dini paylaşım alanı

Evet haklısın ama daha önce öyle başlamıştım çalışıyordum sabah kazası kılmak daha kolay geliyordu hem sabah namazı kazalarını bitirirsem daha sonra her namazın arkasından o vaktin namazını kılmaya başlayacağım insallah
 
Bende telefona kaydediyorum ezan vakti pro programında kaza namazı takibi var oraya yazıyorum ama senin 1 yıllık kaza namazın varmış ne güzel Allah'ım çabucak bitirmeyi nasip eder inşallah
 
Bende telefona kaydediyorum ezan vakti pro programında kaza namazı takibi var oraya yazıyorum ama senin 1 yıllık kaza namazın varmış ne güzel Allah'ım çabucak bitirmeyi nasip eder inşallah
Telefon işi bana riskli geliyor, bir defasında telefonum bozuldu bütün bilgilerim silinmişti. Ben eski usul kağıt-kalemciyim:)
 
Sabah Namazı İle İlgili Hadisler
Kategori: Namaz Hocası

Sabah Namazı ile İlgili Hadisler

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor:

“Kim yatsıyı bir cemaat içinde kılarsa sanki gecenin yarısını ihya etmiş gibi olur, kim de sabah namazını bir cemaat içinde kılarsa sanki gecenin tamamını namazla geçirmiş gibi olur.”

| Müslim: 656, Tirmizi: 221

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor:

“Kim sabah namazını kılarsa o, Allah’ın himayesindedir.”

| Hadis-i Şerif, İbni Mace

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor:

“Allah’u Teâlâ himayesinden, sizden birşey talep etmez.”

| Tabarani: 7/267

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle dedi:

“Kim sabah namazını eda ederse o, Allah’ın himayesindedir. Allahu Teâlâ zimmetinden dolayı sizden birşey talep etmez. Kim Allahu Teâlânın himayesinden birşeyle çıkmak isterse, ona yetişir sonra onu yüzüstü cehennem ateşine atar.

| Hadis-i Şerif, Muslim
 
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor:

“Münafıka en ağır gelen namaz; yatsı ve sabah namazlarıdır. Eğer bilseydi o iki namazda ne var? Sürünerek dahi olsa onun ikisine gelirdi.”

| Ahmed Müsned 52/424

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor:

“Münafıka en ağır gelen namaz, sabah ve yatsı namazıdır.”

Abdullah İbni Ömer (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Yatsı ve sabah namazında göremediğimiz adam hakkında iyi düşünmezdik kötü zanda bulunurduk.”

| Tabarani El-Muam El-Kebir: 12/271

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor:

“Kim iki bürdeyi kılarsa cennete girer. İki bürde: Sabah ve ikindi namazıdır.”

| Buhari Fethu’l-Bari: 2/52

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor:

“Sizi gece ve gündüz ardarda daima takip eden melekler vardır. Sabah ve ikindi namazında toplanıyorlar. Sizinle geceleyenler gök’e yükseliyorlar. Allah-u Teâlâ onlardan daha iyi bildiği halde onlara kullarımı ne hal üzerine terkettiniz? diye sorar. Diyorlar ki: Onları biz terkederken namaz kılıyorlardı ve onlara gittiğimizde de namaz kılıyorlardı.”

| Buhari Fethu’l-Bari: 2/33
 
“Bir grup melek geceleyin, diğer bir, grup da gündüz ard arda size gelirler ve aranızda kalırlar. Bunlar sabah ile ikindi namazlarında buluştuktan sonra (gündüz) aranızda kalmış olanlar semaya çıkarlar. Rableri kullarının halini en iyi bilen olduğu halde meleklere “Kullarımı ne halde bıraktınız?” diye sorar. Onlar da “onları namaz kılarken bıraktık, zaten namaz kılarken bulmuştuk” cevabını verirler; Biriniz ikindi namazından bir secdeyi gün batmadan evvel yetiştirecek olursa, namazını tamamlasın. Sabah namazından da bir secdeyi gün doğmadan yetiştirecek olursa, namazını tamamlasın”

| Tecrîd-i Sarih Tercümesi

“Düşman süvarisi kovalasa bile sabah namazının iki rekât sünnetini terketmeyin”

| Ebu Davud, 2/301, no: 1258; Ahmed b. Hanbel, 2/405

“Hz. Peygamber, sabah namazının iki rekatı gibi başka hiç bir nafile namaza devam etmemiştir”

| Buhâri, Teheccüd, 27; Müslim, Misâfirîn, 94 – Hz. Aişe

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor:

“Allah’ın indinde en faziletli namaz cuma gününün cemaatle kılınan sabah namazıdır.”

| Ebu Nuaym El-Hilye: 7/207

“Farz namazların içerisinde, cuma günü (sabahı) cemaatle kılınacak sabah namazından daha üstün bir namaz yoktur. Kim ki bu namazı kılarsa, Allah’ın affına mazhar olacağından hiç şüphem yok-tur.”

| Hadis-i Şerif, Camiüssağir
 
“Sabah namazından sonra cemaatle birlikte güneş doğuncaya kadar Allah’ı anmak benim için dün-ya ve dünyada bulunan bütün nimetlerden daha sevimlidir; keza, İkindi namazından sonra cemaatle birlikte güneş batıncaya kadar Allahı anmak da dünya ve dünyada olanlardan daha sevimlidir, benim için buyurdu.”

| Hadis-i Şerif, Camiüssağir

Ebû Hureyre’den (ra): Allah Resulü (asm) buyurdu:

“İnsanlar, ezan okumanın ve birinci safta namaz kılmanın faziletini bilselerdi ve bunlara nail olmak için de kur’a çekmekten başka çare bulamasalardı, mutlaka kur’a çekerlerdi. Namaza erken gitmenin faziletini bilselerdi, onun için aralarında yarış ederlerdi. Yatsı ve sabah namazının sevabını bir bilselerdi, onlara sürünerek dahi olsa giderlerdi.”

| Buhârî, Müslim, Muvattâ ve Nesâî

Hz. Enes (ra) anlatıyor:

“Şu âyet indiği zaman (meâlen): “…Ey peygamber ailesi! Allah günahlarınızı giderip sizi tertemiz yapmak istiyor”

| Kur’an-ı Kerim – Ahzâb 33

Resûlullah (asm) sabah namazına giderken, altı aya yakın bir müddette, Hz. Fâtıma’nın (ra) kapısına uğrayıp: “Namaz(a kalkın) ey Ehl-i Beyt “Allah günahlarınızı giderip sizi tertemiz yapmak istiyor!” buyurdu.”

| Hadis-i Şerif, Tirmizî

“Kim ki sabah namazını cemaatle kıldıktan sonra oturup, güneş doğuncaya kadar Allah-u Teâlâ’yı zikrederse, sonra da iki rekât namaz kılarsa, kendisi tam bir hacc, tam bir umre sevabı gibi sevap kazanır.”

| Hadis-i Şerif, Tirmizî
 
Resûlullah(sav) şöyle buyurdu:

“İki serinlik namazını, sabah ve ikindiyi kılan kimse cennete girer.”

| Buhârî, Mevâkît 26; Müslim, Mesâcid 215

“Resûlullah(sav), sabah namazı için ezan okunduğu zaman, farza kalkmadan önce hafif tuttuğu iki rekat kılardı.”

| İbn Mace,Salat,1145

[button color=”yellow” link=”[URL]http://mektebisuffa.com/sabah-namazi-nasil-kilinir-resimli-anlatim-video”[/URL] size=”medium” target=”_blank” font=”georgia” align=”center”]Sabah Namazı Nasıl Kılınır? [Resimli Anlatım & Video][/button]
 
Allahümme inni euzü bile min ilmin la yenfeu
Allah'ım menfaatsiz ilimden sana sığınırım
(Cuma sohbetinde not aldım )
 
YUSUF SÜRESİ 21. NCİ AYETİ KERİM;
Mühim bir işi olan; “Vallahü gâlibün ala emrihi”ayeti kerimesi 1461 defa okunur.Her 100’üncüde “Vallahi inneke legâlibün ala emrihi” şeklinde okunur.

“Ve Allah, emrinde gâlip olandır. Ve lâkin insanların çoğu bilmezler.”

Çok tesirlidir.Haklı olduğun davalarda hakkını alacağın zaman okursan neticesini görürsün bi iznillah…

Kaynak: Dua kitabı(Abdülkadir Dedeoğlu
Bunu bugün Cuma sohbetinde öğrendim paylaşmak istedim
 
Allah-û Teâlâ’nın Bizim İbadetlerimize İhtiyacı Var mı?
Kategori: Fıkıh, Hidayet & Dalalet, İman, İman Esasları & Akaid, Muhtelif
Çok tembellerden ve târiküssalâtlardan (namaz kılmayanlardan) işitiyoruz, diyorlar ki:

‘Cenâb-ı Hakkın bizim ibadetimize ne ihtiyacı var?’

Çok dikkat edelim bu soruyu tembeller ve namaz kılmayanlar soruyor.

Doktora gittiğimiz zaman doktor bizi muayene ediyor. Muayene ettikten sonra da hastalığımıza göre ilaç veriyor. Bizim de önce muayene olmamız lazım, problemimiz nerde?

Kur’ân’da çok şiddet ve ısrarla, ibadeti terk edeni zecredip Cehennem gibi dehşetli bir cezayla tehdit ediyor?

Soruyu soranın sorduğu soruya dikkat edin. “Ne ihtiyacı var?” Bir de; “Niye bu kadar teyid ediyor bizi, ne oldu yani bi namaz kılmadık, bir şey yaptığımız yok, kalkıp da bi cami yakmadık… Alt tarafı namaz ya(!)” Bakın, böyle bakıyorlar olaya. Özür dileriz geçer diye düşünülüyor. İlginç değil mi.. Bakın soruya çok dikkat edin; bir hafife alma, çok önemsiz bir şey gibi görme var. Namaz kılmamanın cezasını birazdan öğreneceğiz.

İtidallive istikametli ve adaletli olan ifade-i Kur’âniyeye (Kur’an’ın ifadelerine) nasıl yakışıyor ki, ehemmiyetsiz bir cüz’î hataya karşı (namaz kılmayanlar bunu böyle söylüyor; ‘ehemmiyetsiz, cüz’î, küçük bir hataya karşı’.. Bu sözü bir gün Büyük Millet Meclisi’nde de söylediler. 1920’lere gidin. Tarihçe-i Hayat’ın içinde okuyabilirsiniz. Çok enteresan.. Said Nursî Hazretlerini önce davet ettiler Millet Meclisi’ne. Dediler ki bu meclisin açılışını yap. Ve Bediüzzaman Hazretleri meclise geldi, şöyle bir baktı ki namaz kılmayanların sayısı çok fazla. Ve namaza dair konuşmalarda bulundu. Birçok milletvekili namaza başladı ve millet meclisinin içerisini bir mescit yaptılar. Bunu gören Mustafa Kemal Paşa dedi ki; “Hoca hoca! Sen geldin aramıza ihtilaf verdin. Namaza dair şeylerden bahsettin.” Üstad cevap veriyor: “ Paşa paşa! Kainatta en büyük hakikat imandır. İmandan sonra namazdır. Namaz kılmayan haindir. Hainin hükmü merduttur.” Ses seda yok.. Bu kadar net olan bir şey küçümsenebilir mi? Hele de Bediüzzaman gibi bir şahsın karşısında böyle bir ifade kullanılır mı?) nihayet şiddeti gösteriyor?’

“Elcevap: Evet, Cenâb-ı Hak senin ibadetine, belki hiçbir şeye muhtaç değil. Fakat sen ibadete muhtaçsın; mânen hastasın.”

Şimdi bakın çok dikkat edin:

“İbadet ise, mânevî yaralarına tiryaklar hükmünde olduğunu çok risalelerde ispat etmişiz. Acaba bir hasta, o hastalık hakkında, şefkatli bir hekimin ona nâfi ilâçları içirmek hususunda ettiği ısrara mukabil, hekime dese: ‘Senin ne ihtiyacın var, bana böyle ısrar ediyorsun?’ Ne kadar mânâsız olduğunu anlarsın.”

Namaz bizim için bir ilaç. Çünkü biz mânen hazstayız. Hastalığımızdan dolayı bize Cenab-ı Hak şiddetle ve ısrarla O’na ibadet etmemizi istiyor. Cenab-ı Hak bir doktor, bizler hasta.. Soruyu soran ne diyordu? “Niçin Kur’an’da ibadete bu kadar şiddetle ısrar var?” Peki soruyorum; doktorun biz hastalara ısrarla içirmek istediği ilaç saçma mı? Yanlış mı? Hikmete uygun değil mi? Birinci sorusu ne kadar anlamsız olduğu herhalde anlaşılmıştır. Peki ikincisine bakalım:

“Amma Kur’ân’ın, terk-i ibadet hakkında şiddetli tehdidâtı (ibadetleri terk edince Kur’an şiddetle tehdit ediyor) ve dehşetli cezaları ise (Niye bu kadar çok ceza? Soruyu soran bunu almıyor aklım diyordu.): Nasıl ki bir padişah, raiyetinin (halkının) hukukunu muhafaza etmek için, âdi (basit, sıradan) bir adamın, raiyetinin hukukuna zarar veren bir hatasına göre, şiddetli cezaya çarpar. (Bir adam halkın hukukuna tecavüz etse, padişah adil bir hakimse ne yapar? Görmemezlikten gelirse o hakim adil olur mu? Olmaz değil mi.. Adil hakimin o en küçük halkından birisinin de hakkını gözetmesi gerekiyor) Öyle de, ibadeti ve namazı terk eden adam, Sultan-ı Ezel ve Ebedin raiyeti (halkı) hükmünde olan mevcudatın (Mevcudat Cenab-ı Hakk’ın halkı hükmünde!) hukukuna ehemmiyetli bir tecavüz ve mânevî bir zulüm eder.”

Peki nasıl olur bu olay?

“Çünkü, mevcudatın kemalleri, Sânie müteveccih yüzlerinde tesbih ve ibadetle tezahür eder.

Ne yapıyor bütün mevcudat? Lisan-ı halleri ile tesbih ve ibadet yapıyorlar.

İbadeti terk eden, mevcudatın ibadetini görmez ve göremez. Belki de inkâr eder.”

Bunları ilk kez duyan birisi şunu sorabilir: “Ne alaka? Mevcudat Allah’a ibadet mi ediyor?” Evet. İbadet ediyor. Kur’an böyle ders veriyor. Allah Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem) böyle ders veriyor.

“O vakit, ibadet ve tesbih noktasında yüksek makamda bulunan ve her biri birer mektub-u Samedânî (Cenab-ı Hak’tan gönderilmiş birer mektup) ve birer âyine-i esmâ-i Rabbâniye (Rububiyete ait isimlerin birer aynası) olan mevcudatı âli makamlarından tenzil ettiğinden (aşağı indirdiğinden) ve ehemmiyetsiz, vazifesiz, câmid, perişan bir vaziyette telâkki ettiğinden, mevcudatı tahkir eder, kemâlâtını inkâr ve tecavüz eder. (İbadet yerine gelmeyince sadece Allah’a karşı bir hata meydana gelmiş olmuyor. Bütün mevcudata karşı da insan bu hatayı işlemiş oluyor. O zaman Adil-i Hakim olan Cenab-ı Hak her bir mevcudatın hakkı için bu hesabı soracak mı? Soracak! Niçin ayetlerde bu tehditlerde bulunulduğunun sebebi işte bu.) Evet, herkes kâinatı kendi âyinesiyle görür. Cenâb-ı Hak, insanı kâinat için bir mikyas (ölçü), bir mizan suretinde yaratmıştır. Her insan için, bu âlemden hususî bir âlem verilmiştir.”

Şimdi baktığımız zaman ibadet etmeyen insan kainatı ibadet eder göremezdi. Nasıl görürmüş?

“Gafletle veya inkârla ibadeti terk eden adam, mevcudatı, hakikat-i kemâlâtına tamamıyla zıt ve muhalif ve hata bir surette tevehhüm eder ve mânen onların hukukuna tecavüz eder.”

İşte bu sırlardan dolayı da bir insanın ibadeti terk etmesiyle o ibadet küçük bir meseleden çıkıyor, bütün mevcudatın haklarını ve hukuklarını ilgilendiren bir amme davasına dönüşüyor. Bundan dolayı da ibadeti terk eden şiddetle tehdit ediliyor. ‘Onların hakkını sizden alacağım.’ diyor. İşte o inançsız insanın ebediyen cehennemde yanmasının sebebi de bu sebep oluyor. Çünkü herkes, her zerre o insandan davacı olacak. Elleri, ayakları, bastığı yerler, içtiği sular davacı olacak. Ve bu dava neticesinde ise ebediyen bir Cehennem tahakkuk etmiş olacak.

  1. Dipnot
    | Tabiat Risalesi, 23. Lem’a
 
hoşgeldin ey yeni gün:
yoktan var eden ,bizleri nice nimetlerle mükafatlandıran, müslüman olmakla bizi şereflendiren,gökyüzünün yeryüzünün ve her şeyin sahibi Yüze Allah a hamdu senalar olsun..
bismillahirrahmanirrahim
 
hadislerle islam okuma grubuna katılmıştım şu an 2.cildin ikinci haftasındayız..
ilk defa ciltli kitap okumanın sevincindeyim.
içimde kuşlar cıvıl cıvıl ötüyor..
midemde kelebekler misali..
bebeğimi emzirirken uyuturken artık telefon yerine kitabımı alıyorum..almaya özen gösteriyorum
bugünüme bin şükür..
bugünümüz dünümüzden daima verimli hayırlı sağlıklı geçsin inşaallah
 
Hoş geldin, sefa geldin ey sabah ve ey yeni gün.
Merhaba ey vakit,ey mutlu saat ve ey mutlu gün.
Zaman sana geniş ve mutlu olsun ey yoluna revan yolcu
 
Eline telefon yerine kitap alma konusunda tebrik ediyorum seni. Farkında olmadan o kadar çok zaman kaybediyoruz ki şu telefonlarla benim de böyle bir geçiş yapmaya ihtiyacım var.

Ciltli kitap okumanın zevkini ben de Gazali’nin ihyalarını okurken tatmıştım. Bir de kitaplarım eskiydi, o kitap kokusu bile başlı başına bir hazdı. Ama ben bu tarz kitapları masa başında kalem defter eşliğinde okuyabiliyorum:)
 


:) ben de bebeğimle ilgilenirken okuduğum zaman işaretleyeceğim sayfaları katlıyorum sonra çiziyor yazıyorum :) ben de not alma sevdalısıyım..
kırtasiye ürünlerine acayip ilgim var..
not kağıtları yapıkanlılar renkli kalemler defter notlat ajanda vs..
cep ajandalarım bitti yenisini almak istiyorum ancak elimdekilerin tamımını kullanıp öyle alışveriş yapacağım..

ayrıca verimli rutin sayfası ve diğer bi çok sayfayla tanışmama sebep olduğun için sonsuz teşekkür ederim sana..

okumak istiyorum yaradılışımızı efendimizi ..bir çok kitap bitiriip Kur an dan hadis siyer den uzak olmak istemiyorum.. bir çalışma masası renkli kağıtlar sürekli not alarak çalışan bir kayacans hayal ediyorum... bunun için çabalıyorum...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…