dini paylaşım alanı

Imam-i Rabbani Kılıcullah b.Kılıc Han'a yazdigi mektupta der ki:

Ey Oğul !
Dünya nedir bilir misin?Kadinlar ,oğullar,mallar,şan,şöhret,liderlik eğlence ve oyun gibi seni Hak Subhanehü'den uzaklaştiran ve O'na ulaşmani engelleyen her şey dunyadadir.Boş şeylerle meşgul olmak da dünyaya dahildir.Peygamber Efendimiz (s.a.v) şoyle buyurmuştur:

Kim kalbinde hardal tanesi kadar da olsa
Hak aşkinin dişinda bir şey taşirsa , o hastaliktir.

Esas mesele,mubahlarin fazlasindan kacinmak ve zaruret miktariyla yetinmektir.Bunu da kulluk vazifelerini yerine getirebilmek icin kuvvet ve derlenip toparlanmak niyetiyle yapmali.Mesela yemekten amac Allah Teala'ya itaaat edebilmek icin güç ve kuvvet kazanmaktir.Giyinmekten maksat avret yerlerini ortmek,soğuk ve sicağa karşi korunmaktir.

Allah Sübhanehü butün cömertliğini sergileyerek bir çok nimetten tam olarak faydalanmayi mubah kılmis ve bu nimetlerden faydalanma alanini da oldukca geniş tutmuştur.Bu mubah nimetlerin lezzetleri bir yana,kulun işledikleri karşiliğinda Mevla'nin razi ve hoşnut olmasina denk bir saadet olabilir mi?

Cok iyi ďüsunmek ve kalbi calistirmak gerekir.Yarin kiyamet gününde pisman olmak hüsrana ugramaktan öte birşey yoktur.Çalisma zamani şüphesiz gençlik çagıdır.Akilli olan bu dönemini zayi etmeyip firsati değerlendirir.Cünku ilerisi belirsiz ve kapalidir.Herkes ihtiyarlik çagina ulaşamaz..Ulaşsa bile kendisini toparlamasi mümkun olmayabilir.Güc ve kuvvetten düşmüs olur yükümlü olduğu emirleri tam olarak yerine getiremeyebilir.Nefis ve şeytanin din düşmanlarini kuşattiği zaman da yapilan azcık amelin değeri diğer zamanlarda yapilan amellerden kat kat üstündür. Bu durum şu askeri kabule benzer.Cesur ,güçlü ve atılgan olan askerlerin ,düşman istilasi esnasindaki itibarlari daha fazladir.Onlarin bu esnada basit bir gayreti ve ufak bir sebati ile buyük itibsr görür.Ayni davraniş ve tutum düsmanin şerrinden emin olduğu zamanlarda da ayni itibari görmez.

aleyküm selam hoşgeldin akrdeşim :)
o bir haftalık araya hatun olarak ihtiyacımız var : soğuma konusu ise o süreçte namaz Kur an ı yüzünden okumak dışında ibadetlerimizi yapabiliriz kardeşim..
bol zikir selavat bol ilmihal okuma hadis çalışmalarıyla destekleyebiliriz...biizniillah ..ben de kendi kendime okumayı öğrendim : çocukluktaki camilerdeki hocaların öğretmesini hatırladığım kadarındaydım...
ama ilerliyor okudukça..devam et maşaallah...

Bismillahirrahmânirrahîm ﴾1﴿ Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah'a mahsustur. ﴾2-4﴿ (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. ﴾5﴿ Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil. ﴾6-7﴿

Hoş geldin, sefa geldin ey sabah ve ey yeni gün.
Merhaba ey vakit,ey mutlu saat ve ey mutlu gün.
Zaman sana geniş ve mutlu olsun ey yoluna revan yolcu

Hayırlı sabahlar kardeşim izninle yazı tipini zor okudum değiştiremezmisin
İlmihal okumak konusunda hangi yazarı önerirsin ? Sahih hadislere nasıl ulaşırım malum ortalık uydurma hadislerle doldu.
Özellikle sıkça çektiğin bir zikir varmı? :)

dün sevdiğim bir kardşeimin yazdığı yazıyı paylaşıyorum izninizle..

• #kuranıanlamak
    .
    Çok zaman geçti.
    Fakat biz, bize indirilen kitabı hâlâ anlamadan, anlamak için de bir çaba sarf etmeden okuyoruz.
    Kur’ana abdestsiz dokunmuyor, onu en yükseklere kaldırıyor, özel gün ve gecelerde anlamadan okuyor, okuyoruz...
    Evet, Kur’ana gereken hürmeti fazlasıyla gösteriyoruz fakat mânâ yönüyle öyle kof öyle sığ insanlarız ki...
    Bizim için Kur’an: Abdestsiz dokunulmayacak, belden aşağı tutulmayacak, yanındayken derli toplu oturulacak bir kitap yalnızca.
    Asırlar geçiyor fakat cehaletimiz bakî. Hiç mi merak etmiyoruz ya hû?
    Hiç mi etmeyeceğiz?
    Namazlarımızda huşû ile dile getirdiğimiz sûrelerin mânâlarını ne vakit anlayacağız?
    Ne zaman bazı âyetleri okurken boğazımıza bir yumru yerleşecek?
    Ne zaman okurken ağlayacağız?
    Evvela kendi nefsim için yazıyorum bütün bunları. En başta kendi içime sesleniyorum: Toparlanmanın vakti gelmedi mi?
    Not: Uzunca bir süredir yanımda taşıdığım bir kitabı paylaşmak istedim bugün: Namaz Sûrelerinin Türkçe Terceme ve Tefsiri.
    A. Hamdi Akseki, çok naif ve akılda kalıcı bir şekilde namaz sûrelerinin mânâlarını anlatıyor bu incecik kitapta. Etiket fiyatı: 2 TL
    Bu kitabı çokça alıp gelen misafirlerimize diş kirası niyetiyle hediye edebiliriz. Böylelikle hem bir hayra vesile olmuş hem de unutulan bir geleneği yâd etmiş oluruz.
    Ben, çantamda fazladan birkaç tane bulunduruyor ve sıklıkla hediye ediyorum. Kim bilir belki bir yerlerde karşılaşırız ve size de bir tane hediye ederim.
  • Feyza Kartopu/instagramdan takip edebilir,engin bilgi ve tecrübelerinden faydalanabilirisiniz...
  • *basityaşam adına da güzel değerlendirmeleri mevcut

Aynı problem bende de var, ben de soğuyorum o ara dönemde. Aslında fazla saldığımı düşünüyorum.
Kayacans birkaç öneri sunmuştu geçmiş sayfalarda bulabilirsin.
İlmihal konusunda diyanet ilmihalini tavsiye ederim ben.
Onun dışında sana hitap edebilecek her türlü dini kitap olur bence. Tarzını bilmediğim için şu kitap diyemiyorum.
Namaz vakitlerinde aynen abdestli olduğun zamanlardaki gibi örtünüp seccade serip 5-10 dakika geçirebilirsin bu şekilde.
Bu esnada dua edilebilir, salavat veya Esma çekilebilir.
Ben bu adet dönemim için bir çizelge hazırlayıp uygulamayı düşünüyorum. Bakalım yine soğuyacak mıyım hodri meydan:))

aslında çok severek kullandığım bir yazı tipi ancak sen farklı yazımı daha iyi kolay okuyabileceksen tabi ki değiştiririm..ne demek..

Diyanet işleri başkanlığının ''hadislerle islam'' kitabını okuyorum ..bir okuma grubu ile birlikte..2.cilt kitabına başladık..gayet de güzel ilerliyor..tavsiye ederim..
çektiğim düzenli zikirler yok aslında şu sıralar..ancak ''Subhanallah.Allahuekber:Elhamdulillah''zikirlerini özellikle çekmeye çalışıyorum...efendimiz farz namazının ardından 33er defa bu zikirleri yapmayı tavsiye etmiştir..

Canım çok teşekkürler. Evdeki işimde hiç bitmiyor inan. Bu dönemi ev işine ayırıyor gibi birşey oluyor. 2 yaşında oğlum var onada vakit ayırmak gerekiyor. Birazda kilom var hareketlerim çok yavaş akşama kadar ancak ev işi oğlum 5 vakit namaz 1 yaprak heceleyerek Kuran okuyabiliyorum normal zamanda.
Bilmiyorum evham vesvese hep peşimde namaz kılarken huşu yok diyebilirim. Hep aklımda şu işi yaptımmı? Namaz bitince şunuda yapayım. Kaçıncı rekattaydım? Şu niye şöyle dedi? Ben napıyorum huşuya geçmeye çalışma..pişmanlık.
İman eksikliğimi bu bilemiyorum

bu sabah bardaktan boşanırca tabirinin kat be kat fazlası rahmetle güne başladık..
gerçi ben bugün 4.30 da uyandım ancak dışarı çıktığımda her yer rahmetti..
buna bineyen Nouman Ali Khan'ın bir videosunu sizlerle paylaşıyorum

Reactions: H M
Ve kızı Hz. FATIMA YA ev işlerine yetişemediğini söyleyip eve yardımcı birini istediğinde gece yatmadan da bu zikirleri yapmasını tavsiye buyurmuştur.
Aslında yapılması zor değil kesinlikle vaktimizi neye harcadığımız önemli Allahım kendi yolunda harcanak zaman nasip etsin cümlemize.

Diyanetin ilmihali set sanırım. Benim eşim okumayı sevmez öyle ciltli setli kitaplarada bütçe ayırmak istemez. 4 vakit namazını kılar ama sarılarak değil. Mesela köye gittiğinde arkadaşlarıyla oturmak için akşamı kaçırır kılmaz. Abdest alamadım der vs. Onun bu hali benide köreltiyor

Kuran,Hakim olan RAbbinin kelamıdir.Onun Yüce Muradini bize beyan eder.
O'nu hatirlatir.
O'na sevkeder.
O'nu zikrettirir.
Imanla amel edene dunyada şeref ,ahirette saadet sebebi olur.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) Kuran-i şöyle hitab eder:
Dikkat edin!.Önünüzde birçok fitneler çikacak onlardan kurtulmanin tek çaresi Kuran- Kerim dir.
O'nda sizden oncekilerin halleri , sizden sorakilerin haberleri mevcuttur.Aranizda çikacak müşkillerin hükmü O'ndadir.
O adaletle hükmeder meseleyi çözer bitirir.Kuranin hükmünü terkeden zalimin Allah belini kırar.O Allahin kopmayan sağlam bir ipidir.O dosdoğru bir yoldur.O,nu insanlari hevasi ve arzusu eğriltmez.Diller Onu okumakla eksiltmez.

Tadini ve deģerini yitirmez.Onun incelikleri bitmez.O herkesi doğru yola ulaştirir.
Onunla konuşan doğru söyler.
Onunla hükmeden adil olur.
Onunla amel eden sevap alir.
Ona çağiran doģru yola çağirmis olur.
Allah' seviyorsak,Onun dostlarina hitabi ve selami olan Yüce Kuran'i okunaliyiz.

Kuran'a kuvvetle tutunun. (Amel edin ).
Demir paslandıgi gibi kalbte paslanir.
Kalbteki kasveti gidermenin yolu Kuran-i Kerim tilaveti ve ölumü hatirlamaktir.

Canim dilaver selvnin bi kitabta toplanmis kalin kitabi var ondanda yararlanabilirsin digerini okuyamassan veya alamassan.

sen düzenli sürekli okuyarak ibadetlerinde daim olup naif kibar anlayışlı şekilde onun san abakışını değiştirebilirsin.. belki uzun sürebilir ama olumlu yönde onu etkileyebilirsin...
vazgeçme yeter ki kardeşim..
hepimiz Allah ın ipine tutunmaya çalışan kişileriz..eksik hatalı sapan ancak daima O nu dileyen O ndan vazgeçmeyen kullarız..

Ilmihal eksikligimiz bi coğumuzda var.. cok derin ve ince konular..
Cok okumak gerekir. Hayatimizin her alaninda yol gösterilmis zaruri ihtiyaclar helal haram cizgiler.. gercekten bilmeden istemeden yaptigimiz seyler..
Ilmihal her evde olmali ve danisarak hareket etmeli..

Dilaver selvi iyi bir tefsir doktorudur.cok donanimli docenttir. Onun kitablarini da okumakta cekinme. Inceleyebilirsin.. diyanetten de yararlanabilirsin.. 2nci secenek olarak onun bir cok kitabini icin rahat bi sekilde okuyabilirsin.cok guzel kitablari var..

Son düzenleme:
arkadaşlarım kısaca kendi düzenimden çabamdan bahsetmek istiyorum sizlere...

1.Günlük 2sayfa Kur an okumak
2.hadislerle islam kitabından hadis çalışması yapmak
3.5vakit namazımı eksiksi zhuşu ile kılmak
4.en az 1tane kaza namazı eda etmek
5.örgü örmek
6.yemek ve ev temizliği-düzeni
7.oğlumla bol oyun oynamak
8.08.00-17.00 arası çalışmak
9.açıköğretimden ikinci üniversite olarak sosyolojiyi öğrenmek-çalışmak
10.ebeveyn olarak çocuk-anne-ebeveyn kitapları okumak
11.manevi-dini-keyfi videolar izlemek

hedeflerimi ne derce uygulamaya geçirdiğimi ajandama not ediyor:işaretleri çoğaldıkça mutlu oluyor daha bi istek şevkle çalışıyroum...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…