikmet döneminde anne adayı da dil ve kalbine bazı dua ve tesbihleri yerleştirebilir.Böylece hamilelik sebebiyle yaşadığı sıkıntıları daha iyi atlatabileceği gibi bebeğinin manevi gelişimine de katkı sağlar. Zira annenin gıdası, hal ve hareketleri, ruhî durumu, maneviyatı anne karnındaki çocuğun şakî veya said yazılmasında önemli birer etken.

Gebelik döneminde anne adayları neler yapmalı
Din alimleri hamilelik döneminde mümkün mertebe abdestli geçiren anne adaylarının çocuklarının munis (Cana yakın, uysal, sevimli ) oldukları ifade edilir.
Bu dönemde Kur’an okumakla meşgul olmak yapılabilecek en güzel davranıştır. Özellikle Yusuf Suresini okumak ve anlamını öğrenmek, çocuğun kişilik gelişimine olumlu etkiler yapabilir.

Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî Hazretleri’nin ‘Mecmuatü’l Ahzab’ isimli eserinde mana büyükleri hamilelerin İnşikak ve Yasin Sûresi‘ni okumalarını tavsiye ediyor. Ayrıcabu dönemde namazlar ihmal edilmemeli, haram ve içinde şüphe barındıran gıdalar tüketilmemeli, ihtiyaç sahiplerine sadakalar dağıtılmalı.
Allah Teala’nın 99 ismini okuyarak manaları üzerinde düşünmekte çok faydalıdır. Çünkü Allah Teala’nın yaratan ve güzel suret veren manalı isimlerini düşünerek dua etmek, bu dönemde, bebeğin teşekkülü sırasında Allah’ın yardımını istemek demek olur ki, bebeğimiz için bundan daha güzel başka ne yapabiliriz.

GEBELİKTE HAFTA HAFTA ESMAÜ’L-HÜSNA
Cenab-ı Hakk’ın isimlerini zikretmek, anne adayının yaşadığı sıkıntılara ve bebeğin karakter oluşumuna yardımcı oluyor. Bu sebeple hamileler, hafta hafta aşağıdaki Esmaü’l-Hüsnaları sık sık okuyabilir.
5. Hafta: el-Muhyî, el-Habîr
6. Hafta: el- Bâri, el- Velî, el- Vâlî
7. Hafta: el- Mü’min , el-Mâni
8. Hafta: el-Mübdi, el- Musavvir
9. Hafta: eş- Şâfi, el-Şekûr
10. Hafta: el- Bâkî, el-Müyessir
11. Hafta: es-Semî, el- Adl
12. Hafta: el-Hâlik, el- Hallâk, el- Fâlik
13. Hafta: en-Nâsır, el-Müsteân
14. Hafta: el-Bedî, el-Muhsin
15. Hafta: el-Mütekebbir, el- Kuddûs,
16. Hafta: el-Celîl, Zü’l celâli ve’l ikrâm, el- Muktedir, el- Melîk
17. Hafta: el-Hafîz, el –Vâris
18. Hafta: el- Hakîm, el-Hakem
19. Hafta: es- Sâni, el-Vâsi
20. Hafta: el- Cemîl, el-Cebbâr
21. Hafta: el-Kaviyy, el-Vehhâb
22. Hafta: el-Müneccî, el-Mucîb
23. Hafta: el- Câmi,el-Kâim
24. Hafta: el-Mukaddim,el-Muahhir,, el-Kâfî
25. Hafta: el-Halîm,el-Alîm, Allâmü’l-guyûb
26. Hafta: el-Basîr,es-Zâhir,el-Bâtın
27. Hafta: er-Rakîb, es-Selâm
28. Hafta: Rabbü’l-âlemîn, el-Müheymin
29. Hafta: es-Samed, el-Mükevvin
30. Hafta: el-Kâdir,el-Afüvv,el- Gafûr
31. Hafta: el-Mukît,el-Muhît, el-Mümid
32. Hafta: er-Rabb,en-Nâfi,ed-Dârr
33. Hafta: el-Latîf,el-Berr,el-Mâcid,el-Metîn
34. Hafta: el-Kebîr, el-Müteâl, el-Aliyy
35. Hafta: er-Rahîm,er-Raûf,el-Vedûd
36. Hafta: el-Hayy, el-Kayyûm
37. Hafta: el-Azîz,el-Kerîm
38. Hafta: el-Vekîl, Zü’l-eman
39. Hafta: er-Rezzâk,er-Rahmân, el-Bâsıt
40. hafta: el-Vâcid, el-Fettâh
Doğumu kolaylaştırmak için okunacak dua ve sureler

Doğum esnasında da okunabilecek dua ve sûreler var. İki Cihan Serveri (aleyhi’s salâtü ve’s selâm), kızı Hazreti Fatıma annemize doğumu esnasında Ayete’l-Kürsi, A’râf Sûresi’nin elli dördüncü ayetini ve Felâk-Nâs Sûrelerini okumasını tavsiye ediyor.

HAYIRLI ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İÇİN DUA -Nihat HATİPOĞLU
”EY RABBİMİZ, BİZE ZEVCELERİMİZDEN VE NESİLLERİMİZDEN GÖZLERİMİZİN BEBEĞİ OLACAK ( SALİH İNSANLARDAN ) İHSAN ET.BİZİ TAKVA SAHİPLERİNE REHBER KIL.”

ay bebişin de hayırlı olsun :)
çok sevindim sağlıkla gelsin inşaallah
bu süreç sağlıkla huzurla geçsin

bu arada günlük meyveni fındık cevizini sütünü ihmal etme... :)
Sağol canım :) dikkat etmeye çalışıyorum en büyük sıkıntı süt icemiyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…