• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Doğu ve batı kültürü

Herkese merhaba,

İki senedir doğuda bir ilçede görev yapıyorum. Tecrübe ettiğim kadarıyla kültürel farklılıklarımız oldukça fazla. Hep buradan biriyle yapamayacağımı, burada yaşamak istemediğimi söylerim. Hoşlanan, tanışmak isteyen insanlarla görüşmüyorum genellikle. Kültürel farklılıklar, yaşam tarzı, düşünce yapısı açısından anlaşmamız zor gibi geliyor. Benden hoşlandığına emin olduğum biri var. Meslek sahibi ancak babasıyla iş yapıyor şu an. Buradan gidebilir mi, aile yapısını falan bilmiyorum. Bu kişinin yakında geleceğini tahmin ediyorum. Bir yanım yine olacak iş değil diyor, ön yargılı davranıyorum. Bir yandan da tanımadan bilemem, belki karakteri düzgün, anlaşabileceğim bir insan diyorum. Siz olsanız tanımaya çalışır mıydınız?
Bir yaninizi dinleyin ve hayır deyin.Size buradan gideriz ve dese de babasıyla ortak iş yapan asla bırakmaz.sakin yapmayın Ogretmenim doğuda çalışırken oralı birileriyle evlenen hatta evlendikleri kişilerde öğretmen ama tayin istemiyor erkekler.Kizlar yıllardır doğuda .Sakin evlenmeyin

mesela batılı birisi ben çevremde ailem arkadaşım olmadan yapamam deyince o aileci, aileye düşkün vs vs olmuyor mu?

yahu aileye düşkün olmak kötü bir özellik değildir

aileyle ilişkileri sağlıksız
birey olmayı beceremeyen bir toplum yapısı var
eşiyle ailesi arasında denge kurmaya izin vermeyen bir anlayışla yetişmiş
falan filan diyin

gerçekten hayret ediyorum aileye düşkün olmak ne zamandan beri kötü bir şey oldu??? yetiştiği aileye düşkün olmayan kendi kurduğu aileye de düşkün olmaz, önemli olan sağlıklı olsun bu düşkünlük, hastalıklı bir ilişki olmasın....
Kötü bi yorum yapmadım aileye düşkün dedim. Aile bağları gerçekten çok kuvvetli küs olsalar bile maddi manevi birbirinin arkasındalar

Herkese merhaba,

İki senedir doğuda bir ilçede görev yapıyorum. Tecrübe ettiğim kadarıyla kültürel farklılıklarımız oldukça fazla. Hep buradan biriyle yapamayacağımı, burada yaşamak istemediğimi söylerim. Hoşlanan, tanışmak isteyen insanlarla görüşmüyorum genellikle. Kültürel farklılıklar, yaşam tarzı, düşünce yapısı açısından anlaşmamız zor gibi geliyor. Benden hoşlandığına emin olduğum biri var. Meslek sahibi ancak babasıyla iş yapıyor şu an. Buradan gidebilir mi, aile yapısını falan bilmiyorum. Bu kişinin yakında geleceğini tahmin ediyorum. Bir yanım yine olacak iş değil diyor, ön yargılı davranıyorum. Bir yandan da tanımadan bilemem, belki karakteri düzgün, anlaşabileceğim bir insan diyorum. Siz olsanız tanımaya çalışır mıydınız?
İşi düzeni olan adamı, işinden edip peşinizden sürükleyemezsiniz. Siz o gelecek diye hayal ederken o da sizin burada onunla kalacağınızı hayal edecektir. Yormayın boşuna kimseyi. Uyum sağlayamayacağınızı düşünüyorsanız zaten sağlayamazsınız. Aynı tavırda devam edin.

Yorum yapan hemen hepsi ya doğulu biriyle evlenmiş yada evlenmek üzere ona rağmen hepsi olumsuz yorum yapmış. Madem o kadar pişmansınız ne diye hala evlisiniz yada nişanlısınız diye sormak istiyor insan.
Ben de doğulu biriyle evliyim ve hayır dedim konu sahibine. Her şeyden önce benim eşim öğretmen ve tanıştığımız günden itibaren batıda yaşamak istediğini söylemiş bir insan. Ailenin yarısı egeye taşınmış, yarısı urfada, biz hepsinden ayrı bir şehirdeyiz. Böyle olacağını da baştan konuşmuştuk. İki tarafa da istediğimiz zaman ulaşacak kadar yakın istemediğimiz zaman taciz edilmeyecek kadar uzaktayız.

Memleketinde kalan görümcelerimin yaşadığı hayatla bizimkiler çok farklı. Memlekette kalanlardan biri hemşire, bildik bir ailenin oğluyla evlendi, orada yerleşti. Çekişmeleri dedikoduları kavgaları hiç bitmiyor. Çalışan bir doğu gelini oldu resmen, orada kalsak bu kadar huzurlu olamazdım. Ha dünyaya bir daha gelsem yine eşimle evlenirim ama yine o kadar yakınlarında kalmam.

Konu sahibinin durumu farklı, aileyle birlikte çalışan bir adam var ortada. Yer değiştiremez, aileden uzaklaşamaz. Böyle biri batılı da olsa iyi düşün derdim. Kaldı ki konu sahibinin ön yargıları var. Yola böyle çıkılamayacağı ortada

Herkese merhaba,

Ortak iş yapan biri nasıl bırakıp gitsin iş yaptığı yeri? Ne olursa olsun kişi yaşadığı yerin kültürünü bir yerinde kapmış olur. Çünkü izole yaşanmıyor malum.

Herkese merhaba,

Ben doğuluyum aileye çok bağlıyız ve doğulu kişiler aileden uzağa gitmez sizde bir sevgi vs yoksa hiç denemeyin bence

Herkese merhaba,

Örneklendireyim
Çevremde doğulu batılı olarak ayrı kültürelde kişiler evli kimi çok iyi anlaşıyor 🧿 kimi idare ediyor, tatlı bir şekilde tabi, boşanan çift görmedim bunlar arasında. Hatta en yakını eltim.

Merhaba,
Bence sadece doğu/güneydoğu Anadolu değil, Karadenizin Samsundan doğusu, İç Anadolu da sıkıntılı. Benim gözlemim Ege ve Akdeniz kıyıları evlenmek için ideal :D Trakya olabilir belki o konuda fikrim yok. Ben Doğu Karadenizliyim. Hedefim Doğu Karadenizli biriyle evlenmemekti. Çok şükür gerçekleştirdim :D
Elbette ki her insan her aile aynı olacak diye bir durum yok ama bölgelerin genel bir kültürü anlayışı olur. Doğu Karadeniz'de erkek çocuk aşırı kıymetlidir, evet kadınları da güçlüdür kendini ezdirmez ama bu bir engel değil. Aileler kalabalıktır, babanızın kuzeninin torununun çocuğu bi bakarsınız amcanız olmuş sizden o yakınlıkta hürmet/hizmet bekliyor. Genelde milliyetçi-muhafazakar bir kafa yapısı vardır. Kitap okuyan insana garip gözlerle bakılır. Giyim kuşama çok karışılmasa da hayatın başka başka alanlarında zorluk çıkarır bu durum. 22-23 yaşında gencecik kızlar bi halt varmış gibi uzak akrabadan biriyle evlenir ve kaynanası köyden gelecek diye gider evini temizler. Yine bir başkasının kayınvalidesi hastalık geçirir, evde eşşek kadar oğlan varken gelin gider o oğlanın götünü toplar ve evet sene 2023 olaylar İstanbulda geçiyor.
Eğitimli/çalışan genç kızlar gider başka memleketten biriyle evlenir ve kendini kurtarır:D
Eşimin tarafı da köy kökenlidir öyle yüksek eğitimli falan da değildir. Ama herkes çok daha bireysel çok daha kendi halindedir. Hoşlanmadıkları akrabaları ile görüşmezler. Bizde ise kavga gürültü de olsa o ilişki bir türlü koparılamaz.
Bu arada aile işinde çalışılması da büyük sıkıntı bence. Maddi konularda hakkını almak, sınır çizmek kolay değil. Yabancı patrondan zam istersiniz ama aile şirketinde maaş yetmiyor dediğiniz zaman siz de çok müsrifsiniz neyinize yetmiyor denebilir. Harcamalarınız sorgulanabilir

Merhaba,
Bence sadece doğu/güneydoğu Anadolu değil, Karadenizin Samsundan doğusu, İç Anadolu da sıkıntılı. Benim gözlemim Ege ve Akdeniz kıyıları evlenmek için ideal :KK70: Trakya olabilir belki o konuda fikrim yok. Ben Doğu Karadenizliyim. Hedefim Doğu Karadenizli biriyle evlenmemekti. Çok şükür gerçekleştirdim :KK70:
Elbette ki her insan her aile aynı olacak diye bir durum yok ama bölgelerin genel bir kültürü anlayışı olur. Doğu Karadeniz'de erkek çocuk aşırı kıymetlidir, evet kadınları da güçlüdür kendini ezdirmez ama bu bir engel değil. Aileler kalabalıktır, babanızın kuzeninin torununun çocuğu bi bakarsınız amcanız olmuş sizden o yakınlıkta hürmet/hizmet bekliyor. Genelde milliyetçi-muhafazakar bir kafa yapısı vardır. Kitap okuyan insana garip gözlerle bakılır. Giyim kuşama çok karışılmasa da hayatın başka başka alanlarında zorluk çıkarır bu durum. 22-23 yaşında gencecik kızlar bi halt varmış gibi uzak akrabadan biriyle evlenir ve kaynanası köyden gelecek diye gider evini temizler. Yine bir başkasının kayınvalidesi hastalık geçirir, evde eşşek kadar oğlan varken gelin gider o oğlanın götünü toplar ve evet sene 2023 olaylar İstanbulda geçiyor.
Eğitimli/çalışan genç kızlar gider başka memleketten biriyle evlenir ve kendini kurtarır:KK70:
Eşimin tarafı da köy kökenlidir öyle yüksek eğitimli falan da değildir. Ama herkes çok daha bireysel çok daha kendi halindedir. Hoşlanmadıkları akrabaları ile görüşmezler. Bizde ise kavga gürültü de olsa o ilişki bir türlü koparılamaz.
Bu arada aile işinde çalışılması da büyük sıkıntı bence. Maddi konularda hakkını almak, sınır çizmek kolay değil. Yabancı patrondan zam istersiniz ama aile şirketinde maaş yetmiyor dediğiniz zaman siz de çok müsrifsiniz neyinize yetmiyor denebilir. Harcamalarınız sorgulanabilir
Niye gömdünüz bizi ya ben rizeliyim hiç böyle şeyler yok bizde 😂tabii genellememek doğru her ilin iyisi kötüsü muhakkak vardır.

Niye gömdünüz bizi ya ben rizeliyim hiç böyle şeyler yok bizde 😂tabii genellememek doğru her ilin iyisi kötüsü muhakkak vardır.
Hahahahahah. Hemşehrim benim. Belki benim çevrem vasattır bilemedim. Tabi yeni nesilde işler biraz daha farklı ve genç kızlar okuyup/çalışıyorsa sorun yok ama bildiğimiz anlamda ev kızı evlenip ev hanımı oluyorsa sıkıntı oluyor benim gördüğüm.
Ben 35 yaşındayım annem de 60larında. Annem halamlar, teyzeler vs onları gördükçe Karadenizli kaynanam olmayacak diye söz verdim kendime :D

Hahahahahah. Hemşehrim benim. Belki benim çevrem vasattır bilemedim. Tabi yeni nesilde işler biraz daha farklı ve genç kızlar okuyup/çalışıyorsa sorun yok ama bildiğimiz anlamda ev kızı evlenip ev hanımı oluyorsa sıkıntı oluyor benim gördüğüm.
Ben 35 yaşındayım annem de 60larında. Annem halamlar, teyzeler vs onları gördükçe Karadenizli kaynanam olmayacak diye söz verdim kendime :KK70:
Olabilir çevre farklılığı. Ben de şu an keşke kendi kültürümden evlenseydim diyorum eşimi asla sinirlenerek konuşmadığıma volume farkı olabileceğine ikna edemiyorum. Günlerim normalimizin bu olduğunu anlatmakla geçiyor 🤣🤣

Olabilir çevre farklılığı. Ben de şu an keşke kendi kültürümden evlenseydim diyorum eşimi asla sinirlenerek konuşmadığıma volume farkı olabileceğine ikna edemiyorum. Günlerim normalimizin bu olduğunu anlatmakla geçiyor 🤣🤣
Sizi o kadar iyi anlıyorum ki :D Ama boşverin tek derdiniz bu olsun. Emin olun bizim kültürdeki insanlar ne kadar modern ay süper falan gözükseler de bi yerden patlak veriyor.

Sizi o kadar iyi anlıyorum ki :KK70: Ama boşverin tek derdiniz bu olsun. Emin olun bizim kültürdeki insanlar ne kadar modern ay süper falan gözükseler de bi yerden patlak veriyor.
Öyledir tabii örneğim işin şakasıydı. Burda konu sahibinin evlilikten ne beklediği önemli. Keskin sınırlar olmazsa farklı kültürler de mutlu olabilir. Ben evlenince fark ettim ne yazık ki o kadar uyumlu bir insan değilmişim ve sevgi her şeye yetmiyormuş.

Yorumlarınız için hepinize çok teşekkür ederim. Bence de en iyisi böyle devam etmek. Direkt hayır derim diye düşünüyordum zaten ama boşluktan sanırım diğer seçeneği de düşündüm bi anlık.

Eşim karadenizli. 😀 Evlenirken ailesini tanimadan evlendim acikcasi ve gelenek, kulturlerini de bilmiyordum.
Ailelerimiz goruşmuyor, ben de cok sık gorusmuyorum bir kac ayda bir esimle goruyorum onlari ama sıkıntı oldu mu? Biraz olmustu yeni evliyken.
Ben mesafeli bir insanim ama mesafeli bile olunsa bir şeyler olabiliyor.
Gorustugum aile uyelerinden cogu benden hoşlanmiyor. Biriyle de yillardir biyerde denk gelsek selamlaşmayacak derecede konuşmuyoruz. Eşimden dolayi ileri gidemiyorlar bana karşi.
Turkcem gayet iyi olmasina ragmen her soyledigim seyi başka yere cekme, altinda bir sey arama huylari var ilginc şekilde. 😃
Yani illa sorun olur bence az ya da cok, bir de aile işi yapanla olmaz ben tercih etmezdim nereli olursa olsun

Herkesin kendi kulturu iyi ama biz sevdik ne yapalim. ☺️

Wallaha doğuluyum batiliyla asla anlaşamam istisnalar hariç
Kötu olduklarından değil kafalar çok farklı
Ha sizde emin olun doğulularla anlaşamazsınız çok yıpranirsınız
Bide bizim insanımız kadına daha baskıcı bu yüzden siz izmirlisiniz bide o güzel hayatiniza yazık etmeyin derim
Herkes kendi kulturunden insanlarla evlenirse daha mutlu olur çünkü kültür farkı çok çok sıkınti hele hele doğu ile batı çok farklı
Bizde aile bağları çok kuvvetlidir erkek anasından atasından kopmaz kolay kolay en batıda yetismişi bile böyle armut dibine düşer
Sizse daha bireyselsiniz bizde iç içe olmak normal çok mutsuz olursunuz

Herkese merhaba,

Annem doğulu, babam batılı,eşim içanadolu da doğmuş ve şunu söyleyebilirim hepsini dibine kadar yaşamış bir insan olarak,iç anadolu hariç herkesle anlaşılabilir,doğulular mesela eşlerine çok saygılı,sevgili olurlar kendi ailemden etrafımdan biliyorum,çocuklarına evlerine düşkündürler,fazla akrabacılık var ama o samimiyeti sevmezseniz zorlanırsınız bide dedikodusu fena yani,batı ile ilgili yaşam şartları daha özgür,aile bağları sülale bazında söylüyorum daha rahat daha kopuk,ama içanadolu çok fena,aldatma,şiddet,saygısızlık vs.ben eşimle ve ailesiyle tanışana kadar bu tip insanların varlığını dahi bilmiyordum,taşındım bulunduğum yere 16 sene oldu hergün yine şaşıracak bişey duyuyorum,doğunun adı çıkmış diym ben,oturduğum apartman dillere destan,trafikte koca koca adamlar kafalarını çıkartıp kadın çocuk demeden saydırıyorlar,slm sabah hiç yok,doğu nur nimet bence.

Doğu batı eşleşmelerinin kralı Doğulu kız/Batılı erkek bence, tersi biraz riskli. O kültürde aileler evlatları büyümüş yetişkinler olarak değil de kendi uzantıları, her an ulaşabilecekleri küçük çocukları gibi görmeye müdahale etmeye devam ediyor. Eğer aday beyefendi bu kalıpların dışına çıkabilecek olgun bir insansa şans verilebilir ama en ufak ailem de ailem, memleketim de memleketim sinyali alıyorsanız dikkat etmekte fayda var

Herkese merhaba,

Konusabilirsin hemen evlilim falan düşünme bende batılıyım eşim doğulu 4 yılın ardından evlendik 1 senedir evliyiz 5 yıl kültur çok farklı herşey ya aldığınız nefes düşunce yapınız eşimle bir problem yok aynı düşüncemiz ailesi problem herşeyi karismaya hak görürler aile işi yapıyor eşim bugüne kadarda yapiyordu 1 yılın sonuna geldik isten ayrildi kendi basinin çaresine bakıyor eşim ama bizi yanlarinda oturmakta mecbur ediyorlar acindiriyorlar kendilerini çok yorucu ve yıpratıcı 1 yılim 10 yıl yaşadım 10 yıl gitti

Back
X