Merhaba,
Bence sadece doğu/güneydoğu Anadolu değil, Karadenizin Samsundan doğusu, İç Anadolu da sıkıntılı. Benim gözlemim Ege ve Akdeniz kıyıları evlenmek için ideal

Trakya olabilir belki o konuda fikrim yok. Ben Doğu Karadenizliyim. Hedefim Doğu Karadenizli biriyle evlenmemekti. Çok şükür gerçekleştirdim

Elbette ki her insan her aile aynı olacak diye bir durum yok ama bölgelerin genel bir kültürü anlayışı olur. Doğu Karadeniz'de erkek çocuk aşırı kıymetlidir, evet kadınları da güçlüdür kendini ezdirmez ama bu bir engel değil. Aileler kalabalıktır, babanızın kuzeninin torununun çocuğu bi bakarsınız amcanız olmuş sizden o yakınlıkta hürmet/hizmet bekliyor. Genelde milliyetçi-muhafazakar bir kafa yapısı vardır. Kitap okuyan insana garip gözlerle bakılır. Giyim kuşama çok karışılmasa da hayatın başka başka alanlarında zorluk çıkarır bu durum. 22-23 yaşında gencecik kızlar bi halt varmış gibi uzak akrabadan biriyle evlenir ve kaynanası köyden gelecek diye gider evini temizler. Yine bir başkasının kayınvalidesi hastalık geçirir, evde eşşek kadar oğlan varken gelin gider o oğlanın götünü toplar ve evet sene 2023 olaylar İstanbulda geçiyor.
Eğitimli/çalışan genç kızlar gider başka memleketten biriyle evlenir ve kendini kurtarır

Eşimin tarafı da köy kökenlidir öyle yüksek eğitimli falan da değildir. Ama herkes çok daha bireysel çok daha kendi halindedir. Hoşlanmadıkları akrabaları ile görüşmezler. Bizde ise kavga gürültü de olsa o ilişki bir türlü koparılamaz.
Bu arada aile işinde çalışılması da büyük sıkıntı bence. Maddi konularda hakkını almak, sınır çizmek kolay değil. Yabancı patrondan zam istersiniz ama aile şirketinde maaş yetmiyor dediğiniz zaman siz de çok müsrifsiniz neyinize yetmiyor denebilir. Harcamalarınız sorgulanabilir