Bütün yemekleri yapıyorum nerdeyse fakat biber dolması kesinlikle olmuyor. Sorun ne bilmiyorum kavurarak yapıyorum yine yok çiğden yapıyorum yine olmuyor. İçli köfte yapıp biber dolması yapamam da aşırı garip kuru patlıcan dolması oluyor mesela ama biber dolması olmuyor bir türlü erkek arkadasım ile 3 senedir yasıyoruz. Biber dolmasını asırı seviyor ne zaman yapsam heyecanlanıyor bu sefer oldu lezzetli dolma yicem diye hevesleniyor malesef yine hayal kırıklığı. Birde erkek arkadasım dolma yaparken cok karısıyor asırı su koyuyo biber dolmasının içindeki baharati gidiyor tuzu vs . Ya içi kuru oluyor yada erkek arkadasım mudahale ederse lapa . Yapmıcam diyorum bir daha ama dolma seven biri olunca sansımı deniyim diyorum her seferinde. Bütün tarifleri inceledim ama sonuc hüsran. Üç yemek kaşığı tepeleme sumak koyuyorum yine ekşilik yok . Ne yapmam gerekiyor nasıl yapmalıyım ?
1- Zeytinyağlı için :
Küçük biberler seçin
Biber sayısı kadar kaşıkla pirinç ölçün, 10 bibere 10 kaşık pirinç gibi
İki orta boy soğan (soğanı bol olacak zeytinyağlının) kısık ateşte uzun süreli kavurun, sonra pirinci ekleyin, iki kaşık salça, bol nane, tuz, kuş üzümü (isteğe bağlı) , bir tane rendelenmiş domates, hepsini kavurun, bir tatlı kaşığı şeker ilave edin, yarım bardak su koyup altını kapatın, yaptığınız iç tam pişmeyecek, harç bir yarım saat dinlensin. Doldurduktan sonra domatesten kapaklar yapın lezzetini arttırır bu. Tencerede dolmaların yarısına gelecek kadar su koyun, suya limon ve yağ ilave edin, ağzını çok fazla açmadan kısık ateşte pişirin.
2 - Etli için :
Orta boy biber seçin
Yarım kg biber için bir büyük baş soğan, 1 bardak pirinç. 300 gr kadar kıyma (orta yağlı) , maydanoz, karabiber, üç kaşık salça (2 kaşık domates+1 kaşık biber salçası), 1 büyük domates rendesi, toz biber, 1 diş sarmısak. Harcı yoğurun, dolmaları doldurduktan sonra yine domatesten kapak yapın. Bir kapta bir kaşık salça, sıvıyağ,tuz ve sıcak suyla pişirme suyunu hazırlayın. Dolmaları tencereye dizdikten sonra üzerlerine bıçak ucuyla minik minik tereyağı koyun, kısık ateşte pişirin. Biber dolmasını etli yaptığım zaman yanına kabak, patlıcan ve domates dolması da koyup karışık pişiririm genelde çok lezzetli oluyor
Biber dolması yaparken çok sıkışık doldurmayın kuru olmasının sebebi genelde budur ve biberlere kürdanla ikişer tane delik açın böylece üstleri ve dipleri daha eşit pişer.
Bir de böyle deneyin bakalım, afiyet olsun ))