dini paylaşım alanı

Ramazan Nedir?

Hicri takviminin 8.ayı olan Şaban ayında Yüce Allah Ramazan orucunu farz kılan şu ayetleri indirdi: ‘Ey inanlar! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sakınasınız diye size de sayılı günlerde far kılındı... Ramazan ayı insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa(tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir’1

• Ramazan oruç ayıdır,
  • Ramazan Kur’an ayıdır
  • Ramazan takva ayıdır.
  • Ramazan Allah’ı yüceltme ayıdır.
  • Ramazan şükür ayıdır.
  • Ramazan doğruyu bulma ayıdır.
  • Ramazan tevbe ayıdır
  • Ramazan itikâf yani tefekkür ve taabbüd ayıdır
  • Ramazan Allah’ın koyduğu sınırları gözetme ayıdır.
  • Ramazan bin aydan hayırlı olan Kadir gecesini içinde saklayan aydır.
  • Ramazan dayanışma ve paylaşma şuurunu aşılayarak, irade eğitimi veriyor, kâmil mümin olmayı öğretiyor.
  • Ramazan teravihi, mukabele, iftar, sahur ve fıtır sadakası gibi sünnetlerin yaşandığı aydır.
  • Ramazan kadir gecesinin yaşandığı aydır.
Kur’ an’ın bu ayda inmesi Ramazan ayını sıradanlıktan çıkarıp ‘Mübarek

Ay’ kılmıştır.

Akabe biatlerinde görev almış Ubade b. Samit (ra), Ramazan ayının yaklaştığı bir günde, Peygamber Efendimiz (sav) ‘in şöyle dediğini nakleder: ‘Ramazan ayı size bereketiyle geldi, Allah o ayda sizi zengin kılar, bundan dolayı size rahmet indirir, hataları yok eder, o ayda duaları kabul eder. Allah Teâlâ sizin (Ramazan ayındaki ibadet ve hayır konusunda) birbirinizle yarış etmenize bakar ve meleklerine karşı sizinle övünür. O halde iyilik ve hayırdan yana Allah Teâlâ’ya kendinizi gösterin. Ramazan ayında Allah’ın rahmetinden kendisini mahrum eden kimse bedbaht kimsedir’.2

Peygamber Efendimiz döneminde yeni ayın gelişi hilalin şekline bakarak anlaşılırdı. Allah Resulü, hilali gördüğü zaman tekbir getirir, Allah’a hamd eder, Allah’tan bu yılın hayrını ister, şerrinden yine O’na sığınırdı.3 Efendimiz (sav); ‘Kim inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.’4

Peygamber Efendimiz Ramazan günlerini şöyle yaşardı: bol bol Kur’ an okur, hayır ve hasenatta bulunurdu. Cebrail (as), Ramazan sonuna kadar her gece kendisine gelir ve Efendimiz(sav) ona Kur’an okuyup dinletirdi. Sadece ibadet etmekle yetinmezdi ve İslam’ın ilk savaşı olan Bedir Savaşı için hicretin ikinci yılı Ramazan ayında harekete geçilmiş ve düşmanla savaşılmıştır. Mekke’nin fethi içinde hicretin sekizinci yılında yine Ramazan ayında sefere çıkılmıştır. Buradan anlıyoruz ki; ibadetlerimizin yanında çalışmaya, üretmeye devam etmeli ve bu nadide ayın bereketinden rahmetinden kat be kat kazanmalıyız. Ayrıca güzel güzeli (sav), Ramazan ayının son on gününe ayrı bir önem verir, Mescid-i saadette itikâfa girer, ibadet ve taatle meşgul olurdu. Rahmet peygamberi (sav) Kadir Gecesini ‘Ramazanın son günü içinde arayın!’ buyurur5 ve kendisi ailesi ile birlikte 23. , 25. , 27. , geceleri uzun süre ibadet ederek geçirirdi.6 Ashabına fıtır sadakasını vermelerini ve bunun, insanlar bayram namazından çıkmadan önce ödenmesini isterdi.5 Ramazan ayında verilen sadakayı daha üstün görürdü.7

Efendimiz (sav) bir aylık rahmet mevsimini ibadetle, taatle geçirmiş olmanın sevincini ashabıyla birlikte bayram ederek kutlardı. O bayram namazına gitmeden önce gusleder8 ve namazgaha giderken değişik bir yol izlerdi.9

Bu güzel ayı değerlendirmesini bilenler için bulunmaz bir hasat mevsimi, maddi ve manevi bir arınma iklimidir.

Ramazan ayı berekettir, ziyafettir, zarafettir. Ramazan ayı, ibadettir, rahmettir, mağfirettir. Ramazan ayı, ruh ve nefis için, birey ve toplum için takvadır, korunmadır. Ramazan ayı, selamdır, esenliktir, sükûnettir, dinginliktir, olgunluktur. Ramazan ayı şükretmektir, kötü alışkanlıklara son verme, iyiden güzelden yana yeni sayfalar açma fırsatıdır. Ramazan ayı, hasenattır, Cenab-ı Hakka yakın olmadır. Cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı, şeytanların bağlandığı, toplumda suç oranının azaldığı aydır. İrade eğitiminin verildiği, bir aylık yoğun program uygulayan bir okuldur.

Allah Resulü’ nün, ‘Büyük günahlardan kaçınıldığı takdirde, beş vakit namaz ile cuma bir sonraki cumaya kadar ve Ramazan diğer Ramazan’ a kadar aralarında işlenen günahların bağışlanmasına vesiledir.’10 buyurması bizim içimizde ümit çiçekleri açtırıyor. Bağışlayıcı olan Yüce Allah Ramazan ayı vesilesi ile bizleri rahmeti ve mağfireti ile kuşatacaktır.

Gönle düşenler; Ramazan ayını anlamalı, onun armağan edilme sebebini idrak edip ona yakışır halde günlerimizi, gecelerimizi manevi ve maddi arınma ve ibadetle geçirmeli, varlık sebebimizi yeniden sorgulamalıyız. Temiz bir niyetle, bu ayın gelişine hamd ve dua ederek hazırlıklar yapmalı, gönlümüzdeki bu sevinci daima diri tutarak ailemize ve çevremize Ramazan’ ın güzelliklerini yansıtmalıyız. On bir ayın sultanını hüzünle uğurlarken, halimizi muhasebe edip; bir ay önceki ben ile şimdiki benin arasında ne gibi gelişmeler, güzelleşmeler oldu’ yu sorgulamalıyız. Ve yine niyet edip, ayağa kalkmalı yeniden başlamalıyız, çünkü kul olmak gayretkeş olmaktır. Rabbimiz’ in rahmetiyle kuşatılmak için, hadi bu Ramazan daha bilinçli, daha idrakli daha gayretli olalım. Küçük dahi olsa adımlarla başlayıp, manevi âlemlerde dağlar tepeler aşalım.

Kaynakça:

1 Bakara 2/144; ST1/248 İbn Sa’ d, Tabakkat, I, 248

2 MZ4783 Heysemi, Mecmeu’z-zevaid, III, 344

3 MŞ9727 İbn Ebu Şeybe, Musannef, Sıyam, 106

4 B38, Buhari, İman, 28

5 MU701Muvatta, İ’tikaf, 6

6 T806 Tirmizi, Savm, 81; N1365 Nesai, Sehv, 103.

7 T663 Tirmizi, Zekat, 28

8 MU432 Muvatta’, İdeyn, 1

9 B986 Buhari, İdeyn, 24.

10 M552 Müslim, Taharet, 16

Amin canım inşallah elimden gelen çabayla hem dünya hem ahiret hayatına çalışıyorum Rabbim hepimizi güzel işler yapmaya vesile kılsın inşallah

Bismillahirrahmanirrahim
Allah ım ramazan ayını bize mübarek kıl hayırla berektle ibadetle tamamlayıp bayramlara ulaşmayı nasip eyle

işte 5. Gün bitiyor..
geldi hasret bitti
Ama vakit su misali

hakkını vermek nasip eyle Allah ım

Hayırlı Ramazan’lar arkadaşlarım nasılsınız nasl gidiyor günler

ramazan ayını yarılamak üzereyiz zaman hızlı

Cnm merhaba kaza namazlarını kılarken nasıl bir yol izledin benimde cok var ama yapamıyorum yardımcı olursan sevinirim

hayırlı günler

niyet” niyet ettim Allah ım senin rızan için enson kılamadığım yatsı namazının kazasını kılmaya” diyor ve farzları kılıyorum.
Biliyorum cnm aslında demek istediğim üşeniyorum kazaları kılmaya ve o kadar cok ki bitmeyecek gibi o yüzden nasıl bir yol izleyip bitirdiniz diye sordum

Biliyorum cnm aslında demek istediğim üşeniyorum kazaları kılmaya ve o kadar cok ki bitmeyecek gibi o yüzden nasıl bir yol izleyip bitirdiniz diye sordum
Şöyle bitirdiğimi söyleyemem
Her gün niyet ederek başlıyorım
Bunu denizkenarında deniz Yıldızı toplayan adam örneğine benzetebiliriz

her bir vakit her bir kaza bizim için kazanç

öncetemiz bir niyetle Rabbim niyet ettim kaza namazlarımı bitirmeye diyerek yola çıkalım: her gün bir vakitte olsa başlayalım kılalım.

her bir vakitte Rabbimize olan acizliğimizi ona olan inancımızıçiçek açtıralım

İnşAllah canım ya

Hutbe

Günün Ayeti
Allah’a ve Resûl’üne itaat edin ve birbirinizle çekişmeyin. Sonra gevşersiniz ve gücünüz, devletiniz elden gider. Sabırlı olun. Çünkü Allah ...
(Enfâl, 8/46)

Günün Hadisi
Zenginlik mal çokluğuyla değildir. Bilakis zenginlik göz tokluğuyladır.
(Al-Bukhari, "Rikak", 5)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…