Displinsizlik mi değil mi

Bence burda sorun dolaptan birşey alması değil, diledikleri gibi döküp saçması.

Küçükken çocuklara disiplin vermezseniz, büyüyünce hiçbir şekilde lafınızı dinletemezsiniz. Çocukken sorumluluk bilinci küçük yaşta çocuğa aşılanmalı diye düşünüyorum.

Selam arkadaşlar benim çocuklarımı gören çocukların çok hareketli Allah yardımcın olsun vs diyor evet biliyorum ama elimden geldiği kadarıyla ilgilenip sabretmeye çalışıyorum.Çocuklarım dolabı açıp istediklerini alıp yiyorlar(yemekten sonra genellikle sağlıklı atıştırmalıklar meyve çerez ara sırada abur cubur…)ben çok müdahale etmiyorum yani yemek sonrası açıp yiyorlar ara sıra müdahale ediyorum evde rahat bırakmaya çalışıyorum döküp saçıyorlar genellikle çünkü evde rahat bırakmayınca dışarda daha hareketli oluyorlar velhasılkelam birkaç kişiyle konuştum bizim çocuğumuz hayatta dolaptan benden izinsiz bişey alamaz sorar izin verirsem alır gider altına bişey serer öyle yer vs diyor bende kendimi kötü hissediyorum disiplinsiz terbiye veremeyen bir anne gibi hissediyorum sizde böyle mi yapıyorsunuz yoksa benim gibi mi yapıyorsunuz

Uslüba dikkat lütfen
Disiplinsizlik değil ama yedikleri şeylerin sizin gözetiminizde olması daha sağlıklı olabilir sanki. Yaşları küçük olduğu için dolabınızda kendilerine uygun olmayan şeyleride alıp yiyebilirler. Ya da bir gün şeker sanıp ilaç benzeri bişeyleri alabilirler. Ben çocukların sınırları olması gerektiğini düşünüyorum. Tabi bu sınırlar her ailede farklıdır. “Anne acıktım dolapta birşey var mı ?” benzeri bir soru soruyorlarsa ve siz dolaptan istediklerini yemelerini söylüyorsanız .hiçbir sorun yok . Ama sizin onayınızı almadan dolaptan birşeyler alıyorlarsa yaşları bunun için erken sanki ?? Tabi ki yine sizin takdiriniz. (Eğer yedikleri sizin gözetiminizde ve sağlıklıysa sorun yok . )

Bu arada biri 4 diğeri 6 yaşında iki erkek çocuğum var
Ay 4-6 yaş küçük tabi ama bence bir alan belirleyin orada yesinler,mutfak masası gibi.
Disiplinsizlik olarak görmüyorum bunu zira o çocuklarında evi orası,anne salatalık yiyebilirmiyim diye izin almaları tuhaf olmaz mı ki?
Abur cubur konusunda sınır koyarsınız onu sorarak alsınlar tabi ama meyve,sebze vb şeyleri alıp yesinler.
Ha gittikleri evlerde kimsenin dolabını açıp izinsiz şartsız şurtsuz davranıyorlarsa problem ama kendi eviniz,kendi kurallarınız geçerli.

Dolaptan tabii istediklerini alip yiyebilirler. Sadece abur cubur izne tabi olmali ki yemek vakitlerinde karinlarini abur cuburla doyurmus olmasinlar. Bununla beraber bazi egitimleri simdiden vermeniz ileride sizi rahatlatacaktir. Mesela meyveleri tabaga koyup yemek, yemeklerin sadece masada yenmesi, kirlenmis tabagin tezgaha birakilmasi gibi. 4 yasindaki cocuk elbet bunlari yapmakta zorlanir ama 6 yasindaki cocuga yavas yavas ogretebilirsiniz. Yoksa ilerleyen yaslarda özellikle erkek cocuklarina bunlari ogretmek cok zor oluyor

Selam arkadaşlar benim çocuklarımı gören çocukların çok hareketli Allah yardımcın olsun vs diyor evet biliyorum ama elimden geldiği kadarıyla ilgilenip sabretmeye çalışıyorum.Çocuklarım dolabı açıp istediklerini alıp yiyorlar(yemekten sonra genellikle sağlıklı atıştırmalıklar meyve çerez ara sırada abur cubur…)ben çok müdahale etmiyorum yani yemek sonrası açıp yiyorlar ara sıra müdahale ediyorum evde rahat bırakmaya çalışıyorum döküp saçıyorlar genellikle çünkü evde rahat bırakmayınca dışarda daha hareketli oluyorlar velhasılkelam birkaç kişiyle konuştum bizim çocuğumuz hayatta dolaptan benden izinsiz bişey alamaz sorar izin verirsem alır gider altına bişey serer öyle yer vs diyor bende kendimi kötü hissediyorum disiplinsiz terbiye veremeyen bir anne gibi hissediyorum sizde böyle mi yapıyorsunuz yoksa benim gibi mi yapıyorsunuz

Uslüba dikkat lütfen

Uslüba dikkat lütfen
Yok artık kendi evlerinde bile rahat edemeyecek mi bu çocuklar. Bunun acısı daha kotu çıkar ilerde...örnek vereyim..kızim anasinifina giderken arkadaş kendi kızı için bizim eve abur cubur sadece cuma günleri girebilir haftada birgün serbest bırakıyorum diğer günler yasak demişti..ilk duyduğumda mantıklı geldi...taki o çocuğu arkadaşının yediği cips paketini neredeyse yutarken görene kadar...çocuğun elinden aldı durdu sormadan. Kendinnmis gibi bitirdi paketi...e çocuğu bukadar kısıtlarsan olacağı bu...tabi ki abur cubur sagliksiz, boyle gıdalara gommeyelim ama bazı şeylerde de gözleri kalmasın..disipline etmek adına fazla kısıtlamak ters tepiyor

Çocuklar abur cubur haricinde istediklerini alıp yiyebilirler tabi doğru olan bu ama nasıl yiyecekleri ile ilgili sınır koyulabilir.
Bizim evde genel ekstra bir durum yoksa çocuklar herşeyi mutfakta yerler. Öyle elinde gezme, diğer odaya götürme durumu olunca sıkıntı oluyor, dökme, dökülenin üzerine basma gibi şeyler yaşadığımız için mutfak dışına çıkmıyorlar. En azından tek oda yemek ile ilgili kirlenmiş oluyor.

4 yaşında oğlum var, buzdolabında duran şeyleri tabi ki bana sorarak yemesini öğütledim, dolaptan bi şeyler almak için sandalye çekip çıkıyor çünkü, tehlikeli buluyorum, ayrıca ulaşmaması gereken ilaç, alkol tarzı şeyler ile kırılabilir cam eşyalar var.

Abur cuburlar zaten üst dolaplarda onları da alamaz benim dışımda..

Yalnızca tezgah yada masa üstünde bıraktığım şeyleri yiyebilir bana sormadan, onlar da yıkanan meyve yada kuruyemiş olur ben yesin diye koyarım.

Ve tabi ki döke saça yemesine izin vermem, her şeyin bi kuralı var. Çocuk evinde rahat olacak diye ben 7/24 ev mi temizleyeceğim. Doğada yaşamıyoruz sonuçta evde yaşıyoruz..

çocuğum kendi evinde dolabı açamayacaksa ne anladım ben
gerçi ben de ona dolaba tvdeki üvey anneler gibi asma kilit takıcam diyorum ama o ayrı konu :rolleyes:
kaldı ki evi dolabı paramı anamı babamı her şeyi sahipleniyor zaten
onun evi anası babasıymış
bize soran mı var sanki

Sanki yetiskin insandan bahsediyoruz. 4 yasindaki cocuk muthis bir yeme aliskanligina mi sahip anneden izinsiz istedigini yesin Allah askina? Tabi ki anneye soracak. Arti dolabi acip kurcalamadan nasil aliyor istedigini? Benim 3 yasindaki dolabi alt ust eder buyuk ihtimal ki uste yetisemiyor, buzlugu acip karistirmaya calisiyor...orada yiyebilecegi hic bir sey yok. Biskuvi olan cekmeceyi acmis gecen gun, icinde konserve misir da var. Onu acmis dokmus, kurdanlari dokmus falan. 4 yasinda cok farkli olacagini sanmiyorum. Belli bir olgunluga erisene kadar istedigini uygunsa benden istemesi gerekiyor. 6 yasindaki yegenim de biraksaniz butun abur cubur cekmecesini yer bitirir. Bu simdi evde ozgurluk mu oluyor? Tabi ki kural sart belli yasa kadar.

Yaslari çok küçük. İzin demek doğru mu bilmiyorum ama sizin kontrolunuzde sizin belirlediğiniz şartlarda yemeliler mutfak masası yada örtü gibi düşünce olarak bir çember çizip alan belirlerseniz sizde rahat edersiniz onlarda eder.
Birde uyku saatlerinden en az 2 saat önce yemek kesilirse hem rahat uyurlar hemde ileride mide problemi yaşamazlar
Bahsettiğiniz yemek elinde önce bisküvi sonra cips sonra kola sonra çikolata değildir yada cocuk sut istediginde meyve istediginde itiraz etmek degildir diye düşünüyorum
Büyüdükçe zaten ozguvenli olur kendi duzenlerine alısirlar 4 yaşında olan daha bebek sayılır

Bizde yemek yenmisse sonra istenilen alıp yenebilir. Benimki bazen sorar ama her seferinde sorma annem kahvaltını iyi yapmis isen istediğinde yiyebilirsin derim. Küçük ise hiç sormaz alıp yer yerde dökdüklerini toplarım. Evde çocuğun özgür olmasını isterim. Baska evde sormak zorunda evet ama kendi evinde o kadar takılmamak lazım.

Uslüba dikkat lütfen
Ben bana türlü yetistiririm öyle rahat doğru bulurum sende o şekilde yetistirirsin. Baskalarin sözlerine kulak aşıp kendinizi kötü hissetmeyin lütfen hayat bu yeterki sağlık yerinde olsun inanın. Benimde biri 7 diğeri 3 yaşında kızlarım bana sorar alayimmi diye altına tabak alır falan he böyle diyorum ama bı okadarda dağınıktır mesela yediği tabağı olduğu yerde bırakır oyuncakları çıkarırlar düzenli koymazlar toplamazlar yani kimse mükemmel değildir. Yağmurlu günde ben cam siliyorum diyip kendini temizlik kraliçesi ilan eden kesimler vardır kendini pis hissedersin ya o hesap boşverin orası sizin eviniz sizin yaşam alanınız kimse karışamaz ayiplayamaz beğenmeyen sevmesin gelmesin

Oglum 4 yasinda bazen izin ister bazen kendi kendine dolaptan meyve, salatalik, kutu sut alir. Meyve yada salatigini taburesine cikip yikar, sapini / cekirdegini cope atar. Bu durum benim cok hosuma gidiyor bagimsiz olmasini destekliyorum. Gerci bir keresinde bir torba elmanin her birini bir diseyip birakmisti ama cok problem degil bence. 🙈 Annelik tarziyla alakali bir durum sanirim.

Bence biraz kural olmalı, disiplin çocuklar için önemlidir. Ayrıca bu sağlığı için de önemli. Benim çocukları bıraksam üst üste sürekli birşeyler yer. Örneğin; yemekten sonra dondurma, dondurmadan sonra meyve suyu üstüne çerez meyve cip vs giderler. Bu sefer kilo alımları fazla oluyor. Sağlık açısından da iyi değil böyle. Az yiyen çocuklar olsa belki böyle olmazdı. Bizde yemek ve ara öğünlerin zamanları belli. Elbette arada kaçamakları da oluyor. Ya da meyve saatini anlayıp dolaptan alıp yerler. Corn flakes yaparlar bazen vs. Ama bunların haricinde atıştırmalıkları da evde bulundurmuyorum her zaman. Ayrıca masada yerler, titiz değilim ama gezinerek yediklerinde çok iş çıkıyor ☺️

Özetle herşeyin aşırısı zarar. Yemek ve ara öğün saatleri arasında belirli zaman dilimleri bırakıp, hazır ürünler için sizden izin istemelerine alıştırırsanız en ideali bana göre 😚

Son düzenleme:
Anamın evinde de buzdolabindan bir sey yiyemeyeceksem ohoo 😅
Ben bunun disiplinle alakasiz bulamadim takılmayın bence buna

Uslüba dikkat lütfen
Ben sürekli birilerinin çocuklarını birilerinin kitle kıyaslamasına anlam veremiyorum benim çocuğumda sizinkiler gibi rahat büyüyor ve o ev sadece benim yaşam alanim değil kiziminda yaşam alanı ,gereksiz boş insanlarin boş muhabbetleri öyle canınızı skmayin bunun terbiyeyle ne alakası var

Bu yaşla alakalı aslında. Cocugum benim gözetimimde yiyip içmeli en azından 6-7 yasına kadar. Yani izin gibi olmasa da anne şunu yemek istiyorum gibi, tamam yavrum ye ya da hayır canım şu an xxxx yiyeceğiz ya da yedik onu yemen sağlıklı ve iyi olmaz diye iki tür dönüt alır. Nerden bilsin el kadar bebeler

İzin denilince benim kafamda daha sert bir durum canlanıyor açıkçası. Abartmadan kontrollü olmak, belli bir yaşa kadar iyidir diye düşünüyorum. Benim abur cubur koyduğum ayrı bir dolabım var yüksek, onun içeriğini göremiyor şu an 🤭 Buzdolabında da zaten sebze meyve süt vs oluyor. Bunlardan istediği olursa elbette veriyorum yemekten sonra. Kendisi alabilecek yaşta olsa, izin almasını istemezdim yiyecek almak için. Büyüyünce nasıl devam ederim bilmiyorum ama şimdilik düzeni böyle yaptım. Başka insanların evinde fevri davranmamayı öğrettikten sonra, kendi evinizde ne yaptığınız tamamen sizi ilgilendirir. Başkalarının yorumlarına takılmayın o yüzden. Böyle şeyler çocuğun huyuna göre bile değişiyor. İki kardeşe dahi aynı disiplin verilemeyebilir. Siz içinize sindiği gibi devam edin derim ben. İnsanlar her daim söyleyecek bir şeyler bulacaklar çünkü.

Back
X